Skocz do zawartości

1. Szosa / rower szosowy w cenie 1000 - 1999 zł.

Malajonez

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nowe Tribany i nowa koncepcja :

Ale nie za 2 tys ;-)

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano
1 godzinę temu, SpiderMAN napisał:

Sora ma Hollowtech II 

Huragan 1+ na nowym clarisie też już ma sztywną oś, cenowo 1999zł. Minusem jest aluminiowy widelec.

Opublikowano
Godzinę temu, Karol napisał:

Vento i Tribana dość łatwo znaleźć w sklepie i się przymierzyć a nawet przejecha

Taaaa, zwłaszcza Tribana w rozmiarze S lub M.

Opublikowano

Kiedy można się konkretniej spodziewać obniżek 520? raczej początek czy koniec jesieni? I jakiej obniżki można się spodziewać ? ;)

Opublikowano

Ewentualnie może poszukać dobrego, używanego Tribana 500, co powinno wynieść około tysiąca złotych i zrobić mały upgrade osprzętu?

Opublikowano
6 godzin temu, Pitan napisał:

mały upgrade osprzętu

Nie Triban, ale po upgrade'dzie też cieszy. 

IMG_20180807_105136.jpg
Opublikowano
10 godzin temu, GBike napisał:

Nowe Tribany i nowa koncepcja :

To nie te modele... @GBike

9 godzin temu, bozin2 napisał:

Kiedy można się konkretniej spodziewać obniżek 520? raczej początek czy koniec jesieni? I jakiej obniżki można się spodziewać ? ;)

Nie wiem kiedy, ale na przykład dwa lata temu cena Tribana 520 była obniżona o 250zł.

Opublikowano (edytowane)

Hej, ja miałem podobny problem. Chciałem szosę, ale nie wiedziałem, czy mi coś takiego w ogóle podejdzie. No i zdecydowałem się na marketowy rower z go sport:

http://magazynszosa.pl/czy-szosowy-scrapper-za-1299-zl-to-dobry-rower-na-poczatek/

Jeździ. Zrobiłm już z 1000 km i nie narzekam. Trochę brakuje przełożeń, nie mam mocnych nóg, a mam wrażenie, że na zjazdach i czasem na płaskim rower mnie spowalnia. Wkręciłem się i szukam czegoś lepszego.

Co by nie było za 1.300 nowy rower z gwarancją. To jest kross vento tylko z logo go sportu

Edytowane przez Pawian
Opublikowano
19 minut temu, Pawian napisał:

Zrobiłm już z 1000 km i nie narzekam.

A za kolejny 1000 do wymiany będzie korba, wolnobieg i jeszcze pewnie kilka innych głupot bo tourney trwałym osprzętem nie jest.

Opublikowano

Gwarancja 2 lata :) Jak kupisz używkę to z reguły do ceny zakupu musisz doliczyć kilka stów na serwis. Nie chcę zachwalać roweru, bo nie jest to rewelacyjny sprzęt, ale warto rozważyć jako alternatywę dla używek (za 1,3k też szału nie będzie).

Opublikowano

Z szybkiego rozeznania wyszło, że ewentualny upgrade napędu do grupy Shimano Claris wyniósłby ok. 750zł, nie biorąc pod uwagę kasety, łańcucha i ewentualnej sprzedaży starego osprzętu. W tym przypadku sądzę, że nienajgorszą opcją byłoby poczekać na naprawdę zadbanego używanego Tribana 500 w dobrej cenie i po podreperowaniu  budżetu tak właśnie go zmodyfikować.

Opublikowano

Równie dobrze można kupić dowolną używkę i wsadzić w nią nowy napęd. A nuż trafi się coś fajnego i wystarczy porządny serwis. 

Opublikowano

Upgrade do clarisa jest delikatnie mówiąc śmieszny.

Za te 1700-1800 powinieneś coś kupić na tiagrze/105 2x10, o niebo lepsza opcja niż jakieś najtańsze tribany, gdzie każdy element jest kompromisem.

Opublikowano
15 minut temu, SzpiceR napisał:

Upgrade do clarisa jest delikatnie mówiąc śmieszny.

Za te 1700-1800 powinieneś coś kupić na tiagrze/105 2x10, o niebo lepsza opcja niż jakieś najtańsze tribany, gdzie każdy element jest kompromisem.

Dokładnie to miałem na myśli. Nie ma co się tak przesadnie bać tych używek. Przecież nikt tymi rowerami nie rzucał, a 10 letnia rama TREKa jest lepsza i na pewno wygląda lepiej niż nowa rama tribana.

A na pierwszą szosę ja bym nawet polecał coś 3/9, 3/10 (no ale to jest mniej "pro") :P

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy jest śmieszny, może mam do tego inne podejście ale w cenie poniżej tysiąca złotych jest sporo Tribanów 500 po lifcie, a to oznacza, że nie starszych jak rok - dwa, na co z resztą jest paragon, rzekomo z minimalnymi przebiegami nawet kilkuset km, (co oczywiście może być bujdą, ale wyjdzie w trakcie oględzin), gdyż często jest wybierany przez początkujących. Po wspomnianym wcześniej upgradzie i sprzedaży starych komponentów wyjdzie około 1400-1500, przy czym mamy rower z dożywotnią gwarancją na ramę, czy widelec (o ile się nie mylę) i zupełnie nowym napędem, gotowym na tysiące kilometrów jazdy. Oczywiście używki jak proponujecie również są dobrą propozycją (szczerze mówiąc cały czas gdzieś ich szukam). To po prostu tylko moje gdybania i zastanawianie się nad jak najlepszym ulokowaniem niemałej dla mnie sumki.

Edytowane przez Pitan
Opublikowano
1 minutę temu, Pitan napisał:

i zupełnie nowym napędem, gotowym na tysiące kilometrów jazdy.

Aż tak bym się w przypadku clarisa nie zapędzał

Bierz pod uwagę, że koła tribana są "takie sobie" (a jednak w szosie koła sa istotnym elementem). Noooo i dla mnie jest po prostu brzydki, kwestia gustu

https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-principia-alu-carbon-57-cm-tiagra-CID767-IDwuTKp.html#f0060d31c7

• Lubię to! 1
Opublikowano

Już wcześniej zwróciłem uwagę na tą Principię, tyle że na alle była wystawiona na aukcji, gdzie cena właśnie startowała z tego pułapu. Wygląda ciekawie.

Opublikowano

Owijkę chyba zakładał ktoś z dwiema lewymi rękami :P

Opublikowano
W dniu 24.08.2018 o 21:39, SpiderMAN napisał:

Romet Huragan 1 wygląda najlepiej pod względem kompletności osprzętu. B'Twin Triban 500 z Microshiftem nie ma startu nawet do najtańszego Shimano Claris, to nie ta jakość działania klamkomanetek.

Rozważ dozbieranie 400zł to Tribana 520, bo Sora ma Hollowtech II (sztywną oś), i tu B'Twin jest bezkonkurencyjny w tej kategorii cenowej.

A co jest nie tak z Microshiftem?

Za czasów 3-ki testowałem to i nie miałem zastrzeżeń, przełożenia wchodziły i schodził tak samo jak w przypadku Clarisa.

Ale:

W Tribanach są w..we pancerze i to często one są powodem niemiłych niespodzianek.

W dniu 25.08.2018 o 13:35, Pitan napisał:

Z szybkiego rozeznania wyszło, że ewentualny upgrade napędu do grupy Shimano Claris wyniósłby ok. 750zł, nie biorąc pod uwagę kasety, łańcucha i ewentualnej sprzedaży starego osprzętu. W tym przypadku sądzę, że nienajgorszą opcją byłoby poczekać na naprawdę zadbanego używanego Tribana 500 w dobrej cenie i po podreperowaniu  budżetu tak właśnie go zmodyfikować.

Po co. Kup zwykłą 500 - ke jak już wyreguluj , wymień ew pancerze i linki, pojeździj.

Wymianka  8s na 8s mija się z celem, szkoda kasy.

W dniu 25.08.2018 o 19:28, SzpiceR napisał:

Aż tak bym się w przypadku clarisa nie zapędzał

Bierz pod uwagę, że koła tribana są "takie sobie" (a jednak w szosie koła sa istotnym elementem). Noooo i dla mnie jest po prostu brzydki, kwestia gustu

https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-principia-alu-carbon-57-cm-tiagra-CID767-IDwuTKp.html#f0060d31c7

Spoko, klamek Tourneya w rowerze zimowym jeszcze nie zabiłem i długo nie zabiję, przejechały jakieś 40 kafli to w sumie najdroższy element. Claris to ta sama jakość z ABS-u tylko na 8s. Sora - różnica tylko w dźwigniach, są z amelinium, reszta  to samo. Sora 3400 klamki, przejechane ponad 50 kafli i jeszcze na luzie wiele powinny pociągnąć. Także  tragedii nie ma.

Koła przy najtańszych Fulcrumach 5-kach- to nawet porównania nie ma. Sa plasteliniaki, ale to nie oznacza, że na takich zaczynać nie można, zrobiłem na nich kuuuupe kilometrów, obecnie dożyna je zimówka z klamkami Tourneya. W jednych obrecze skończyły się po 35k, piasty ok, ale to jeździło je4sień/zima w syfie i w deszczu.

Opublikowano

Nie odpowiem Ci co jest nie tak, ergonomia klamek i ogólnie wizualnie mnie odrzucają. Kompletnie mi nie podpasowały podczas testów.

Budżet się powoli dopina i pewnie będzie 520tka :P

Opublikowano

Aaaa, chyba, że to. To przyznam Ci rację w tej materii, bo mnie też nie wszystkie klamki, z którymi miałem do czynienia pod tym względem odpowiadały.

Opublikowano
58 minut temu, SpiderMAN napisał:

Budżet się powoli dopina i pewnie będzie 520tka :P

Jeśli o mnie tu chodzi, to niestety nie, nie ma mowy o przekroczeniu tej granicy :/

Przysiadłem się do Tribana w rozmiarze L i wydaje się być w porządku, jedynie pozycja jest mi zupełnie nowa i jak na razie wydaje się niestabilna, ale to pewnie minie. Teraz tylko poszukać sklepu z Vento, co nie powinno stanowić problemu.

Opublikowano

Popełniasz duży błąd... 400zł dozbieraj koniecznie.

Za 2399 zł lepszej szosówki nowej nie kupisz.

Opublikowano

Opcja mogą też być raty 0% które są w Decathlonie.

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tylko w tym przypadku to będzie 600zł. Ale tak jak napisałem w temacie, na razie przymiarki, żeby podejść do tematu z chłodną głową i dobrać jak najlepiej odpowiadający sprzęt, nic na szybko. Wszystko będzie wiele razy przemyślane.

W każdym razie dziękuję za wszelkie sugestie, które podaliście do tej pory i z wielką chęcią przeczytam kolejne :D 

Odnośnie rat, pytałem o nie w Decathlonie i około jesieni mają ponownie okresowo wprowadzić raty ale 10, nie 5 jak teraz. Na pewno zachęci to większe grono ludzi.