Kawasaki Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 2 godziny temu, Fimala napisał: U siebie zrobiłem wszystko według zaleceń Srama i śmiga elegancko Ja właśnie na początku też i też mi się tak wydawało Z czasem pokazały się ślady na największej koronce kasety od „ślizgu” łańcucha po niej. Obserwuj czy tak się u Ciebie nie robi, przy prawidłowej regulacji (ale niezgodnej z manualem srama) tak się nie dzieje.
Fimala Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor Opublikowano 8 Lutego 2020 6 minut temu, Kawasaki napisał: Ja właśnie na początku też i też mi się tak wydawało Z czasem pokazały się ślady na największej koronce kasety od „ślizgu” łańcucha po niej. Obserwuj czy tak się u Ciebie nie robi, przy prawidłowej regulacji (ale niezgodnej z manualem srama) tak się nie dzieje. Spoko, zwroce uwage na to. Dzieki za podpowiedz
Palio Opublikowano 14 Lutego 2020 Opublikowano 14 Lutego 2020 Mam i ja! Cóż, od jakiegoś czasu chodził mi po głowie gravel. Miał być Marin 4C, potem Fuji Jari, a tymczasem zupełnie przypadkowo u lokalnego dystrybutora wpadła mi Sequoia. Świetny post do którego się podłączam i obserwuje. Dobrze udokumentowany upgrade. Dzięki! 1
Fimala Opublikowano 14 Lutego 2020 Autor Opublikowano 14 Lutego 2020 Teraz, Palio napisał: Mam i ja! Cóż, od jakiegoś czasu chodził mi po głowie gravel. Miał być Marin 4C, potem Fuji Jari, a tymczasem zupełnie przypadkowo u lokalnego dystrybutora wpadła mi Sequoia. Świetny post do którego się podłączam i obserwuje. Dobrze udokumentowany upgrade. Dzięki! Spoko, służę pomocą w razie czego.
Palio Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 Dzięki Kolego! Dzisiaj pośmigałem trochę po lesie. Rower niezwykle oryginalny, chyba tylko Marin 4C przewyższa go oryginalnością Zresztą, tak jak na każdym elemencie sygnowanym marką Speca jest napisane: adventure gear - jest to rower na przygody. Fimal, pytanie do Ciebie - czy zmieniałeś mostek na dłuższy? Masz siodełko podobnie wysunięte jak ja i wzrost chyba podobny (179 cm). O ile na krętych leśnych drogach jest idealnie o tyle zastanawiam się czy na długie wycieczki dłuższy mostek nie byłby wygodniejszy.
Fimala Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor Opublikowano 15 Lutego 2020 Godzinę temu, Palio napisał: Dzięki Kolego! Dzisiaj pośmigałem trochę po lesie. Rower niezwykle oryginalny, chyba tylko Marin 4C przewyższa go oryginalnością Zresztą, tak jak na każdym elemencie sygnowanym marką Speca jest napisane: adventure gear - jest to rower na przygody. Fimal, pytanie do Ciebie - czy zmieniałeś mostek na dłuższy? Masz siodełko podobnie wysunięte jak ja i wzrost chyba podobny (179 cm). O ile na krętych leśnych drogach jest idealnie o tyle zastanawiam się czy na długie wycieczki dłuższy mostek nie byłby wygodniejszy. Mostek jest fabryczny 90mm. Dłuższy mostek wyciągnie Ci pozycje wiec nie bedzie to wygodniejsze, a wręcz przeciwnie, bardziej agresywnie.
Ziombi Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Jeżeli chodzi o wpływ długości mostka na komfort to bywa różnie, ja mam inne doświadczenia. Ze względu na to, że przy wzroście 190, mam niski przekrok, jakieś 84/85 cm na rowerze o standardowej geometrii sugerują rozmiar 58. To z kolei powoduje, że kierownica jest dla mnie zdecydowanie za blisko ( bo korpus mam długi) i z tego powodu w każdym rowerze, który kupowałem do tej pory wydłużenie mostka przynosiło zdecydowana poprawę komfortu. Szczęśliwie Sekwoja z mocno opadającą górną rurą pozwoliła na zakup ramy w rozmiarze 61 i wreszcie poczułem się komfortowo.
Fimala Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Opublikowano 27 Lutego 2020 3 godziny temu, Ziombi napisał: Jeżeli chodzi o wpływ długości mostka na komfort to bywa różnie, ja mam inne doświadczenia. Ze względu na to, że przy wzroście 190, mam niski przekrok, jakieś 84/85 cm na rowerze o standardowej geometrii sugerują rozmiar 58. To z kolei powoduje, że kierownica jest dla mnie zdecydowanie za blisko ( bo korpus mam długi) i z tego powodu w każdym rowerze, który kupowałem do tej pory wydłużenie mostka przynosiło zdecydowana poprawę komfortu. Szczęśliwie Sekwoja z mocno opadającą górną rurą pozwoliła na zakup ramy w rozmiarze 61 i wreszcie poczułem się komfortowo. Może być i tak jak piszesz. BTW zrobiłem mały update pierwszego postu. Jeśli ktoś ma pytania odnośnie wrażeń z użytkowania to tam powinien znaleźć odpowiedzi
Ziombi Opublikowano 14 Marca 2020 Opublikowano 14 Marca 2020 Co tam Kolego Fimala wjechało, że rama od sekwoi na sprzedaż? Szkoda, twój rower był dla mnie dobrym wzorem do usprawnienia mojego speca. Powtórzę pytanie, jaki jest nowy nabytek?
Fimala Opublikowano 14 Marca 2020 Autor Opublikowano 14 Marca 2020 7 minut temu, Ziombi napisał: Co tam Kolego Fimala wjechało, że rama od sekwoi na sprzedaż? Szkoda, twój rower był dla mnie dobrym wzorem do usprawnienia mojego speca. Powtórzę pytanie, jaki jest nowy nabytek? Jeszcze żaden choć troche zwracam sie w stronę Authora Ronina SL. Szukam czegoś lżejszego. Wystawiłem orientacyjnie. Nie wiadomo jak szybko i czy w ogóle sie sprzeda. Ale żeby nie było smutno to w dalszym ciągu troche moduje rower Ostatnio wjechała nowa lampa wraz z ciekawym mocowaniem z uwagi na brak miejsca na kierownicy 1
Ziombi Opublikowano 15 Marca 2020 Opublikowano 15 Marca 2020 A widziałeś tą sutrę Ltd rozmiar 52 na OLX?
Fimala Opublikowano 15 Marca 2020 Autor Opublikowano 15 Marca 2020 28 minut temu, Ziombi napisał: A widziałeś tą sutrę Ltd rozmiar 52 na OLX? Tak, widziałem. Sutra to super sprzęt. Jednak wykracza poza mój budżet no i rozmiarowo też nie pasi
Marcin Kwita Opublikowano 16 Marca 2020 Opublikowano 16 Marca 2020 Kupuj Graila 😁 choć smutno że opuszczasz nas Sequoiowców
Fimala Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Opublikowano 16 Marca 2020 46 minut temu, Marcin Kwita napisał: Kupuj Graila 😁 choć smutno że opuszczasz nas Sequoiowców Nie opuszczam przecież jeszcze:D
Ziombi Opublikowano 18 Marca 2020 Opublikowano 18 Marca 2020 https://bikecenter.pl/p57221,moquai-gravel-carbon-disc-tapered-12x100mm-widelec-gravel.html A widziałeś kolego Fimala coś takiego?
yacek _b Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Obserwuję ten wątek z ciekawości , w ogóle wszystko o gravelach , ale patrząc na to zdjęcie dochodzę do wniosku że to już zaszło bądź idzie w złą stronę . Oczywiście to tylko moja skromna opinia więc z góry przepraszam . Świetny rower , a na tych balonach kompletnie stracił zwinność , lekkość , wygląd .
Bujak Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Moim zdaniem ciężka turystyczna rama pasuje idealnie do turystycznych opon. Dobrana para.
Fimala Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2020 W dniu 10.04.2020 o 19:42, yacek _b napisał: Obserwuję ten wątek z ciekawości , w ogóle wszystko o gravelach , ale patrząc na to zdjęcie dochodzę do wniosku że to już zaszło bądź idzie w złą stronę . Oczywiście to tylko moja skromna opinia więc z góry przepraszam . Świetny rower , a na tych balonach kompletnie stracił zwinność , lekkość , wygląd . Szanuje twoją opinie i nie masz za co przepraszać. Gusta są różne. Dla mnie wygląda jak zabójca i sprawia wrażenie, że pójdzie po wszystkim co spotka na swojej drodze 2
M.C Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Jak to szajbajk mówi, BANDZIOR Piękne wygląda z tymi oponami.
kaluza.a@wp.pl Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) Witam wszystkich jestem tu nowy wiec pokrótce - sequoia elite 2018 w kolorze pistacjowo-szałwiowy, taką nazwę wyczytałem gdzies na amerykanskiej stronce, czyli pistacjowy szał 😅 zakupiony w 2019r dobijam do 10 tysi, niestety zaczeła się odzywać tylna piasta wiec rozebrałem i konus od strony napędu sfatygowany więc zamówiłem w Daveo kułeczka i pomyślałem że jako drugi komplet niech będą w miarę lekkie, do śmigania bez ekwipunku, obręcze DT R470, piasta DT 350, opona na dętce WTB riddler 700x37c kolega fimala podał wagę orginalnych, moje ważą : przód - z tarczą Shimano RT 86 ~ 1300g tył - z tą samą tarczą i kasetą Sunrace CSRX1 11 ~ 1900g na kółeczkach przeleciałem parę stówek i pierwsze spostrzeżenia.. rower przyśpiesza wyśmienicie, bardziej skrętny.. jurny...żwawy... ale... no właśnie ... bardziej nerwowy.. mniej stabilny o komforcie jazdy po szutrach nie wspomnę ... po powrocie do orginalnych zaczynasz doceniać świetną oponę.. stabilne pancerne koła które prasują wszelkie nierówności i idą jak po sznurku... no i ten komfort jazdy ...Cadilac tak sobie myślę żę fachowcy od speca wiedzieli co robią ... więc jeśli chcecie mieć coś lżejszego to kupcie inny rower... ja kółeczka mam jak znalazł do nowego projektu... a Sequoję zostawię tak jak ją stworzono... odniosę się jeszcze do tego co napisał kolega fimala że będzie kupował ramę Autora, to zupełnie inna liga, ta rama nawet nie może stanąć obok tej ze Speca bez względu na jej wagę, rama To DUSZA roweru... Edytowane 13 Maja 2020 przez kaluza.a@wp.pl dodanie zdjęć
Fimala Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Opublikowano 13 Maja 2020 6 minut temu, kaluza.a@wp.pl napisał: Witam wszystkich jestem tu nowy wiec pokrótce - sequoia elite 2018 w kolorze pistacjowo-szałwiowy, taką nazwę wyczytałem gdzies na amerykanskiej stronce, czyli pistacjowy szał 😅 zakupiony w 2019r dobijam do 10 tysi, niestety zaczeła się odzywać tylna piasta wiec rozebrałem i konus od strony napędu sfatygowany więc zamówiłem w Daveo kułeczka i pomyślałem że jako drugi komplet niech będą w miarę lekkie, do śmigania bez ekwipunku, obręcze DT R470, piasta DT 350, opona na dętce WTB riddler 700x37c kolega fimala podał wagę orginalnych, moje ważą : przód - z tarczą Shimano RT 86 ~ 1300g tył - z tą samą tarczą i kasetą Sunrace CSRX1 11 ~ 1900g na kółeczkach przeleciałem parę stówek i pierwsze spostrzeżenia.. rower przyśpiesza wyśmienicie, bardziej skrętny.. jurny...żwawy... ale... no właśnie ... bardziej nerwowy.. mniej stabilny o komforcie jazdy po szutrach nie wspomnę ... po powrocie do orginalnych zaczynasz doceniać świetną oponę.. stabilne pancerne koła które prasują wszelkie nierówności i idą jak po sznurku... no i ten komfort jazdy ...Cadilac tak sobie myślę żę fachowcy od speca wiedzieli co robią ... więc jeśli chcesz mieć coś lżejszego to kup inny rower... ja kółeczka mam jak znalazł do nowego projektu... a Sequoję zostawię tak jak ją stworzono... odniosę się jeszcze do tego co napisał kolega fimala że będzie kupował ramę Autora, to zupełnie inna liga, ta rama nawet nie może stanąć obok tej ze Speca bez względu na jej wagę, rama To DUSZA roweru... Spokojna głowa. Spec zostaje ze mną Faktycznie jest tak, że z Sequoi demona prędkości nie zrobisz. Chcesz coś szybszego to po prostu trzeba zmienić rower
kaluza.a@wp.pl Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) Zaznaczę tylko że temat przeczytałem od dechy do dechy i bardzo sobie cenię to czego się dowiedziałem od Was ( a w szczególności od kol. Fimali) to skarbnica wiedzy i chciałbym żeby temat sequoi nie wygasł bo to elitarny klub więc następne wpisy wkrótce Edytowane 13 Maja 2020 przez kaluza.a@wp.pl
Rekomendowane odpowiedzi