Skocz do zawartości

1. Szosa / rower szosowy w cenie 1000 - 1999 zł.

Malajonez

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odświeżam...

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Z nowych:

Triban 100 w Decathlonie kosztuje 1000, ale to nie do końca jest szosówka.

Albo taki wynalazek: http://sklep.fiha.pl/produkt/24422/Rower-wyscigowy-RACE-STAR.html?ref=g168

Może uda ci się wynegocjować 1500 za Rometa: http://www.romet.pl/Rower,HURAGAN_1,10,733,734,14829,2018.html albo znajdziesz Krossa Vento 1.0 w jakiejś okazji, ale to też bliżej 1800.

Używek nikt ci nie będzie szukał po allegro czy olx, ale w tej cenie patrzyłbym właśnie za używanymi Tribanami, Huraganami, Vento, może starsze Meridy. Ewentualnie coś bardziej wiekowego w dobrym stanie.

Opublikowano
14 godzin temu, Nath_147 napisał:

On nie ma kwadratowej ramy, więc raczej inna

Jak się przyglądam Tribanowi 500 to ma rurę główną o przekroju kwadratowym. Do tego ten dziwny kształt rurek tylnego trójkąta, analogiczny jak w Tribanie 100. Do tego Triban 100 ma puste przelotki na linki których tam nie ma - tak jakby była to rama wzięta z innego roweru, który te linki ma (do przedniej przerzutki). Ponadto ramy obu tych rowerów są na stronie Decathlonu są opisane identycznie. To wszystko skłania mnie do przypuszczenia, że to jednak taka sama rama. Ewentualnie widelec może być innego kształtu.

big_fe075a00-f70e-4384-b16b-990da25cc23a

big_6a1ebf3d-a3f8-4705-b1d8-f79721cdb4b4

Opublikowano
2 godziny temu, nctrns napisał:

A poza tym największy jego rozmiar to L który mi przypasował do wzrostu 183 cm, więc nie sądzę by pasował do 199...

Opublikowano

To faktycznie mają dobrego fotografa, że tak potrafi zmylić oko (na większości fotek jakie widziałem dolna wydaje się być okrągła). A co do tarcz w szosie za 1,5 k, skoro w szosie za 3,5 k da się wsadzić grupę napędowa 105, gdy konkurencja ma przeważnie sore lub czasem tiagre, to jakieś tanie zaciski powinni być w stanie wrzucić, no może przy delikatnej korekcie ceny. Byłby to hit bo żaden z producentów czymś takim nie może się pochwalić, a jest wielu takich którzy kupią rower byle by miał tarczowki, nie ważne jak hamują, jak bardzo upierdliwe są w regulacji.

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zawsze mogą rzucić mechaniczne tarzczówki :D na zimę nie takie złe rozwiązanie nawet.

Opublikowano

Bądźmy poważni. W rowerach tej klasy producenci stosują hamulce, które w DETALU  można kupić za mniej niż 100zł za komplet. Jakiej klasy hamulce tarczowe musiałyby tu być zastosowane, by zastąpić te obręczowe? Dodatkowo dorzućcie cenę tarcz, wyższą cenę piast, koszt opracowania i wdrożenia do produkcji nowej ramy oraz widelca. I podatek od nowości. Tak, z pewnością w szosach za 1500zł już zaraz zobaczymy hamulce tarczowe.

Opublikowano

Zaraz to nie, ale kiedyś pewnie tak ;)

Opublikowano

Kiedyś tak, wystarczy spojrzeć na rynek rowerów górskich. Ale na pewno nie w najbliższej, tegorocznej, przyszłości.

Opublikowano

A duża różnica w wygodzie jak rama będzie się różniła 1,2 calami?

Opublikowano

Myślę, że spora. Na L-ce się przejechałem po sklepie i od razu wiedziałem, że rower jest za mały - bardzo nerwowo się zachowywał. Wziąłem więc L i jest to dla mnie (183 cm wzrostu) rozmiar idealny.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, de Villars napisał:

Myślę, że spora. Na L-ce się przejechałem po sklepie i od razu wiedziałem, że rower jest za mały - bardzo nerwowo się zachowywał. Wziąłem więc L i jest to dla mnie (183 cm wzrostu) rozmiar idealny.

A tak z Ciekawości M'ka jaki ma standardowo mostek? 

Edytowane przez GBike
Opublikowano
Z nowych:
Albo taki wynalazek: http://sklep.fiha.pl/produkt/24422/Rower-wyscigowy-RACE-STAR.html?ref=g168
Może uda ci się wynegocjować 1500 za Rometa: http://www.romet.pl/Rower,HURAGAN_1,10,733,734,14829,2018.html albo znajdziesz Krossa Vento 1.0 w jakiejś okazji, ale to też bliżej 1800.
Używek nikt ci nie będzie szukał po allegro czy olx, ale w tej cenie patrzyłbym właśnie za używanymi Tribanami, Huraganami, Vento, może starsze Meridy. Ewentualnie coś bardziej wiekowego w dobrym stanie.

To są rowery dla mniejszych ludzi hehe

Opublikowano (edytowane)

Za tą cenę(1700) mogę jeszcze dostać nowego Vento 1.0 2018 ,który będzie lepszy?

Edytowane przez tabaluga01039
Opublikowano

Triban 100 i 500 mają ta samą ramę, różnią się widelcem.
Wprowadzili ostatnio model z tarczowkami, tylko w serii Btwin a nie Triban (a więc w serii droższej) - AF GF 500. Cena 4k. Mówili że na razie Tribany nie dostaną tarcz. Dopiero jak rynek stwierdzi że tarcze w szosie to jednak to. Decathlon z reguły jeśli chodzi o innowacje jest 2 lata za reszta - innowacja kosztuje.

Opublikowano

Triban jest chyba wygodniejszy sam w sobie i ma wygodniejsze klamkomanetki. Ale sam zdecyduj.

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
7 godzin temu, tabaluga01039 napisał:

Za tą cenę(1700) mogę jeszcze dostać nowego Vento 1.0 2018 ,który będzie lepszy?

Moim zdaniem Triban. Osprzęt co prawda Microshift, ale widelec karbonowy i w od razu opony 25c.

Opublikowano
Dnia 1.03.2018 o 19:35, GBike napisał:

A tak z Ciekawości M'ka jaki ma standardowo mostek? 

W M-ce jest 100 mm. W L-ce 110 mm.

Opublikowano
3 godziny temu, Nath_147 napisał:

Triban jest chyba wygodniejszy sam w sobie

Po paru jazdach Tribanem 100 stwierdzam z pełnym przekonaniem, że ten rower ma mega wygodną geometrię (a więc Triban 500 będzie miał tak samo). Nawet osobie nie mającej dotąd do czynienia z szosą powinno być na nim wygodnie.

Opublikowano

Jeszcze mam pytanko czy rower crossowy dużo traci na prędkości do szosówki np taki KROSS Evado 3.0

Opublikowano (edytowane)

Raczej sporo. Jeżdżąc ostatnio po mieście Tribanem 100 (a to nie jest nawet stricte szosa) wyprzedzam gości na tego typu rowerach. Ale może trafiam akurat na tych ze słabą nogą ;) Natomiast akurat ten Evado 3.0 ma potencjał by być dość szybkim, przy przełożeniu 48x11. Prawdę mówiąc, przez chwilę rozważałem jakiegoś podstawowego  Evado jako rower na zimowej poniewierki, ale jednak ostatecznie postawiłem na Tribana. Za ciężki, za szerokie opony i zbyt wyprostowana pozycja w tego typu rowerze która mi już nie odpowiada (a to wszystko są rzeczy które przeszkadzają w szybszej jeździe). 

Edytowane przez de Villars
Opublikowano

Ja również jestem na etapie szukania roweru (choć moja żona jeszcze nie wyraziła zgody na zakup) :). Moim typem wśród nowych rowerów jest Huragan 1. Ogólnie do 2 tys. jest bardzo skromny wybór. Biorąc pod uwagę budżet bardziej zacząłem skłaniać się do używanego i tutaj w cenie do 1,5 tys . można już nieco wybierać.  Ostatnio na aukcji za 1100 zł poszedł Stevens na Tiagrze. 

Moje typowe podejście tabelkowe do zakupów :)

Schowek-1.thumb.jpg.470f1b5f16a2b7017c2702cd5c95e023.jpg

Opublikowano (edytowane)

Witajcie,

Chcę kupić pierwszą szosę na ten sezon, sprawa wygląda tak, budżet 1700 złoty, celuje w nowy rower.  Zastanawiam się nad Tribanem 500 tym z deca za 1699, i dzisiaj jest promocja z kodem i huragana 1 z 2018r, mogę dostać za 1600zł. Co byście wzięli na moim miejscu, czy może celowalibyście całkowicie w co innego? Chcę żeby rowerek był bardziej endurance,  więc nie wiem który będzie bardziej wygodny, wklejam linki do tych rowerków.

1. https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-500-id_8379069.html?gclid=EAIaIQobChMIwJXrhPjk2QIVxLUYCh03sAQ1EAYYASABEgL0AfD_BwE

2. https://www.rowerzysta.pl/rowery-szosowe/rower-szosowy-romet-huragan-1-2019.html

I tutaj jest huragan 1 ale z 2017r z dopłatą 50zł, ale chyba niema co tego dopłacać.

3. https://www.rowerzysta.pl/rowery-szosowe/rower-szosowy-romet-huragan-1-2017-52cm-26254.html

Edytowane przez perkaty