kitsune Opublikowano 14 Grudnia 2018 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Cześć, Przymierzam się do kupna pierwszej w życiu szosy, aktualnie jeżdżę na rowerze MTB (?) z wymienionymi oponami na Kende Khan który mam od komunii a mam 26 lat . Nie powiem po wymianie opon czuję olbrzymią różnice. Czuje, że na szosie bawiłbym się świetnie bo nie ukrywam brakuje mi zdecydowanie prędkości. Nie wiem, czy wkręcę się w to tak na 100% czy jednak nie będzie to dla mnie, stąd budżet w okolicach 1,5 tys., a że ciężko dostać coś sensownego w tym budżecie (ostatnio widziałem ofertę na nówkę za 1,7 tyś.na pełnym clarisie ale szybko się rozeszło). Poniżej wstawiam swoje wymiary wraz z obliczeniami z Bike Fit Calculatora a z racji, że ekspertem nie jestem to szukam porady. Wytypowałem sobie kilka ofert na olx popytałem o wymiary i chciałbym prosić o pomoc w ocenieniu wartości tych rowerów oraz o poradę który mógłby być najlepszy pod moje wymiary. Oczywiście rowery które okażą się warte tego będę wybierał się osobiście oglądać, żeby sprawdzić organoleptycznie. 1. https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-kolazowka-bianchi-CID767-IDxrQCx.html nie ukrywam, że jest to mój faworyt strasznie mi się estetycznie podoba ale nie mam pojęcia czy jest warty tyle za ile jest wystawiony; wym.: podsiodłowa: 52 cm od środka suportu do zacisku rury siodłowej; górna 54 cm. 2. https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-merida-CID767-IDwrb7W.html#624745bc02 podsiodlowa 54 górna 56 3. https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-merida-race-880-CID767-IDxBKzU.html podsiodlowa 54 górna 56 4. https://www.olx.pl/oferta/okazja-rower-szosowy-rama-54-alu-CID767-IDx1jTd.html podsiodłowa: 54 cm; górna: 54 cm 5. https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-bianchi-ml3-ultegra-CID767-IDxEKE4.html podsiodłowa: 52 cm; górna 56 cm 6. https://www.olx.pl/oferta/musing-szosowy-CID767-IDvqxT1.html#624745bc02 ten mi się podoba niestety mimo zapewnień sprzedawcy nie dowiedziałem się ani jego wymiarów ani co tam w nim siedzi Z góry dziękuję wam za pomoc i liczę, że dzięki waszej pomocy uda mi się coś kupić Pozdrawiam, Norbert
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2018 Opublikowano 15 Grudnia 2018 (edytowane) Ja miałem podobne nastawienie do Twojego i całkiem niedawno udało mi sie kupić starszą wersję Tribana 500 na pełnej Sorze 3x9 i z kołami zmienionymi na Mavic Aksium. Zmieściłem sie w Twoim budżecie i wystarczyło jeszcze na nowe pedały SPD Na Twoim miejscu szukałbym własnie Tribana 500 (koniecznie na Sorze a nie Micrtoshifcie), lub Tribana 520. Powinny kosztować w okolicy 1300 zł (starsza czerwona rama) lub 1600 (nowsza biała na Sorze R3000) Gdybyś jeszcze trafił tak jak ja na lepszych kołach to perfect. powodzenia. Tutaj masz mój rower PS. Ta jasna Merida całkiem fajna Edytowane 15 Grudnia 2018 przez Gość
kitsune Opublikowano 15 Grudnia 2018 Opublikowano 15 Grudnia 2018 No w "okolicy" jest 520 ale M wydaje mi się, że może być trochę mała. https://www.olx.pl/oferta/rower-btwin-road-bike-triban-520-2016r-CID767-IDvoXJl.html
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2018 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Ta wersja w standardowej specyfikacji warta jest 1200 zł. Nie patrz na "okolicę" tylko na dobry rower w dobrej cenie. Ja po swój jechałem ponad 200 km. W nocy. We mgle
Janusz Kolarswa Opublikowano 16 Grudnia 2018 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Witam.Jak coś to polecam swój rower, który aktualnie sprzedaję https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-kolarzowka-btwin-triban-520nie-giant-trek-merida-kross-CID767-IDxIYtp.htmlCena do negocjacji więcej na tel. lub olx. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
szymar Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Cześć!! Moje poszukiwania trwają, widzę c9raz więcej ogłoszeń w moim budżecie, chyba to dobra pora na zakup roweru. Szukam wśród modeli: -triban 520 - specialized allez - kross vento 1 lub 2 - romet huragan - giant defy Polecicie jeszcze jakieś modele? Najlepiej byłoby żeby rower był z Wrocławia bo było by mi łatwo podjechać i najpierw go na żywo zobaczyć. Wpadło mi w oko takie ogłoszenie : https://www.olx.pl/oferta/okazja-szosa-giant-defy-carbon-CID767-IDx6r08.html Czy taka rama będzie dobra dla mnie jeżeli mam 188cm wzrostu? Sprzedający pisze, że też ma tyle i jeździ mu sie dobrze. Troche obawiam się takiego zamawiania w ciemno, bez obejrzenia na żywo i przymiarki. Pozdrawiam Bartek
drozda Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Powinna być w porządku jeśli masz przekrok nie większy niż 92 centymetry. Sprawdź w Decathlonie Tribana 520 lub 540 w rozmiarze XL - jeśli będzie Ci na nim wygodnie to na tym Giancie będzie podobnie. Gdyby był minimalnie za mały to możesz zawsze zmienić mostek na dłuższy. Okazja całkiem niezła , choć tak na oko kaseta i łańcuch a być może wkład suportu do wymiany. No ale to jest koszt około 100 PLN za komplet Edytowane 4 Stycznia 2019 przez drozda centymetry 1
szymar Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 14 minut temu, drozda napisał: Powinna być w porządku jeśli masz przekrok nie większy niż 82 centymetry. Sprawdź w Decathlonie Tribana 520 lub 540 w rozmiarze XL - jeśli będzie Ci na nim wygodnie to na tym Giancie będzie podobnie. Gdyby był minimalnie za mały to możesz zawsze zmienić mostek na dłuższy. Okazja całkiem niezła , choć tak na oko kaseta i łańcuch a być może wkład suportu do wymiany. No ale to jest koszt około 100 PLN za komplet Z grubsza mierząc to przekrok mam ok 85-88 cm (na szybko pomiar w pracy).
drozda Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 11 minut temu, szymar napisał: Z grubsza mierząc to przekrok mam ok 85-88 cm (na szybko pomiar w pracy). Przepraszam , przekrok miał być nie większy niż 92 cm. Ja mam 93 przy 190 cm i ten rower byłby dla mnie na granicy. U ciebie powinien być w takim razie idealny. 1
szymar Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 A wejdzie do niegon jakaś trochę większa opona z bieżnikiem żeby np móc zjechać z asfaltu i pojezdzić po szutrach na wałach nad rzeką?
nctrns Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 2 minuty temu, szymar napisał: A wejdzie do niegon jakaś trochę większa opona z bieżnikiem Absolutnie nie. 1
drozda Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 (edytowane) 28c i 30c powinny wejść ale to absolutnie maksimum. Być może nawet 32c ale tu ograniczeniem jest prześwit widelca bo hamulce Tektro pozwalają nawet na opony 35c. Edytowane 4 Stycznia 2019 przez drozda 1
kaido2 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Zależy jakie Tektro i jakie opony i na jaką obręcz. Edytowane 4 Stycznia 2019 przez kaido2
drozda Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Konkretnie to są te: https://www.tektro.com/products.php?p=171
szymar Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Czyli warto rozważyć wg Was tak? Tak jak pisałem wolałbym coś na miejscu z Wrocławia ale jakoś ciężko tutaj coś trafić.
Bartosh Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Ja zdecydowanie szukałbym roweru, który możesz obejrzeć osobiście.
szymar Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 12 minut temu, Bartosh napisał: Ja zdecydowanie szukałbym roweru, który możesz obejrzeć osobiście. No właśnie wtedy miałby pewność co do stanu i dopasowania pod moje wymiary.
drozda Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Pewnie że lepiej pomacać , tym niemniej ten akurat wygląda na niezbyt wyeksploatowany. Poproś może o filmik ze zmianą przełożeń przedniej i tylnej przerzutki na stojaku w pełnym zakresie i jeśli będzie to szło płynnie to bym wziął.
szymar Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 7 minut temu, drozda napisał: Pewnie że lepiej pomacać , tym niemniej ten akurat wygląda na niezbyt wyeksploatowany. Poproś może o filmik ze zmianą przełożeń przedniej i tylnej przerzutki na stojaku w pełnym zakresie i jeśli będzie to szło płynnie to bym wziął. Nie jest to zły pomysł ale nie wiem czy będę w stanie to sam ocenić. Właściciel napisał mi, ze jeździł nim dwa sezony z czego ostatni tylko po mieście do pracy.
Bartosh Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 26 minut temu, szymar napisał: Nie jest to zły pomysł ale nie wiem czy będę w stanie to sam ocenić. Właściciel napisał mi, ze jeździł nim dwa sezony z czego ostatni tylko po mieście do pracy. Fajnie by było jakby chociaż podesłał Ci zdjęcie łańcucha z przymiarem, ale znając życie nie będzie go miał.
szymar Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 45 minut temu, drozda napisał: 9 minut temu, Bartosh napisał: Fajnie by było jakby chociaż podesłał Ci zdjęcie łańcucha z przymiarem, ale znając życie nie będzie go miał. Odpowiedź od sprzedającego: "Nie mam tego przyrzadu, biegi chodzą plynnie. Na poczatku wakacji oddalem go na gruntowny serwis, smarowanie, regulacja itp".
svoboda Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Mawiają "no risk no fun", ale ja bym na odległość używki nie kupował jeśli to nie znajomy ani instytucja tym się zawodowo zajmująca.
HycHoHyc Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Wszystko fajnie w momecie w ktorym znasz sie na sprzecie mozesz szukac tak zwanej "okazji" ale ktos kto kupuje swoja pierwsza szose nie musi sie znac i moze dac sie oazukac lepiej kupic sprawdzonego nowego tribana 500 niz bawic sie z uzywka ktorego stanu nie bedzie jak sprawdzic bo aukcje sa z calej polski. A o tribanie 520 na nowej sorze za 1300/1400 lepiej zapomniec chyba ze po 10kkmWysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
drozda Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, Bartosh napisał: Fajnie by było jakby chociaż podesłał Ci zdjęcie łańcucha z przymiarem, ale znając życie nie będzie go miał. Komplet dobry łańcuch/kaseta to KMC/SRAM to 80 PLN - dobry wkład suportu to 60 PLN - jeśli przerzutki i manetki działają prawidłowo to naprawdę nie ma zbyt wiele do kosztownej naprawy. Koła są dość pancerne na łożyskach maszynowych 6000 C3 2RS , słabym elementem tanich Giantów jest wolnobieg ale to już po naprawdę sporych przebiegach się psuje. Edytowane 4 Stycznia 2019 przez drozda
Bartosh Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 1 minutę temu, drozda napisał: Komplet dobry łańcuch/kaseta to KMC/SRAM to 80 PLN - dobry wkład suportu to 60 PLN - jeśli przerzutki i manetki działają prawidłowo to naprawdę nie ma zbyt wiele do kosztownej naprawy. Koła są dość pancerne , słabym elementem tanich Giantów jest wolnobieg ale to już po naprawdę sporych przebiegach się psuje. To prawda. Nawet jak potencjalnie dojdzie do tego kaseta i zębatka na korbie to w przypadku Clarisa nie będą to duże koszta (jeszcze zależy czy wymiana na własną rękę czy w serwisie). Kwestia czy kupujący chce od razu liczyć się z doinwestowaniem czy raczej pocieszyć z bezproblemowej jazdy. Pojawił się na OLX taki spec: https://www.olx.pl/oferta/specialized-allez-sport-rower-szosowy-alu-fact-carbon-jak-nowy-CID767-IDvM4TH.html#42d31df858 500zł ponad budżet, ale prezentuje się nieźle i jest w okolicach Wrocka (~35km). 1
Rekomendowane odpowiedzi