de Villars Opublikowano 23 Maja 2018 Opublikowano 23 Maja 2018 No ja jak miałem circa 15 lat to mi przybywało chyba nawet więcej niż 5 cm na rok. To jest okres intensywnego wzrostu organizmu, choć róznie to może przebiegać (wcześniej lub później, mniej lub bardziej intensywnie). Kolega napisał że szybko rośnie, stąd wysnułem taki wniosek. Nie jestem pewien, ale może w tym przypadku rozwiązaniem było by kupno roweru o rozmiar większy niż wynikało by to z dopasowania w oparciu o aktualne wymiary ciała?
Cilek Opublikowano 23 Maja 2018 Opublikowano 23 Maja 2018 Mam 81 cm przekroku. Myślę że to dobry pomysł żeby trochę większy kupić.
Cilek Opublikowano 23 Maja 2018 Opublikowano 23 Maja 2018 Myślałem również nad tribanem 500 Ale jest sporo dobrych i złych opinii i nie wiem?
Gość Opublikowano 23 Maja 2018 Opublikowano 23 Maja 2018 10 godzin temu, de Villars napisał: mi przybywało chyba nawet więcej niż 5 cm na rok. O cholera, no to nieźle. Dla mnie to szok. Ale ja przez całe życie narosłem jedynie 169 cm, więc pewnie mam cienką w temacie rośnięcia perspektywę. 6 godzin temu, Cilek napisał: Mam 81 cm przekroku. Myślę że to dobry pomysł żeby trochę większy kupić. Kurde, to faktycznie, Ty musisz być trochę pająk - dość długie nogi przy tym wzroście. Zatem istotnie, dość szybko możesz rosnąć. W takim razie lepiej jednak będzie kupić o rozmiar większy niż ten, który teraz pasuje idealnie... Godzinę temu, Cilek napisał: Myślałem również nad tribanem 500 Jeżeli w tym budżecie chcesz kupić nowy, to nie ma lepszej opcji na rynku niż ten Triban. A kupno używki faktycznie wymaga pewnego cwaniactwa i obycia z tematem. Jeśli Ci się podobają te Tribany to co weź. I tak pierwsza szosa nie będzie nigdy tą ostatnią.
grucjan Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 (edytowane) Witam Przymierzam się do zakupu pierwszej szosy. Chciałbym coś za 2000 zł, raczej nie zamierzam wydać więcej ale jeśli już to max 2500 zł. W oko wpadły mi https://www.romet.pl/Rower,HURAGAN_1_,10,733,734,14828,2018.html https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-520-id_8377757.html Co polecicie? Edytowane 27 Maja 2018 przez grucjan
janek69 Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 Poszukaj używanego z lepszym osprzętem, w tej kasie spory wybór. Np. https://www.olx.pl/oferta/specialized-allez-2015-kola-axis-classic-szosa-szosowy-giant-defy-CID767-IDujlE9.html Lub poszukaj na FB "SzajBajk Giełda Rowerowa" 1
Karol Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 Mam tego Tribana i jestem zadowolony. Wśród rowerów nowych to dobra opcja względem ceny. Z używkami jest tak, że można kupić dobrze, można też wtopić. Zakup używki wymaga wiedzy i czasu. Wracając do Tribana - bardzo uniwersalny rower - rekreacyjna geometria, dość krótka rama, mocne koła, możliwość montażu szerokich opon i bagażników, a więc można uzyskać coś na kształt gravela i wyprawówki. Trzyrzędowa korba, co może być zarówno wadą jak i zaletą. 1
grucjan Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 3 godziny temu, janek69 napisał: Poszukaj używanego z lepszym osprzętem, w tej kasie spory wybór. Np. https://www.olx.pl/oferta/specialized-allez-2015-kola-axis-classic-szosa-szosowy-giant-defy-CID767-IDujlE9.html Lub poszukaj na FB "SzajBajk Giełda Rowerowa" Używek nie chce bo się nie znam i mógłby wtopę zaliczyć więc taka opcja nie wchodzi w gre 3 godziny temu, Karol napisał: Mam tego Tribana i jestem zadowolony. Wśród rowerów nowych to dobra opcja względem ceny. Z używkami jest tak, że można kupić dobrze, można też wtopić. Zakup używki wymaga wiedzy i czasu. Wracając do Tribana - bardzo uniwersalny rower - rekreacyjna geometria, dość krótka rama, mocne koła, możliwość montażu szerokich opon i bagażników, a więc można uzyskać coś na kształt gravela i wyprawówki. Trzyrzędowa korba, co może być zarówno wadą jak i zaletą. Akurat takie szczegóły jak szersze opony i bagażniki nie są istotne bo mam już trekkingówke Co do tribana czytałem że słabo to wygląda z kołami ale nie wiem czy powinienem się tym przejmować
Karol Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 36 minut temu, grucjan napisał: Co do tribana czytałem że słabo to wygląda z kołami ale nie wiem czy powinienem się tym przejmować W Sieci i na stronie producenta jest sporo opinii o kiepskich kołach w Tribanie 520, ale opinie te dotyczą modeli do 2016 toku. W 2017 rower dostał nową Sorę i nowe koła i te są wytrzymałe, o czym przekonałem się osobiście. Te nowe rowery mają malowanie czarno-białe. Jak nie ważysz jakoś bardzo dużo to z kołami nie powinieneś mieć problemów. 1
bombka Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 Też zastanawiałem się nad tymi dwoma rowerami co Ty, wybrałem Huragana, na razie przejechałem nie wiele, bo około 300km, ale jak na razie jestem zadowolony, wizualnie bardziej mi się podobał niż Triban ( ale wiadomo to kwestia gustu). Osprzęt działa jak należy, jeździ się wygodnie, czego chcieć więcej 1
kosa87 Opublikowano 31 Maja 2018 Opublikowano 31 Maja 2018 (edytowane) Cześć, Jako kompletny laik mam do was prośbę o rade. Planowałem zakupić sobie rower szosowy przy mocno ograniczonym budżecie co jak zwykle, patrząc na fora, skończyło się na wyborze 500 z Decathonu. W międzyczasie zaproponowana mi kupno za podobną kwotę takiego oto roweru http://road.cc/content/review/1933-roadcc-test-report-merida-warp-5 rower w zeszłym roku miał wymieniany napęd no i kierownica jest zmieniona na baranka i tu w końcu pojawia się pytanie, czy rower 10 letni jest lepszy od nowego? Wiem dlaczego warto wybrać Btwina 500 a dlaczego wybrać taką meridę? Edytowane 31 Maja 2018 przez kosa87
IOO Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 A czy już przejechałeś się na obu? Ta Merida to bardzo przyzwoity rower tylko że czasowy i nie mam pojęcia czy będzie Ci na nim wygodnie. Dobrze by było jak byś miał aktualną specyfikację Meridy to można by coś więcej porównać.
Karol Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 13 godzin temu, kosa87 napisał: i tu w końcu pojawia się pytanie, czy rower 10 letni jest lepszy od nowego? Wiem dlaczego warto wybrać Btwina 500 a dlaczego wybrać taką meridę? Używka może być lepsza, ale jest też ryzyko wtopy, szczególnie dla ludzi, którzy nie siedzą w temacie. O tej Meridzie nie wiemy nic, kto Ci ją poleca, jaki jest stan i specyfikacja tego roweru, w końcu - czy to Twój rozmiar. Poza tym to totalnie inny rower niż mocno budżetowy Triban 500. Osobiście jestem sceptyczny co do takich używanych "okazji" i gdybym miał kupować Tribana 500 to ewentualnie wziąłbym pod uwagę używanego Tribana 520 - rower o istotnie lepszej specyfikacji, jest sporo ofert na rynku wtórnym.
kosa87 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 (edytowane) rower jest od kolegi, służył mu ostatni 2 lata, wymienia na coś innego (nowy) stan jak na swój wiek wygląda ok, poglądowe zdjecie, rok temu wymiana napędu, plus zmiana cyt"Tylko wymienilem.korbe na tiagre.50/34. Wczesniej byla 53/42" rama jest 56, ja mam 192 cm, kolega ma może ze 2 mniej więc nie powinno być problemu, na szczęscie to od kolegi więc będę miał szanse nim pojeździć trochę zanim klepniemy sprawę pytanie dotyczy teoretycznej sytuacji że sprzęt był dbany i serwisowany na bieżąco wraz z niezbędnymi naprawami/ wymianami Edytowane 1 Czerwca 2018 przez kosa87
SzpiceR Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 (edytowane) Zacząłbym od tego gdzie i w jaki sposób masz zamiar jeździć. Jeśli rower to jeżdżenia po mieście czy tam rekreacyjnych wycieczek to chyba bym tego nie brał. To po prostu sprzęt do sportu Ile to ma kosztować? No i na jakich klamkomanetkach to w ogóle jest? 29 minut temu, kosa87 napisał: rama jest 56, ja mam 192 cm, kolega ma może ze 2 mniej więc nie powinno być problemu, To zwróć uwagę, że siodło jest wysunięte już bardzo wysoko a kierownica podniesiona na max + dodatni kąt mostka. Twoja pozycja będzie prawdopodobnie jeszcze bardziej "sportowa" a jeśli nie jeździłeś wcześniej na szosie to nie zazdroszczę pierwszych dwóch-trzech miesiącach jazdy. IMO ten rower jest po prostu za mały, ja mam 186 i ramę 56 a wydaje mi się, że lepiej czułbym się na 58. Verdict: Ideal first 'proper' time trial or triathlon machine Edytowane 1 Czerwca 2018 przez SzpiceR
WojtekWojtek Opublikowano 1 Czerwca 2018 Opublikowano 1 Czerwca 2018 jak wyżej - 56 rama przy 192cm wzrostu może być zbyt małym rowerem. Raczej tak bedzie na 100%
js12 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Opublikowano 2 Czerwca 2018 @kosa87 - Może i rower jest atrakcyjny cenowo, ale zbyt mały dla Ciebie. Zwróć uwagę na reach i stack. Możesz narzekać na bóle kolan, karku... możesz być zbyt zgarbiony na tym bajku lub zahaczać butami o przednie koło. Sprawdź to jak już naprawdę musisz.
Lakowa Opublikowano 4 Czerwca 2018 Opublikowano 4 Czerwca 2018 Ja jako posiadacz t500 od 2 lat ( jeszcze ten model z przed liftu z stalowym widelcem) mogę powiedzieć że jestem zadowolony z niego jak za tą cenę (1500zł) nie zawiódł mnie ani razu. jeśli chodzi o moja opinie to w miasto( ale jeśli ma w miarę drogi rowerowe jak np Gdańsk) jak i na obrzeża świetnie się nadaje, trasy po 40/100km nie są żadnym problemem rekord dzienny tym modelem to było 170km na hel w 2 strony. Porównując do t100 to dla mnie biedniejsza wersja t500. Ogółem co do tych przerzutek to 6300km i nic nie robione wszytko działa i nie było z tym nigdy problemu łańcuch nie latał po całym napędzie i trzymał się w odpowiednim miejscu (ale szykuje mi się renowacja napędu ) to co napewno da się odczuć między t100 to zapas mocy jako nam daje więcej przełożeń. prędkość chwilowe na prostym odcinku przy neutralnym wietrze oscylują między 50/60km/h ( jeśli ma się Power a jak nie to 45/50 napewno pójdzie bez problemu ) a prędkości które da się utrzymać ma trasie to do 40/45 w zależności od kondycji i wiatru. Na zjazdach to można już w ogóle poszaleć i zamknąć 70. I generalnie jeśli już wybrałeś ten rower to myślę że będziesz zadowolony o ile będziesz jeździł po asfaltach i brukach to da radę w lekki teren po ubitej ziemi też bez problemu ale troszkę gorzej jak pojawiają się kamienie ale generalnie polecam i jak bym miał kupować jeszcze raz to bralbym t500
Zdrapek Opublikowano 31 Lipca 2018 Opublikowano 31 Lipca 2018 Planuje zakup szosy - z racji rozbicia starej "Giant pelathon 7400" w osprzęcie Shimano raz. Planowany budżet to ok. 2000pln. Zastanawiam się nad opcją Decathlon i tribana 500 z racji na dożywotnia gwarancję ramy, co do osprzętu i trwałości to nie mam porównania. Martwi mnie korba 3blatowa, bo w starym mam 52/42 czy jest możliwość zdemontowania tego najmniejszego blatu i zostać przy 2blatach bez dodatkowych kosztów. Czy może dołożyć te 400pln do tribana 520 na osprzęcie sory? A może inna alternatywa? Przeznaczenie roweru - żadne ściganie ( jedynie sam ze sobą), trening do 150km. Jestem bardziej biegaczem i rower jako uzupełnienie treningu ultra. Pozdrawiam
trollu Opublikowano 31 Lipca 2018 Opublikowano 31 Lipca 2018 triban 520 (tak jak i 500) są ogólnie często polecane i mają dobrą opinię. Wydaje mi się, że warto dołożyć do 520
Zdrapek Opublikowano 31 Lipca 2018 Opublikowano 31 Lipca 2018 A jeśli chodzi o upgrade kół - mam stare Nova rigida na piastach Shimano rsx czy one są lepsze od tych bitwin sport z Decathlon?
GBike Opublikowano 31 Lipca 2018 Opublikowano 31 Lipca 2018 1 godzinę temu, Zdrapek napisał: A jeśli chodzi o upgrade kół - mam stare Nova rigida na piastach Shimano rsx czy one są lepsze od tych bitwin sport z Decathlon? Obawiam się że wszystko było lepsze w twojej szosie od tej z Decathlon'u. Począwszy od wspomnianych piast na wyglądzie skończywszy.
CyclingChief Opublikowano 31 Lipca 2018 Opublikowano 31 Lipca 2018 Jak masz taką możliwość, to dołożyłbym rzeczywiście do Tribana 520. Będziesz zadowolony z nowej Sory 👍
Rekomendowane odpowiedzi