Skocz do zawartości

[Gravel] Specialized Sequoia [2017]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dobra, dawno nic nie pisałem ciekawego, ale wrzucę coś aby było dla potomnych. Zdecydowałem się jednak na założenie karbonowego widła. Wybór padł na Carbonda CFO606: http://www.carbonda.com/accessory/fork-cx/90.html

Cena to 139$ z przesyłką do Polski.

1966086_1.thumb.jpg.ac709747bd03e9dd9d54ad22d6dda0c1.jpg

Teraz ciekawsza część. Aby dokonać zmiany w podstawowej wersji Sequoi należy całkowicie zmienić stery. Żeby było zabawniej Spec użył dwóch różnych standardów wiec komplet sterów trzeba składać z dwóch różnych kompletów.

Na górę idzie (to potwierdzone info) część sterów FSA No 11AGY (https://shop.fullspeedahead.com/en/headsets/road-mtb-urban-commuting/no-11agy). Szerokość główki ramy u góry to jakieś 46.8-46.9mm

222.thumb.JPG.1482453b39fd847a8ccd8a88bb21691b.JPG

Dół główki według pomiaru ma 54.9mm. Bazując na rysunkach technicznych udostępnionych przez Tokena (BTW każdy producent powinien udostępniać tak szczegółowe rysunki, brawa dla Tokena) pasująca miska to EC49/40. Token podaje tolerancje dla wymiaru na poziomie +/- 0.1mm. Więc wszystko by się zgadzało :)

TK154Rmanual.thumb.jpg.4f54814c0fe8bdef3785794ced30cefe.jpg

Myślę, że na nowy sezon wideł już będzie siedział. Górna część sterów już do mnie jedzie. Resztę szpeju będę kompletować pewnie jakoś pod koniec miesiąca.

Edytowane przez Fimala
  • Lubię to! 2
Opublikowano

Hej. 

Jednak :)

Wideł widzę ma rurę sterowa tapered a chyba powinien straight? 

Opublikowano
11 minut temu, Vasyluk napisał:

Hej. 

Jednak :)

Wideł widzę ma rurę sterowa tapered a chyba powinien straight? 

Spec ma główke tapered :)

Opublikowano

Nie wiem. Ten stalowy widel ma prosta rure czy w karbonie też nie powinno tak być? 

Opublikowano

Nie, miedzy innymi dlatego też trzeba całkowicie wymienić stery.

Opublikowano

Czyli jak będziesz miał w karbonie prosta to nie podejdzie? Myślałem o fyxation ale jest 2x droższy od Twojego. 

Opublikowano
23 minuty temu, Vasyluk napisał:

Czyli jak będziesz miał w karbonie prosta to nie podejdzie? Myślałem o fyxation ale jest 2x droższy od Twojego. 

Musialbys sprawdzic czy Fyxation podejdzie pod sterowke 1 3/8. Sam zglebialem temat montazu widelca tylko pod taper 1.5.

Opublikowano
19 godzin temu, Fimala napisał:

Dobra, dawno nic nie pisałem ciekawego, ale wrzucę coś aby było dla potomnych. Zdecydowałem się jednak na założenie karbonowego widła. Wybór padł na Carbonda CFO606: http://www.carbonda.com/accessory/fork-cx/90.html

Cena to 139$ z przesyłką do Polski.

1966086_1.thumb.jpg.ac709747bd03e9dd9d54ad22d6dda0c1.jpg

Teraz ciekawsza część. Aby dokonać zmiany w podstawowej wersji Sequoi należy całkowicie zmienić stery. Żeby było zabawniej Spec użył dwóch różnych standardów wiec komplet sterów trzeba składać z dwóch różnych kompletów.

Na górę idzie (to potwierdzone info) część sterów FSA No 11AGY (https://shop.fullspeedahead.com/en/headsets/road-mtb-urban-commuting/no-11agy). Szerokość główki ramy u góry to jakieś 46.8-46.9mm

222.thumb.JPG.1482453b39fd847a8ccd8a88bb21691b.JPG

Dół główki według pomiaru ma 54.9mm. Bazując na rysunkach technicznych udostępnionych przez Tokena (BTW każdy producent powinien udostępniać tak szczegółowe rysunki, brawa dla Tokena) pasująca miska to EC49/40. Token podaje tolerancje dla wymiaru na poziomie +/- 0.1mm. Więc wszystko by się zgadzało :)

TK154Rmanual.thumb.jpg.4f54814c0fe8bdef3785794ced30cefe.jpg

Myślę, że na nowy sezon wideł już będzie siedział. Górna część sterów już do mnie jedzie. Resztę szpeju będę kompletować pewnie jakoś pod koniec miesiąca.

Mistrzu miałem podobna rozkminke u siebie z sterami dlatego na dole mam fsa a na gorze riczego.... teraz bym się zastanowił nad czymś z creeka bo można dobrać Komplet poczytaj u nich na stronie: 

https://canecreek.com/product/forty/ 

Opublikowano
Godzinę temu, pchemski napisał:

Mistrzu miałem podobna rozkminke u siebie z sterami dlatego na dole mam fsa a na gorze riczego.... teraz bym się zastanowił nad czymś z creeka bo można dobrać Komplet poczytaj u nich na stronie: 

https://canecreek.com/product/forty/ 

Te strony przewertowałem juz wzdłuż i wszerz. Z cane'a nie dobierzesz. Jedynie udalo mi sie znalezc to FSA 46mm na górę. Nikt inny czegoś takiego nie robi. Z dolem juz nie ma problemu. Bo jest multum opcji. Chris King, Hope, Cane Creek, Token...

Skłaniam sie ku Hope aby dorzucić troche fioletowego koloru :D

Opublikowano
W dniu 4.10.2020 o 12:26, Fimala napisał:

Te strony przewertowałem juz wzdłuż i wszerz. Z cane'a nie dobierzesz. Jedynie udalo mi sie znalezc to FSA 46mm na górę. Nikt inny czegoś takiego nie robi. Z dolem juz nie ma problemu. Bo jest multum opcji. Chris King, Hope, Cane Creek, Token...

Skłaniam sie ku Hope aby dorzucić troche fioletowego koloru :D

Noo czarny z fioletem powiew luksusu i piniadza :D

F25872CE-E147-458B-81B9-6CBA3CBE714D.jpeg
Opublikowano

No i myyyk, kolejny mod. Odrobina karbonu jeszcze nikomu nie zaszkodziła :D

PSX_20201007_175422.jpg
  • Lubię to! 4
Opublikowano

Tylko uważaj, żeby karbon nie pogryzł się ze stalą
Jak dasz za dużo to Ci ramę zje

Opublikowano

Ehh czy wy tez macie tak czasem, że idziecie odwiedzić kolegów w serwisie a wracacie do domu z nowymi czesciami?

PSX_20201008_204252.thumb.jpg.8296d6d4096d14642844df47a22d7eee.jpg

• Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Widel dotarł w końcu? Orientujesz się te oryginale stery jakie mają oznaczenie SHIS? To są te polzintegrowane? 

Jakie wrażenia z cg-r? 

Opublikowano
9 minut temu, Vasyluk napisał:

Widel dotarł w końcu? Orientujesz się te oryginale stery jakie mają oznaczenie SHIS? To są te polzintegrowane? 

Jakie wrażenia z cg-r? 

Stery są złożone z dwóch różnych kompletów. Gora to FSA no11 AGY, dół to wlasciwie jakiekolwiek o oznaczeniu EC49. U siebie zastosuje chyba Cane Creek. CGR świetny. Na początku miałem wrażenie jakbym jechał na kapciu, ale świetnie wycina drobne nierówności.

Opublikowano

Fimala nie EC49 a ZS49. 

Pochwal się jak już zamontujesz nowy widel. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Vasyluk napisał:

Fimala nie EC49 a ZS49. 

Pochwal się jak już zamontujesz nowy widel. 

ZS to stery zintegrowane. Sequoia ma stery zewnętrzne wiec EC49. Informacja potwierdzona przez Speca.

Opublikowano
33 minuty temu, Fimala napisał:

ZS to stery zintegrowane. Sequoia ma stery zewnętrzne wiec EC49. Informacja potwierdzona przez Speca.

No tak EC-zewnętrzne a ZS- polzintegrowane. Jak masz temat zbadany to ok. Może jest tak że dół to faktyczne EC49 ale góra to ZS44 skoro to Fsa no 11agy.

Opublikowano
14 minut temu, Vasyluk napisał:

No tak EC-zewnętrzne a ZS- polzintegrowane. Jak masz temat zbadany to ok. Może jest tak że dół to faktyczne EC49 ale góra to ZS44 skoro to Fsa no 11agy.

Góra to 46mm. Jakby bylo 44 to multum sterów byłoby dostępne.

Opublikowano

Witam

Skorzystam z Twojego tematu ponieważ mam pytanie odnośnie błotników do speca SKS Bluemels Matt 53mm, ale najpierw przywitam się i pochwalę swoją sequoią :)

2m02WdFDwwPYy6CtzLBN5NjyY37Cs9zbiZxkHSBR

Otóż mam problem z montażem tylnego błotnika w rejonie górnej części tylnego trójkąta

_iqaLKIWai23f0Gbyh9knpUCDce2nkFz22rE_WoY

Nie mam w komplecie żadnej przejściówki, napisz proszę albo wrzuć foto jak sobie z tym poradziłeś.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, mloody napisał:

Witam

Skorzystam z Twojego tematu ponieważ mam pytanie odnośnie błotników do speca SKS Bluemels Matt 53mm, ale najpierw przywitam się i pochwalę swoją sequoią :)

2m02WdFDwwPYy6CtzLBN5NjyY37Cs9zbiZxkHSBR

Otóż mam problem z montażem tylnego błotnika w rejonie górnej części tylnego trójkąta

_iqaLKIWai23f0Gbyh9knpUCDce2nkFz22rE_WoY

Nie mam w komplecie żadnej przejściówki, napisz proszę albo wrzuć foto jak sobie z tym poradziłeś.

Najprosciej na swiecie, czyli wywierciłem dziurke na śrubę bezposrednio w błotniku. Znalazłem taka aby miała jak najbardziej płaski łeb i tyle. Trzyma jak złe.

20201031_133157.jpg Edytowane przez Fimala
Opublikowano

Dzisiaj przyszedł widelec. Jestem naprawdę mocno zaskoczony poziomem wykonania. Żadnych zadziorów, żadnego nadmiaru materiału niezebranego, otwory ładnie wykonane, wykończenie świetnie się prezentuje.

20201103_111147.jpg 20201103_111218.jpg 20201103_111230.jpg 20201103_111244.jpg 20201103_111351.jpg 20201103_111410.jpg 20201103_111435.jpg 20201103_111457.jpg 20201103_111515.jpg 20201103_111529.jpg
Opublikowano
W dniu 27.10.2020 o 19:58, Fimala napisał:

Teraz, Vasyluk napisał:

Stary tekst się skopiował. Sorry

Fajnie ze rura sterowa też karbon. 

Dobrze się prezentuje :)

Ty miski wybijales z główki a przynajmniej dolną? 

Opublikowano
24 minuty temu, Vasyluk napisał:

Stary tekst się skopiował. Sorry

Fajnie ze rura sterowa też karbon. 

Dobrze się prezentuje :)

Ty miski wybijales z główki a przynajmniej dolną? 

Wybijanie dopiero mnie czeka. Ale to raczej dopiero wiosną zrobie. Na razie wole forme robic na cięższym sprzecie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Tymczasem po 12k km prawdopodobnie game over. Rozpoczynamy procedurę gwarancyjną.

20201130_143635.jpg
  • Lubię to! 1