Fimala Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor Opublikowano 2 Listopada 2018 Jako, że ruszyły zapisy na Wisłe 1200 to powoli zaczyna się zbieranie sprzętu. Na pierwszy ogień wleciały nowe kapcie. WTB Riddler 700x45C. Oczywiście będę je montować w systemie Tubless. Muszę sprawdzić czy oryginalne koła już są oklejone taśmą
Fimala Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2018 Mały update. Grudzień upłyną pod kątem fatalnej pogody i praktycznie nie odbyłem żadnej jazdy. Przenoszę się na zajęcia spinningu. Co do roweru to w grudniu skupiłem się na serwisie i przymiarkach. Wymieniłem owijkę na Ritchey WCS Race Gel bar tape: Robiłem to pierwszy raz i na oko wyszło całkiem okej. Trochę spartoliłem wykończenie przy mostku, ale z każdą kolejną owijką powinno być lepiej. CO do owijki to sprawia wrażenie grubej i mięsistej. Zobaczymy jak będzie się sprawować. Kolejnym mod to siodełko. Miejsce Selle Italia Flite zajął Brooks C17 Cambium Carved All Weather: Koła okazały się być jednak fabrycznie przystosowane pod system bezdętkowy: W sobotę przyjedzie do mnie kompresor a w niedziele prawdopodobnie uda mi się dokończyć zabawę z kołami. Zwykła pompka warsztatowa SKS-a niestety nie dała rady W końcu po zakupie udało mi się dokładnie wyczyścić napęd oraz zrobiłem przymiarkę toreb bikepackingowych, które będę brać na Wisłe 1200: To na razie tyle jeżeli chodzi o grudzień. Znacie może kogoś kto byłby w stanie wykonać adapter pod koszyk bidonu dzięki któremu mógłbym opuścić go o kilka cm w dół?
Puncu Opublikowano 28 Grudnia 2018 Opublikowano 28 Grudnia 2018 10 godzin temu, Fimala napisał: Znacie może kogoś kto byłby w stanie wykonać adapter pod koszyk bidonu dzięki któremu mógłbym opuścić go o kilka cm w dół? Taki adapter można było kupić. Można też go wydrukować na drukarce 3D dla testów i gdy zda egzamin zanieść do frezera.
Fimala Opublikowano 28 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 28 Grudnia 2018 15 godzin temu, Puncu napisał: Taki adapter można było kupić. Można też go wydrukować na drukarce 3D dla testów i gdy zda egzamin zanieść do frezera. Udało mi sie znaleźć cos takiego robione przez shimano: https://www.cyklomania.pl/shimano-adapter-do-koszyka-bidonu-di2-sm-ba01,id2641.html
Pitt35 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Opublikowano 30 Grudnia 2018 W dniu 28.12.2018 o 23:45, Fimala napisał: Udało mi sie znaleźć cos takiego robione przez shimano: https://www.cyklomania.pl/shimano-adapter-do-koszyka-bidonu-di2-sm-ba01,id2641.html Nie lepiej sobie samemu to zrobić. Castorama lub jakiś market kup tam kawałek aluminiowego płaskownika wiertarka kilka otworów i masz to za kilka złotych. W którymś wątku dawałem zdjęcie z taką przeróbką.
Fimala Opublikowano 31 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2018 Może i lepiej, ale wolę zainwestować w sprawdzone i ładnie wykonane rozwiązanie. Udało mi się znaleźć ten B-rad 2 od Wolftooth Components.
Fimala Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2019 Okej, kolejny drobny update aczkolwiek znaczący i praktyczny. Udało mi się wymienić koszyki na bidon z Bontragerów na Elite Cannibal XC. Teraz torba w ramie już nie będzie mi kolidować z wkładaniem i wyciąganiem bidonów ponieważ nowe koszyki pozwalają na wkładanie i wyciąganie z lewej lub prawej strony. Koszyki trzymają mocno i pewnie. Sa całe pokryte przyczepną, gumowaną warstwą i dodatkowo na środku mają specjalny gumowy element ktory dodatkowo ma dociskać bidon. Warto również na plus zauważyć że mocowanie koszyków ma wycięcie na obejme przerzutki przedniej aby nie kolidowała z koszykiem. Czekam teraz na testy w terenie. Bontragery powędrowały na widelec gdzie bedą miały za zadanie utrzymać bidony 2x1l.Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
CoolBreeze Opublikowano 25 Stycznia 2019 Opublikowano 25 Stycznia 2019 @Fimala, czuję się przekonany. Dzięki 1
Yarooo Opublikowano 26 Stycznia 2019 Opublikowano 26 Stycznia 2019 @Fimala 180cm wzrostu 83cm długość nogi. Według Ciebie rozmiar 54 czy 56?
Fimala Opublikowano 26 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 26 Stycznia 2019 [mention=1791]Fimala[/mention] 180cm wzrostu 83cm długość nogi. Według Ciebie rozmiar 54 czy 56?Przymierzyłbym się raczej do 54, ale ja wolę kompaktowe ramy. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
Fimala Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor Opublikowano 9 Lutego 2019 Dzisiaj postanowiłem wyprowadzić Speca z piwnicy na spacer i sprawdzić uszczelnienie kół oraz jak stoję z formą Udało mi sie machać prawie 76 km. Koła w czasie jazdy jeszcze się uszczelniały, ale wygląda na to że mam pełen sukces w przejściu na tubless. Forma zadziwiająco dobrze. Jednak treningi spinningowe coś dają. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka 3
Fimala Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor Opublikowano 9 Lutego 2019 Ładnie wygląda na tych oponach! Zupełnie nie jak Sequoia. Odnosze wrażenie, że dodały jej lekkości. Myślę czy nie pójść jeszcze w owijke pod kolor gum Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
hanus Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 7 godzin temu, Fimala napisał: Zupełnie nie jak Sequoia. Odnosze wrażenie, że dodały jej lekkości. Myślę czy nie pójść jeszcze w owijke pod kolor gum Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Myślę, że jednak nie... Ewentualnie jakąś tanią owijkę, żeby nie było żal, ewentualnie wtedy jako pierwsza warstwa (lubię jeździć na podwójnej)
Fimala Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor Opublikowano 11 Lutego 2019 (edytowane) W dniu 10.02.2019 o 02:54, hanus napisał: Myślę, że jednak nie... Ewentualnie jakąś tanią owijkę, żeby nie było żal, ewentualnie wtedy jako pierwsza warstwa (lubię jeździć na podwójnej) Nie no Ritchey-owej owijki nie będę wymieniał na taniego chinczyka. Jest zaskakująco wygodna, a nawinięta jest jako tylko jedna warstwa @Antyszprycha czy ja dobrze widziałem, że u siebie w Colnago masz takie fajne wykończenie do owijki z Aliexpress? Pod jakim hasłem tego szukać? Edytowane 11 Lutego 2019 przez Fimala 1
Antyszprycha Opublikowano 11 Lutego 2019 Opublikowano 11 Lutego 2019 14 minut temu, Fimala napisał: Nie no Ritchey-owej owijki nie będę wymieniał na taniego chinczyka. Jest zaskakująco wygodna, a nawinięta jest jako tylko jedna warstwa @Antyszprycha czy ja dobrze widziałem, że u siebie w Colnago masz takie fajne wykończenie do owijki z Aliexpress? Pod jakim hasłem tego szukać? Co prawda Colnago już nie mam ale zgadza się to co piszesz. Zamówiłem takie gumy z alli ale musisz wiedzieć, że robota z założeniem to dosłownie rozebranie całej kiery (odwinięcie owijek, zdjęcie klamek i przełożenie linek aby były pod gumą - niestety nie jest ona rozciągliwa aby cokolwiek przez nią przetkać :)) tu masz link do sklepu w którym kupiłem produkt https://pl.aliexpress.com/item/1-para-rower-w-kierownica-wtyczki-ta-my-guma-anti-pomin-rower-szosowy-korki-na-kierownica/32899975857.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fVC5UkH
Fimala Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor Opublikowano 11 Lutego 2019 7 minut temu, Antyszprycha napisał: Co prawda Colnago już nie mam ale zgadza się to co piszesz. Zamówiłem takie gumy z alli ale musisz wiedzieć, że robota z założeniem to dosłownie rozebranie całej kiery (odwinięcie owijek, zdjęcie klamek i przełożenie linek aby były pod gumą - niestety nie jest ona rozciągliwa aby cokolwiek przez nią przetkać :)) tu masz link do sklepu w którym kupiłem produkt https://pl.aliexpress.com/item/1-para-rower-w-kierownica-wtyczki-ta-my-guma-anti-pomin-rower-szosowy-korki-na-kierownica/32899975857.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fVC5UkH Myślałem, że to będzie bardziej plug & play. Na ten moment chyba bedzie musiała wystarczyć szeroka izolacja 1
Gość Opublikowano 11 Lutego 2019 Opublikowano 11 Lutego 2019 @Fimala owijki XLC miały dodawane te gumy w komplecie,ale tak jak pisze @Antyszprycha za dużo z tym roboty, jak całego wyglądu.Dobra izolacja załatwia całą sprawę hahah Rowerek wygląda zacnie ,opony dodały mu smaczku.
Fimala Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor Opublikowano 11 Lutego 2019 1 minutę temu, Gregory34 napisał: @Fimala owijki XLC miały dodawane te gumy w komplecie,ale tak jak pisze @Antyszprycha za dużo z tym roboty, jak całego wyglądu.Dobra izolacja załatwia całą sprawę hahah Rowerek wygląda zacnie ,opony dodały mu smaczku. Z tan wall-em wszystko wygląda lepiej
Zbyszek1 Opublikowano 11 Lutego 2019 Opublikowano 11 Lutego 2019 Ciekawe jak spiszę się siodło brooksa po dłuższym ujeżdzaniu, owijki podobno miały być jedne z bardziej miękkich. Pozdrawiam Były właściciel speca
Fimala Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor Opublikowano 11 Lutego 2019 6 minut temu, Zbyszek1 napisał: Ciekawe jak spiszę się siodło brooksa po dłuższym ujeżdzaniu, owijki podobno miały być jedne z bardziej miękkich. Pozdrawiam Były właściciel speca Cześć Zbyszek! Jakoś tak średnio mi leżała tamta owijka. Z Brooksa na ten moment jestem zadowolony. Odebrałeś już Jariego?
Zbyszek1 Opublikowano 13 Lutego 2019 Opublikowano 13 Lutego 2019 koniec lutego dopiero, nerwy coraz większe bo wybrałem małą ramę bez przymiarki.
Fimala Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor Opublikowano 20 Lutego 2019 Szaje naszły mnie takie poranne przemyślenia. Czy jest sens zmiany Alivio 9rz na XT 9rz.? Orientujecie się jakie są pomiędzy nimi różnice?
Rekomendowane odpowiedzi