de Villars Opublikowano 11 Marca 2018 Opublikowano 11 Marca 2018 W Romecie masz prawie kompletną grupę Shimano Claris. Wprawdzie nie jeździłem na tym, ale wygląda to lepiej niż w BTwinie - mieszanka Microshift, Sunrace, Prowheel, z których tylko ta pierwsza nazwa coś mi mówi. Dopytaj ile ten Romet waży, bo dziwnym trafem nie podali tej informacji. Przypadek, czy nie ma się czym chwalić?
BIIR Opublikowano 11 Marca 2018 Opublikowano 11 Marca 2018 Ja w tym przedziale raczej bym szukał używanego roweru.
perkaty Opublikowano 11 Marca 2018 Opublikowano 11 Marca 2018 Godzinę temu, de Villars napisał: W Romecie masz prawie kompletną grupę Shimano Claris. Wprawdzie nie jeździłem na tym, ale wygląda to lepiej niż w BTwinie - mieszanka Microshift, Sunrace, Prowheel, z których tylko ta pierwsza nazwa coś mi mówi. Dopytaj ile ten Romet waży, bo dziwnym trafem nie podali tej informacji. Przypadek, czy nie ma się czym chwalić? Znalazłem na innej stronie w specyfikacji, waga to 10.7 kg.
_r0adie Opublikowano 11 Marca 2018 Opublikowano 11 Marca 2018 Obydwa rowery ważą praktycznie tyle samo. W tym przedziale cenowym jeśli chodzi o nowy rower, to normalne. Ja mam gravela, który waży prawie 10KG i tak mi się spodobała jazda na nim (szosa 80%), że sprzedałem swój MTB oraz szosówkę, która ważyła 2KG mniej. Czy odczuwam różnicę w wadze podczas jazdy? NIE! Sprawdziłem się na tych samych odcinkach i średnie prędkości mam nawet nieco wyższe niż na mojej szosówce, co było bardzo miłym zaskoczeniem. Pamiętaj, 1KG albo 2KG każdy jest w stanie zrzucić w każdej chwili - wystarczy mała dieta zerowym kosztem. Ze znajomych nie znam ani jednego kolarza, który miałby tak idealną formę i nie mógłby zrzucić trochę z siebie. To samo tyczy się kobiet, między innymi z jedną dyskutowałem na ten temat i śmialiśmy się z kolegi, który wymiękał na podjazdach przez rower cięższy o niecały kilogram. Sam ważył 10KG więcej, nawet ode mnie - a ja sam nie należę do kolarzy tzw. anorektyków. Podsumowując, w tej cenie brałbym zdecydowanie Huragana.
reichemplus Opublikowano 12 Marca 2018 Opublikowano 12 Marca 2018 Ja zakochałem się w Kross Vento 7.0 . Czy za tą kasę proponujecie coś lepszego?
WojtekWojtek Opublikowano 12 Marca 2018 Opublikowano 12 Marca 2018 10 minut temu, reichemplus napisał: Ja zakochałem się w Kross Vento 7.0 . Czy za tą kasę proponujecie coś lepszego? Jak ci się podoba, to bierz. Szosa musi się podobać.
Rosebikes Opublikowano 12 Marca 2018 Opublikowano 12 Marca 2018 59 minut temu, reichemplus napisał: Ja zakochałem się w Kross Vento 7.0 . Czy za tą kasę proponujecie coś lepszego? Do ścigania czy na długie wycieczki i do jazdy długodystansowej?
reichemplus Opublikowano 12 Marca 2018 Opublikowano 12 Marca 2018 Szybka jazda długodystansowa. 100, 200 km
Rosebikes Opublikowano 12 Marca 2018 Opublikowano 12 Marca 2018 Za tydzień na rynku ukaże się numer niemieckiego miesięcznika TOUR w wersji polskiej. Tym modelem ponownie wygraliśmy test porównawczy: https://www.rosebikes.pl/bike/rose-team-gf-four-ultegra/aid:2682480 można w nim dobierać komponenty, w tym przełożenia. Do szybkiej jazdy proponuję zero podkładek pod mostkiem i ewentualną zmianę kierownicy na standardowy model Ritchey Evocurve, z przodu korba semi-compact 52-36, kaseta 11-28. To model klasy Gran Fondo, ale o bardziej sportowej charakterystyce niż konkurencyjne rowery endurance, a dolna rura i podsiodłówka mają opływowe profile. Jest też wersja trochę tańsza, ale bez możliwości konfiguracji komponentów: https://www.rosebikes.pl/produkty/rowery/rowery-szosowe/marathon/pro-cgf/ W przypadku gdy pozycja za kierownicą miałaby być typowo sportowa (niższa główka ramy) to polecam ten model: https://www.rosebikes.pl/produkty/rowery/modele-wycofane-z-produkcji/rowery-szosowe/x-lite-crs/ ale nie wszystkie rozmiary ram we wszystkich malowaniach są dostępne.
Klusek997 Opublikowano 12 Marca 2018 Opublikowano 12 Marca 2018 https://www.olx.pl/oferta/rower-felt-f95-szosowy-szosa-sora-rama-61-cm-CID767-IDsIh6H.htmlCo powiecie o tym?50 km mam do tej lokacji.Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
de Villars Opublikowano 13 Marca 2018 Opublikowano 13 Marca 2018 Używka, czyli loteria. Pamiętaj, że nie wszystko zobaczysz nawet przy oględzinach na żywo - np. zużyte klamki, co wyszło u mnie po tysiącu czy dwóch km. 1
nowikone Opublikowano 13 Marca 2018 Opublikowano 13 Marca 2018 w tej cenie o coś nowego ciężko, a żeby kupić dobry używany też trzeba mieć trochę szczęścia. szczególnie, że jesteś wysoki to dodatkowo zawęża pole manewru. mam do sprzedania moją pierwszą szosę ale nie wiem czy rozmiar 58 authora byłby dla Ciebie wystarczający.
Vins Opublikowano 13 Marca 2018 Opublikowano 13 Marca 2018 (edytowane) To miało być 1700zł a nie euro Edytowane 13 Marca 2018 przez Vins
Rosebikes Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 Odpowiedziałem do posta powyżej - alternatywa dla KROSS VENTO 7.0
Bikefunn Opublikowano 17 Marca 2018 Opublikowano 17 Marca 2018 Witam, Poszukuje nowego roweru szosowego do 2000zł, będzie to mój pierwszy rower szosowy i prosiłbym was o propozycje i pomoc w wyborze. Z góry dziękuje.
KsD Opublikowano 17 Marca 2018 Opublikowano 17 Marca 2018 Na pierwszy rower szosowy polecam https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-500-id_8379069.html lub dołożyć do budżetu parę groszy i wtedy polecam ten https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-520-id_8377757.html. Na pierwszy rower szosowy będzie to idealny wybór
GBike Opublikowano 17 Marca 2018 Opublikowano 17 Marca 2018 26 minut temu, Bikefunn napisał: Witam, Poszukuje nowego roweru szosowego do 2000zł, będzie to mój pierwszy rower szosowy i prosiłbym was o propozycje i pomoc w wyborze. Z góry dziękuje. Masz jakieś model który podoba się tobie?
Bikefunn Opublikowano 17 Marca 2018 Opublikowano 17 Marca 2018 romet huragan 1+ 2018 kross vento 2.0 2017 kross vento 1.0 2018
GBike Opublikowano 17 Marca 2018 Opublikowano 17 Marca 2018 26 minut temu, Bikefunn napisał: romet huragan 1+ 2018 Na żywo nie widziałem ale na plus jest to że posiada nową wersję osprzętu Claris'a. 28 minut temu, Bikefunn napisał: kross vento 2.0 2017 Na żywo ładny rama fajnie wykonana na minus stara wersja Claris'a 31 minut temu, Bikefunn napisał: kross vento 1.0 2018 Rama właściwie różniąca się tylko malowaniem od 2.0 z 2017 roku. Wyposażony w najtańszy osprzęt ze stajni Shimano. Osobiście kupił bym Vento 2.0 ponieważ ewentualne przejście na lepszy osprzęt będzie tańsze niż w przypadku Vento 1.0. Na temat Huragana się nie wypowiem bo go na oczy nie widziałem
Bikefunn Opublikowano 17 Marca 2018 Opublikowano 17 Marca 2018 (edytowane) A byłbyś w stanie coś jeszcze może zaproponować? Może wypowie się jeszcze ktoś co powie więcej o huraganie. Co sądzisz: Unibike neon Merida Race 80 2017 Merida Race 50 2018 Edytowane 17 Marca 2018 przez Bikefunn
przemkolar Opublikowano 19 Marca 2018 Opublikowano 19 Marca 2018 A może używany? Zawsze powtarzam, że pierwszy rower, powinien być używany. Samemu można się uczyć jego serwisu, a jak się coś popsuje, to nie będzie tak szkoda jak w nowym rowerze.
jawor Opublikowano 19 Marca 2018 Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Mam do sprzedania Merida Scultura 100 2017 rower kupiony 15.02.2018 przejechane około 200km. Rower w stanie idealnym. Dzwoń 600524782 Edytowane 19 Marca 2018 przez jawor
de Villars Opublikowano 19 Marca 2018 Opublikowano 19 Marca 2018 31 minut temu, przemkolar napisał: A może używany? Zawsze powtarzam, że pierwszy rower, powinien być używany. Samemu można się uczyć jego serwisu, Jak ktoś należy do tej kategorii ludzi, która czerpie radość z roweru poprzez grzebanie w nim. Bo jeśli się należy do tej drugiej - która preferuje jeżdżenie rowerem od dłubania przy nim - to człowieka prędzej szlag trafi i się zniechęci w ogóle do rowerów...
Fenthin Opublikowano 19 Marca 2018 Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Jest jeszcze jedna sprawa, którą trzeba uwzględnić. Kupując rower używany warto mieć świadomość, co tak naprawdę kupujemy. Osoba bez doświadczenia będzie miała problem. Taki rower po zakupie wypada rozebrać, wymienić choćby pancerze i linki, owijkę itp. Zrobić serwis wszelkich łożysk. To robi dodatkowe koszty. Jeśli ktoś ma narzędzia, materiały, spoko. Jeśli nie ma, kolejne zakupy. Albo wydatek na serwis zewnętrzny. Przy 2000zł może okazać się, że trzeba było brać nowy sprzęt, by mieć święty spokój i nabierać doświadczenia. Ja od siebie klasycznie - Triban 500. Jeśli da się dołożyć Triban 520 lub Romet Huragan 2. Na forum już kilkukrotnie na temat tych rowerów się wypowiadałem, więc moją opinię znajdziesz. Edytowane 19 Marca 2018 przez Fenthin
Rekomendowane odpowiedzi