GBike Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 (edytowane) 9 minut temu, Krawiol napisał: 9 minut temu, Krawiol napisał: Vento ile? Co zmieniłeś? Wszystko poza ramą, mostkiem, sztycą, i kierownicą. Obecnie siedzi Tiagra 4700 +korba Tiagra 4600 39/52 tylko dlatego że 4700 nie ma takich przełożeń. Koła to Shimano R500. Wymieniane stopniowo. Vento 1 rok 2016 Edytowane 10 Września 2018 przez GBike
bombka Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 (edytowane) Godzinę temu, GBike napisał: Można No właśnie się zastanawiam, dlaczego krąży taka opinia że nie ma sensu wymieniać osprzętu w tego typu rowerach, no i ogólnie zastanawia mnie magia super ramy. Widziałem Twój wątek ale nie widziałem ile kosztowały te zmiany, jakbyś mógł się podzielić tą wiedzą, to byłoby super. Edytowane 10 Września 2018 przez bombka
Krawiol Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 Pewnie dlatego że jak już ktoś chce zmienić na coś dużo lepszego to chce zmienić wszystko czyli łącznie z ramą. Na lżejszą z innego materiału z inną geometrią. Lub po prostu by było widać że jest nowe Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
piterrrxd Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 Pomijając wagę i kwestie estetyczne, ramy z tańszych/średnich modeli (zapewne niezależnie od producenta) nie są tak sztywne, jak modele wyższe. Mam Huragana 3 i o ile sam rower jest w porządku pod względem technicznym, to rama nie jest jakos super sztywna bocznie. Miałem okazję przejechać się rowerem na porządnej, carbonowej ramie i różnica była mocno odczuwalna. Droższe ramy często też lepiej tłumią drgania.
bombka Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 (edytowane) Ok, ja wszystko rozumiem, tylko żeby wyczuć te różnice, trzeba mieć naprawdę spore doświadczenie, nie raz mijam moim Huraganem1 na trasie kolarzy na wypasionych rowerach, na zjazdach, podjazdach czy też na płaskim, także sztywność nie za bardzo pomaga jak noga nie podaje. Zaznaczam od razu, że ja jakimś asem nie jestem. Drugie pytanie było dlaczego nie ulepszać roweru na słabszej ramie ? Edytowane 10 Września 2018 przez bombka
WojtekWojtek Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 3 minuty temu, bombka napisał: Drugie pytanie było dlaczego nie ulepszać roweru na słabszej ramie ? Kwestia kosztów. Części, robota - to kosztuje. A w efekcie masz dalej rower na słabszej ramie z dołożonymi ze sporym wysiłkiem (pienieżnym i czasowym) częściami. Czasami lepiej rower sprzedać, kupić fabrycznie nowy lepszy - a w efekcie jakoś dużo drożej nie wyjdzie.
bombka Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 15 minut temu, WojtekWojtek napisał: Kwestia kosztów Dlatego też zadałem pytanie ile to wszystko kosztowało, żeby sobie przeliczyć.
GBike Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 5 godzin temu, bombka napisał: ile kosztowały te zmiany, jakbyś mógł się podzielić tą wiedzą, to byłoby super. Hmmm. Postaram się odnaleźć wątek odnośnie kosztów. Co do sensu takiej operacji. Była ona od początku planowana. Pierwszym zakupem wraz z rowerem były klamkomanetki i natychmiastowa ich wymiana. Tourney poszedł na pniu jako nowy bez gwarancji. 50 minut temu, WojtekWojtek napisał: Czasami lepiej rower sprzedać, kupić fabrycznie nowy lepszy - Tak tylko za co? 50 minut temu, WojtekWojtek napisał: efekcie jakoś dużo drożej nie wyjdzie. Właśnie że nie wyjdzie. Z moich wyliczeń wychodziło że gdybym kupił krossa na Tiagrze to bym przelacił 1000 @bombka koszty o które prosiłeś : 1
piterrrxd Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 Godzinę temu, GBike napisał: gdybym kupił krossa na Tiagrze to bym przelacił 1000 W takim segmencie może się to opłacać, bo producent zazwyczaj tą samą ramę wypuszcza w różnych malowaniach i jedyna różnica, to numerek wyżej na naklejce i lepszy osprzęt - różnica zazwyczaj jest tylko w materiale widelca. W Romecie jest podobnie - identyczna rama w modelach 2, 2+, 3 i 4
bombka Opublikowano 20 Września 2018 Opublikowano 20 Września 2018 W dniu 10.09.2018 o 21:32, GBike napisał: @bombka koszty o które prosiłeś : Dzięki ci wielkie, jeśli pozwolisz to będę miał do Ciebie jeszcze kilka pytań, ale to już na priv.
GBike Opublikowano 20 Września 2018 Opublikowano 20 Września 2018 3 minuty temu, bombka napisał: Dzięki ci wielkie, jeśli pozwolisz to będę miał do Ciebie jeszcze kilka pytań, ale to już na priv. Nie ma problemu.
Topper Opublikowano 26 Września 2018 Opublikowano 26 Września 2018 Dzień dobry. Proszę o pomoc w wyborze roweru szosowego. Budżet to 2000 zł z niewielkim ewentualnym plusem. Celuje w coś używanego. Rower będzie użytkowany czysto rekreacyjnie. Typem numer jeden jest TREK 1.2. Ewentualnie jestem otwarty na propozycje. Mam problem z rozmiarem. Z tabelek wychodzi na granicy rozmiaru 54 i 56. Z kalkulatora raczej wychodzi 56, ale mam sporo ciekawych używek w rozm. 54. Poniżej podaje moje wymiary i wyniki kalkulatora. Jak bardzo, według was, kierować się wynikami kalkulatora? Czy lepsza jest rama za mała czy za duża? Your Measurements Inseam: 88 Trunk: 59 Forearm:36 Arm:72 Thigh: 59 Lower Leg: 56 Sternal Notch: 144 Total Body Height: 176 The Eddy Fit (cm) Seat Tube Range c–c: 58.2 - 58.7 cm Seat Tube Range c–t: 60 - 60.5 cm Top Tube Length: 55.8 - 56.2 cm Stem Length: 10.4 - 11 cm BB–Saddle Position: 81 - 83 cm Saddle Handlebar: 55.3 - 55.9 cm Saddle Setback: 6.5 - 6.9 cmThe Competitive Fit (cm) Seat Tube Range c–c: 57 - 57.5 cm Seat Tube Range c–t: 58.8 - 59.3 cm Top Tube Length: 55.8 - 56.2 cm Stem Length: 11.5 - 12.1 cm BB–Saddle Position: 81.8 - 83.8 cm Saddle Handlebar: 54.5 - 55.1 cm Saddle Setback: 5.3 - 5.7 cm The French Fit (cm) Seat Tube Range c–c: 59.9 - 60.4 cm Seat Tube Range c–t: 61.7 - 62.2 cm Top Tube Length: 57 - 57.4 cm Stem Length: 10.6 - 11.2 cm BB–Saddle Position: 79.3 - 81.3 cm Saddle Handlebar: 57 - 57.6 cm Saddle Setback: 6 - 6.4 cm
WojtekWojtek Opublikowano 26 Września 2018 Opublikowano 26 Września 2018 Nogę dobrze zmierzyłeś? Trochę długa jak na wzrost.
Topper Opublikowano 26 Września 2018 Opublikowano 26 Września 2018 (edytowane) Korzystałem z kalkulatora na stronie competitivecyclist.com. Tam polecali metodę z poziomicą, żeby zasymulować efekt siodełka. Jest taka możliwość, że wsadziłem poziomicę za głęboko w tyłek. Tak na serio, kiedy mierzyłem wcześniej bez poziomicy wychodziło mi coś około 84cm. Tak, przy okazji co uważacie o takim wynalazku: MASS VXC? https://allegro.pl/rower-szosowy-mass-vxc-i7576781651.html Nie potrafię znaleźć konkretnych informacji na temat firmy MASS. Edytowane 26 Września 2018 przez Topper
Topper Opublikowano 26 Września 2018 Opublikowano 26 Września 2018 Dzięki. Wciągnę tego Rometa na listę rezerwową. Sezon się kończy, mam nadzieje, że sporo osób będzie chciało zamienić swoje "bolidy" na coś nowszego, więc na początek planuje poszukać okazji wśród rowerów używanych. Oczywiście przy pewnym ryzyku. Co myślicie o czymś takim?: Specialized Allez elite tiagra 54cm https://www.olx.pl/oferta/specialized-allez-elite-tiagra-54cm-jak-nowy-CID767-IDvI7kY.html#d0ab31b0a3 1
SzpiceR Opublikowano 26 Września 2018 Opublikowano 26 Września 2018 Nie jest zły ale za taką kasę powinieneś za miesiąc/dwa znaleźć coś na tiagrze/105 już bez "wąsów"
Gość Opublikowano 27 Września 2018 Opublikowano 27 Września 2018 (edytowane) 13 godzin temu, Topper napisał: Specialized Allez elite tiagra 54cm Świetny wybór, tyle tylko, że to jest rower w moim rozmiarze - 52. Nie 54, jak pisze ogłoszeniodawca w nagłówku. Na jednym ze zdjęć widać rozmiar na rurze podsiodłowej. Sam jeżdżę na kupionym jako używany Specu Allezie Elite z Tiagrą na pokładzie i złego słowa o tym rowerze nie powiem. Jest świetny. Ale jak Ty jesteś na granicy rozmiaru 54 i 56 to nie możesz wziąć 52. Edytowane 27 Września 2018 przez Gość
Topper Opublikowano 27 Września 2018 Opublikowano 27 Września 2018 Rzeczywiście rozmiar 52, dzięki. Przyznam się, że całkowicie się zamotałem w tych wszystkich wymiarach i pomiarach. Błędnie interpretowałem niektóre wymiary. Muszę jeszcze raz pomierzyć nogę, bo tu mam spore wątpliwości czy nie przesadziłem.
Gość Opublikowano 27 Września 2018 Opublikowano 27 Września 2018 Godzinę temu, Topper napisał: Muszę jeszcze raz pomierzyć nogę, bo tu mam spore wątpliwości czy nie przesadziłem. Mi też się wydaje, że tu przesadziłeś. Sądząc po wzroście, jakkolwiek nie miałbyś krótkiej czy długiej nogi, będziesz raczej w środku rozmiaru 54, przynajmniej w rozmiarówce Specializeda. Poza tym 23 godziny temu, Topper napisał: Czy lepsza jest rama za mała czy za duża? Zdecydowanie z dwojga złego zawsze lepszym wyborem będzie rama za mała niż za duża.
Topper Opublikowano 27 Września 2018 Opublikowano 27 Września 2018 Pomierzyłem jeszcze raz przekrok. Tym razem pod tyłkiem wylądowała literatura zamiast poziomicy. Wyszło około 84cm. Zmieniłem kalkulator na http://pedalforce.com/online/bikefit.php Wyniki są ogólnie podobne. Wniosek z tej całej wyliczanki chyba tylko taki, że wypadało by się jednak przymierzyć do prawdziwego roweru. Body Measurements: Gender: Male Units: cm Height: 176.00 Sternal Notch Height: 144.00 Inseam Length: 84.00 Tigh Length: 38.00 Arm length: 72.00 Shoulder Width: 41.27 Foot Length: 28.00 Bicycle Sizing Recommendations: Seat Tube Length (c-c): 55.9 cm 22.0 inch Seat Tube Angle: 75.0 deg Crank Arm Length: 170.0 - 172.5 mm 6.7 - 6.8 inch Saddle-Pedal Length: 90.0 - 92.1 cm 35.4 - 36.2 inch Top tube Length: 56.0 cm 22.0 inch Stem Length: 115.0 - 120.0 mm 4.5 - 4.7 inch Handlebar Width: 38.0 - 39.0 cm 15.0 - 15.4 inch
Heboket Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 Parę fotek hurgana, jestem z niego mega zadowolony 😆
szymar Opublikowano 11 Października 2018 Opublikowano 11 Października 2018 Moderowany przez zibi: W tym temacie będziemy rozmawiać o rowerach szosowych w kwocie 1000-1999 PLN. Jeśli szukasz roweru w tym przedziale cenowym bardzo proszę o nie zakładanie osobnych tematów tylko dopisywanie się do tego wątku. cześć. Rower nie jest moją jedyną aktywnością (głównie biegam). mam już rower MTB, który kupiłem rok temu i jeżdżę sobie nic ma co dzień do pracy plus jakieś wycieczki (po Wrocławiu i okolicach) w czasie wolnym od biegania. Na tym rowerze mam też zamontowany fotelik dla dziecka i robimy sobie wspólne wycieczki. Najechałem na nim 3700km od połowy marca 2017, więc w sumie chyba całkiem nieźle. Tyle tytułem wstępu. Od zawsze chciałem mieć szosę. W następnym roku planuję jeszcze więcej na rowerze jeździć (sezon starów biegowych zakończę już wczesną wiosną). Ale z racji tego, że jak już pisałem jeden rower mam i będę go dalej używał to nie chcę wydawać majątku na kolejną fanaberię (przynajmniej tak mówię Żonie) . Wyjściowo myślę o nowym tribanie 500, który obecnie kosztuje 1699 zł i to będzie max budżetu. Ale widzę, że na OLX pojawiają się te rowery (sezon się kończy, ofert coraz więcej) w przedziałach powiedzmy 800-1200 zł. Czy warto zaufać i taki rower używany sobie sprawić? Pewnie najlepiej jakby jeszcze na gwarancji był. A może macie kogoś zaufanego kto sprzedaje fajny egzemplarz w dobrej cenie. Oczywiście przy takich kwotach cudów nie wymagam, ale jak się okaże że mogę kupić dobrą używkę w cenie 800-1200 to wolę zrobić tak a resztę zainwestować np w buty spd. Nie musi to być triban, może być jakiś romet czy kross. Ważne żeby stan był dobry i nie wymagał wielkich inwestycji. Co o tym myślicie? Pozdrawiam!
de Villars Opublikowano 11 Października 2018 Opublikowano 11 Października 2018 Za 800-1200 to nie będzie żadne cudo, ani nawet przyzwoity rower. Taka cena nie bierze się bez powodu - raczej ktoś chce sie pozbyć szrota, a kupując go bierzesz ten kłopot na siebie - bo zapewne sporo rzeczy będzie do wymiany na dzień dobry żeby w ogóle móc jeździć. Na Twoim miejscu brałbym tego Tribana i cieszył się działającym nowym rowerem.
-Marcin- Opublikowano 11 Października 2018 Opublikowano 11 Października 2018 48 minut temu, de Villars napisał: Taka cena nie bierze się bez powodu - raczej ktoś chce sie pozbyć szrota, Ja tam kupiłem używany rower i kilka sprzedałem i nie narzekam. Kupno używanego roweru to nie kupno samochodu, gdzie usterka wyjdzie po kilku miesiącach. Kupujesz szosówkę, jedziesz do sprzedawcy, sprawdzasz wizualnie, napęd, czy nie jest zużyty. Przejedziesz się, sprawdzisz czy coś nie ociera, nie piszczy i możesz kupować. Jeżeli chłopak chce jeździć dla przyjemności a nie startować w zawodach to jak najbardziej używany rower polecam. Kupiłem używaną 4-letnią szosówkę, jeżdżę z nią już chyba 7 lat. Jedyne co zmieniam, to co roku łańcuch.
Rekomendowane odpowiedzi