szymar Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Niestety zakup Gianta nie wypalił bo jakiś kuzyn sprzedającego mi go podkupił. Dlatego szukam dalej. Wiem już, że przy modelu giant defy muszę szukać conajmniej ramy L, ale czy XL też będzie dobra? Przypomnę wzrost 188cm i przekrok ok 88cm. A co z innymi markami? Wpadły mi w oko takie modele: https://www.olx.pl/oferta/rower-kross-vento-level-2-0-CID767-IDy3qAP.html#b62f942568 https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-kross-vento-kolarzowka-CID767-IDvvjv3.html https://www.olx.pl/oferta/rower-btwin-triban-520-CID767-IDyaL9W.html#461a058d5f Czy rozmiar L w krossie będzie ok? W Tribanie też jest rozmiar L a z tego co widziałem to do mojego wzrostu akurat ten rozmiar jest taki po środku trochę. A jakbym znalazł specialized allez albo kellys ars to jaki rozmiar będzie dobry? chociaż tego będzie ciężko w tej cenie znaleźć. Na razie jestem w środku budowania formy biegowej na wiosenne starty ale już nie mogę się doczekać sezonu rowerowego. Edytowane 12 Stycznia 2019 przez szymar
drozda Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Vento sobie odpuść 1.0 to Tourney a 2.0 Claris ale oba na aluminiowym widelcu. Ja mam od nowości identyczny z tym 1.0 Indiana Arrow i już wymieniłem widelec cały napęd i koła po jednym sezonie: https://szosa.org/topic/22796-indiana-arrow/ 520 to już Sora na HT2 karbonowy widelec i w miarę solidne koła. Edytowane 12 Stycznia 2019 przez drozda
maszkara72 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Siemka.Z tych podanych modeli przez Ciebie zdecydowanie triban 520,ja bym go wybrał.Osprzęt w nim czyli sora już naprawdę fajnie działa.Te krossy normalnie olej...
szymar Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 no tak, tylko czy triban w rozmiarze L będzie dla mnie dobry?
marcinekduzes Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Proponuje klasyka w takiej cenie w Krakowie jest sklep z takimi daj znac jak jest zainteresowany dam kontakt. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
szymar Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 1 godzinę temu, marcinekduzes napisał: Proponuje klasyka w takiej cenie w Krakowie jest sklep z takimi daj znac jak jest zainteresowany dam kontakt. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Klasyka czyli co?
marcinekduzes Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Czyli szosy na stalowej ramie i na osprzęcie z dawnych epok tu link do sklepu Serwis Rowerowy - Pracownia Rowerowa Supreme Style MatesWielicka 261, 30-663 Kraków883 880 382https://goo.gl/maps/kqqpvqLgCNwWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
szymar Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Dzięki, ale chyba jednak wolałbym coś bardziej współczesnego, nawet na prostszym osprzecie.
marcinekduzes Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 To ja osobiście polecam kupić ramę aluminiowa która Ci się podoba z byle czym w kpl a potem w miarę tego jaka zajawkę złapiesz zmieniać osprzęt. Ja tak zrobiłem i sukcesywnie dokładam kasę co jakiś czas i wymieniam. Często za 1500-2000 można kupić coś fajnego u takiego gościa Bernard Bike znajdź na fb ma fajne rowery a co ważne sprawdzony gość i do tego teraz okres zimowy można w fajnej kasie kupić. Np tu patrz rozmiar M 1400 zł Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
drozda Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Kompletnie bez sensu skoro za 200 pln więcej ma Tribana 520... Ten Carrera jest identyczny jak ten Kross 1.0... A klasyki są owszem fajne ale bardziej jako ozdoba niż rower na codzień. Edytowane 12 Stycznia 2019 przez drozda
marcinekduzes Opublikowano 13 Stycznia 2019 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Triban Kross .... w kwocie 1500 zł jak mam być szczery to kompletnie to bez znaczenia dwa koła i rama ważne żeby jechał do przodu i hamował koniec. Ja osobiście tribanow nie uważam za rowery. Kross jest chyba najrozsądniejszym wyborem jednak romet huragan 1.0 byłby moim wyborem kompletnie nie uzasadnionym Pozdrawiam i daj znać na czym stanęło Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
elmapeto Opublikowano 13 Stycznia 2019 Opublikowano 13 Stycznia 2019 21 minut temu, marcinekduzes napisał: Triban Kross .... w kwocie 1500 zł jak mam być szczery to kompletnie to bez znaczenia dwa koła i rama ważne żeby jechał do przodu i hamował koniec. Ja osobiście tribanow nie uważam za rowery. Kross jest chyba najrozsądniejszym wyborem jednak romet huragan 1.0 byłby moim wyborem kompletnie nie uzasadnionym Pozdrawiam i daj znać na czym stanęło Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Skoro nie uważasz tribanów za rowery prawdopodobnie małe o nich masz pojęcie ,bo coraz większa grupa ludzi decyduje się na rower z takim logo. Stosunek jakości do ceny jest bardzo dobry.
SzpiceR Opublikowano 13 Stycznia 2019 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Przestańcie już z tymi nowymi śmieciami na tourney bo od tego można się tylko zniechęcić do szosy.
freak78 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Opublikowano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Witam, jak najbardziej polecam przyzwoitą używkę, sam taka kupiłem i nie narzekam, ponad rok już ją mam i wszystko działa jak w zegarku, za 1200 zeta na alledrogo nabyłem szosę z carbonowym widelcem, oraz carbonowymi rurkami tylnymi, koła bodajże Rigida na piastach ultegra 6600, oponki Continental Grand Prix 4000, wyjeździłem je a i tak przód ma jeszcze bieżnik, tył już bardziej łysy, korba fc 7700 hollowtech 2, reszta osprzętu to Dura Ace 7700, i ten rower jest lepszy niż coś nowego na również przecież 9 rzędowej sorze, a na pewno lepszy niż nowe rowery w cenie 1200... Ścigałem się już na nim i tłukłem kilometry solo czy na ustawkach ile wlezie, w tym roku ultramaraton na nim trzeba zaliczyć... Tylko dobrej używki trzeba umiejętnie poszukać, dobre zdjęcia porobione przez sprzedawce to podstawa, aby ocenić stan roweru, a najlepiej móc go obejrzeć wizualnie na żywo oraz się przejechać aby zobaczyć czy rozmiar będzie pasować. PS. Co do starych stalowych szos to nie zgodzę się, że nie da się na tym trenować czy też jeździć, zanim kupiłem wspomniana wyżej szosę, to przez kilka lat tłukłem kilometry i maratony na starych Diamantach, Peugeotach z wajchami na ramie i osprzętami Exage, i też się dało A po prostu w miarę robienia postępów chce się coś lepszego, lżejszego i sztywniejszego niż stal, więc obecna szosa raczej długo mi posłuży... Edytowane 13 Stycznia 2019 przez freak78
de Villars Opublikowano 13 Stycznia 2019 Opublikowano 13 Stycznia 2019 43 minuty temu, SzpiceR napisał: Przestańcie już z tymi nowymi śmieciami na tourney bo od tego można się tylko zniechęcić do szosy. A to chyba nic dziwnego że jest mowa o rowerach na najtańszym osprzęcie, skoro wątek dotyczy roweru za max 1500 zł? Względnie można by skwitować kwestię stwierdzeniem że tylko Triban i zamknąć temat... Niejako na marginesie - ostatnio widziałem taki rower (sądząc po nicku - kolegi @drozda), który pokazuje, że nawet z marketowca można zrobić coś ciekawego: https://szosa.org/topic/22796-indiana-arrow/page-2
szymar Opublikowano 13 Stycznia 2019 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Byłem już zdecydowany na gianta defy na clarisie, więc tak podstawowy osprzęt na początek akceptuję. Vento 1 chyba faktycznie odpuszczę. Vento 2 wydaje się całkiem atrakcyjną opcją. Nie wiem tylko czy rozmiar L czy XL. Tribana też jak najbardziej biorę pod uwagę.
elmapeto Opublikowano 13 Stycznia 2019 Opublikowano 13 Stycznia 2019 (edytowane) 4 godziny temu, SzpiceR napisał: Przestańcie już z tymi nowymi śmieciami na tourney bo od tego można się tylko zniechęcić do szosy. Problem z takimi wyborami jest taki, że jedni mają 1500 całego budżetu ,a inni za tyle koło kupują. Sęk w tym,że ci pierwsi też mają prawo cieszyć się z jazdy nawet na tej budżetowej szosie czy MTB. Nie raz spotykam ludzi na rowerach za kupę kasy. Ubranych w ciuchy , droższe niż mój rower . Ich problem jest taki ,że ja jeżdżę ,a oni nie... Jeśli ktoś kocha rower to nawet szosa na tourneyu go nie zniechęci. Edytowane 13 Stycznia 2019 przez elmapeto 1
marcinekduzes Opublikowano 13 Stycznia 2019 Opublikowano 13 Stycznia 2019 I tu się zgodzę. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
HycHoHyc Opublikowano 13 Stycznia 2019 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Jak dla mnie to lepiej za ta kwote kupic tribana 500 (i przeserwisowac bo skrecaja slabo)Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
drozda Opublikowano 13 Stycznia 2019 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Przejeździłem po mieście na Tourneyu 3000 kilometrów. Nie było źle ale łańcuch do wymiany , zaczął szumieć suport i zaczęły kolejno pękać szprychy w tylnym kole. Sądzę że w Vento1 będzie identycznie bo jest tylko inaczej pomalowany, w Vento 2 są inne piasty pod bębenki 8-10 więc może dają trochę lepsze szprychy - łańcuch i suport jest za to ten sam. Musisz też pamiętać że Vento ma aluminiowy widelec co zdecydowanie się odczuwa po zmianie na karbon choćby nawet za alu rurą sterową. 1
organic Opublikowano 13 Stycznia 2019 Opublikowano 13 Stycznia 2019 W 2017kupiłem używanego Tribana 500, model z roku 2014 i szczerze polecam na pierwsza szosę. Ja mam pełną Sore, czyli również hamulce, bo późniejsze tribany były sukcesywnie kastrowane. U mnie przekrok 86, wzrost 183 i rama 57 (czyli chyba L w 520) pasuje idealnie. Myślę że w marcu będę sprzedawał mojego tribana Naprawdę fajne szosy i nie ma sie co przejmować napisem na ramie ( bo niektórzy skreślaja te rowery tylko z tego powodu). Spotkałem już kiedyś na trasie magika co mi próbował udowodnić wyższość swojego Kellysa za 6 koła od mojej używki za 1300. Podziękowałem mu za.towarzystwo i zostawiłem w tyle z jego przemyśleniami 😀
szymar Opublikowano 13 Stycznia 2019 Opublikowano 13 Stycznia 2019 37 minut temu, organic napisał: W 2017kupiłem używanego Tribana 500, model z roku 2014 i szczerze polecam na pierwsza szosę. Ja mam pełną Sore, czyli również hamulce, bo późniejsze tribany były sukcesywnie kastrowane. U mnie przekrok 86, wzrost 183 i rama 57 (czyli chyba L w 520) pasuje idealnie. Myślę że w marcu będę sprzedawał mojego tribana Naprawdę fajne szosy i nie ma sie co przejmować napisem na ramie ( bo niektórzy skreślaja te rowery tylko z tego powodu). Spotkałem już kiedyś na trasie magika co mi próbował udowodnić wyższość swojego Kellysa za 6 koła od mojej używki za 1300. Podziękowałem mu za.towarzystwo i zostawiłem w tyle z jego przemyśleniami 😀 Patrzyłem na tribany 500 ale ciężko trafić coś na lepszyn osprzecie niz microshift.
HycHoHyc Opublikowano 13 Stycznia 2019 Opublikowano 13 Stycznia 2019 A skad jestes kolego? Mam 3 tribany na sorze microshifcie i tribana 3 na shimano 2700 jak jestes z warszawy to zapraszam do przetestowania microshift naprawde fajnie dziala jak za taka cene Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
szymar Opublikowano 13 Stycznia 2019 Opublikowano 13 Stycznia 2019 18 minut temu, HycHoHyc napisał: A skad jestes kolego? Mam 3 tribany na sorze microshifcie i tribana 3 na shimano 2700 jak jestes z warszawy to zapraszam do przetestowania microshift naprawde fajnie dziala jak za taka cene Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Wrocław pozdrawia!
organic Opublikowano 13 Stycznia 2019 Opublikowano 13 Stycznia 2019 33 minuty temu, szymar napisał: Patrzyłem na tribany 500 ale ciężko trafić coś na lepszyn osprzecie niz microshift. Teraz na OLX jest jedna sztuka na Sorze ale też rozmiar 57 i cena ciut za wysoka. Jak byś był przejazdem w Opolu to zapraszam, mógłbyś się u mnei do ramy 57 przymierzyć. A jak by pasowała to może nawet bym Ci sprzedał Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi