Skocz do zawartości

1. Szosa / rower szosowy w cenie 1000 - 1999 zł.

Malajonez

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dwa lata temu zaczęły fascynować mnie rowery szosowe. Z racji braku pieniędzy wybór padł na Tribana 100 za 999zl z Decathlonu, żeby sprawdzić czy tego rodzaju rowery sa dla mnie. Wiem ze to raczej imitacja roweru szosowego, ale mi jako laikowi jeździło się na nim w porządku, także nie mam chyba jakichś mega dużych wymagań. Przejeżdzilem dwa sezony i chciałbym rozejrzeć się za czymś nowym. Mój budżet to powiedzmy 2000zl. Preferuje raczej rowery nowe. Trochę poczytałem i zainteresował mnie Kross Vento 2.0 i oczywiście słynny Triban 500. Także przechodząc do konkretów.

1. Czy któryś z tych rowerów jest w porządku w tym przedziale cenowym?

2. Jakie jeszcze rowery polecilibyscie do 2000 zł?

3. Czy do w/w rowerów można założyć nieco szersze koła? W tym Tribanie 100 miałem szersze i jeździło się ok, nie zawsze sa to równiutke drogi w mieście, wiec szersze opony niż klasyczne szosowe byłyby w moim przypadku bezpiecznisjsze.

Opublikowano

ja wybrałbym krossa. Nie znam napędu z Tribana ale sam fakt 3 blatów z przodu - w szosie, po co? Nie wiem co rozumiesz przez szersze koła ale wątpię, żeby dało się tam upchnąć coś więcej niż 28c, tribany niby przyjmowały 32c ale nie wiem czy w tej ramie 

Opublikowano

Triban 500 - nie. kultura pracy microshift to imo porażka

Zerknij na huragana 1+

Opublikowano

Ten huragan raczej mi się nie podoba.

Opublikowano
14 godzin temu, SzpiceR napisał:

Triban 500 - nie. kultura pracy microshift to imo porażka

Zerknij na huragana 1+

Starsza generacja Tribana 500 jest na Sorze

Opublikowano
15 godzin temu, Malajonez napisał:

Preferuje raczej rowery nowe.

A właściwie dlaczego? Przy takim budżecie aż się prosi o zainteresowanie się rynkiem wtórnym... Jeździsz już trochę, więc generalnie wiesz o co w tej bajce biega, chyba jest szansa, że nie dasz sobie wcisnąć rozlatujacego się badziewia...

Opublikowano
2 godziny temu, Łabędź napisał:

A właściwie dlaczego? Przy takim budżecie aż się prosi o zainteresowanie się rynkiem wtórnym... Jeździsz już trochę, więc generalnie wiesz o co w tej bajce biega, chyba jest szansa, że nie dasz sobie wcisnąć rozlatujacego się badziewia...

Jezdze trochę, ale moja wiedza jest znikoma. Nie prowadzę treningów kolarskich, rower służy mi jako dodatkowa forma aktywności (oprócz siłowni i piłki nożnej), spędzenia wolnego czasu, po prostu uwielbiam tego typu rowery. Chcę nowy rower, nawet wiedząc ze będzie troszke gorszy od używanego pod względem osprzętu, bo chce mieć czysta głowę, wiedzieć ze kupiłem coś nowego i będę mógł jeździć bez problemu. Gdybym bardziej się znał, tak jak Wy, zapewne myślałbym nad używka. Na ten moment raczej nie wchodzi w grę. 

Co wiec panowie doradzicie? Ten Kross vento 2 będzie Ok? Szukać czegoś innego? Chyba jeszcze tego nie wspominałem - mam 194cm i 97 kg wagi. Biorąc największy rozmiar chyba nie będzie problemu, prawda? Dodam jeszcze ze Kross moim zdaniem zjada Tribana pod względem estetycznym.

Opublikowano

Ale chyba Vento 1 nie jest za bardzo polecany?

Opublikowano

Vento1 to prosty rower ale sam szukam w takim budżecie, a nawet trochę mniejszyn i wlasnie vento jako jeden z kilku biorę pod uwagę. 

Opublikowano

To kup Vento 2.0 Jest poza twoim budżetem? To zwiększ budżet. Nie możesz? To zaczekaj z kupnem jak dozbierasz. Chcesz rower już teraz? To kup Vento 1.0 .

Nie kupiłbym roweru na osprzęcie niższym niż Claris, gdzie masz koślawa zmianę biegów.

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Nie jest taki zły szukając czegoś do 2000 musisz się liczyć z tym że są one jak by to powiedzieć Najsłabsze w swojej kategorii ale nowe, sam przymierzam się do vento jednak na poczet roweru enduro dałem sobie spokój
Z używanych możesz kupić wyższe modele jednak używane, ja rozgląda Lem się też za tym
https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-cube-agree-ultegra-CID767-IDx7U9L.html
Opublikowano

Ale pytanie czy to jest najlepszy wybór do 2000zl (vento 1). Z tego co widzę to do 2000-2100 można znaleźć Vento 2. Jestem laikiem, dlatego proszę o różne propozycje.

Opublikowano
11 minut temu, Malajonez napisał:

Z tego co widzę to do 2000-2100 można znaleźć Vento 2

Vento 2 pewnie będzie lepszym wyborem ,musisz ty określić sztywno cenę .

Teraz jest taki okres że można kupić taniej różne modele.

Tylko na wyprzedaży nie ma zawsze wszystkich rozmiarów

Opublikowano

Do 2200 jestem w stanie kupic. Więcej raczej nie, dlatego proszę o kilka modeli w tej cenie, między którymi można się realnie zastanawiać ;)

Opublikowano

Vento 1 jest za 2k zł i na osprzęcie  Turney natomiast  w tej samej cenie masz huragan 1+ na Clarisach https://www.romet.pl/Rower,HURAGAN_1_,10,733,734,14828,2018.html . Jak dla mnie ciekawie wygląda też huragan 2 https://www.romet.pl/Rower,HURAGAN_2,10,752,753,15027,2019.html . O Vento  wypowiadałsię Szaj w jednym ze swoich filmów i to w niezbyt dobrze . Link do filmu

Proszę też opinie na temat Huragana 1+ i 2 bo sam szukam czegoś dla siebie do 2500 zł. 

Opublikowano

Ja jakbym miał wybrać nowy rower do kwoty 2000zł. To wybrałbym Huragana 1+. Jest to dobry wybór za tą kwotę i chociaż osprzęt typowo szosowy a nie jakaś mieszanka krakowska.

Opublikowano

Czym większy budżet to tym bardziej więcej możliwości. Nie każdy może dołożyć niby małej różnicy, ale jeśli myśli się o rowerze na dłuższy okres kilku lat to myślę, że warto. 

Opublikowano

Rozumiem sugestie. A jak się ma np Triban 500 za 1699 do np. Huragana 1+ ?

Opublikowano

Triban 500 jest na osprzecie microshift i możesz go z tego powodu od razu odpuścić 

Poszukaj jakiejś używki. Jest po sezonie, dowiesz coś fajnego na tiagrze 4700 czy 105 5700

Opublikowano

Rozumiem, że byłaby to najlepsza opcja, ale dla mnie 2000zl jest to duża kwota, jestem studentem, nie wyobrażam sobie tyle wydać na coś używanego :d tak po prostu. Dodatkowo moja wiedza nie jest na tyle duża, nie widziałbym co jest do wymiany w najbliższym czasie i tego typu detale. Dlatego chcę coś nowego, nawet kosztem jakości, lecz szukam najlepszej wręcz opcji w tej cenie. 

Opublikowano

Student to nie synonim biedaka. Jest zima, może spróbuj dorobić i dołóż sobie te 500 zł na wiosnę.

Opublikowano

Dobra, zmieniam tok myślenia. Powiedzmy że zwiększam budżet do 2500 i kupuje rower w lutym/marcu? W co celowac, nad jakimi rowerami się zastanawiać?