csm-101 Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 (edytowane) Nie pamiętam dokładnie więc nie chcę wprowadzać w błąd. Pamiętam że jak chciałem się rozpędzić z niezbyt dużej górki to od razu brak większego przełożenia i nogi odlatują. O ile po płaskim wystarczy do zwykłej jazdy, na zjazdach zdecydowanie brakuje. Tym bardziej że piszesz o tym że lubisz się zmęczyć na rowerze, przez 4 - 6 godzin nie da się uniknąć zjazdów a sam po sobie wiem że one prowokują do przyspieszania Typowy gravel to to nie jest. Ale po żwirze da się pojechać czy po lekkim piasku. Jak dla mnie w tej cenie to dobry rower. Dwa minusy to dźwignia zmiany biegów w dziwnym miejscu i trzeba odrywać rękę od kierownicy co jest średnio wygodne. A drugie to właśnie to co pisałem wyżej. Mandatu na nim nie dostaniesz bo powyżej 50 km/h nie pojedziesz na dłuższą metę bo zabraknie wyższych biegów. Poza tym solidny rower, znajomy w tamtym roku zrobił na nim jakieś 2000 km i dalej działa. Edytowane 2 Maja 2018 przez csm-101 1
rosinskipiotr Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 (edytowane) @csm-101 @nowikone Dziękuję bardzo za pomoc, czy myślicie, że w razie konieczności również da radę zrobić na nim kilometry również na lekko szutrowych drogach? (czy może przesadzam z różnorodnością?). Ponadto, na 180cm wzrostu to rozmiar L brać, prawda? Edytowane 2 Maja 2018 przez rosinskipiotr
csm-101 Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 (edytowane) 100 jeździła obok mnie przez 2000 km w większości po asfalcie, często kiepskiej jakości. Po szutrze też dawała radę, gdzie ja zwykłą szosą miałem już problemy. Mogę też dodać że jest wygodny, masz na nim dość wyprostowaną sylwetkę, nie bolą plecy itd. Nie wiem czy w 500 jest ta sama rama czy inna nie przeglądałem na stronie Decathlonu. To już chyba bardziej na asfalt. Możliwe też że 500 ma inną geometrię. Sprawdź co Tobie bardziej pasuje. Ja osobiście ze względu na sposób zmiany biegów wziął bym 500. Edytowane 2 Maja 2018 przez csm-101 1
rosinskipiotr Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 @csm-101Czy w takim razie przy bardziej miejskim podejściu 100 lepiej się sprawdzi, czy jednak traktować ją jako bardziej budżetową 500 i brać 500 myśląc bardziej w przyszłość? Ponowię pytanie co do wielkości - L?
Karol Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 44 minuty temu, rosinskipiotr napisał: Ponadto, na 180cm wzrostu to rozmiar L brać, prawda? Raczej M, ale mierzyłbym.
rosinskipiotr Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 @Karol nie mam możliwości przed końcem promocji podjechać do decathlonu
Yan Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 (edytowane) Przeglądając specyfikację Tribana 100 ciężko natrafić na coś ciekawego. Wrzuciłem przełożenia do kalkulatora i wyszło że będzie ciężko na podjazdach - jest ostatnia deska ratunku czyli przełożenie 34 z tyłu ale nadal będzie brakować biegów na długich wzniesieniach. Nieszczęsna manetka przy mostku, patent z lat 80tych może i 70tych - przy większych prędkościach lepiej nie puszczać kierownicy albo przy nierównej nawierzchni. Podobno "super" patent chroniący przed spadnięciem łańcuch nie działa w 100% - są dużo prostsze patenty na trzymanie łańcucha a oni chyba wybrali najgorszy. Korba o długości 170 dla osoby ze wzrostem 180 to też jest średni pomysł. Triban 500 to jest rower dla mas więc nikt nie patrzył czy jest on lekki ale skupiano się raczej na jego wytrzymałości. Powinien spokojnie przyjąć szerszą oponę i z godnością znieść jazdę po szutrze. Jak zaczynasz przygodę z kolarstwem i naprawdę chcesz robić nim po 100km to lepiej bierz 500. Triban 100 to zabawka dla hipsterów do dojazdów do pracy albo/i jeżdżenia po mieście gdzie nie ma większych wzniesień. Edytowane 2 Maja 2018 przez Yan 1
csm-101 Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 17 minut temu, rosinskipiotr napisał: @csm-101Czy w takim razie przy bardziej miejskim podejściu 100 lepiej się sprawdzi, czy jednak traktować ją jako bardziej budżetową 500 i brać 500 myśląc bardziej w przyszłość? Ponowię pytanie co do wielkości - L? Ja bym poszukał w internecie czy ewentualnie da się w 500 wsadzić szersze opony gdyby 25 mm było dla Ciebie za mało i wtedy na miejskie krawężniki zawsze wygodniej. Zawsze możesz też dopytać mailowo lub telefonicznie ludzi z Decathlonu. . Co do rozmiaru to najlepiej zmierzyć osobiście, przejechać się po sklepie. Poza tym na miejscu wyregulują Ci rower przed sprzedażą. Spadania łańcucha potwierdzić nie mogę bo przy mnie zdarzyło się to z raz czy 2 ale po lekkim dokręceniu zakresów przerzutki łańcuch już nie spadł
Karol Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 7 minut temu, rosinskipiotr napisał: @Karol nie mam możliwości przed końcem promocji podjechać do decathlonu Tak z ciekawości - co to za promocja? Ja mam 178/179cm wzrostu i Tribana 520 w rozmiarze M, L-ka była za duża. Chociaż nie wiem czy 500 i 520 mają tę samą geometrię, bo ramy nieco się różnią.
csm-101 Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 Kwestia podjazdów - jest jeden blat i tylko 7 przełożeń z tyłu więc zawsze to jakieś ograniczenie. Da się podjeżdżać ale to kwestia indywidualna, kto ile ma w nogach i jak odczuwa podjeżdżanie i jak wysokie są podjazdy. Pod zwykłą przypadkową górkę wystarczy
rosinskipiotr Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 @Karol raty 10x0% z RRSO 0% @csm-101 @Karol @Yan czy w innym sklepie, do 1800PLN znajdę coś lepszego? zakładając nie-używkę?
csm-101 Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 (edytowane) http://allegro.pl/rower-romet-huragan-1-52cm-2017-i7313914742.html nie wiem czy lepsze niż 500 bo Rometa w rękach nie miałem. Ludzie jeżdżą na Rometach i sobie chwalą. W tym 500 pewnie jest karbonowy widelec, w Romecie nie ale za to przerzutki i manetki od shimano nie microshift. Sprawdzałem w Decathlonie jak działają microshifty i miałem wrażenie jakby miały się rozpaść i strasznie głośno klikały ale może to tylko moje odczucia. Niech się wypowie ktoś inny. Coś za coś w takiej cenie. Kwestia kompromisów. Edytowane 2 Maja 2018 przez csm-101
rosinskipiotr Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 @csm-101a czy mógłbyś powiedzieć który rozmiar byłby dla 180cm najbardziej odpowiedni? Przy 500 skłaniam się ku M (slusznie karol sugerował, poczytałem i posprawdzałem i M zdecydowanie)
nowikone Opublikowano 3 Maja 2018 Opublikowano 3 Maja 2018 (edytowane) rozmiar raczej M ale jak masz wątpliwości to myślę, że wymierzyć się dobrze nie zaszkodzi, najważniejsze żeby rama była właściwie dobrana! możesz przejrzeć nasze forum, temat tribana był tu poruszany wiele razy . jeżeli fundusze Ci pozwalają to bierz 500 i się nie zastanawiaj, jest bardziej wszechstronny pod względem napędu, dużo osób chwali że rama ma wygodną geometrię, na szutrze szosa nie jest zbyt wygodna ale da się.. można też zmienić opony na szersze akurat ta rama jest do tego przystosowana . Edytowane 3 Maja 2018 przez nowikone
rosinskipiotr Opublikowano 3 Maja 2018 Opublikowano 3 Maja 2018 (edytowane) @nowikone A czy mógłbym prosić Cię o odniesienie się do tego Rometa w kwestii 500 a Romet?@csm-101 Lub Kross Vento 1.0 bo również wpadł mi w oko? Pozdrawiam Panowie i bardzo dziękuję za udzielone odpowiedzi. Edytowane 3 Maja 2018 przez rosinskipiotr
csm-101 Opublikowano 3 Maja 2018 Opublikowano 3 Maja 2018 (edytowane) Triban - Romet - zakładając że te Microshifty jakoś dają radę na dłuższą metę wziął bym Tribana ze względu na karbonowy widelec chociażby. Na drogi gorszej jakości czy lekki teren to lepsza opcja niż aluminium. Najlepiej iść do rowerowego, znaleźć jakikolwiek rower z takim systemem i przetestować czy Ci pasuje. Co do Krossa to poza mechanizmem korbowym siedzi tam osprzęt jak w Tribanie 100 czyli najtańszy torney. Z Krossa takie dziwactwo znalazłem http://allegro.pl/szosowy-kross-berus-vento-shimano-sora-9-nowy-i6845295541.html, już lepszy osprzęt chciaż jakoś dziwnie dobrane poszczególne elementy. I tak wolał bym 500. Te inne rowery względem 500 to takie trochę alternatywy na siłę wyszukiwane bo ciężko znaleźć mu konkurencję. Edytowane 3 Maja 2018 przez csm-101
nowikone Opublikowano 3 Maja 2018 Opublikowano 3 Maja 2018 Jeżeli chodzi o moje zdanie no to dużo więcej Ci nie powiem niż mój przedmówca . Na plus dla tribana karbonowy widelec który zwiększy komfort jazdy, dożywotnia gwarancja na ramę, osprzęt budżetowy nie umiem powiedzieć jak to działa bo nie testowałem. Romet ma napęd clarisa, według mnie lepszy niż to co oferuje triban, chyba trochę lepsze koła ale ma aluminiowy widelec. Ten kross nie ma nawet tourneya, to jakieś inne budżetowe shimano, tak jak triban ma karbonowy widelec z aluminiową rurą. No cóż kolego każdy z tych rowerów jest budżetowy i żaden z nich nie będzie idealny, wszędzie producent na czymś przyoszczędził. Szczerze Ci powiem, że wybór nie jest wcale taki łatwy . Nie uważam się za żaden autorytet ale ja prawdopodobnie wybrałbym rometa ze względu na to że ma grupę claris, która od razu powiem też szałowa nie jest ale na początek wystarczy i nie trzeba by było do niego aż tak szybko dokładać pieniędzy.. no albo krossa ale tylko dlatego że wizualnie mi się podoba ale myślałbym o wymianie osprzętu co z kolei skłania do myślenia czy to w ogóle ma sens czy nie lepiej dołożyć do vento 2.0 lub tribana 520 .
Karol Opublikowano 3 Maja 2018 Opublikowano 3 Maja 2018 10 godzin temu, rosinskipiotr napisał: @Karol raty 10x0% z RRSO 0% @csm-101 @Karol @Yan czy w innym sklepie, do 1800PLN znajdę coś lepszego? zakładając nie-używkę? Nie znam aż tak rynku, nie wydaje mi się, czasami są fajne oferty wyprzedażowe, ale mamy szczyt sezonu, a Ty celujesz w rower w atrakcyjnym budżecie i popularnym rozmiarze... Na pewno poważną konkurencją względem Tribana 500 jest 520, ale jest o 600 PLN droższy, bądź w Twoim budżecie używany, a więc jedno i drugie nie spełnia kryteriów.
Gość Opublikowano 3 Maja 2018 Opublikowano 3 Maja 2018 lepiej skonfigurowanego roweru niż triban w tej cenie nie znajdziesz. Jeśli te 1800 to absolutny max bież 500 i z czasem wymienisz sobie napęd na wyższą grupę. biorąc jednak pod uwagę raty 10x0% to różnica wyniesie Cię 60 zł miesięcznie a masz fajny rower na sensownym osprzęcie i nic nie musisz grzebać.
rosinskipiotr Opublikowano 3 Maja 2018 Opublikowano 3 Maja 2018 @zibi_j1@Karol@csm-101 a jak bym zaszalał i 2400 w gotówce miał to w co powinienem celować? Strasznie nie podoba mi się to półśrodkowanie w szczególności jak zobaczyłem następców z 2019.
csm-101 Opublikowano 3 Maja 2018 Opublikowano 3 Maja 2018 https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-520-id_8377757.html
Yan Opublikowano 3 Maja 2018 Opublikowano 3 Maja 2018 Ja nie widzę sensu inwestowania w 520. 500 i 520 nie ma głównych atutów wyższych grup czyli korby 2 rzędowej i z tyłu przynajmniej 10 rzędów. Oba napędy są dla osób początkujących i nie odczujesz dużej różnicy dopóki nie przejedziesz tych 10-20 tys kilometrów. Zaczynasz swoją przygodę z szosówką to przejedz sezon dowiedz się czy dobrze się czujesz na szosie. Może będzie Ci brakować jazdy po lesie, korzeniach a może całkowicie pójdziesz w turystkę. Jeżeli dojdziesz do momentu że Triban będzie dla Ciebie za mało to nie inwestuj w niego tylko odłóż kasę na nowy rower który będzie miał lepszy osprzęt bo wyjdzie Ci to tanio. Raczej nie będziesz miał kłopotów ze sprzedażą Tribana jak temat jest wałkowany na tylu forach.
Invi Opublikowano 4 Maja 2018 Opublikowano 4 Maja 2018 http://allegro.pl/szosowy-kross-berus-vento-shimano-sora-9-nowy-i6845295541.html
Rekomendowane odpowiedzi