Skocz do zawartości

Trasa wokół Tatr 2019 - Spotkajmy się !

Antyszprycha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzieś w jakimś wątku wspominałem o tym, że objazd tatr w roku 2019 staje się moim celem do zrealizowania. To ok 200 km oraz ok 3000m przewyższeń.

Artykułów na temat tego jakby nie było obowiązkowego szlaku na liście kolarzy amatorów i nie tylko jest mnóstwo. wszystkie jednym głosem mówią, że trzeba to przeżyć.

W związku z tym chciałbym wybrać się w taką przygodę i pomyślałem sobie, że miło byłoby przejechać te kilometry w doborowym towarzystwie.

Myślałem aby trasę rozbić na dwa pełne dni jazdy ponieważ mnie zajmie to i tak więcej czasu ponieważ na pewno dzień przed musiałbym już się zjawić na miejscy przez wzgląd na spory dystans. Chciałbym wybrać się tam zahaczając jakiś weekend wpisujący się w drugą połowę kwietnia lub maja. Tras na objechanie tego szlaku jest mnóstwo, jedni proponują start z Nowego Targu inni zaś Zakopanego. W związku z tym, że i tak mam do dojechania ok 500 km to jest mi to bez różnicy :) ale może, ktoś z Was przebył już taką trasę i jest wstanie podzielić się wrażeniami i podsunąć jakieś spr miejsce noclegowe czy coś w tym stylu ?

Czy byliby jacyś zainteresowani ?

Proszę nie zrozumieć tego postu jako organizacji wyjazdu :) Po prostu chce się tam wybrać i pomyślałem sobie, że można wykorzystać to na spotkanie i wspólne pokręcenie. 

• Lubię to! 2
Opublikowano

To jeden z tych tematów które przyprawiają mnie o szybsze bicie serca. Nie mam pojęcia czy znajdę na to czas i środki, ani czy dam rade dotrzymać koła takiemu wymiataczowi na moim Trybiku za 1300 zł ;) Ale baaaaardzo ale to bardzo chciałbym tą trasę przejechać ;)

Opublikowano

Jeśli chodzi o środki to najwyższym kosztem powienien być nocleg, dlatego fajnie byłoby przejechac trase w dwa dni aby skorzystać jedynie z 1 noclegu. @zibi_j1 masz sporo bliżej niż ja :) 

I nie wiem kogo nazywasz tu wymiataczem - bo mam nadziej, że nie mnie - do takiej nazwy mi jeszcze baaaaaardzo daleko :D 

Cel to przejazd trasy a nie wyścig tak więc chciałbym aby przejechał ją każdy !

Opublikowano

@Antyszprycha masz na mysli 2 dni z noclegiem,w tym jeden dzień na przejechanie trasy.czy chcesz ten dystans rozbić na 2 dni . 

Opublikowano

1 dzień start rano ok godziny 9:00 - dystans ok 100 km

nocleg

2 dzień start również wczesnie rano - dystans ok 100 km

Można rozbic to na trzy dni po ok 70 km, wtedy wyjdą dwa noclegi

Opublikowano

No ja bardziej myślałem o jednym dniu. Trasa wychodzi ok 200 km i przewyższenia ok 2500 . No nic, dodam temat do obserwowanych 😉

Opublikowano

Mam dolotu 500 km wiec nie. Hce robić tego tak bardcorowo. I tak mam w planie być na miejscu dzień w zdaniem a y spokojnie się wyspać i na drugi dzień ruszyć aby zrobić pierwsza stówę, nocleg i druga stówa jako powrót bezpośrednio do auto i wio 500 km do domu. Po 200 km w jeden dzień raczej. Je zrobię 500 km autem do domu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano

Ja raczej bym tego w jeden dzień nie zrobił. Dwa to już bardziej dla mnie realne, choć też łatwo może nie być.

Opublikowano

Pisząc dwa dni mam na myśli pełne dwa dni. Można po jakimś czasie stanąć i zrobić sobie przerwę aby nabrać sił czy zjeść obiadek i porozmawiać. Chce to przejechać na luzie tak żeby wszyscy dali radę. Nie bez powodu myślałem o maju gdzie dni są już dłuższe. Wczesny wyjazd pozwoli wykorzystać więcej godzin wyciągu dnia. Mysle ze damy radę bez problemu.

Opublikowano

Można rozbic to na trzy dni po ok 70 km, wtedy wyjdą dwa noclegi

Taka opcja to coś realnego dla mnie, trzeba liczyć siły na zamiary, a nie każdy ma wypasioną szosę i nieprzeciętną kondycję na wiosnę :-)

Pewnie dałbym radę zrobić 100km w jeden dzień ale bez opcji powtórzenia tego samego na dzień następny :-) zwłaszcza biorąc pod uwagę niemałe przewyższenia.

Fajna sprawa taki pomysł na spotkanie integracyjne, dlatego trzymam kciuki za dopracowanie szczegółów tak by dla większej ilości osób było możliwe uczestniczenie w takim wypadzie.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Taka opcja to coś realnego dla mnie, trzeba liczyć siły na zamiary, a nie każdy ma wypasioną szosę i nieprzeciętną kondycję na wiosnę :-)

Pewnie dałbym radę zrobić 100km w jeden dzień ale bez opcji powtórzenia tego samego na dzień następny :-) zwłaszcza biorąc pod uwagę niemałe przewyższenia.

Fajna sprawa taki pomysł na spotkanie integracyjne, dlatego trzymam kciuki za dopracowanie szczegółów tak by dla większej ilości osób było możliwe uczestniczenie w takim wypadzie.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Klasa sprzętu nie ma tu raczej większego znaczenia. Jak wspomniałem w pierwszym poście nie zajmuje sienoeganizacja. I formuje jedynie ze chciałbym się wybrać w tym terminie z opcja przejazdu Tatr w dwa dni i zachęcam do tego każdego kto może i ma ochotę.
Ja po prostu nie wygospodaruje tyle czasu aby spędzić dodatkowy dzień na jeździe w Tatrach.
Jeśli nie dasz rady to bardzo mi przykro (choć uważam ze jeśli w pierwszy dzień przejedziesz 100 km to w drugi tez dasz radę), napewno znajda się tacy którzy chcą to przejechać w 3 dni wiec spokojnie nic straconego, najwyżej utworzy się druga grupa

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Antyszprycha napisał:

Tras na objechanie tego szlaku jest mnóstwo, jedni proponują start z Nowego Targu inni zaś Zakopanego. W związku z tym, że i tak mam do dojechania ok 500 km to jest mi to bez różnicy :) ale może, ktoś z Was przebył już taką trasę i jest wstanie podzielić się wrażeniami i podsunąć jakieś spr miejsce noclegowe czy coś w tym stylu ?

Wszystko zależy od kierunku jazdy. Opcja łatwiejsza to zgodnie z ruchem wskazówek zegara. W przeciwną stronę jest 40 km podjazd non stop więc jest trudniej. Nocleg tylko u Słowaków bo z przyczyn kondycyjnych jak tu piszą niektórzy raczej tylko taka opcja wchodzi w grę. I w ogóle polecam gorąco ominąć szerokim łukiem Zakopane a startować z Nowego Targu. W obu wariantach lepiej też odpuścić rejon Łysej Polany czy ogólnie drogi Oswalda Balzera. Zastąpić to pięknym odcinkiem między Łapszanką-Osturnią a przeł Żdziarską. 

Edytowane przez Ares
  • Lubię to! 1
Opublikowano

@Ares masz jakiś ślad tej trasy.Chętnie bym się z nią zapoznał,zwłaszcza z tym odcinkiem Łapsznka-Osturnia i dalej .

Opublikowano

@Gregory34 nie mam. Wejdz sobie portal cykloserver.cz z dokładną mapą tego rejonu. Na szczycie podjazdu w Łapszance jest słynna kapliczka i od niej idzie tylko jedna droga asfaltowa w dół do Osturni. To jest dokładnie tak jak idzie od kapliczki szlak żółty a potem zielony do Żdziaru. To są już w tej chwili oznaczone cyklotrasy więc orientacyjnie nie ma kłopotu. Trasa bardzo popularna ze względu na widoki i jakość asfaltu choćby przez motocyklistów. Odcinek asfaltowy tego zielonego szlaku to nie dawano wyasfaltowana szutrówka z 5 km dość sztywnym podjazdem z pięknym widokiem na Tatry Bielskie. 

Opublikowano (edytowane)

Ja mam wyobrażenie o tej pętli w takim wariancie - https://www.strava.com/activities/1179492973 - przejechało ją tak trzech moich kumpli i mogę ich wypytać o wszystkie ewentualne szczegóły.  

Ja jakby co bardzo chętnie wezmę w tym udział. W tym wariancie trasy czy w każdym innym. Z opcją noclegu czy bez. Jakiego terminu nie wybierzecie - będzie mi pasował, byleby tylko był tyle wcześniej ustalony, żebym mógł urobić żonę. :D Muszę to z Wami pojechać. W takim towarzystwie - to będzie świetna przygoda. Jestem pewien, że damy radę, dostosujemy tempo, będziemy sobie pomagać i się wspierać tak, że każdy uczestnik da radę. Nikogo nikt nie zostawi z tyłu. ;) 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Wstępnie byłbym zainteresowany, ino szosę muszę nabyć. Ale to już raczej postanowione:)

Opublikowano

Ciekawy pomysł, byłoby pięknie objechać Tatry. 2x100 km - optymalnie. Porządnie się zmęczyć, a jednocześnie mieć czas na podziwianie widoczków i jakiś obiadek po drodze. 

Ale jeśli trasa miałaby być przez Zakopane, to zepsułoby całą radość. Nie cierpię alergicznie tej miejscowosci. 

Opublikowano

Taktyczny post do obserwowania tematu ;)

A tak na serio - chętnie bym się wybrał, ale nie wiem jak z  noclegiem i resztą logistyki w moim przypadku. Jak się zaczną klarować szczegóły to może coś wykombinuję. Szczególnie jeśli @Łabędź i @de Villars się skuszą :)

Opublikowano (edytowane)

Najpierw trzeba stworzyć listę chętnych osób i dokładny termin aby zaklepać nocleg mniej więcej na połowie trasy. 

Trzeba też wyznaczyć miejsce startu aby ew Ci co chcieliby przyjechać dzień wcześniej wynajęli spanko w odpowiednim miejscu. Ja bym proponował na objechanie termin 25/26 maj (sobota-niedziela) może też ew być czerwiec (ale u mnie odpada początek czerwca)

Tak więc proponuje stworzyć listę i się dopisywać - myślę, że zrobimy zamknięcie listy z ostatnim dniem stycznia i potem ew rozmowy będą toczyły się w gronie osób wpisanych względem ustalenia terminu i rezerwacji noclegu co o tym myślicie ? Uważam, że tak wczesne ogarnięcie tematu jest dobre ponieważ niektórzy ustalają sobie też kalendarz ew startów w związku z czym będą mogli zaplanować ew weekend.

Ps. Z góry pisze, że nie wszystkim się dogodzi i proszę aby nie pojawiały się tu komentarze pretensjonalne. Jak wspomniałem wyżej rzuciłem temat, że chce wybrać się w taką przygodę i miło by było zrobić to z Wami, mam też świadomość, że wybrany wspólnie termin może nie być odpowiedni dla mnie i też nie będę miał pretensji. Chciałbym aby wybrany czas wyjazdu był terminem wybranym przez większość. PZDR 

1. @Antyszprycha 27-28.4.2019 lub 25-26.5.2019 lub 15-16.6.2019

Edytowane przez Antyszprycha
Opublikowano

1. @Antyszprycha 27-28.4.2019 lub 25-26.5.2019 lub 15-16.6.2019

2. @zibi_j1 jeszcze nie na 100% co do terminu postaram się dostosować

3. @Kruup terminy do dogadania wstępnie 25/26.05

4. Sławek (spoza forum) terminy do dogadania wstępnie 25/26.05

5. Daniel (spoza forum) terminy do dogadania wstępnie 25/26.05

Opublikowano

1. @Antyszprycha 27-28.4.2019 lub 25-26.5.2019 lub 15-16.6.2019

2. @zibi_j1 jeszcze nie na 100% co do terminu postaram się dostosować

3. @Kruup terminy do dogadania wstępnie 25/26.05

4. Sławek (spoza forum) terminy do dogadania wstępnie 25/26.05

5. Daniel (spoza forum) terminy do dogadania wstępnie 25/26.05

6. @Łabędź 27-28.4.2019 lub 25-26.5.2019 lub 15-16.6.2019.

Opublikowano

Ja bym był chętny ale raczej na wariant jednodniowy. Przemyślcie to jeszcze, bo te 200 km za jednym zamachem to by było coś ;) W ogóle to muszę przeglądnąc jeszcze mój kalendarz, bo z powodów zawodowych mam rozpisane tygodniowe okresy zesłania co najmniej raz w miesiącu aż do czerwca :/ 

Opublikowano

Z jednej strony serce mówi "zróbmy to w jeden dzień", ale nogi mówią "a ić pan fpi..." ;)