Skocz do zawartości

Trasa wokół Tatr 2019 - Spotkajmy się !

Antyszprycha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja już też mam wpłaconą zaliczkę na nocleg w Zakopanem dla rodziny od piątku do poniedziałku.

Klamka zapadła, co by się nie działo, nie ma odwrotu. ;)

Opublikowano

Z mojej strony również nie ma już odwrotu. Kasa do @Antyszprycha poleciała i za Słowację i za Nowy Targ. Jeszcze skompletować ekwipunek, zrobić nogę i sprawdzić sprzęt.
Pisałem o naszym wypadzie i o wolnym miejscu do @SzajBajka. Ma sprawdzić kalendarz. Byłoby świetnie gdyby wybrał się z nami :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No i jak tam, moje konie, samopoczucie na ten moment? ;) Jak Wam się podobają prognozy pogody na te dni na Podhalu? :D

Opublikowano
3 godziny temu, Łabędź napisał:

No i jak tam, moje konie, samopoczucie na ten moment? ;) Jak Wam się podobają prognozy pogody na te dni na Podhalu? :D

No w zasadzie to już nie mogę się doczekać :D A co do pogody to podpowiedz co prognozują bo przyznam, że nawet nie zerkałem 

Opublikowano

17 stopni w sobotę, 14 w niedzielę, przelotne opady, ale niezbyt intensywne. Generalnie prognozy tak odległe zmieniają się codziennie na inne, ale ogólnie tendencja jest taka, że im bliżej do tego terminu, tym prognozy są bardziej optymistyczne. :D

Opublikowano

A ja jednak  zrobię tą trasę co Wy. Tylko tydzień później. 3 mają zaczynam z Nowego Targu :) Także mam nadzieję że się trochę dowiem ciekawych rzeczy z Waszej relacji :)

Opublikowano (edytowane)

Zostawimy Ci na trasie skitranego gdzieś banana albo batonik. ;)

Edytowane przez Gość
Opublikowano
13 godzin temu, Kruup napisał:

A ja jednak  zrobię tą trasę co Wy. Tylko tydzień później. 3 mają zaczynam z Nowego Targu :) Także mam nadzieję że się trochę dowiem ciekawych rzeczy z Waszej relacji :)

@Kruup jedziesz na raz całość,czy dzielisz dystans.Bo będę w tym terminie też w okolicy i może byśmy połączyli siły ;)

Opublikowano
26 minut temu, Gregory34 napisał:

@Kruup jedziesz na raz całość,czy dzielisz dystans.Bo będę w tym terminie też w okolicy i może byśmy połączyli siły ;)

Na trzy dni od 3 do 5 maja, chcemy podzielić mniej więcej 100-100-40 to tak w przybliżeniu. Będzie na 6 osób.

11 godzin temu, Łabędź napisał:

Zostawimy Ci na trasie skitranego gdzieś banana albo batonik. ;)

Super :) a może lepiej Tatry w strumyku :) to by się chłopaki z dziwili jak bym nagle ze strumyka Tatry wyciągnął hehe 

Opublikowano

Panowie, czy wy wiecie, że za tydzień o tej porze będe w drodze do Nowego targu? :D jakoś trudno mi w to uwierzyć...
Przygotowania trwają. Sukcesywnie obniżam swoja formę, żeby nie narobić Wam wstydu. Jestem już tak cienki, że na podjazdach na których miesiąc temu walczyłem o COMy teraz kręcę na młynku. Myślę że Wasze ego jest już zupełnie bezpieczne. Rower zapuściłem tak, że od trzech tygodni nie smarowałem łańcucha, więc sprzętowo też Was nie odstawie ;)
Wczoraj przyszła kamizelka Van Rysel i rękawki, więc nawet jak umrę w drodze to chociaż w pełnej stylówce :D 
A tak na serio mam zamiar się ogarnąć, zadbać o rower a na święta do rodziny jadę rowerem... mam nadzieję że wszystko dopisze.

Opublikowano (edytowane)

Wyjazd w Tatry jest coraz bliżej w związku z tym postanowiłem napisać co biore, jak się ubieram itp.

Pogoda jaka jest każdy wie, zmienia się z dnia na dzień a sprawdzalność meteorologiczna prawie zawsze nie osiąga 100%. Góry rządzą się swoimi prawami, wiatry hulają inaczej a temperatury potrafią wahać się nawet w granicach kilku stopni dlatego też kluczową kwestią poza wyżywieniem (o którym później) jest ubiór.

Planuje ruszyć ubrany następująco:

Ps. O butach i skarpetach nie będę wspominał bo chyba każdy je zabiera :D

Nogawki, krótkie spodenki na szelkach, potówka (bezrękawnik), koszulka kolarska, rękawki, pod kask zawsze czapeczka (przynajmniej w moim przypadku), okulary są rzeczą oczywistą !

Poza wyżywieniem w tylnych kieszonkach koszulki znajdą się kurtka przeciwdeszczowa, bęzrękawnik przeciwwiatrowy (w zależności od temperatury rozważę jeszcze cienkie rękawice z długimi palcami.

Jeśli chodzi o kwestie wyżywienia i nawodnienia to tak:

2x bidon 0,600 ml. W jednym z nich izotonik, w drugim elektrolity celem wzmożonego nawodnienia.

2x baton energetyczny, 4-6x żel energetyczny SIS

To tyle :) Nigdy więcej nie biore bo zawsze po drodze napotka się jakiś sklep czy restauracje, bar i to tam można uzupłęnić braki (tak przynajmniej robiłem na Majorce gdzie mieliśmy górskie trasy o długości 150km, 177km czy 140 km i system się sprawdził.

Jest jeszcze kwestia wyposażenia roweru. Poza wiadomymi kwestiami typu, lampka sygnalizacyjna tylna czy licznik biorę pompkę rowerową, która to znajdzie miejsce również w tylnych kieszonkach, jakiś hajs bo nie wiem jak tam z płatnościami przez telefon oraz torebka podsiodłowa w której mam (łatki, multitool wyposażony w skuwacz, zapasowy komplet spinek, łatki iłyżki do opon a także 1 dętka.

Kwestia bagażu „na drogę”  (ten co wezmie Szwagier @Łabędźia) to sprawa indywidualna natomiast ja na pewno wezmę pompkę stacjonarną, zapasowe 2 dętki, oponę, smar do łańcucha, drugą drugi komplet odzieży kolarskiej i jakiś „cywilny: ciuch który ubiorę na wieczór.

Tyle co przyszło mi do głowy, gdyby ktoś chciał dorzucić coś od siebie to bardzo proszę, każde opinie i uwagi mile widziane.

Edytowane przez Antyszprycha
Opublikowano

Ubraniowo podobnie jak @Antyszprycha: potówka, koszulka kolarska, spodenki krótkie, nogawki, rękawki, kamizelka, czapka pod kask, kask, okulary. Skarpetki i buty jednqk w takim razie wezmę. :P Nie mam kurtki przeciwdeszczowej jeszcze i zastanawiam się czy w ogóle o niej myśleć, ale chyba koniec końców kupię i zabiorę. 

Jak wcześniej pisałem już z @zibi_j1, ja zamierzam iść tak - biorę dwa bidony: jeden 750 ml z najpewniej czystą wodą, drugi 550 ml z jakimś izotonikiem, choćby i własnej roboty: woda, trochę miodu albo syropu klonowego, szczypta albo dwie soli, cytryna. 

Do kieszonek biorę jednak nie żele, a raczej batony, tak ze cztery sztuki, pięć, góra sześć. Zamierzam zjadać jednego tak co 40 minut - 1 godzinę, przepijając wodą. 

Wszystko upycham w kieszonki. Wszystko, czyli: pompka, dętka, łyżki do opon, telefon, 4 - 6 batonów, karta bankomatowa, może nieco gotówki (cholera wie, czy płatność kartą to standard na Podhalu). Tyle. Nic więcej nie chciałbym zabierać. Kamizelka pojedzie pewnie na plecach, a jak się zrobi ciepło, to rozepnę. Jak się zrobi gorąco, to część batonów już będzie zjedzona,  to upchnę w kieszonce. 

Cała reszta (ładowarka, reszta batonów, cywilne ciuchy na przebranie, środki czystości, kurtka, kolejna dętka, jakieś klapki, drugi komplet ciuchów kolarskich) ląduje w plecaku i jedzie samochodem na miejsce.

Opublikowano

Na to mam taki podły charakter, że najchętniej objuczyłbym się jak wielbłąd "na wszelki wypadek" Cóż... wezmę do bagażnika wszystko co mi przyjdzie do głowy, a potem wybijecie mi głupie pomysły na miejscu :D innego wyjścia nie widzę. Mam dużą torbę pod siodło i spora pod ramę... Fajnie jak bym upchnął się tylko pod ramę... a pod siodłem zostawił narzędziówkę.

Opublikowano

Żeby tylko zaraz rower z całym ekwipunkiem nie ważył Ci 15 kg :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano (edytowane)

Zawsze można liczyć, że narzędzia akurat ktoś inny będzie miał :D

A na podjazdach lub na szczytach mieć poukrywane pełne bidony ;) Wtedy nie trzeba wozić ze sobą 2x 500-750 g ;)

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano

Jest też rajd wokół Tatr:

https://rajdwokoltatr.pl/

Nawet myślałem o udziale, bo mam w planie na ten rok strzelić trasę 12 godz na rowerze, ale zrezygnowałem bo szkoda mi pieniędzy tylko na numer startowy i pomiar czasu no i noclegi.

Opublikowano

Jak tam nastroje ? Zostało już zaledwie kilka dni :) Mam tylko nadzieję, że wszechobecne wiatry ustąpią na nadchodzący weekend

Opublikowano

Prognozy na niedziele są bardzo marne na ten moment.....

Opublikowano

@HUN czy Ty z kolegą będziecie w sobote na zbiórce ? 

Opublikowano (edytowane)

Wrzucę jeszcze taką małą zachętę w ramach motywacji. Po  ukończeniu objazdu Tatr będzie mała pamiątka :) 

IMG_0956.thumb.JPG.a1110aa1067c7ed95b9b5c934c4a5429.JPGIMG_0957.thumb.JPG.719d90e6ac3c78bdc52a2c6c9c27ed77.JPG

Edytowane przez Antyszprycha
  • Lubię to! 1