kbn Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 Jeśli tak to spoko, boję się jedynie czy 56 nie będzie za mała...Ja ostatnio kupowałem Fuji Roubaix 1.3 LE, więc mogę tylko powiedzieć jak to u mnie wygląda, ale zaznaczam, że moje doświadczenie na szosie jest bardzo małe. Jedynie mogę opisać to co mówili mi inni forumowicze. Otóż ja mam 180 cm i 85,5 cm przekroku. Ja posiadam rozmiar 56. Zdania są podzielone od optymalnej pozycji "typowo wyścigowej" do trochę za mocno wyciągniętego (Możesz o tym poczytać i zobaczyć jak wygląda moja pozycja w temacie który założyłem) Wiec uważam że w przekroku będzie w porządku ten rozmiar 56, natomiast nie wiem jak z długością rury górnej, lecz wydaje mi się że była by odpowiednia, a jeżeli była by za mała to można wydłużyć mostek (fabrycznie jest 100mm). Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 7 godzin temu, WojtekWojtek napisał: No, ale kolega jest od Was niższy odpowiednio o 5cm i i 10cm. To dużo. Ja mam 180cm i nogę 84cm. Rama 56 z Fuji była dla mnie za duża. Wzrost to jedno ale w wyborze ramy najwazniejsza to długość nogi. Ja mam nogę o 7 cm dłuższą od Ciebie i dla mnie rama o rozmiar większy była ok. Pozycję, jeżeli rama jest dobra rozmiarowo można korygować, zawsze mostek można wymienić.
js12 Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 Jak kupiłem pierwsze poważne siodło - selle italia max gel flow L3 - byłem nieco zawiedziony, ale później okazało się, że mój problem leży bardziej w przesunięciu siodła. Kulsze muszą być dokładnie tam, gdzie producent siodła sobie zażyczył, ponieważ inaczej będzie boleć, albo nie będzie amortyzacji. Regulacja jest, ale bardzo precyzyjna. Później stwierdziłem, że dokupie inny model o rozmiarze L2 - man gel flow - i zastosuje go w mtb i okazuje się, że moja teoria była słuszna. Drogie te siodła jak cholera, ale nie kupuje się ich co miesiąc. Jako osłonę dolnych widełek zastosuje taśmę neoprenową z rzepami. Troche się na to wszystko wykosztowałem, ale przyjemność kosztuje, a teraz mnie stać, więc musiałem Jak znajdę chwile to napisze recenzje akcesoriów na forum, albo na swojej stronie.
de Villars Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 10 godzin temu, js12 napisał: Mysle, ze kolega de Villars ma na mysli gadzet na rowerze Ireneusza Maślińskiego Dokładnie. Takie ustrojstwo urody szosie nie dodaje
sinypl Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 No dobra t wezmę 56cm , tylko ostatnie pytanie, cz ktoś kojarzy ten sklep, bezpiecznie można kupić? http://skleprower.plWysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
Luka Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 ja bym wziął Vento 4.0, ale ponegocjowałbym jeszcze z cena albo żeby sklep dorzucił jakieś gratisy, pedały czy coś. w moim odczuciu 2x10 jest idealne.
Antyszprycha Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 idealne to jest 2x11 a 2x10 jest bardzo dobre
iwona12 Opublikowano 29 Marca 2018 Opublikowano 29 Marca 2018 (edytowane) Zdecydowanie wybrałabym w Twoim przypadku rower szosowy! Najlepsze rowery szosowe są w Bydgoszczy! [ciach] Edytowane 29 Marca 2018 przez SpiderMAN Edited by SpiderMAN
zaqwsx Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Cześć wszystkim, jako że jest to mój pierwszy post pragnę przywitać Wszystkich forowiczów Odstawiłem już mój zajechany 10 letni MTB - postanowienie zmieniam na szosę. Treningi 2-3 razy na tydzień około 50km. Wzrost 179cm Waga 92 Z tego co wyczytałem chciałbym już coś na osprzęcie Shimano 105 - teren z reguły płaski. Poniżej kilka propozycji które mogę przymierzyć w okolicy: Nowe Triban 540 B-Twin - 3300zł Kellys ARC 50 2017 - 3800zł https://www.rowerzys...17-s-25141.html Head I-Speed-II -3700zł https://katalog.bike...4653/i_speed_ii Używane: Focus cayo al 3000zł https://www.olx.pl/o...html#0916632f51 Proszę o pomoc - może jakieś rady i propozycje
de Villars Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Cenowo pewnie nic nie przebije Tribana 540. Ale ten Kellys bardzo ładny, rok temu poważnie rozważałem zakup szosy od nich. Wada jest że mają tylko 3 rozmiary i może być problem w dopasowaniu roweru do siebie. Rozmiar M wg producenta jest na wzrost 174-186 (!), ale ekwiwalent długości górnej rury wynosi tam 574 mm, co tak na pierwszy rzut oka wydaje się być za dużo jak na Twój wzrost. Musiałbyś się chyba przymierzyć do tego roweru, wartości stack i reach producent niestety nie podaje.
WojtekWojtek Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Z ciekawości obczaiłem tego Kellysa Arc 50. Ciekawa propozycja, tylko jak rower M z rurą górną 574mm może być od wzrostu 174cm? A rozmiar S ma u nich rurę 560mm i widzą już ten rower dla kogoś 164cm .... Dziwna ta rozmiarówka.
de Villars Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 No właśnie, też mi się wydaje że poroniona jest ta rozmiarówka. Wygląda jakby jednym rozmiarem (M) chcieli obskoczyć 90% populacji kolarzy. Nie wygląda to zbyt poważnie...
WojtekWojtek Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 11 godzin temu, de Villars napisał: No właśnie, też mi się wydaje że poroniona jest ta rozmiarówka. Wygląda jakby jednym rozmiarem (M) chcieli obskoczyć 90% populacji kolarzy. Nie wygląda to zbyt poważnie... Bo mają tylko 3 rozmiary i musieli to jakoś "rozplanować" na poszczególne grupy kolarzy wg. wzrostu. Słabo to wygląda i musiałbym się przymierzyć - a być może okazaloby się, że przy wzroście 180cm najlepiej czuję się na ich S-ce (z rurą górną 560mm i podsiodłową 530mm). Albo okazałoby się, że S jest za mała, a M zbyt duża.
de Villars Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Dlatego należy robić więcej rozmiarów, a nie oczekiwać, że się ludzie będą naginać do zaproponowanych 3 rozmiarów. Akurat szosy kupują raczej dość świadomi rowerzyści, którzy chcą roweru dopasowanego do siebie, a nie dopasowywać się samemu do tego co akurat producent sobie umyślił. Jak Kellys nie będzie miał roweru im pasującego tylko o powiedzmy o 2 cm za duży albo za mały, to raczej pójdą do konkurencji.
Karol Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Sam jestem wzrostu 179cm i mam Tribana 520 w rozmiarze M (ta sama rama co w 540). Zarówno rozmiar jak i geometria bardzo mi pasuje.
mały Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Witam ja kupiłem UCR 50 ma 170 cm i jest ok
speedersky Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 W dniu 19.3.2018 o 21:04, Antyszprycha napisał: Też mam Canyon Endurace al 7.0 disc. Rower jest dla mnie świetny. Jaki kolor wybrałeś ? Ja mam czarny chociaż czerwień też wygląda zachęcająco ! hej, i jakie wrazenie po czasie jezdzenia ? nastanawiaja mnie przykloadowo dwie rzeczy: 1) czy nie myslales ze moze szersza opone bys potrzebowal niz 23 mm bo do tego Canyona nie wchodzi z tego co wiem nic rzerszego niz 23 2) czy wygoda pozycji siedzacej przestaje po jakims czasie byc tak wazna i jednak typowa szosa moze sie okazac lepsza bo "szybsza" od roweru typu endurance? dzieki z gory za opinie.
Antyszprycha Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 2 godziny temu, speedersky napisał: hej, i jakie wrazenie po czasie jezdzenia ? nastanawiaja mnie przykloadowo dwie rzeczy: 1) czy nie myslales ze moze szersza opone bys potrzebowal niz 23 mm bo do tego Canyona nie wchodzi z tego co wiem nic rzerszego niz 23 2) czy wygoda pozycji siedzacej przestaje po jakims czasie byc tak wazna i jednak typowa szosa moze sie okazac lepsza bo "szybsza" od roweru typu endurance? dzieki z gory za opinie. Hej, roweru już co prawda nie mam, sprzedałem i zmieniłem na ramę karbonową. Odpowiadając jednak na Twoje pytania to tak: AD1. W Canyon Endurace Al Disc 7.0 fabrycznie są opony 28 mm i spokojnie weszły by 32mm AD2. Pozycja wyjściowa jest komfortowa ale możesz dostosować ją do siebie jeśli chciałbyś bardziej agresywną / aero pozycje zmniejszając ilość podkładek. Opinie o tym rowerze mam świetne, jest sztywny i szybki. Szczerze mogę polecić !
speedersky Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 4 minuty temu, Antyszprycha napisał: Hej, roweru już co prawda nie mam, sprzedałem i zmieniłem na ramę karbonową. Odpowiadając jednak na Twoje pytania to tak: AD1. W Canyon Endurace Al Disc 7.0 fabrycznie są opony 28 mm i spokojnie weszły by 32mm AD2. Pozycja wyjściowa jest komfortowa ale możesz dostosować ją do siebie jeśli chciałbyś bardziej agresywną / aero pozycje zmniejszając ilość podkładek. Opinie o tym rowerze mam świetne, jest sztywny i szybki. Szczerze mogę polecić ! ok, dzieki za odp. Mysle ze w disc jest wiecej miejsca na szersza opone. Z tego co pamietam to w wersji z v break jest opona 23 mm i szersza nie wiejdzie. To po tym co napisales musze zapytac: Masz teraz CFa? i jak porownanie? Aha, a zmieniales fabryczne kola na cos lzejszego i/lub stozkowego?
Antyszprycha Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Ja pisze o al disc 7.0 a nie 6.0 bo 6.0 zamieniłem na 7.0. Teraz posiadam Colnago c-rs 2017. W tym rowerze mam stożki 50mm od firmy Evanlite a w Canyonie miałem gabryczneWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
csm-101 Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 Witam. Ostatnio pytałem o nawigację rowerową i odpowiedzi na forum bardzo mi pomogły. Teraz chciałbym się dowiedzieć jakie gravele są warte uwagi w kwocie 3000 - 3500 zł. Przekopałem Google i w oczy rzucił mi się jeden model, który co prawda przekracza założony budżet ale strasznie mi się podoba... Chodzi o Authora Aura XR. https://www.goride.pl/rowery/author-aura-xr-2017 Znalazłem tylko specyfikację ale nie ma nigdzie żadnych testów ani opinii. Ciekawe czemu? Co można powiedzieć na temat tego roweru? Może lepiej kupić coś innego? Czego oczekuję od roweru? - W większości asfalt, często bardzo kiepskiej jakości, czasami jakiś szuter czy ścieżka leśna. - Osprzęt to im mniej blatów z przodu tym lepiej, chciałbym 1 blat ale w tej cenie raczej chyba nie możliwe. Zostają 2 blaty (Claris w tej cenie to chyba zły pomysł i minimum to Sora lub Tiagra?) - Jak najbardziej wygodna, rekreacyjna pozycja na rowerze. Wcześniej jeździłem na starym Giant OCR, często robiłem przerwy z powodu bólu pleców, czułem się za bardzo wyciągnięty i za nisko pochylony mimo że to był mój rozmiar roweru. Trasa 100 km to nie była przyjemność,, nawet po 20 km czułem dyskomfort. - Fajnie gdyby rower był sztywny, nic się nie uginało pod naciskiem nogi. Miałem tak w Giancie i z tego byłem bardzo zadowolony. - Co do wyglądu roweru to podobają mi się proste malowania ram bez udziwnień.
Andrzej Sawicki Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 Patrząc na tego Authora: Geometria wygląda prawidłowo. Jest to prawdziwy gravel, a nie przełaj udający coś innego. Napęd jest doskonały w tej cenie i ma mądrze dobrane przełożenia. Hamulce to najlepsze mechaniczne na rynku. Koła są nieznanej jakości -- pewnie w stylu "ciężkie ale trwałe". Opony markowe, ale będą moim zdaniem za cienkie w teren. Za to pozwolą wygodnie cisnąć na asfalcie. Rower nie ma opinii, bo to marka raczej budżetowa, która nie rozsyła swoich produktów do testów. Możesz się spodziewać nieidealnego wykonania ramy i montażu, ale poza tym powinno być OK. Wg mnie nie chcesz jednoblatu na szosę. Zakres potencjalnych prędkości jest za duży. Można mieć ogromny zakres kasety, ale byłoby naprawdę czuć brak pośrednich przełożeń. Konkurencja to np. Kona Rove albo zeszłoroczna Kona Jake. W Konie Jake masz przynajmniej znanego producenta piast (nie high-end, ale zawsze) i ładniej wykonaną ramę. Jednak IMO Author wygrywa sprawdzonymi hamulcami.
csm-101 Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 54 minuty temu, Andrzej Sawicki napisał: Patrząc na tego Authora: Geometria wygląda prawidłowo. Jest to prawdziwy gravel, a nie przełaj udający coś innego. Napęd jest doskonały w tej cenie i ma mądrze dobrane przełożenia. Hamulce to najlepsze mechaniczne na rynku. Koła są nieznanej jakości -- pewnie w stylu "ciężkie ale trwałe". Opony markowe, ale będą moim zdaniem za cienkie w teren. Za to pozwolą wygodnie cisnąć na asfalcie. Rower nie ma opinii, bo to marka raczej budżetowa, która nie rozsyła swoich produktów do testów. Możesz się spodziewać nieidealnego wykonania ramy i montażu, ale poza tym powinno być OK. Wg mnie nie chcesz jednoblatu na szosę. Zakres potencjalnych prędkości jest za duży. Można mieć ogromny zakres kasety, ale byłoby naprawdę czuć brak pośrednich przełożeń. Konkurencja to np. Kona Rove albo zeszłoroczna Kona Jake. W Konie Jake masz przynajmniej znanego producenta piast (nie high-end, ale zawsze) i ładniej wykonaną ramę. Jednak IMO Author wygrywa sprawdzonymi hamulcami. Czy o ten model chodzi? https://sklep.konaworld.pl/pl/p/Rower-Kona-Rove-Czarny-2018/1815 Myślałem że Author to dość znana i pewna firma. Jeszcze jedno mi się nasuwa - widelec karbonowy lub dobrej jakości rama kosztem osprzętu to dobry pomysł? Tyle że 3 blaty nie wchodzą w grę bo tego typu osprzętu mam dość. Trochę mnie wystraszyłeś z tym Authorem .
de Villars Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 1 godzinę temu, csm-101 napisał: Osprzęt to im mniej blatów z przodu tym lepiej, chciałbym 1 blat ale w tej cenie raczej chyba nie możliwe. Tak jak kolega powyżej powiedział - brakło by Ci przełożeń. W rowerach szosowych i podobnych - 1 blat to poroniony pomysł. Może w jakimś MTB się sprawdza, nie wiem, nie znam się.
Rekomendowane odpowiedzi