szymar Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Widziałem ten czerwony, ładny ale jednak sporo ponad budżet. Przy zakupie liczę się z tym, że może być potrzeba drobnego serwisu. Kwoty o których piszecie sa akceptowalne.
drozda Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Hmmm znalazłem złotego Graala : https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-btwin-triban-3-CID767-IDy4LAR.html Ale może być ociupinkę za mały , przy przekroku 88 rama powinna być 58 a tu jest 57 (właściwie 56,5) https://szosa.org/topic/11463-szosa-decathlonu-triban-pytanie-o-rzeczywiste-rozmiary-roweru/ Zmierz się porządnie i sprawdzimy. Gdybyś był zainteresowany to mogę spojrzeć bo zastanawiam się nad trenażerem od niego. Edytowane 4 Stycznia 2019 przez drozda
szymar Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 40 minut temu, drozda napisał: Hmmm znalazłem złotego Graala : https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-btwin-triban-3-CID767-IDy4LAR.html Ale może być ociupinkę za mały , przy przekroku 88 rama powinna być 58 a tu jest 57 (właściwie 56,5) https://szosa.org/topic/11463-szosa-decathlonu-triban-pytanie-o-rzeczywiste-rozmiary-roweru/ Zmierz się porządnie i sprawdzimy. Gdybyś był zainteresowany to mogę spojrzeć bo zastanawiam się nad trenażerem od niego. Zmierzyłem sie i od ziemi grzbietu książki którą trzymałem między nogami wyszlo 88cm. A to warto już taki dość wiekowy rower kupować? Zwlaszcze ze czytałem że to był najtańszy i najprostszy sprzęt z decathlona więc pewnie zdazyl się juz zużyć i zaraz wymiana części będzie konieczna. A co do rozmiaru to fajnie jakby był to jednak rower do mnie dostosowany żebym nie wyglądał jak to ktoś kiedyś na forum moto napisał "że jadę na psie". Jestem raczej wysoki i szczupły więc nie chcę roweru dla którego mój wzrost to będzie górna granica.
SzpiceR Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Olej tego tribana. Ten giant to fajna opcja za taką kasę a w przyszłości istnieje jakiś sens upgrejdu. Fajna rama i w miarę świeżo wygląda. Sam czaję się na kupno takiego defy jako dawcę framesetu ale chyba odłożę to na "za rok"
drozda Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Przy przekroku 88 możesz brać Gianta "w ciemno". Dodatkowy plus jest taki że masz koła pod kasety 8-11 i za jakiś czas zrobić sobie upgrade do wyższej grupy.
kaido2 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 8 godzin temu, drozda napisał: Konkretnie to są te: https://www.tektro.com/products.php?p=171 Te są akurat trochę szersze i szersze opony mogą mieć tu racje bytu. 5 godzin temu, drozda napisał: Komplet dobry łańcuch/kaseta to KMC/SRAM to 80 PLN - dobry wkład suportu to 60 PLN - jeśli przerzutki i manetki działają prawidłowo to naprawdę nie ma zbyt wiele do kosztownej naprawy. Koła są dość pancerne na łożyskach maszynowych 6000 C3 2RS , słabym elementem tanich Giantów jest wolnobieg ale to już po naprawdę sporych przebiegach się psuje. KMC, a zwłaszcza SRAM ( czy to 830, czy 850 ) to jest plastelina, CN - HG 40? Podobnie. Już lepszym wyborem będzie użycie Accenta 801 lub 802, a najlepiej 9 -kowy ot choćby CN-HG53. Wolnobieg mnie się nigdy nie zepsuł, co najwyżej został ogolony z zebów smiercią naturalną. sa co prawda i wolnobiegi 8s, ale koła na maszynach i wolnobieg? Nie spotkałem jeszcze takiej piasty, no i kto przy zdrowych zmysłach zrobiłby taki myk? 3 godziny temu, szymar napisał: Zwlaszcze ze czytałem że to był najtańszy i najprostszy sprzęt z decathlona więc pewnie zdazyl się juz zużyć i zaraz wymiana części będzie konieczna. Tribana nie tak łatwo zabić nawet jeżeli to jest stara 3-ka z 2011r. Wstydu nie ma, napęd 8s co prawda na Microshifcie, ale są normalne klamkomanetki które działają. Nie sądzę by ten rower miał jak moja 5-ka z 2012r zrobione 50 kawałków, zwłaszcza, że jak domniemam ten więcej wisiał jak jeździł, bo ktoś nawet nie zdążył zdjąć jeszcze odblasków :) Ale... Jak miałbym ryzykować to tego Gianta bym brał. 1
drozda Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Wolnobieg w sensie zapadek bębenka. Triban 3 jest na starym Clarisie 2400
Kubix93 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Witam wszystkich bardzo serdecznie i bardzo proszę o poradę. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu pierwszego roweru szosowego (dlatego też można powiedzieć, że w temacie szosówek jestem zielony) . Do tej pory jeżdżę na crossowym Scott'cie Sportster'ze x50 z 2014 roku. Mam zamiar zostawić go na dojazdy do pracy, a szosę nabyć w celu dalszych wypraw. I tutaj dochodzę do sedna sprawy: czy bylibyście mi w stanie doradzić który rower wybrać (mam na oku dwa do których linki zaraz podam), czy może szukać zupełnie czegoś innego na "pierwszy ogień"? Nie decyduje się na nowy rower, ponieważ nie jestem do końca pewien czy złapie szosowego bakcyla, a i sam osprzęt w nowych rowerach za około 2 tysiące nie porywa. A więc: https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-btwin-triban-500-rama-57-cm-CID767-IDxNpsB.html - rocznik 2014, więc podejrzewam, że i przebieg ma znaczny. Czy po 3-4 sezonach napęd może być zajechany? Wiem, że to zależy od tego jak ktoś o niego dbał, ile jeździł o wielu innych czynników, ale mimo wszystko zapytam? https://www.olx.pl/oferta/giant-contend-2-2017-CID767-IDvVVNI.html - tutaj model z 2017 roku, więc można uznać, że przebieg będzie odpowiednio mniejszy, a co za tym idzie i zużycie części. A może dozbierać trochę grosza i kupić coś lepszego albo w ogóle udać się do sklepu po nówkę? Jeśli ktoś jest w stanie doradzić jakiś inny model w podobnych pieniądzach, to fajnie byłoby gdyby się podzielił opinią. PS. Mam nadzieję, że po tym poście oba modele nie znikną w mgnieniu oka z OLX'a. :d
Cris92 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Nie, no... Nie żeby coś, ale ciut niżej jest niemal identyczny temat o szosie do 1500zl...Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka
drozda Opublikowano 5 Stycznia 2019 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Bezapelacyjnie Giant choćby z uwagi na koła i mniejszy przebieg. Zresztą jest on nowszą wersja Defy 4 z sąsiedniego wątku do 1500 i ma identyczny osprzęt.
SzpiceR Opublikowano 5 Stycznia 2019 Opublikowano 5 Stycznia 2019 10 godzin temu, Kubix93 napisał: Nie decyduje się na nowy rower, ponieważ nie jestem do końca pewien czy złapie szosowego bakcyla, a i sam osprzęt w nowych rowerach za około 2 tysiące nie porywa. Niby ma to jakiś sens ale nie w przypadku rowerów, które wrzucasz, szczególnie giant'a. Giant ma osprzęt claris, "stary" claris, z wąsami a do tego archaiczną korbę na kwadrat. Sorry, ale do mnie to w ogóle nie trafia bo za te 2000-2200 możesz mieć nowy rower, na nowszej generacji osprzętu i na o wiele lepszej korbie. Nawet głupi huragan 1+ (ale tam chyba alu widelec jest więc to na minus). Cały sens kupowania używek polega na tym, że możesz mieć więcej za mniej więc jeśli szukasz używki to rozejrzyj się za czymś konkretniejszym, chociaż na tej sorze a najlepiej tiagrze/105 https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-CID767-IDxyhGx.html#5cdfa6fb78 https://www.olx.pl/oferta/szosa-accent-draft-biala-CID767-IDvajCS.html#5cdfa6fb78 https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-rower-szosowy-corratec-dolomiti-tiagra-2016-CID767-IDxThxA.html#5cdfa6fb78
Gość Opublikowano 5 Stycznia 2019 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Albo takie sztuki: https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-specialized-allez-comp-cipollini-carbon-alu-ultegra-CID767-IDy4h3N.html https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-specialized-allez-roz-54-shimano-sora-fsa-CID767-IDvXOPU.html Nie podałeś jaki rozmiar potrzebujesz.
Kubix93 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Opublikowano 5 Stycznia 2019 @SzpiceR uważasz, że jako laik w dziedzinie rowerów szosowych odczuję diametralną różnicę pomiędzy Clarisem, a Sorą? Naprawdę pomiędzy nimi jest aż taki przeskok technologiczny, że Claris'a z góry spisuje się na straty? :) I wg Ciebie lepiej zrezygnować z karbonowego widelca na rzecz lepszego osprzętu? Wybacz mi te wszystkie pytania, ale tak jak wyżej pisałem - jestem w temacie szosówek zielony i chce wiedzieć jak najwięcej, żeby wybrać jak najlepiej. ;) Odnośnie rowerów, które podesłałeś to Trek na ramie 54 wydaje się, że będzie przymały (niżej podam wymiary). Accent podoba mi się - muszę tylko więcej poczytać o elementach Supra, bo na chwilę obecną niewiele wiem na ich temat. A Corratec niestety wyszedł poza budżet. :/ @Łabędź racja, nie wspomniałem o dwóch rzeczach. Roweru poszukuję w okolicach Krakowa - tak, żeby móc go zobaczyć przed kupnem i ocenić stan i zużycie wyposażenia. A jeśli chodzi o wymiary to długość nogi po wewnętrznej - 85 cm, a wzrost to 183 cm. Tak więc chyba rozmiar 56 byłby idealny, prawda? Ale czy przy takich gabarytach 58 odpada? A odnośnie rowerów, które podesłałeś - no troszkę daleko. ;)
de Villars Opublikowano 5 Stycznia 2019 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Masz wymiary bardzo podobne do mnie. Na 56 dobrze się czuję, na 58 byłem zbyt wyciągnięty i musiałem drastycznie skracać mostek. Jeździć się dało, ale dopiero na 56 poczułem się komfortowo. A co do używek - napęd może być zajechany nawet i po 1 sezonie. Bez oglądania na pewno nie bierz używki. A skoro piszesz że jesteś "zielony" - to i oględziny niczego nie zagwarantują. Dobrze pisze @SzpiceR - dołożysz trochę i masz jakąś nówkę sztukę
SzpiceR Opublikowano 5 Stycznia 2019 Opublikowano 5 Stycznia 2019 (edytowane) 5 godzin temu, Kubix93 napisał: uważasz, że jako laik w dziedzinie rowerów szosowych odczuję diametralną różnicę pomiędzy Clarisem, a Sorą? Przede wszystkim odczujesz jedną koronkę na kasecie więcej. Generalnie w jeździe na szosie ważna jest kadencja a im więcej przełożeń tym bardziej precyzyjnie jesteś ją w stanie kontrolować. Claris to najtańszy, typowy osprzęt szosowy, po prostu totalna budżetówka. 5 godzin temu, Kubix93 napisał: I wg Ciebie lepiej zrezygnować z karbonowego widelca na rzecz lepszego osprzętu? Ciężko powiedzieć. W takim budżecie karbonowy widelec to w większości przypadków "tylko" karbonowe golenie. Na pewno więcej w temacie wygody pomogą nawet 2mm szersze opony. BTW używany, karbonowy widelec to mniejszy koszt niż wymiana grupy. 5 godzin temu, Kubix93 napisał: Trek na ramie 54 wydaje się, że będzie przymały (niżej podam wymiary) Nie sugeruj się oznaczeniem producenta bo te u każdego są różne. Liczy się efektywna długość rury poziomej/górnej, która przy Twoich wymiarach powinna mieć te ~56cm. Dla przykładu, jeśli kupowałbyś szosę marki unibike to byłbyś gdzieś pomiędzy rozmiarem 52 a 54. 5 godzin temu, Kubix93 napisał: A Corratec niestety wyszedł poza budżet. Jest zima, martwy sezon, negocjuj, myślę, że za 1800 byłby do wzięcia jeśli gość naprawdę chce sprzedać a nie tylko bada rynek. W miarę świeży rower, dobrze wygląda i "aktualna" grupa Tiagra. Jeśli nie masz zamiaru się ścigać to jest to rower na lata. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez SzpiceR
de Villars Opublikowano 5 Stycznia 2019 Opublikowano 5 Stycznia 2019 3 godziny temu, SzpiceR napisał: Liczy się efektywna długość rury podsiodłowej, która przy Twoich wymiarach powinna mieć te ~56cm. Chyba raczej rury górnej?
SzpiceR Opublikowano 5 Stycznia 2019 Opublikowano 5 Stycznia 2019 15 minut temu, de Villars napisał: Chyba raczej rury górnej? Kurfa dzięki, już poprawiam
kaido2 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Byłem przekonany, że tak jak 3 2012 kumpla na chińczyku. Mój błąd nie sprawdziłem, ale sprawdzam i 2300 zatem jeszcze nie Claris, co nie oznacza, że źle.
szymar Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 W trakcie negocjacji padła cena 1000zł. Pomyślę jeszcze chwilę i jeżeli nic na miejscu się nie pojawi to chyba sie zdecyduję.
Argi Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 21 godzin temu, Kubix93 napisał: @SzpiceR uważasz, że jako laik w dziedzinie rowerów szosowych odczuję diametralną różnicę pomiędzy Clarisem, a Sorą? Naprawdę pomiędzy nimi jest aż taki przeskok technologiczny, że Claris'a z góry spisuje się na straty? I wg Ciebie lepiej zrezygnować z karbonowego widelca na rzecz lepszego osprzętu? Wybacz mi te wszystkie pytania, ale tak jak wyżej pisałem - jestem w temacie szosówek zielony... Jeżeli nie jest tak, że wbiłeś sobie na sztywno tego Gianta do głowy i szukasz potwierdzenia, to posłuchaj tego co Ci koledzy powyżej podpowiadają. Ten Giant to typowy przykład "mocy naklejki". Totalna lipa, oprócz naklejki niewiele sobą reprezentuje. W tej cenie, oczywiście. Argumenty o cudownej ramie, w budżetowym rowerze, nigdy mnie nie przekonają. Za takie pieniądze spokojnie kupisz rower przynajmniej na Tiagrze, z normalnym supportem, i może fajnych kołach. Łańcuch i kaseta rzecz względna, jeden będzie szukał "prawie nówki", a inny liczy się z wymianą.
Kubix93 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Opublikowano 8 Stycznia 2019 https://m.olx.pl/oferta/specialized-allez-56-carbon-fact-shimano-sora-giant-defy-szosa-tarmac-CID767-IDvdSfn.html A na temat tego modelu możecie cos powiedzieć, Panowie?
drozda Opublikowano 8 Stycznia 2019 Opublikowano 8 Stycznia 2019 To oferta od handlarza rower pewnie ściągnięty z zachodu. Wskazana ostrożność.
SzpiceR Opublikowano 8 Stycznia 2019 Opublikowano 8 Stycznia 2019 To samo co z giant'em, naklejka i nic więcej. Totalny składak i szczerze mówiąc to tylko ta rama jest coś warta. Czasy sory 2x8 skończyły się w 2007r, to tak jakby już 11 lat temu. Do tego najtańsze hamulce, różne koła, zajechana korba Za 1200 można się zastanowić, za 1800 śmiech na sali 1
Kubix93 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Opublikowano 8 Stycznia 2019 @SzpiceR cieszę się bardzo, że "czuwasz" nad moim tematem. :d odnośnie rowerów Specialized to nie mogę znaleźć rozmiarówki. Uważasz, że 56 byłaby na mnie dobra? A tymczasem wracam do poszukiwań.
SzpiceR Opublikowano 8 Stycznia 2019 Opublikowano 8 Stycznia 2019 W tym ogłoszeniu masz zdj naklejki. Pozioma w rozmiarze 56 ma 56,5cm więc będzie spoko, Przy tych wymiarach szukaj czegoś z poziomą rurą w granicach 55-57
Rekomendowane odpowiedzi