Fimala Opublikowano 3 Października 2020 Autor Opublikowano 3 Października 2020 (edytowane) Dobra, dawno nic nie pisałem ciekawego, ale wrzucę coś aby było dla potomnych. Zdecydowałem się jednak na założenie karbonowego widła. Wybór padł na Carbonda CFO606: http://www.carbonda.com/accessory/fork-cx/90.html Cena to 139$ z przesyłką do Polski. Teraz ciekawsza część. Aby dokonać zmiany w podstawowej wersji Sequoi należy całkowicie zmienić stery. Żeby było zabawniej Spec użył dwóch różnych standardów wiec komplet sterów trzeba składać z dwóch różnych kompletów. Na górę idzie (to potwierdzone info) część sterów FSA No 11AGY (https://shop.fullspeedahead.com/en/headsets/road-mtb-urban-commuting/no-11agy). Szerokość główki ramy u góry to jakieś 46.8-46.9mm Dół główki według pomiaru ma 54.9mm. Bazując na rysunkach technicznych udostępnionych przez Tokena (BTW każdy producent powinien udostępniać tak szczegółowe rysunki, brawa dla Tokena) pasująca miska to EC49/40. Token podaje tolerancje dla wymiaru na poziomie +/- 0.1mm. Więc wszystko by się zgadzało Myślę, że na nowy sezon wideł już będzie siedział. Górna część sterów już do mnie jedzie. Resztę szpeju będę kompletować pewnie jakoś pod koniec miesiąca. Edytowane 3 Października 2020 przez Fimala 2
Vasyluk Opublikowano 3 Października 2020 Opublikowano 3 Października 2020 Hej. Jednak Wideł widzę ma rurę sterowa tapered a chyba powinien straight?
Fimala Opublikowano 3 Października 2020 Autor Opublikowano 3 Października 2020 11 minut temu, Vasyluk napisał: Hej. Jednak Wideł widzę ma rurę sterowa tapered a chyba powinien straight? Spec ma główke tapered
Vasyluk Opublikowano 3 Października 2020 Opublikowano 3 Października 2020 Nie wiem. Ten stalowy widel ma prosta rure czy w karbonie też nie powinno tak być?
Fimala Opublikowano 3 Października 2020 Autor Opublikowano 3 Października 2020 Nie, miedzy innymi dlatego też trzeba całkowicie wymienić stery.
Vasyluk Opublikowano 3 Października 2020 Opublikowano 3 Października 2020 Czyli jak będziesz miał w karbonie prosta to nie podejdzie? Myślałem o fyxation ale jest 2x droższy od Twojego.
Fimala Opublikowano 3 Października 2020 Autor Opublikowano 3 Października 2020 23 minuty temu, Vasyluk napisał: Czyli jak będziesz miał w karbonie prosta to nie podejdzie? Myślałem o fyxation ale jest 2x droższy od Twojego. Musialbys sprawdzic czy Fyxation podejdzie pod sterowke 1 3/8. Sam zglebialem temat montazu widelca tylko pod taper 1.5.
pchemski Opublikowano 4 Października 2020 Opublikowano 4 Października 2020 19 godzin temu, Fimala napisał: Dobra, dawno nic nie pisałem ciekawego, ale wrzucę coś aby było dla potomnych. Zdecydowałem się jednak na założenie karbonowego widła. Wybór padł na Carbonda CFO606: http://www.carbonda.com/accessory/fork-cx/90.html Cena to 139$ z przesyłką do Polski. Teraz ciekawsza część. Aby dokonać zmiany w podstawowej wersji Sequoi należy całkowicie zmienić stery. Żeby było zabawniej Spec użył dwóch różnych standardów wiec komplet sterów trzeba składać z dwóch różnych kompletów. Na górę idzie (to potwierdzone info) część sterów FSA No 11AGY (https://shop.fullspeedahead.com/en/headsets/road-mtb-urban-commuting/no-11agy). Szerokość główki ramy u góry to jakieś 46.8-46.9mm Dół główki według pomiaru ma 54.9mm. Bazując na rysunkach technicznych udostępnionych przez Tokena (BTW każdy producent powinien udostępniać tak szczegółowe rysunki, brawa dla Tokena) pasująca miska to EC49/40. Token podaje tolerancje dla wymiaru na poziomie +/- 0.1mm. Więc wszystko by się zgadzało Myślę, że na nowy sezon wideł już będzie siedział. Górna część sterów już do mnie jedzie. Resztę szpeju będę kompletować pewnie jakoś pod koniec miesiąca. Mistrzu miałem podobna rozkminke u siebie z sterami dlatego na dole mam fsa a na gorze riczego.... teraz bym się zastanowił nad czymś z creeka bo można dobrać Komplet poczytaj u nich na stronie: https://canecreek.com/product/forty/
Fimala Opublikowano 4 Października 2020 Autor Opublikowano 4 Października 2020 Godzinę temu, pchemski napisał: Mistrzu miałem podobna rozkminke u siebie z sterami dlatego na dole mam fsa a na gorze riczego.... teraz bym się zastanowił nad czymś z creeka bo można dobrać Komplet poczytaj u nich na stronie: https://canecreek.com/product/forty/ Te strony przewertowałem juz wzdłuż i wszerz. Z cane'a nie dobierzesz. Jedynie udalo mi sie znalezc to FSA 46mm na górę. Nikt inny czegoś takiego nie robi. Z dolem juz nie ma problemu. Bo jest multum opcji. Chris King, Hope, Cane Creek, Token... Skłaniam sie ku Hope aby dorzucić troche fioletowego koloru
pchemski Opublikowano 6 Października 2020 Opublikowano 6 Października 2020 W dniu 4.10.2020 o 12:26, Fimala napisał: Te strony przewertowałem juz wzdłuż i wszerz. Z cane'a nie dobierzesz. Jedynie udalo mi sie znalezc to FSA 46mm na górę. Nikt inny czegoś takiego nie robi. Z dolem juz nie ma problemu. Bo jest multum opcji. Chris King, Hope, Cane Creek, Token... Skłaniam sie ku Hope aby dorzucić troche fioletowego koloru Noo czarny z fioletem powiew luksusu i piniadza
Fimala Opublikowano 7 Października 2020 Autor Opublikowano 7 Października 2020 No i myyyk, kolejny mod. Odrobina karbonu jeszcze nikomu nie zaszkodziła 4
Bujak Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 Tylko uważaj, żeby karbon nie pogryzł się ze stalą Jak dasz za dużo to Ci ramę zje
Fimala Opublikowano 8 Października 2020 Autor Opublikowano 8 Października 2020 Ehh czy wy tez macie tak czasem, że idziecie odwiedzić kolegów w serwisie a wracacie do domu z nowymi czesciami? 1
Vasyluk Opublikowano 26 Października 2020 Opublikowano 26 Października 2020 Widel dotarł w końcu? Orientujesz się te oryginale stery jakie mają oznaczenie SHIS? To są te polzintegrowane? Jakie wrażenia z cg-r?
Fimala Opublikowano 26 Października 2020 Autor Opublikowano 26 Października 2020 9 minut temu, Vasyluk napisał: Widel dotarł w końcu? Orientujesz się te oryginale stery jakie mają oznaczenie SHIS? To są te polzintegrowane? Jakie wrażenia z cg-r? Stery są złożone z dwóch różnych kompletów. Gora to FSA no11 AGY, dół to wlasciwie jakiekolwiek o oznaczeniu EC49. U siebie zastosuje chyba Cane Creek. CGR świetny. Na początku miałem wrażenie jakbym jechał na kapciu, ale świetnie wycina drobne nierówności.
Vasyluk Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 Fimala nie EC49 a ZS49. Pochwal się jak już zamontujesz nowy widel.
Fimala Opublikowano 27 Października 2020 Autor Opublikowano 27 Października 2020 1 godzinę temu, Vasyluk napisał: Fimala nie EC49 a ZS49. Pochwal się jak już zamontujesz nowy widel. ZS to stery zintegrowane. Sequoia ma stery zewnętrzne wiec EC49. Informacja potwierdzona przez Speca.
Vasyluk Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 33 minuty temu, Fimala napisał: ZS to stery zintegrowane. Sequoia ma stery zewnętrzne wiec EC49. Informacja potwierdzona przez Speca. No tak EC-zewnętrzne a ZS- polzintegrowane. Jak masz temat zbadany to ok. Może jest tak że dół to faktyczne EC49 ale góra to ZS44 skoro to Fsa no 11agy.
Fimala Opublikowano 27 Października 2020 Autor Opublikowano 27 Października 2020 14 minut temu, Vasyluk napisał: No tak EC-zewnętrzne a ZS- polzintegrowane. Jak masz temat zbadany to ok. Może jest tak że dół to faktyczne EC49 ale góra to ZS44 skoro to Fsa no 11agy. Góra to 46mm. Jakby bylo 44 to multum sterów byłoby dostępne.
mloody Opublikowano 31 Października 2020 Opublikowano 31 Października 2020 Witam Skorzystam z Twojego tematu ponieważ mam pytanie odnośnie błotników do speca SKS Bluemels Matt 53mm, ale najpierw przywitam się i pochwalę swoją sequoią Otóż mam problem z montażem tylnego błotnika w rejonie górnej części tylnego trójkąta Nie mam w komplecie żadnej przejściówki, napisz proszę albo wrzuć foto jak sobie z tym poradziłeś.
Fimala Opublikowano 31 Października 2020 Autor Opublikowano 31 Października 2020 (edytowane) 27 minut temu, mloody napisał: Witam Skorzystam z Twojego tematu ponieważ mam pytanie odnośnie błotników do speca SKS Bluemels Matt 53mm, ale najpierw przywitam się i pochwalę swoją sequoią Otóż mam problem z montażem tylnego błotnika w rejonie górnej części tylnego trójkąta Nie mam w komplecie żadnej przejściówki, napisz proszę albo wrzuć foto jak sobie z tym poradziłeś. Najprosciej na swiecie, czyli wywierciłem dziurke na śrubę bezposrednio w błotniku. Znalazłem taka aby miała jak najbardziej płaski łeb i tyle. Trzyma jak złe. Edytowane 31 Października 2020 przez Fimala
Fimala Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Opublikowano 3 Listopada 2020 Dzisiaj przyszedł widelec. Jestem naprawdę mocno zaskoczony poziomem wykonania. Żadnych zadziorów, żadnego nadmiaru materiału niezebranego, otwory ładnie wykonane, wykończenie świetnie się prezentuje.
Vasyluk Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 W dniu 27.10.2020 o 19:58, Fimala napisał: ZS to stery zintegrowane. Sequoia ma stery zewnętrzne wiec EC49. Informacja potwierdzona przez Speca. No tak EC-zewnętrzne a ZS- polzintegrowane. Jak masz temat zbadany to ok. Może jest tak że dół to faktyczne EC49 ale góra to ZS44 skoro to Fsa no 11agy. Teraz, Vasyluk napisał: No tak EC-zewnętrzne a ZS- polzintegrowane. Jak masz temat zbadany to ok. Może jest tak że dół to faktyczne EC49 ale góra to ZS44 skoro to Fsa no 11agy. Stary tekst się skopiował. Sorry Fajnie ze rura sterowa też karbon. Dobrze się prezentuje Ty miski wybijales z główki a przynajmniej dolną?
Fimala Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor Opublikowano 4 Listopada 2020 24 minuty temu, Vasyluk napisał: No tak EC-zewnętrzne a ZS- polzintegrowane. Jak masz temat zbadany to ok. Może jest tak że dół to faktyczne EC49 ale góra to ZS44 skoro to Fsa no 11agy. Stary tekst się skopiował. Sorry Fajnie ze rura sterowa też karbon. Dobrze się prezentuje Ty miski wybijales z główki a przynajmniej dolną? Wybijanie dopiero mnie czeka. Ale to raczej dopiero wiosną zrobie. Na razie wole forme robic na cięższym sprzecie.
Fimala Opublikowano 30 Listopada 2020 Autor Opublikowano 30 Listopada 2020 Tymczasem po 12k km prawdopodobnie game over. Rozpoczynamy procedurę gwarancyjną. 1
Rekomendowane odpowiedzi