Skocz do zawartości

1. Szosa / rower szosowy w cenie 1000 - 1999 zł.

Malajonez

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, CyclingChief napisał:

Jak masz taką możliwość, to dołożyłbym rzeczywiście do Tribana 520. Będziesz zadowolony z nowej Sory 👍

Fakt, różnica w jakości pracy między Sorą a Microshiftem jest znaczna.

Opinię swoją bazuję tylko na przejażdżkach po sklepie, ale to jest różnica wyczuwalna z zamkniętymi oczami.

Opublikowano

A jak wygląda sprawa tego najmniejszego blatu - można go normalnie zdemontować i przerzutka będzie z tym działać?

Opublikowano
2 minuty temu, Zdrapek napisał:

A jak wygląda sprawa tego najmniejszego blatu - można go normalnie zdemontować i przerzutka będzie z tym działać?

W teorii tak, tylko trzeba będzie ją podregulować śrubą ograniczającą, manetki niestety chyba się przestawić w pracę na 2x nie da jak w mtb.

Opublikowano
51 minut temu, Zdrapek napisał:

A w czym jego obecność Ci przeszkadza 

Opublikowano

Nie będzie w ogóle używana. Czyli zbędny balast.

Opublikowano (edytowane)

Kupujesz rower, który przygotowany do jazdy będzie ważył sporo ponad 10kg więc zdejmowanie jednego blatu żeby coś ugrać jest co najmniej śmieszne

E: cała korba waży 1190 więc ile waży najmniejszy blat? 

Edytowane przez SzpiceR
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów! 

Podobnie jak wiele innych osób chciałbym spróbować kolarstwa szosowego, więc przede mną wybór szosówki. Niestety jako człowiek , który przez swój młody wiek pracować legalnie jeszcze nie może, to i budżet jest baaardzo ograniczony. Dlatego też chciałbym zmieścić się w granicy 1k złotych. Tak, wiem, z taką kwotą to tylko używane rowery (a i tak będzie ciężko wybrać). Przez pryzmat pieniędzy do głowy wpadł mi też pomysł z napędem typu single speed. Rower miałby służyć do dojazdów do szkoły i tras ok. 50 - 70 km głównie po płaskim terenie. Stąd moje pytania:

1.Jeśli rower z kasetą, to w co radzicie celować?

2. Czy single speed byłby dobry? Czy ktoś ma doświadczenie z tym napędem? Jakie wrażenia z jazdą bez przełożeń?

Pewnie podczas dyskusji będą przychodzić mi następne pytania ;)

Z góry dziękuję za wszelkie rady.

Opublikowano

IMO celuj w używki. Na singlu do sprawnej jazdy potrzeba naprawdę mocnej nogi a tej zapewne na początku przygody nie posiadasz;P

Triban100 to taka "mała namiastka" szosy, nie warto kupować roweru z barankiem a bez klamkomanetek, jak już musiałby być nowy to lepiej w wersji z prostą kierownicą.

Ostatnio przeglądając oeliksy wpadłem na coś takiego.

https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-kolazowka-sensa-prima-osprzet-sora-akcesoria-CID767-IDv70EC.html#4d69c1408b

Rower z lombardu (więc w razie problemów zwrócisz), widać, że zaniedbany ale zostanie Ci trochę kasy na ewentualne wymiany. W "normalnych warunkach" od prywatnej osoby trzeba dać za coś podobnego 1100-1300 plnów

Opublikowano

Niestety, za 1000 pln będzie bardzo ciężko. Oczywiście tylko używki, bo Triban 100 na podstawową szosę raczej się nie nadaje. Niestety, z używkami też może być ten feler, że wdepniesz na minę i utopisz ciężko uzbierane pieniądze w jakiś syf - bo atrakcyjna cena raczej nie weźmie się znikąd. Niestety, kiepsko to widzę. Może lepiej dozbieraj do jakiegoś podstawowego Tribana z osprzętem Microshift. Nie będzie to cudo, ale pełnoprawna szosa - z pewnością.

Opublikowano
2 minuty temu, de Villars napisał:

Może lepiej dozbieraj do jakiegoś podstawowego Tribana z osprzętem Microshift

Zgadzam się, to będzie dobry pomysł, jeżeli kupisz jakąś rozlatującą się używkę możesz jedynie się zarazić do kolarstwa :/

Opublikowano

Za 1699 jest Triban 500 (10,5 kg, napęd 3x8, karbonowy widelec), jakby poczekać do jesieni, to może będą taniej?

Opublikowano

A ja polecam kupić używkę, ale oglądać ją osobiście, najlepiej z kimś kto się zna na tym.

Nie wiem czemu tutaj większość poleca tribany, jak dla mnie mają dziwną geometrię i są brzydkie. (To też potrafi zrazić do jazdy na szosie). 

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, Zajop napisał:

jak dla mnie mają dziwną geometrię i są brzydkie

Nie muszą Ci się podobać, ale nie chrzań, że mają dziwną geometrię. Są to po prostu rowery typu "endurance", na których pozycja "kierownika" jest mniej pochylona. Poza wyższymi, typowo sportowymi modelami)

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 19.08.2018 o 16:50, Heboket napisał:

Zgadzam się, to będzie dobry pomysł, jeżeli kupisz jakąś rozlatującą się używkę możesz jedynie się zarazić do kolarstwa :/

Jak się zarazi do kolarstwa to raczej dobre ;) gorzej jak się zrazi ...

Opublikowano

Dzięki wszystkim za rady. Prawdopodobnie dozbieram do T500 ;) A orientuje się ktoś ile mogą być przecenione jesienią? Może bardziej opłacalny byłby zakup nowego jesienią, niż używki.

Opublikowano
21 minut temu, wojcieszko napisał:

A orientuje się ktoś ile mogą być przecenione jesienią? 

Wcale

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie wszystkich członków forum!

Od zawsze poruszam się rowerami pokroju MTB, czy Cross (W tej chwili jest to Romet Orkan), lecz pewien czas temu doszedłem do wniosku, że bardzo chciałbym coś w końcu zmienić i przesiąść się na szosę. Jak to zwykle bywa, budżet na początek zabawy nie jest wysoki i w tym przypadku jest to mniej więcej pułap 1700-1800zł. Mam zamiar odpowiednio wcześniej zasięgnąć opinii, z racji mnogości pracy i zajęć w tygodniu ewentualne przymiarki i testy mogą sporo zająć. W międzyczasie skończy się sezon, a ceny pewnie spadną (przynajmniej taką mam nadzieję). Trzy podane w tytule rowery wzbudziły moją największą ciekawość i zależałoby mi na opiniach/sugestiach na ich temat, lecz oczywiście również i propozycjach innych rowerów z podobnej półki cenowej.

Moim faworytem z tej trójki jest Kross, między innymi ze względu na doświadczenia z serią Level w przeszłości.

Rozwiewając wszelkie wątpliwości - zastanawiałem się również nad używanymi rowerami i szczerze mówiąc wchodziły by one w grę, lecz mam pewne obiekcje przed dajmy na to kupnem roweru z carbonowym widelcem z drugiej ręki. Nie wiem czy to do końca podstawne, ale obawiam się niewidocznych gołym okiem wad spowodowanych nieodpowiednim użytkowaniem, co zaprzątałoby mi głowę przez cały okres użytkowania takiego sprzętu.

Serdecznie dziękuję z góry i pozdrawiam wszystkich!

Edytowane przez Pitan
Opublikowano

Romet Huragan 1 wygląda najlepiej pod względem kompletności osprzętu. B'Twin Triban 500 z Microshiftem nie ma startu nawet do najtańszego Shimano Claris, to nie ta jakość działania klamkomanetek.

Rozważ dozbieranie 400zł to Tribana 520, bo Sora ma Hollowtech II (sztywną oś), i tu B'Twin jest bezkonkurencyjny w tej kategorii cenowej.

Opublikowano

Właśnie ze względu na Shimano Claris Romet też sie tu znalazł. W tej cenie to chyba raczej rzadko spotykane. 

Odnośnie Tribana 520, między innymi jego miałem na myśli mówiąc o kupnie używanego roweru.

Opublikowano
11 minut temu, Pitan napisał:

Właśnie ze względu na Shimano Claris Romet też sie tu znalazł. W tej cenie to chyba raczej rzadko spotykane. 

Odnośnie Tribana 520, między innymi jego miałem na myśli mówiąc o kupnie używanego roweru.

Mało ich jest na rynku wtórnym, warto te 399zł dołożyć. Aktualny model jest na Sorze R3000, idzie jesień i maja pojawić sie nowe modele, aktualne stanieją na 99%, ja bym dozbierał i poczekał na nowości. O ile w mtb w tym przedziale, B'Twiny nie robią furory, to w szosówkach na Sorze, konkurencji cenowej nie mają Tribany 520.

Opublikowano

Vento i Tribana dość łatwo znaleźć w sklepie i się przymierzyć a nawet przejechać. Warto to zrobić w pierwszej kolejności - pod względem geometrii i koncepcji te rowery dość znacznie się różnią, a ważne żeby rower pasował i aby się na nim dobrze czuć. Taka przymiarka dla mnie wypadła zdecydowanie na korzyść Tribana, Twoje odczucia mogą być odwrotne. Jak T 520 Ci podpasuje to można brać bez wahania - jest to bardzo uniwersalny i bezproblemowy rower. 

Opublikowano (edytowane)

Bardzo dziękuję za pomoc.

Słyszałem właśnie, że mają niedługo wyjść między innymi Adept i Adept+. Z kolei podobna sytuacja była, gdy znajomy kupował w okresie okołozimowym (2016/2017) swojego Tribana 500- z tym, że wtedy był to model przedliftowy, bez widelca carbonowego. W tym okresie wchodziły właśnie te dostępne obecnie i ze względu na to była promocja na stary model. Oby było tak również i tym razem. 

Widziałem dziś w Decathlonie modele B'Twin Triban 500 i 520, niestety oba w złym rozmiarze i nie miałem możliwości prawidłowej przymiarki.

Edytowane przez Pitan