Skocz do zawartości

[Gravel] Specialized Sequoia [2017]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to dużo różnych ciekawych informacji. Cieszę się że siodełko zdało egzamin bo to które mam oryginalne z Sequoi jest już poprzecierane i pod choinkę na pewno będę musiał brać coś nowego. Szkoda, że opony tak liche się okazały. No ale pancerniaki "Sawatooth" od Speca łatwe do pokonania nie są :) A ta nowa grupa, pewnie stanieje za jakiś czas i niech też testerzy się nią pobawią i powiedzą czy warto czy można zostać przy wysłużonej 105ce.

Opublikowano
29 minut temu, Marcin Kwita napisał:

No to dużo różnych ciekawych informacji. Cieszę się że siodełko zdało egzamin bo to które mam oryginalne z Sequoi jest już poprzecierane i pod choinkę na pewno będę musiał brać coś nowego. Szkoda, że opony tak liche się okazały. No ale pancerniaki "Sawatooth" od Speca łatwe do pokonania nie są :) A ta nowa grupa, pewnie stanieje za jakiś czas i niech też testerzy się nią pobawią i powiedzą czy warto czy można zostać przy wysłużonej 105ce.

Do Sawtooth-ów trzeba po prostu dorosnąć. To jest dobra opona. Trzeba było spróbować czego innego, podenerwować się i wrócić do macierzy, że tak powiem.

Opublikowano
17 godzin temu, Fimala napisał:

WTB Riddler 700x45c. Bezapelacyjnie największe rozczarowanie w moim konfigu.

Właśnie przeglądam opony WTB i patrząc na bieżniki zastanawiam się czy nie lepszym wyborem byłaby WTB Resolute.

Opublikowano
31 minut temu, Yarooo napisał:

Właśnie przeglądam opony WTB i patrząc na bieżniki zastanawiam się czy nie lepszym wyborem byłaby WTB Resolute.

Myśle, że nawet te oryginalne Sawtoothy by dały rade lepiej niż te co miałem...

Opublikowano
2 godziny temu, Fimala napisał:

Dla mnie wystarczające by były nawet dildoski od Shimano, model ST-RS405.

405tki są 10biegowe, chyba lepszym pomysłem będzie 505 albo coś wyżej. Tiagra jest dziwna bo niekompatybilna z czymkolwiek innym i ograniczysz sobie ew wybór w przyszłości.

Opublikowano
17 godzin temu, pavello napisał:

405tki są 10biegowe, chyba lepszym pomysłem będzie 505 albo coś wyżej. Tiagra jest dziwna bo niekompatybilna z czymkolwiek innym i ograniczysz sobie ew wybór w przyszłości.

Na ten moment to Alivio i Sora zrobiło na mnie takie wrażenie, że zmiane grupy odkładam na dalszy plan.  Cena części jest śmieszna a działa to w najgorszym syfie.

Opublikowano
3 minuty temu, Fimala napisał:

Na ten moment to Alivio i Sora zrobiło na mnie takie wrażenie, że zmiane grupy odkładam na dalszy plan.  Cena części jest śmieszna a działa to w najgorszym syfie.

A i pewnie jak poeksperymentujesz z klockami to nawet nie będzie potrzeby wymiany hebli. A na trasie jak byś procentowo miał określić ilość szutrów vs asfalty vs nie da się jechać? ;)

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Marcin Kwita napisał:

A i pewnie jak poeksperymentujesz z klockami to nawet nie będzie potrzeby wymiany hebli. A na trasie jak byś procentowo miał określić ilość szutrów vs asfalty vs nie da się jechać? ;)

Asfalty są ograniczone do minimum. Zazwyczaj pojawiały się po odcinkach "specjalnych" aby dać chwilę wytchnienia np. żeby Ci zobrazować to od Krakowa do Niepołomic jechaliśmy cały czas na maksa zarośniętym i nierównym wałem, który się ciągnął i ciągnął... Po tym wskakiwaliśmy na ładny asfaltowy WTR którym lecieliśmy praktycznie do samej przeprawy promowej w Wietrzychowicach. Ogólnie jest to maraton terenowy i asfalt trzeba taktować jako luksus. W pewnym momencie już nawet płyty "jumbo" traktowałem jako najlepszy asfalt bo dawały wytchnienie od wYebów na wale. Królował szutr, nierówne polne ścieżki, wędkarskie wąskie ścieżki, tłuczeń, trawy... Ogólnie samo gęste i im bardziej nierówno tym lepiej. PS. single pod Grudziądzem to było złoto na gravelu ❤️

Edytowane przez Fimala
Opublikowano
2 minuty temu, Fimala napisał:

Królował szutr, nierówne polne ścieżki, wędkarskie wąskie ścieżki, tłuczeń, trawy... Ogólnie samo gęste i im bardziej nierówno tym lepiej.

To tym bardziej szacun za przejechanie i ilość dzienną km.

Opublikowano
29 minut temu, Fimala napisał:

Ogólnie jest to maraton terenowy i asfalt trzeba taktować jako luksus.

A na fejsie widziałem że jeden śmiałek przejechał to na szosie z oponami 28c! Wariat/Szacun.

Oczywiście każdemu kto przejechał ten maraton należy się szacunek, ale tamten - wow.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Na ten amortyzowany mostek od Redshift to też mam chrapkę, ciekawe czy pojawi się jakaś dystrybucja w europie, bo tam koszty ściągnięcia tego z USA są chyba spore.

Wszystkie nocki robiliście w agro/pod dachem? Pamiętam, że bodajże lekki zestaw z hamakiem miałeś zabierać, żadnej nocki na tym nie było? Akurat to mnie najbardziej ciekawiło jak się spisze, bo właśnie mocno się zastanawiałem, czy nie wymienić namiotu w lato na taki hamak 😉

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, SnikerS napisał:

Na ten amortyzowany mostek od Redshift to też mam chrapkę, ciekawe czy pojawi się jakaś dystrybucja w europie, bo tam koszty ściągnięcia tego z USA są chyba spore.

Wszystkie nocki robiliście w agro/pod dachem? Pamiętam, że bodajże lekki zestaw z hamakiem miałeś zabierać, żadnej nocki na tym nie było? Akurat to mnie najbardziej ciekawiło jak się spisze, bo właśnie mocno się zastanawiałem, czy nie wymienić namiotu w lato na taki hamak 😉

Nam udało się każdą nocke pod dachem w agro spędzić. Kolega na trasie spał w hamaku raz i mówił, że to była najlepsza nocka. Redshift jest dostępny w Velolab w Gdańsku.

Edytowane przez Fimala
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Czyli niejako potwierdzasz, że najlepszym typem roweru na Wisłę jest MTB?

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Kawasaki napisał:

Czyli niejako potwierdzasz, że najlepszym typem roweru na Wisłę jest MTB?

Ideałem byłby gravel z amortyzacją :) Coś pokroju Slate'a albo coś z Laufem. Ja na przyszły rok chce wsadzić ten mostek i lemondke od Redshifta.

Edytowane przez Fimala
Opublikowano

Wydaje mi się, że w zeszłym roku Dirty Kanzę też wygrał gość na Slate z lemondką... To wszystko tak delikatnie na przekór wyobrażeniom roweru gravelowego 

Opublikowano
10 minut temu, Kawasaki napisał:

Wydaje mi się, że w zeszłym roku Dirty Kanzę też wygrał gość na Slate z lemondką... To wszystko tak delikatnie na przekór wyobrażeniom roweru gravelowego 

W tym roku akurat Slate-y zamykały stawke na Wiśle :D Ale chłopaki mieli spore problemy techniczne. Połamane szprychy itp. Z kolei wygrał gość na gravelu z Planet X. On One Bish Bash Bosh w karbonie.

Opublikowano
W dniu 16.07.2019 o 12:19, Fimala napisał:

Agro dało się znaleźć w mniej niż 5 min więc szkoda spać po krzakach.

Czy regulamin pozwala spać we własnym mieszkaniu, jeżeli znajduje się na trasie ultramaratonu?

Opublikowano
7 minut temu, Yarooo napisał:

Czy regulamin pozwala spać we własnym mieszkaniu, jeżeli znajduje się na trasie ultramaratonu?

NIe można. Pomoc z zewnątrz musi być dostępna dla wszystkich jednakowo. Twoje mieszkanie niestety się do tego nie zalicza.

Opublikowano
W dniu 15.07.2019 o 09:58, Fimala napisał:

@Regex warto sie również zainteresować Koną. Model Sutra Ltd to akurat stal. :)

Tej Kony to chyba nie znajdę nigdzie stacjonarnie a nie chcę kupować na ślepo... Ostatnio zacząłem myślec i nawet się przymierzałem do Authora Ronina(Tiagra, ham. mechaniczne) i Ronina SL, który wydaje mi sie wart jest dopłaty (Reynolds, apex 1x11, koła Mavic, hydraulika Apex, tapered ). Wszedzie gdzie go widzailem mają niestety ceny katalogowe(4700 i 7000), a za takie ceny na pewno bym ich nie wzial. W SL jest 1x11 i ale chyba jednak wolałbym mieć większy zakres. 

Ale tak ogólnie zastanawiam się też na ile sama marka Author jest rozsądna i jak się ją pozycjonuje bo jakoś nie do końca mnie przekonuje :) 

Opublikowano
6 godzin temu, Regex napisał:

Tej Kony to chyba nie znajdę nigdzie stacjonarnie a nie chcę kupować na ślepo... Ostatnio zacząłem myślec i nawet się przymierzałem do Authora Ronina(Tiagra, ham. mechaniczne) i Ronina SL, który wydaje mi sie wart jest dopłaty (Reynolds, apex 1x11, koła Mavic, hydraulika Apex, tapered ). Wszedzie gdzie go widzailem mają niestety ceny katalogowe(4700 i 7000), a za takie ceny na pewno bym ich nie wzial. W SL jest 1x11 i ale chyba jednak wolałbym mieć większy zakres. 

Ale tak ogólnie zastanawiam się też na ile sama marka Author jest rozsądna i jak się ją pozycjonuje bo jakoś nie do końca mnie przekonuje :) 

Kone stacjonarnie dostaniesz w Warszawie. Sutry i Rove są normalnie do pomacania :)

Opublikowano

A jak rękawiczki na trasie? I które wybrałeś, bo o ile pamiętam miałeś dwie pary?

Wysłane z mojego P30 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
15 minut temu, Cris92 napisał:

A jak rękawiczki na trasie? I które wybrałeś, bo o ile pamiętam miałeś dwie pary?

Wysłane z mojego P30 Pro przy użyciu Tapatalka

Miałem do wyboru Raso oraz Chiba Gel Premium. Wybrałem Chiby bo miały pady żelowe, a każda odrobina amortyzacji była mile widziana :)

• Lubię to! 1