Kawasaki Opublikowano 2 Lipca 2019 Opublikowano 2 Lipca 2019 (edytowane) Dokładnie, też miałem sugerować Marina Nicasio, ostatnio dosyć obszerny test na YT dobrerowery.pl się pojawił - bardzo fajna oferta jeśli chcemy stal. Edytowane 2 Lipca 2019 przez Kawasaki
Fimala Opublikowano 2 Lipca 2019 Autor Opublikowano 2 Lipca 2019 (edytowane) 57 minut temu, Kawasaki napisał: Dokładnie, też miałem sugerować Marina Nicasio, ostatnio dosyć obszerny test na YT dobrerowery.pl się pojawił - bardzo fajna oferta jeśli chcemy stal. Przed zakupem Sequoi właśnie chciałem go kupić. Byłem zdecydowany praktycznie w 100%, ale trafiła mi się zbyt dobra oferta na Sequoie aby z niej nieskorzystać. Edytowane 2 Lipca 2019 przez Fimala
Marcin Kwita Opublikowano 2 Lipca 2019 Opublikowano 2 Lipca 2019 6 godzin temu, Fimala napisał: Przed zakupem Sequoi właśnie chciałem go kupić. Byłem zdecydowany praktycznie w 100%, ale trafiła mi się zbyt dobra oferta na Sequoie aby z niej nieskorzystać. I to był najlepszy wybór 😀
Fimala Opublikowano 2 Lipca 2019 Autor Opublikowano 2 Lipca 2019 20 godzin temu, Marcin Kwita napisał: Bike board #10/2016. Obszerny test. Expert co prawda ale rama ta sama i widelec co w Elite. Więc bierz Elite. Lżejszy i większy fun. @Fimala Jak kończą produkcję?? To co będzie zamiast? Przecież to kultowy rower. Nie wiem co bedzie zamiast, ale to info prosto od projektanta.
Kawasaki Opublikowano 2 Lipca 2019 Opublikowano 2 Lipca 2019 Spec miał ciekawie rozwiązaną linię płynnie przechodząc od szosy endurance rubaix, przez lekkiego gravela Diverge i cięższego gravela endurance Sequoie do bikepackagingowego długodystansowca AWOLa. Kasując 2 z nich jakoś tę lukę będą musieli zapełnić, powstanie przynajmniej jeden ciekawy model...i wychodzi na to, że alu lub carbon.
Fimala Opublikowano 2 Lipca 2019 Autor Opublikowano 2 Lipca 2019 26 minut temu, Kawasaki napisał: Spec miał ciekawie rozwiązaną linię płynnie przechodząc od szosy endurance rubaix, przez lekkiego gravela Diverge i cięższego gravela endurance Sequoie do bikepackagingowego długodystansowca AWOLa. Kasując 2 z nich jakoś tę lukę będą musieli zapełnić, powstanie przynajmniej jeden ciekawy model...i wychodzi na to, że alu lub carbon. Napewno będą cos budowac wokół future shocka. To troche uposledzenie ze sequoia go nie miala.
Regex Opublikowano 2 Lipca 2019 Opublikowano 2 Lipca 2019 14 godzin temu, Fimala napisał: Elite nigdy nie był biały. No własnie Elite był biały w 2018: https://bikepark24.pl/Rower-wyprawowy-Specialized-Sequoia-Elite-California-White-Sage-Graphite-2018.html Co do Nicasio 2 to widziałem na żywo i jakoś nie zrobił na mnie wrażenia, ale może dlatego, że zafiksowałem się na te Sequoię. To jeszcze do niego wrócę, dzięki za zwrócenie uwagi.
Pitt35 Opublikowano 3 Lipca 2019 Opublikowano 3 Lipca 2019 11 godzin temu, Regex napisał: No własnie Elite był biały w 2018: https://bikepark24.pl/Rower-wyprawowy-Specialized-Sequoia-Elite-California-White-Sage-Graphite-2018.html Co do Nicasio 2 to widziałem na żywo i jakoś nie zrobił na mnie wrażenia, ale może dlatego, że zafiksowałem się na te Sequoię. To jeszcze do niego wrócę, dzięki za zwrócenie uwagi. Ta Sequoia niby biała z linku czyli kolor California White Sage jest tutaj nazywany jako miętowy. 1
Regex Opublikowano 3 Lipca 2019 Opublikowano 3 Lipca 2019 (edytowane) 10 godzin temu, Pitt35 napisał: Ta Sequoia niby biała z linku czyli kolor California White Sage jest tutaj nazywany jako miętowy. Ale jesteś pewien? Bo cały czas myślałem, że miętowy to ten z 2019 i nie bardzo mi się on podoba. Google tak pokazuje kolor miętowy: Przejechałem się dzisiaj na tym elite z 2018 i niby wszystko fajnie ale miałem wrażenie, że jest ociężały, więc chyba to nie jest do końca to czego szukam. Muszę sprawdzić jeszcze inne w akcji, jedynie co widzę, że poza tymi specami to mało kto daje duże rabaty. Edytowane 3 Lipca 2019 przez Regex
elmapeto Opublikowano 3 Lipca 2019 Opublikowano 3 Lipca 2019 2 minuty temu, Regex napisał: Ale jesteś pewien? Bo cały czas myślałem, że miętowy to ten z 2019 i nie bardzo mi się on podoba. Ten kolor na fotce wyżej jest super jak dla mnie inie wygląda jak miętowy. Bardziej jak khaki.
eMM Opublikowano 3 Lipca 2019 Opublikowano 3 Lipca 2019 Miętowa była chyba w 2017 roku. https://www.youtube.com/watch?v=i98EKc91b84
Pitt35 Opublikowano 3 Lipca 2019 Opublikowano 3 Lipca 2019 38 minut temu, Regex napisał: Ale jesteś pewien? Bo cały czas myślałem, że miętowy to ten z 2019 i nie bardzo mi się on podoba. Google tak pokazuje kolor miętowy: Przejechałem się dzisiaj na tym elite z 2018 i niby wszystko fajnie ale miałem wrażenie, że jest ociężały, więc chyba to nie jest do końca to czego szukam. Muszę sprawdzić jeszcze inne w akcji, jedynie co widzę, że poza tymi specami to mało kto daje duże rabaty. Tak jestem pewny Sequoia w 2017/2018 elit wypuszczana była własnie w tym California White Sage. Mam ten model i faktycznie w słońcu wydaje się bardziej białawy niż taki ala miętowy. W wym sezonie ten co pokazałeś na zdjęciu to taki oliwkowy.
Fimala Opublikowano 4 Lipca 2019 Autor Opublikowano 4 Lipca 2019 10 godzin temu, Regex napisał: Ale jesteś pewien? Bo cały czas myślałem, że miętowy to ten z 2019 i nie bardzo mi się on podoba. Google tak pokazuje kolor miętowy: Przejechałem się dzisiaj na tym elite z 2018 i niby wszystko fajnie ale miałem wrażenie, że jest ociężały, więc chyba to nie jest do końca to czego szukam. Muszę sprawdzić jeszcze inne w akcji, jedynie co widzę, że poza tymi specami to mało kto daje duże rabaty. Widzisz jest tak jak mowiłem. To rower bardziej turystyczny. Aby moją jechac te 34km/h musiałem caly czas siedziec koledze na kole. Moze to byc kwestia mojej jeszcze niezbyt mocnej nogi, ale faktem jest że ten rower jest stworzony raczej do spokojnej jazdy w granicach 28-30km/h.
Marcin Kwita Opublikowano 4 Lipca 2019 Opublikowano 4 Lipca 2019 Godzinę temu, Fimala napisał: Aby moją jechac te 34km/h musiałem caly czas siedziec koledze na kole. Moze to byc kwestia mojej jeszcze niezbyt mocnej nogi, ale faktem jest że ten rower jest stworzony raczej do spokojnej jazdy w granicach 28-30km/h. Mam podobne odczucia. Ale. Po mieście zapieprzam jak dziki. Nie ma szans żaden na góralu ani szosie. Bo pierwszego hamuje opona i szerokość kierownicy. A drugiego czerwone światła. A ja pomykam pomiędzy autami, krawężnikami, trawnikami. A jak mi jakiś piesek na cienkiej smyczy wskoczy to czmycham na bok na trawnik. W lesie jak nie ma wielu dziur też super zabawa. Trudności zaczynają się gdy ruszasz na ustawkę z szosowcami i gdy masz dużo przewyższeń. Jednak trzeba wciągnąć to żelastwo na górę. Ale za to na zjazdach jesteś niczym król na drodze. Najpiękniejsze uczucie kładzenie się na zakrętach przy ponad 50kh/h. Koledzy na forum zmieniali koła na lżejsze i mówią że to pomaga. Jeszcze nikt akurat nie zrobił ćwiczenia z jazdą na Sequoi na oponie 28mm lub mniejszej. Czy wtedy można konkurować z peletonem amatorów piwoszy na szosach... Sądzę że tak. Dla mnie rower ten ma klimat i duszę. Osobiście poważnie zastanawiałem się nad Fuji Jari który uważam też jest doskonałym wyborem jednak dostępność i negocjacje w sklepie skłoniły mnie ku Sequoi. Więc musisz wiedzieć czego oczekujesz. Mi po kilkunastu miesiącach jazdy zweryfikowało się kilka rzeczy. Dla mnie to wół roboczy przede wszystkim. Do pracy i z pracy każdego dnia. Jesienią zakładam błotniki latem śmigam bez nich. Czasami robię treningi w terenie mieszanym 30% szutry. Raz na jakiś czas rajza w góry i może czasem jazda z kolegami na szosach. Dziś wolałbym jednak lżejszy rower i może bym dołożył i nazbierał na coś carbonowego. Zaś szerokość opony jest idealna. Gdybym tak miał robię wtedy drugi set kół pod szosę i w takim Carbonie o wadze zbliżonej do szos, mogę jechać na ustawki. Bajkpakerem nie jestem bo żona nie pozwala więc sądzę że za rok może dwa, gdy pociechy będą gotowe na wakacje z babcią, spróbuje turystyki na niej. Więc @Regex drogi kolego określ jak będziesz jeździł. Czy na treningi. Czy do pracy. Czy na ustawki. Czy góry czy lasy. I jak Ci noga podaje, bo jak słaba to trzeba ją rozkręcić Ja się cały czas rozpędzam więc może tak jak Filip napisał może to jeszcze wina słabej nogi. I jeżeli będziesz się na nią decydował (a uważam że cena jest doskonała) to weź tę z węglowym widelcem. Zostanie Ci tylko wymiana sztycy na jakąś CGR i kół a wtedy będziesz miał monster maszynę do pomykania wszędzie Albo zrobisz tak jak ja. Obniżysz mostek na maksa dasz go w negatyw i to będzie jedyny tunning do szybkiej jazdy. Zaś za jakiś czas ten rower będzie kultowy bo wycofany z produkcji okaże się białym krukiem na rynku.
Regex Opublikowano 4 Lipca 2019 Opublikowano 4 Lipca 2019 (edytowane) Teraz "jeżdzę" ponad 20 letnim "góralem" na 26 calowych kołach stal hi-ten 🤣 , na oponach Dębica agama Noga może słaba, jadę zwykle 20-25 po asfaltach, ale jak się uczepię kogoś to 30-35 też się jedzie. Zwykle do 30 km dziennie, w weekend z 50 więc nie są to jakies wielkie dystanse, asfalt + zjazd na polne drogi i lasy. Nie do pracy i nie na ustawki. Sztyce CGR już tez oglądałem i o kołach myślałem. Tylko zacząłem się zastanawiać czy skoro rower faktycznie przygotowany jest pod wyprawy to przerabianie go na siłę ma sens czy nie lepiej faktycznie poszukać czegoś co od razu będzie lżejsze. Zwróciłem uwagę jeszcze na Eskera 4.0 i 6.0 i może bym brał (gdyby były dostępne ) ale pierwszy ma malowanie, które mi nie pasuje a drugi to aluminium. Myślałem jeszcze o Meridzie silex 400 (ale to aluminium i tej tez nigdzie nie ma) i muszę zobaczyć tego Marina Nicasio 2 jeszcze raz (w nim to malowanie też mi nie pasuje). I jeszcze ten Fuji Jari - jakby istniał model 2.1 z Tiagra przynajmniej to by mi pasował, a tak mają tylko 2.3 z Sorą/Alivio. Dzięki za podpowiedzi, jeszcze pomyślę Edytowane 4 Lipca 2019 przez Regex
Marcin Kwita Opublikowano 5 Lipca 2019 Opublikowano 5 Lipca 2019 (edytowane) @Regex ostatnio Jan z kanału #dobrerowery pokazywał maszynę od https://locabikes.pl/kategoria/rowery-gravel Sądzę że w budżecie jaki masz zrobią Ci piękny rower z malowaniem tak wyczesanym jakiego nikt nie ma. Mnie korci wysłać do nich swoją Sequoię i zrobić coś takiego pięknego różowego jak ten AWOL lub w stylu RUST - takiego nikt by nie ukradł 😂 zdjęcia pobrane stąd - https://wearegoingawol.tumblr.com/ Edytowane 5 Lipca 2019 przez Marcin Kwita brak dodanego linku do strony od zdjęć 2
Fimala Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Opublikowano 15 Lipca 2019 @Regex warto sie również zainteresować Koną. Model Sutra Ltd to akurat stal.
Marcin Kwita Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 @Fimala gratuluję ukończenia Wisły 1200 💪. Jako, że przeciorałeś rower do granic możliwości czekam z niecierpliwością na recenzję, opis, czy się Spec do tego nadaje? Co byś zmienił co poprawił i jak na trasie, czy gravele dominowały czy były inne pomysły na przejechanie trasy? No i co się zepsuło lub nie wytrzymało obciążeń? Jeszcze raz gratuluję. 1
Fimala Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Opublikowano 15 Lipca 2019 Okej, jako że Wisła 1200 została szczęśliwie ukończona to wypadałoby napisac kilka słów na temat tego jak spisał się rower. Napęd: Połączenie przedniej Sory i tylnego Alivio spisało się nadspodziewanie dobrze i jestem szczerze w szoku, że to tak dobrze pracowało. Błoto, kurz, deszcz a Sora sobie zupełnie nic z tego nie robiła przez 1200km. Kompletnie oklejona syfem, a zmieniała i trymowała tak samo dobrze na starcie jak na finiszu. Alivio potrzebowało malutkiej korekty w Warszawie +/- 600km. Pozatym zmieniała biegi bez marudzenia nawet pod sporym obciążeniem. Hamulce: TRP Spyre C. Jedno z największych rozczarowań. Pomimo zastosowania kewlarowych klocków i regulacji działały nadwyraz słabo i kompletnie nie dawały pewności przy zjazdach. Zwłaszcza jeśli leciało się w sporym peletonie. Upgrade do pełnego hydro wymagany. Opony: WTB Riddler 700x45c. Bezapelacyjnie największe rozczarowanie w moim konfigu. Wyjechałem zamleczony, a dojechałem na dętkach. Łącznie jeśli dobrze licze załapałem 7 kapci. W tym 3 już przed Oświęcimiem. Tył 2 razy sie załatał przód przy pierwszym kapciu nie dał rady się załatać. Mleko Stan'sa. W późniejszym etapie tylna opona się rozwarstwiła i musiałem rozmleczyć koło i założyć dętke. Następnie z przodu trafiły się akacje i dwa snejki. Ogolnie nie polecam tych opon i już nie mogę na nie patrzeć. Może ten bieżnik nie jest na polskie warunki? Sam nie wiem. Wracam do oryginalnych Sawtooth-ów i dętek. Koła: DT Swiss R500 + DT Swiss 350 - Klasa sama w sobie. Zero problemów. Kręcą się idealnie, proste po 1200km najgorszego syfu. Rama i kokpit: Frameset dał rade. Wykorzystałem wlasciwie wszystkie punkty montażowe. Po 1200km zero bólu pleców czy karku. Co do kokpitu to jednak przydałby się amortyzowany mostek od Redshifta i lemondka. Bagaż: Komplet toreb bikepackingowych od Topeak'a. Spisały się elegancko. Pomimo opadów deszczu ekwipunek był suchy. Torby dojechały całe bez żadnych przetarć. Na nastepny raz przeorganizowałbym sam ekwipunek, który zabierałem ze sobą. Zwłaszcza jeśli chodzi o picie. Jesli macie więcej pytań to zapraszam do dyskusji i pozdrawiam! 7
Marcin Kwita Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 @Fimala dzięki za wpis. Dobrze, że przecierasz szlaki a i Twoje doświadczenie i porady pozwolą uniknąć zakupowych wtop. No a jak hamulce hydro to i klamkomanetki niestety nowe, a to już generuje koszty. Może ta nowa grupa z Shimano do graveli okaże się jakaś warta inwestycji. To co za rok z lemondką? 😊
Fimala Opublikowano 16 Lipca 2019 Autor Opublikowano 16 Lipca 2019 18 minut temu, Marcin Kwita napisał: @Fimala dzięki za wpis. Dobrze, że przecierasz szlaki a i Twoje doświadczenie i porady pozwolą uniknąć zakupowych wtop. No a jak hamulce hydro to i klamkomanetki niestety nowe, a to już generuje koszty. Może ta nowa grupa z Shimano do graveli okaże się jakaś warta inwestycji. To co za rok z lemondką? 😊 Obowiązkowo + mostek Redshifta
Yarooo Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 @Fimalagratuluję ukończenia ultramaratonu🏅. 13 godzin temu, Fimala napisał: Bagaż: Komplet toreb bikepackingowych od Topeak'a. Spisały się elegancko. Pomimo opadów deszczu ekwipunek był suchy. Torby dojechały całe bez żadnych przetarć. Na nastepny raz przeorganizowałbym sam ekwipunek, który zabierałem ze sobą. Zwłaszcza jeśli chodzi o picie. Czy mógłbyś rozwinąć. Chodzi mi zwłaszcza o wyposażenie do spania na "dziko" oraz o picie.
Fimala Opublikowano 16 Lipca 2019 Autor Opublikowano 16 Lipca 2019 13 minut temu, Yarooo napisał: @Fimalagratuluję ukończenia ultramaratonu🏅. Czy mógłbyś rozwinąć. Chodzi mi zwłaszcza o wyposażenie do spania na "dziko" oraz o picie. Hej Yarooo Przedwszystkim do spania na "dziko" wziąłbym tylko i wyłącznie jako opcję awaryjną śpiwór z foli NRC. Agro dało się znaleźć w mniej niż 5 min więc szkoda spać po krzakach. Co do picia to zainwestowałbym w bukłak zamiast bidonów na widelec. Najlepiej umieszczony w midloaderze z rurką wyprowadzoną na lemondke. Na wertepach jednak ciężko było pić z biodnów.
pavello Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Marcin Kwita napisał: Może ta nowa grupa z Shimano do graveli okaże się jakaś warta inwestycji. Hamulce w GRXie są takie same jak w grupach szosowych więc tutaj bym się nie kierował, tym bardziej że ceny GRXa są jak szosowe plus jakiś naddatek za modę gravelową @Fimala - gratulacja i szacun za ukończenie. Ile czasu zajęło Ci ukończenie i jak siodełko się spisało i co cztery litery myślą o takim dystansie ? Edytowane 16 Lipca 2019 przez pavello
Fimala Opublikowano 16 Lipca 2019 Autor Opublikowano 16 Lipca 2019 (edytowane) Godzinę temu, pavello napisał: Hamulce w GRXie są takie same jak w grupach szosowych więc tutaj bym się nie kierował, tym bardziej że ceny GRXa są jak szosowe plus jakiś naddatek za modę gravelową @Fimala - gratulacja i szacun za ukończenie. Jak się tylko spytam - jak siodełko i co cztery litery myślą o takim dystansie ? Siodło super się spisało. Zwłaszcza na wertepach ładnie pracowało. Nie obyło się bez lekkich otarć ale to raczej zwale na siebie. Gdybym był ze 20 kg lżejszy to pewnie nie było by śladu na tyłku. Nie ma siły, że 1200km w dużej mierze po terenie na tyłku nie odczujesz. CUDOkrem twoim przyjacielem. Ale dzisiaj tyłek już jest ok Zajęło mi to 175h30min. Edytowane 16 Lipca 2019 przez Fimala
Rekomendowane odpowiedzi