de Villars Opublikowano 3 Września 2018 Opublikowano 3 Września 2018 12 godzin temu, Nurek_ napisał: Z przerzutką też chyba widać czy jest OK czy nie. Otóż nie koniecznie. Mnie odmówiła współpracy po ok 1000 km. A przy kupnie działała. Dopiero w serwisie, jak wymieniałem na nową, się dowiedziałem że to jakiś składak.
kaido2 Opublikowano 3 Września 2018 Opublikowano 3 Września 2018 (edytowane) 20 godzin temu, SzpiceR napisał: Skoro są patenty za krótkotrwałe "wydłużenie" zębów za kasecie/korbie czy zmniejszenie rozciągnięcia łańcucha to chętnie posłucham Wszystko sprowadza się do tego by kupować na trzeźwo i nie napalać się na konkretny rower Dobre! A teraz do rzeczy, bo się jakiś cyrk robi i się tworzą czarne modły na używanymi rowerami. Zabić starą 105-kę? Kasetę jest ciężko, a co dopiero resztę Ale 105-ka 105-ką, ubić Tiagrę no jest problem. 20 godzin temu, de Villars napisał: Kwestia łańcucha i zębów na kasecie to akurat najmniejszy problem. Ale sposób jest prosty - do zużytego roweru wstawia się nową kasetę i łańcuch najpodlejszej jakości. Nówka, nie zużyta, błyszcząca. A co dalej z tym będzie to już problem nabywcy... Pierwsze słyszę. Zazwyczaj, albo sprzedaje strucla, albo jak jest kumaty i chce przydziobać z kilku padeł robi jednego. Jednak to są ekstremalne przypadki i dotyczą niskich grup typu exage, czy innych wynalazków marnej jakości z przed 30 lat. Kto realnie myślący pod kątem rozwoju sportowego kupiłby używkę na czymś takim! No da się jeździć, traktorem też. Nie twierdze, że nie ma prawa się zdarzyć sprzęt z felerem ( przerzutka, krzywy hak, trafiona rama), ale nie oszukujmy się laik często uzbraja się w pomoc w postaci doświadczonej osoby. Tylko ignorant idzie na całość. A teraz co robię po kupnie używki: Zmieniam laczki, bo nie wiem w jakim są stanie technicznym, to że wyglądają to za mało. Zmieniam łańcuch jeżeli ten już się do niczego nie nadaje i leci regen kasety, bo zdarza się , że wymaga, bywa że zmieniam pancerze i ew linki, ale to ostatnie praktycznie się nie zdarza. Jeżeli sprzęt jest na prawdę w dobrej cenie to biorę to na klatę! Edytowane 3 Września 2018 przez kaido2
de Villars Opublikowano 3 Września 2018 Opublikowano 3 Września 2018 Możesz to sobie nazywać czarnymi modłami a mnie laikiem czy ignorantem, ale ja się z używanych rowerów wyleczyłem raz na zawsze. I każdemu będę je odradzał. 1
Gość Opublikowano 3 Września 2018 Opublikowano 3 Września 2018 W dniu 29.08.2018 o 16:48, Ankwas napisał: Rozumiem, że chodzi Ci o używane? Tylko, że, jak wcześniej wspomniałem, niestety się zbyt nie znam, więc nie mogę dobrze ocenić stanu roweru Oj... Popytam w forum regionalnym o jakiegoś pomocnego forumowicza z Twojej okolicy, który może za jakieś dobre piwo pomoże ocenić rower używany przez zakupem.
Kamil82 Opublikowano 3 Września 2018 Opublikowano 3 Września 2018 Jezeli pierwsza szosa to niech bedzie to nowy rower z clarisem . bo sora to juz ponad 2000 pln nie rozumiem po co poczatkujacemu 10 czy 11 rzedowa kaseta zwłasza 11-25 ... do tego korba 52-39 8 rzedow 11-32 + compact 50-34 to w zupelnosci wystarczy tani nowy rower ma zwykle łagodna geometrie co dla poczatkujacego takze ma znaczenie duzo wieksze niz waga roweru rowery ze stara 105 czy ultegra sa moze duzo lepszej jakosci ale sa to raczej pozycje dla doswiadczonych "kolarzy" pomijajac juz sam stan techniczny czy dodatkowy wklad finansowy
kaido2 Opublikowano 3 Września 2018 Opublikowano 3 Września 2018 21 minut temu, de Villars napisał: Możesz to sobie nazywać czarnymi modłami a mnie laikiem czy ignorantem, ale ja się z używanych rowerów wyleczyłem raz na zawsze. I każdemu będę je odradzał. Ja nie, ale to może dlatego, że przy tej okazji jestem mechanikiem. Będziesz odradzał, bo się raz czy 2 razy naciąłeś? To tak jak dostać raz wp..l i użalać się całe życie, a to chyba nie na tym polega. Wszystko jest dla ludzi , kwestią jest tylko jak kto do tego podchodzi i tyle.
Kamil82 Opublikowano 3 Września 2018 Opublikowano 3 Września 2018 Ludzie kupuja uzywane samochody w cenie nowych (gorszych , mniej prestizowych) gdzie handlarze kombinuja jak tylko moga . na rynku rowerów uzywanych nie ma takiej patologii ale juz mozna sie naciac na rzezbiarzy . chociaz budowa roweru jest bardzo prosta i łatwo ocenic jego stan
kaido2 Opublikowano 3 Września 2018 Opublikowano 3 Września 2018 7 minut temu, Kamil82 napisał: Jezeli pierwsza szosa to niech bedzie to nowy rower z clarisem . bo sora to juz ponad 2000 pln nie rozumiem po co poczatkujacemu 10 czy 11 rzedowa kaseta zwłasza 11-25 ... do tego korba 52-39 8 rzedow 11-32 + compact 50-34 to w zupelnosci wystarczy tani nowy rower ma zwykle łagodna geometrie co dla poczatkujacego takze ma znaczenie duzo wieksze niz waga roweru rowery ze stara 105 czy ultegra sa moze duzo lepszej jakosci ale sa to raczej pozycje dla doswiadczonych "kolarzy" pomijajac juz sam stan techniczny czy dodatkowy wklad finansowy Wszystko zależy od tego w jakim kierunku ten początkujący chce iść. Wycieczki? Ok starczy i singiel na juniorce i kaseta/wolnobieg 7s. Ale są tacy co zaczynają swą przygodę od razu w grupie w jakimś klubie, a to oznacza, że dobrze jakby sobie sprawił sprzęt w/g pewnej specyfikacji. 10, 11 s daje większe możliwości dobrania przełożenia w zależności od sytuacji, lepiej jednak mieć, jak nie mieć. Tarcza 53 powoduje jeszcze ciaśniejsze stopniowanie co też nie jest bez powodu. Ale na start zaczynamy w zależności od wieku z tarczy 46 lub kompakt. 53 obecnie mamy od 105 w zwyż i też nie bez przyczyny.
GBike Opublikowano 3 Września 2018 Opublikowano 3 Września 2018 Specyfika budowy roweru szosowego "nowożytnego" jest obciążona pewnym elementem który jako używany (dziś działa - jutro nie). Klamkomanetka bo o niej mowa nie jest w żadnym modelu wieczna i jest pewne jak dwa razy dwa że w końcu padnie. Bardzo stara będzie miała wytartą-przerwaną gumowową osłonę, sprzedawca powie dobra odpuszczę 30 zł sobie wymienisz. Pytanie jest tylko gdzie znajdziesz gumę do 105 z przed 10 lat. @kaido2 naprawdę nie drży tobie palec uparcie polecając rower szosowy używany? Nawet najbardziej wytrawny mechanik topowego teamu nie stwierdzi po jej wyglądzie i sposobie w jaki działa że klamkomanetka z przebiegiem 150 000 kliknięć przy 150 001 nie padnie. Jak wiesz taka awaria spowoduje lawinę kosztów o której wspomina @de Villars. 1
kaido2 Opublikowano 3 Września 2018 Opublikowano 3 Września 2018 Nie, i wcale nie robię tego uparcie. Po prostu z rowerami używanymi mam styczność na codzień, sam też ich trochę kupiłem, i chyba to jest ta różnica Mechanik spokojnie stwierdzi, czy dana klamka to już szrot , czy się do czegoś jeszcze nadaje. Mechanikiem nie jest się z łapanki. 34 minuty temu, GBike napisał: Pytanie jest tylko gdzie znajdziesz gumę do 105 z przed 10 lat https://www.olx.pl/oferta/shimano-105-sti-klamkomanetki-st-1055-2x8speed-CID767-IDvtWUv.html#f8d897ae2e Jest wiele źródeł, inna rzecz zasobność warsztatu, ale jedno jest pewne w takim przypadku nowicjusz o zdrowych zmysłach nie pokusi się o taki sprzęt. Ktoś kto ma zasoby, a cena na prawdę dobra , jak najbardziej. Kupiłbyś za 500 pln? Wiedziałem co kupuję i rower który był przygotowany pod treningi faktycznie takim był bo byłem w stanie to z marszu stwierdzić. Przejechałem na nim w takim stanie jakieś 20 kawałków po drodze zmieniając opony i łańcuch które się po prostu zużyły. I mam jeszcze kilka takich rowerów Także ten
de Villars Opublikowano 3 Września 2018 Opublikowano 3 Września 2018 Godzinę temu, kaido2 napisał: Ja nie, ale to może dlatego, że przy tej okazji jestem mechanikiem. A to nie dziwi mnie że masz takie podejście. Ja jako użytkownik potrzebuje natomiast sprzetu bezproblemowego który po prostu będzi działał jak najdłużej. Zupełnie inne światy i zupełnie inne spojrzenia. aha, jeszcze jedno,. Nie każdy ma znajomego mechanika. Czasem tylko kumpla którego kompetencje są wątpliwe, albo jeszcze gorzej - szuka pomocy w necie od obcych ludzi. 1
kaido2 Opublikowano 3 Września 2018 Opublikowano 3 Września 2018 Dlatego poszedłem dalej jak tylko zwykłe użytkowanie. Inne spojrzenia, u mnie sprzęt musi działać, nie mogę sobie pozwolić na oddanie na 2 tydnie np do innego kolegi mechanika. Nie mogę sobie pozwolić na awarię której nie mogę usunąć nawet drutem w przypadku gdy stanie się to 200 km od domu. Dlatego dobrze przy okazji się doszkolić w tej dziedzinie. zaoszczędza to wiele stresu i kasy, a bardzo często 5 minut i wracasz z powrotem do gry.
GBike Opublikowano 3 Września 2018 Opublikowano 3 Września 2018 5 minut temu, kaido2 napisał: Kupiłbyś za 500 pln? Fajnie zrobiony ale nie kupiłbym bo to zabytek. Miałem podobny i sprzedałem za 300 😀 kolekcjonerce. I niestety każdą złotówkę która włożyłem po prostu straciłem. Ale zrobiłem dobry uczynek. 1
kaido2 Opublikowano 3 Września 2018 Opublikowano 3 Września 2018 A ja durny jeździłem na nim treningi w grupie 2x9 na klamkach Djurejsa, padną, mam Sory, kiera 42 ergo PRO, stery jeszcze calowe też PRO ( wrzucasz przejściówkę i zakładasz normalny mostek), koła DP-18 na Tiagrach, suport BSA 68, rama na rurach R531, przerzutka przód, tył Tiagra. Stara jest tylko korba 1055, którą sam zmieniłem z 600 Tricolor, jest to na kwadrat , a wiec mogę założyć wszystko, mogę nawet wrzucić HTII ze sztywną osią. Zabytek? Rama nie skończyła 25 lat, już pominę , że jej specyficzne geo ładnie się sprawdza na podjazdach i przy przyspieszeniach. Rama oś tył 125, z ręczną zmieniarką przednią, kołami jednokomorowymi 27 1x1/4, barankiem 38, to jest zabytek. z którym niewiele już zrobisz.
sender Opublikowano 3 Września 2018 Opublikowano 3 Września 2018 @kaido2 jesteś mechanikiem, siedzisz w tym na co dzień, niejeden rower przez ręce Ci przeszedł także innym okiem na to patrzysz- od razu rozpoznasz upudrowany gruz, niestety większość, a tym bardziej pytających o pierwszy rower czy to szosa czy góral nie ma takiej wiedzy. Nie każdy też sam sobie opędzi wymianę/naprawę więc prócz tajli trzeba doliczyć koszty robocizny w serwisie. Sam grzebie w samochodach ale jak przyszło do grzebania w rowerze to nagle okazało się, że przydałby się takie czy inny narzędzie. Można trafić fajnie, można i nie fajnie. Nowy sprzęt nawet w tych niższych grupach niewiele teraz ustępuje np. Sora vs stara 105 i najważniejsze, jest gwarancja. To jest fajny pomysł jako 2 rower, żeby sobie zimą grzebać, a na wiosnę cieszyć się. Od kilku rowerów tylko nowe, wcześniej różnie, raz lepiej, raz gorzej się trafiało z zakupem, łącznie z tym, że jeden z rowerów kupiłem z serwisu, gdzie po kilku miesiącach zauważyłem pęknięcie w ramie. Niestety nikt sentymentów nie miał- widziały gały co brały ( w sensie, że nie nowy i bez gwarancji). Pozostało tylko szukanie nowej ramy i przerzucanie osprzętu ( w sumie od tego czasu grzebię sam). Rowery jak sprzedaję to staram się żeby były w takim stanie w jakim powinny być - jednak większość chętnych jest takich jak @de Villars opisał, nie zna się, najpierw liczy się cena, potem wygląd ( ładny lakier bez rys), następnie "ile biegów". Podejrzewam, że gdyby dobrze umyć wyeksploatowany sprzęt, napęd, zużytą oponę zastąpić najtańszą byle z grubą kostką, bieżnikiem i postawić go obok roweru technicznie cud, miód i orzeszki ale z wytartym lakierem czy rysami to ten drugi dłużej by się sprzedawał. Niektórzy też w pręta walą i wstawiają zdjęcia sprzętu sprzed jakiegoś czasu który nijak ma się do stanu faktycznego.
Krawiol Opublikowano 4 Września 2018 Opublikowano 4 Września 2018 Jako osoba która przejechała na tribanie500 4000 km w 12 miesięcy pozwolę sobie stanąć w jego obronie. Nie jestem wielkim znawcą bo triban to moja pierwsza szosa ale...Waga. Dla mnie nie jest ciężki i za 1700 zł lżejszego (nowego!) roweru chyba nikt nie znajdzie. Nawet jeśli to różnice będą na tyle małe że nawet nikt tego nie poczuje a ten kto by to poczuł już dawno nie kupuje szosy na 1700 zł. No i jeszcze widelec, który rower za taką kasę ma karbonowy widelec?Koła. Wjechały w sporą ilość dziur i nadal są proste. Waga moja wysoka nie jest ale koła nadal są proszę o okrągłe. Pewnie są koła które są lżejsze, szybsze itd. ale.wracamy znowu do kwestii finansowej i pytania czy za te pieniądze konkurencja nakrywa B'twina czapką?Opony. Tutaj taktycznie po zmianie na Michelin lithion 2 poczułem poprawę komfortu. Osprzęt.Przerzutki (napęd/klamkomanetki) Zmienią tak jak chcę i kiedy chcę. A regulowany był tylko raz, w sklepie przed zakupem. Układ z 3 blatami z przodu pozwolił mi wjechać pod ścianę Harnaś i Bukovina na TdP amatorów.Hamulce. No tutaj mam najwięcej zastrzeżeń, zainwestowałem w lepsze klocki hamulcowe i jest nieco lepiej. Szału nie ma nadal ale przyzwyczajony jestem do siły hamowania z roweru MTB z tarczami.Także za takie pieniądze, ja nic lepszego na rynku nie widziałem. Nawet Romety były droższe i nawet jeśli są lepsze to pytanie czy za te 200-300 zły więcej są aż o tyle lepsze?Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Kamil82 Opublikowano 4 Września 2018 Opublikowano 4 Września 2018 jak budzet 2000pln szukaj huragana 1+ jak kupujesz online i nie tylko to mozna znalezsc sprzedawce ktory podbija przeglad zerowy w cenie . i tyle jezeli chodzi o polityke gwarancyjna rometa ....
jankes007 Opublikowano 9 Września 2018 Opublikowano 9 Września 2018 siemano. sam zastanawiam się nad rowerem w tej cenie czyli do 2k pln poza huraganem 1 i tribanem brałem też pod uwagę krossa vento 1.0 oraz meride race 50. Wszystkie rowery w podobnej cenie i teraz czy one poza producentem się różnią? czy mozna do takiej budżetowej szosy wpakować kiedys lepszy napęd? np. sore czy tiagrę?
SzpiceR Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 9 godzin temu, jankes007 napisał: czy mozna do takiej budżetowej szosy wpakować kiedys lepszy napęd? np. sore czy tiagrę? Można ale nie ma najmniejszego sensu wykonywania takiej operacji.
jankes007 Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 no jak ktos nie ma kazy zeby na raz wywalić większą kwotę... albo nie jest do końca przekonany czy kolarstwo szosowe jest dla niego?
Krawiol Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 Powiem tam. Ja mogłem sobie pozwolić na rower za ok 2000 zł i w tym budżecie wszystko jest w zasadzie na jednym poziomie. Wybrałem Tribana 500 bo mi się najbardziej podobał i na moją jazdę wystarcza. Zawsze możesz zainwestować w lepsze koła, lżejszą sztyce, kierownicę i jeśli złapiesz bakcyla przełożyć to do nowego, lepszego, roweru. Pamiętaj, że podczas całej przygody z kolarstwem najwięcej zależy od Ciebie nie od sprzętu! Rower może tylko pomóc ale nie zrobi nic za Ciebie. Sora, tiagra czy 105 nie zrobi u Ciebie nogi, nie spowoduje, że będziesz szybszy niż np. na microshiftcie z Decathlonu. Masz niski budżet i wątpliwości kup coś na początek jak złapiesz bakcyla to i tak za jakiś czas będziesz szukał lepszego roweru a nie tylko napędu. Kompletny zestaw 105 (napęd, hamulce, kalmkomanetki...) pewnie będą warte tyle co huragan 1 czy triban po sezonie Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
SzpiceR Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 36 minut temu, jankes007 napisał: no jak ktos nie ma kazy zeby na raz wywalić większą kwotę... albo nie jest do końca przekonany czy kolarstwo szosowe jest dla niego? Problem w tym, że rower to nie tylko osprzęt. To także rama i koła. W najtańszych modelach oprócz podstawowych grup napędu masz także niezbyt zaawansowaną technicznie ramę i budżetowe koła. Zwykle też aluminiowy widelec. Rowery typu Vento 1, 2, huragan, TRIBAN 500 itd nadają się właśnie do wypróbowania czy szosa jest tym czego szukamy. Po tym sezonie czy dwóch wiesz już czego oczekujesz od roweru i masz jakieś wymagania co do nowego. Osobiście zamiast wkładać wyższą grupę do najtańszego roweru to bym go sprzedał, za "zarobioną" kasę kupił używany rower dobrej marki na ciekawej ramie i do niego wrzucił nowy napęd.
jankes007 Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 ok dzięki za sugestię. coś w tym w sumie jest.
GBike Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 15 godzin temu, jankes007 napisał: czy mozna do takiej budżetowej szosy wpakować kiedys lepszy napęd? np. sore czy tiagrę? Można
Krawiol Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 Vento ile? Co zmieniłeś? Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi