Skocz do zawartości

Trasa wokół Tatr 2019 - Spotkajmy się !

Antyszprycha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest jakiś konkretny termin? Poważnie się zastanawiam. 

Opublikowano

27/28 kwiecień. Wszystko jest w tym wątku

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano

Trasa jest piękna, można w trakcie rozważyć dodanie sobie jednego podjazdu bo prowadzi obok. Jest to najtrudniejszy podjazd jaki jest w Tatrach, czyli w Polsce, na Słowacji itp itd. Trudniejsze to już Alpy itd. Mianowicie Śląski Dom.

http://www.altimetr.pl/gora-velickiepleso.html

Zaczynając go z tej trasy dookoła Tatr będzie tylko ostatnie 7 km tego podjazdu. Zarazem najtrudniejsze. Trzeba wrócić tą samą drogą, innej nie ma. Na Youtube są filmy. 

Opublikowano

Kurde chłopaki kusicie jednak. Może bym jeszcze ściągnął kumpla albo dwóch. Tylko musiałaby być rozwiązana kwestia bagaży, bo jak chyba większość, nie wyobrażam sobie za bardzo jazdy z plecakiem. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Piotr78 napisał:

zostanie zniszczony psychicznie ( i fizycznie ). Fajne uczucie, pierwszego razu w górach nie zapomina się nigdy.

I po to jedziemy w grupie - załamać się przy kolegach i odpuścić, to zawsze trochę wstyd i każdy będzie się starał uniknąć obciachu, dlatego damy radę. ;)

Opublikowano
Kurde chłopaki kusicie jednak. Może bym jeszcze ściągnął kumpla albo dwóch. Tylko musiałaby być rozwiązana kwestia bagaży, bo jak chyba większość, nie wyobrażam sobie za bardzo jazdy z plecakiem. 
Co do bagaży to chyba jedyna opcja oprócz plecaka jest podsiodłówka. W 15l spokojnie z zapasem sie człowiek spakuje

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Grupa dodaje sił, zapewnia większą motywację, mniejsze ryzyko poddania się. Natomiast najgorszej ma najsłabszy. Czesto jest tak, że jakiś trudniejszy podjazd każdy jedzie swoim tempem i na szczycie przód czeka na tył. Ci ostatni walcząc z sobą, ze słabościami, odliczajac kolejne 100-200 metrów i kolejny zakręt po ktorym nadzieja, że to koniec pryska... kolejne 100-300 metrów i zakręt ( teraz gps-y itp. więc raczej wiadomo dokładnie kiedy koniec ) i dojeżdżamy niemal nadludzkim wysiłkiem na szczyt, język przy ziemi, oczy wpatrzone gdzieś tam.. kolory różne na twarzy.... i slyszymy " to co ? Jedziemy dalej " ;)

Opublikowano
Grupa dodaje sił, zapewnia większą motywację, mniejsze ryzyko poddania się. Natomiast najgorszej ma najsłabszy. Czesto jest tak, że jakiś trudniejszy podjazd każdy jedzie swoim tempem i na szczycie przód czeka na tył. Ci ostatni walcząc z sobą, ze słabościami, odliczajac kolejne 100-200 metrów i kolejny zakręt po ktorym nadzieja, że to koniec pryska... kolejne 100-300 metrów i zakręt ( teraz gps-y itp. więc raczej wiadomo dokładnie kiedy koniec ) i dojeżdżamy niemal nadludzkim wysiłkiem na szczyt, język przy ziemi, oczy wpatrzone gdzieś tam.. kolory różne na twarzy.... i slyszymy " to co ? Jedziemy dalej "
Brzmi jak dobra zabawa :D Dobrze bedzie odbyć taki trening przed Wisła 1200 :D

Opublikowano

Chłopaki, jak to sie ubrac na taką eskapade w górach pod koniec kwietnia?

Opublikowano
6 minut temu, Fimala napisał:

Chłopaki, jak to sie ubrac na taką eskapade w górach pod koniec kwietnia?

Zależy jakie będą temperatury. Ja bym wziął letnie ciuchy + nogawki + rękawki + lekka kurtka przeciwdeszczowa/wiatrówka awaryjnie do podsiodlowki. 

• Pomógł 1
Opublikowano
Zależy jakie będą temperatury. Ja bym wziął letnie ciuchy + nogawki + rękawki + lekka kurtka przeciwdeszczowa/wiatrówka awaryjnie do podsiodlowki. 
Właśnie myślałem o takiej konfiguracji. Dzięki tobie się upewnilem ze to dobry wybór

Opublikowano

Ja dzisiaj testowałem nogę i plecy na okolicznych górkach. Zrobiłem 70km i 500m przewyższeń. Testowałem też jedzenie pół banana co 30 min. Mam wrażenie że trochę mało... Tak jak myślałem po 50 km odezwały się plecy :( zacząłem dziś treningu g mięśni głębokich. Mamy 3 miesiące. To sporo czasu żeby się fizycznie przygotować. Damy radę Panowie!

Opublikowano
38 minut temu, zibi_j1 napisał:

Zrobiłem 70km i 500m przewyższeń.

Widziałem dziś na Stravie. Do tego sporo Personal Recordów Ci wpadło. I konkretny przepał kaloryczny, więc widać, że nie było lipy. Jest motywacja, co? :D

Opublikowano
Widziałem dziś na Stravie. Do tego sporo Personal Recordów Ci wpadło. I konkretny przepał kaloryczny, więc widać, że nie było lipy. Jest motywacja, co?
Szczerze? Przybity jestem trochę. Opowiem Ci na PW
Opublikowano
3 godziny temu, zibi_j1 napisał:

Ja dzisiaj testowałem nogę i plecy na okolicznych górkach. Zrobiłem 70km i 500m przewyższeń. Testowałem też jedzenie pół banana co 30 min. Mam wrażenie że trochę mało... Tak jak myślałem po 50 km odezwały się plecy :( zacząłem dziś treningu g mięśni głębokich. Mamy 3 miesiące. To sporo czasu żeby się fizycznie przygotować. Damy radę Panowie!

W Warszawie i okolicach zero podjazdów (najtrudniejszy wg altimetru 0.5 km o nachyleniu 6.6% (max 10%) :D). Nie mam pojęcia jak się przygotować do takiej górskiej trasy. 

Opublikowano

Bez podjazdów to trudny temat. W górach potrzebna jest wytrzymałość siłowa. Na płaskim ciężko zbudować. Możesz jeździć na twardych przełożeniach i cisnąć, ale to nudne i trudne. Na trenażerze można ustawić duży opór i jechać pół godziny, godzinę, ale to też trudne i nudne ( i trzeba mieć trenażer ). Po prostu rób dlugie trasy, żebyś wytrzymałość zbudował. To pomoże. I schudnij ile się da ;) i dwie paczki positivum weź w góry ( żart ).

Opublikowano
Bez podjazdów to trudny temat. W górach potrzebna jest wytrzymałość siłowa. Na płaskim ciężko zbudować. Możesz jeździć na twardych przełożeniach i cisnąć, ale to nudne i trudne. Na trenażerze można ustawić duży opór i jechać pół godziny, godzinę, ale to też trudne i nudne ( i trzeba mieć trenażer ). Po prostu rób dlugie trasy, żebyś wytrzymałość zbudował. To pomoże. I schudnij ile się da i dwie paczki positivum weź w góry ( żart ).
Ostatnio na spinningu cały czas siłę robię. Może to coś pomoże :D

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Bartosh napisał:

W Warszawie i okolicach zero podjazdów (najtrudniejszy wg altimetru 0.5 km o nachyleniu 6.6% (max 10%)

http://www.altimetr.pl/podjazd-serock.html

No to go wykorzystaj na ile się da. Wjechać, zjechać i tak z 10 razy, powtarzać co kilka dni. ;)

Podjazd, który linkowałem na Sląski Dom ( http://www.altimetr.pl/gora-velickiepleso.html ) to ma tak 7 km ( bez wypłaszczeń ) podobnie  jak te pierwsze 300 metrów na Serock ;) 

I jak wróci się z gór na swoje płaskie tereny to poprzednie dobrze znajome małe górki kompletnie znikają, tracą status górek/podjazdów... dopóki znowu się nie przyzwyczaimy do płaskiego.

Edytowane przez Piotr78
  • Lubię to! 1
Opublikowano
16 godzin temu, Bartosh napisał:

letnie ciuchy + nogawki + rękawki + lekka kurtka przeciwdeszczowa/wiatrówka awaryjnie

Ja planuję tak samo, tylko się zastanawiam, czy nie kupić zamiast kurtki wiatrówki po prostu kamizelkę. Do rękawków powinno mi to wystarczyć, a zawsze to trochę mniejsze do upchania w kieszonce...

Opublikowano

U mnie będzie wyglądało to tak:

Zestaw krótkie spodenki i koszulka z krótkim rękawem + nogawki i rękawki a w tylna kieszeń kamizelka/bezrękawnik ! Żele i batony wraz z pompka również znajda

Miejsce w tylnej kieszeni. Pod kask obowiązkowo czapeczka.

Myśle tez aby zabrać rękawiczki letnie z długimi palcami.

Wysłane z iPhone za pomocą

Opublikowano
15 godzin temu, zibi_j1 napisał:

Zrobiłem 70km i 500m przewyższeń. Testowałem też jedzenie pół banana co 30 min. Mam wrażenie że trochę mało... Tak jak myślałem po 50 km odezwały się plecy

Plecy to normalne przy początkach na szosie. Trening nie zaszkodzi ale przejedziesz parę razy po kilkadziesiąt kilometrów i mięśnie "same" się zaadaptują. 

12 godzin temu, Bartosh napisał:

W Warszawie i okolicach zero podjazdów (najtrudniejszy wg altimetru 0.5 km o nachyleniu 6.6% (max 10%) :D). Nie mam pojęcia jak się przygotować do takiej górskiej trasy.  

Pewien jutubowy kołcz polecał cięższe przełożenie + niższa kadencja - wprawdzie chodziło o sztuczne "wydłużenie" podjazdu na treningu.

BTW jeśli ktoś jeździ głównie po płaskim to obawiałbym się cholernego bólu kolan na dłuższym podjeździe.

Opublikowano
15 minut temu, Antyszprycha napisał:

Zestaw krótkie spodenki i koszulka z krótkim rękawem + nogawki i rękawki a w tylna kieszeń kamizelka/bezrękawnik ! Żele i batony wraz z pompka również znajda

Miejsce w tylnej kieszeni. Pod kask obowiązkowo czapeczka.

No to widzę, że kombinujemy identycznie. Czapeczka pod kask, koszulka, spodenki, nogawki i rękawki, a na klatkę piersiową chcę dokupić bezrękawnik. Masz do polecenia jakiś konkretny sprawdzony model? Bo mam co prawda kilka opcji na oku, ale opinia nie zaszkodzi.

Opublikowano

Ja osobiście mam bezrękawnik od Raso ? Bardzo wygodny i kompaktowy ! Jeszcze pod koszulkę obowiązkowo potowka. Btw jak zamówisz potowke w raso jeszcze dziś z kodem Zwift jest 25% zniżki i możesz w uwagach poprosić o kolor czarny który nie jest jeszcze w ofercie. Szczegóły na fb Zwift.pl

Opublikowano
Ja osobiście mam bezrękawnik od Raso ? Bardzo wygodny i kompaktowy ! Jeszcze pod koszulkę obowiązkowo potowka. Btw jak zamówisz potowke w raso jeszcze dziś z kodem Zwift jest 25% zniżki i możesz w uwagach poprosić o kolor czarny który nie jest jeszcze w ofercie. Szczegóły na fb Zwift.pl

Potowke na próbę w decu teraz kupilem. Zobacze jak sie bedzie sprawowac. Ale bede musial sie wyposażyć w letnie nogawki i rekawki. Możecie cos polecic z doswiadczenia?

Opublikowano

Weźcie pod uwagę, że na zjazdach będzie zimno. Nawet gazeta się nada ( o ile w okolicach szczytu można kupić to polecam ) którą mozna włożyć pod koszulkę.  Zależy od pogody, ale np. może być tak, że na 1000 mnpm będzie 25 stopni, a na 1700 mnpm tylko 10 i zimny wiatr ( konkretny przyklad z lata na Śląski Dom ).