marektbg Opublikowano 19 Marca 2019 Opublikowano 19 Marca 2019 1 godzinę temu, Grzesiek SRC napisał: Dostałem też propozycję ze sklepu stacjonarnego na rower Scott Speedster 20 Disc w rozmiarze XXL za 3800 zł. https://www.scott.pl/produkt/821/5008/Rower-Speedster-20-Disc/ Jestem w takiej samej sytuacji, cross przestaje wystarczać i chcę drugi rower. Ten Scott jest miodzio, ale ja z moimi 193cm raczej nie pakował bym się w ramę XXL 61cm, chyba że faktycznie przejechałeś się i ci pasuje - choć przy 190cm może być z tym różnie i po pierwszym zachwycie szybko może przyjść gorycz rozczarowania. Ja byłem napalony na RC520, ale po przeanalizowaniu za i przeciw do mojej rekreacyjnej jazdy RC500 powinien wystarczyć, tylko czekam na dostępność koloru niebieskiego.
drozda Opublikowano 19 Marca 2019 Opublikowano 19 Marca 2019 1 godzinę temu, Grzesiek SRC napisał: t wysoko wycenione. Jestem wysoki bo mam 190 cm i niestety ciężko w sklepach stacjonarnych trafić na coś w rozmiarze XL ( 58 ). Do tej pory przysiadłem się do Krossa Vento 3 ( L - 56), Ultra 900AF ( L-56). Mam 190 cm i przekrok 92 Idealną dla mnie ramę ma stare Vento 1.0 w rozmiarze XL: https://www.kross.pl/pl/road/vento-1-0 Szukaj czegoś podobnego w wymiarach.
Gość Opublikowano 19 Marca 2019 Opublikowano 19 Marca 2019 Mam 190 cm wzrostu i kupiłem RC520 w rozmiarze XL. Zmieniłem mostek ze 120 na 90 i jest mi na takim ustawieniu super wygodnie. Mam już za sobą dwie dłuższe wycieczki 100 i 155. Jak na razie to jestem bardzo zadowolony z tego zakupu :)
stan83 Opublikowano 19 Marca 2019 Opublikowano 19 Marca 2019 (edytowane) 5 godzin temu, marektbg napisał: Ja byłem napalony na RC520, ale po przeanalizowaniu za i przeciw do mojej rekreacyjnej jazdy RC500 powinien wystarczyć, tylko czekam na dostępność koloru niebieskiego. Jakiś czas temu byłem w jednym ze sklepów Decathlon i sprzedawca mówił, że kolor niebieski ma się pojawić w magazynie centralnym w pierwszej połowie maja. Te czarne/grafitowe mają być po 22 marca. Ale to było dwa tygodnie temu, więc nie wiem, czy info aktualne. Edytowane 19 Marca 2019 przez stan83
Grzesiek SRC Opublikowano 19 Marca 2019 Opublikowano 19 Marca 2019 Dzięki wszystkim za odzew i cenne rady, które okażą się zapewne bardzo cenne Byłem dzisiaj na przymiarce do roweru znajomego ze Stravy, który ma zrobiony rower typowo pod siebie na ramie Accenta w rozmiarze XL. Kolega ma 191 cm wzrostu i jeździ mu się na nim rewelacyjnie. Ale ta rama jest bardziej "race" i jak dla mnie kierownica jest ciut za nisko. W piątek jestem też umówiony na przymiarkę do Treka Domane 6 w rozmiarze XXL ( 60) , ale z lekką modyfikacją pod właściciela roweru. Także zobaczę jak to w praktyce wyjdzie, bo będę się nim mógł też przejechać na trenażerze
pavello Opublikowano 19 Marca 2019 Opublikowano 19 Marca 2019 W dniu 18.03.2019 o 13:04, noren napisał: Tam 36c jest rekomendowane max Wchodzi też 38mm I wróćmy do tematu Tribanów, a nie wyboru roweru W dniu 16.03.2019 o 08:17, vrtel napisał: Pojeździłem trochę na flatbarze RC500 po sklepie i stwierdziłem, że to jednak nie to Przy ramie M wolę mieć możliwość większego wyciągnięcia się na baranku, no i zawsze chciałem mieć szosówkę Problem w tym, że w Gdańsku ostatnia sztuka się wyprzedała, a online nie można zmówić. Dostawy DO FRANCJI spodziewają się pod koniec kwietnia. Pogadam z pracownikami Decathlonu, może ściągną mi go z innego miasta, bo jest jeszcze w paru miejscach. Rower trochę ciężki i hamulce nie robią szału (może faktycznie po dotarciu jest lepiej), owijka jakaś bidna (w RC520 zresztą też), ale takiego roweru na Sorze, z carbonowym widelcem i możliwością założenia stosunkowo szerokich opon chyba nie znajdę. Ostatecznie hample i gumy na jakieś lżejsze (TLR?) można z czasem wymienić. Dopłacanie (w moim wypadku) do RC 520 nie wydaje mi się kalkulować. Wrzucajcie jakieś wrażenia z jazdy Moje są w wątku z rowerami - jak masz pytania to postaram się pomóc 1
vrtel Opublikowano 19 Marca 2019 Opublikowano 19 Marca 2019 (edytowane) Pavello, Ty masz wersję dla bogaczy, mnie interesuje biedamodel RC500 Najwięcej wątpliwości wzbudzają we mnie te mechaniczne hamulce od Promaxa. W sklepie hamowało toto słabo. Może z czasem wymienię na jakieś lepsze, Spyre czy BB7... No i koła mam nadzieję, że dali jeśli nie lekkie, to chociaż mocne. Kilka dnie temu w Decathlonie dowiedziałem się, że mają być za kilka dni we Francji i będzie można zamawiać. Z Bydgoszczy ściągnąć mi nie chcieli Edytowane 19 Marca 2019 przez vrtel
pavello Opublikowano 19 Marca 2019 Opublikowano 19 Marca 2019 2 godziny temu, vrtel napisał: Pavello, Ty masz wersję dla bogaczy, mnie interesuje biedamodel RC500 Oba mają tą samą ramę jakby coś 2 godziny temu, vrtel napisał: Najwięcej wątpliwości wzbudzają we mnie te mechaniczne hamulce od Promaxa. W sklepie hamowało toto słabo. Być może wystarczy wymienić klocki. U mnie zrobiło to megapoprawę w poprzednim rowerze. Mam obawy, że rower był też złożony tak sobie - trzeba napewno linki i pancerzyki przesmarować. 2 godziny temu, vrtel napisał: No i koła mam nadzieję, że dali jeśli nie lekkie, to chociaż mocne. No lekkie nie są. Ale przynajmniej gotowe na bezdętkowe. Jakby coś na YT jest kilka recenzji RC500.
vrtel Opublikowano 20 Marca 2019 Opublikowano 20 Marca 2019 (edytowane) No właśnie nic konkretnego nie znalazłem na YT. Zamawiam, bo już są M Czy te starsze Tribany miały węższe obręcze, czy też 17C? Edytowane 20 Marca 2019 przez vrtel
othexc Opublikowano 21 Marca 2019 Opublikowano 21 Marca 2019 (edytowane) A czy da się kupić RC500 w Polsce? Chce go zamówić od jakiegoś czasu i w sklepie internetowym nie widziałem rozmiaru L (czarny). W sklepach w Warszawie też nic nie ma i nikt nie wie kiedy będzie. Co ciekawe w UK L jest dostępny. Edytowane 21 Marca 2019 przez othexc
Bujak Opublikowano 21 Marca 2019 Opublikowano 21 Marca 2019 Chyba najlepiej pójść do sklepu i tam powiedzieć, że chce się kupić w rozmiarze L, żeby złożyli zamówienie w centrali.
othexc Opublikowano 22 Marca 2019 Opublikowano 22 Marca 2019 (edytowane) Z tego co mówią to nie ma w magazynach i będzie w maju. Mogą mi sprowadzić z innego sklepu w Polsce(są 2 sztuki gdzieś tam) i tu się zastanawiam czy Te rowery nie są powystawowe skoro to ostatnie sztuki (konsultant nie wie...)? Edytowane 22 Marca 2019 przez othexc
noren Opublikowano 22 Marca 2019 Opublikowano 22 Marca 2019 Nigdy nie ma na stanie więcej niż kilka sztuk nowości w Decathlonie. To co idzie do sklepu jest na wystawę pakowane, jak kupisz to masz szczęście. Poza tym, co akurat w szosie szkodzi że stała chwilę w sklepie?
Graffen Opublikowano 22 Marca 2019 Opublikowano 22 Marca 2019 Wracając do tematu - czy warto?, mam pytanie. Biorąc już pod uwagę nowe kolekcje innych marek na 2019 rok, czy ktoś znalazł jakąś rozsądną konkurencję dla wyżej omawianych modeli w przedziale cenowym 1. Ok 3500, i 2. Ok 2700 PLN. Chodzi o rowery ENDURANCE bo za takie je uważam i takiego szukam. Nie chodzi mi o gravele. Jakie macie spostrzeżenia?
norbi Opublikowano 23 Marca 2019 Opublikowano 23 Marca 2019 Witam mam pewien problem z wyborem ramy do rowery triban rc 500.Mam 189-190 przekrok 91 cm co mam wybrać L czy XL, aktualnie jeżdżę na MTB roz.17. i nie mam zielonego pojecia co wybrać pozdrawiam.
Bujak Opublikowano 23 Marca 2019 Opublikowano 23 Marca 2019 Witam mam pewien problem z wyborem ramy do rowery triban rc 500.Mam 189-190 przekrok 91 cm co mam wybrać L czy XL, aktualnie jeżdżę na MTB roz.17. i nie mam zielonego pojecia co wybrać pozdrawiam.Wzrost i przekrok to nie wszystko.Zrób sobie bike fit.https://play.google.com/store/apps/details?id=bike.fit.size.calculator
marektbg Opublikowano 23 Marca 2019 Opublikowano 23 Marca 2019 9 godzin temu, norbi napisał: Witam mam pewien problem z wyborem ramy do rowery triban rc 500.Mam 189-190 przekrok 91 cm co mam wybrać L czy XL, aktualnie jeżdżę na MTB roz.17. i nie mam zielonego pojecia co wybrać pozdrawiam. Jak przy takim wzroście czujesz sie dobrze na 17 calowej ramie mtb - gdzie twoje optimum to 21-22 cale to może faktycznie możesz się zastanawiać na RC500 w rozmiarze L.
Złoty Opublikowano 25 Marca 2019 Opublikowano 25 Marca 2019 Jaka najszersza opona wejdzie to Tribana RC 500? Czy ktoś z Was zmieniał na szerszą i ma może zdjęcia?
noren Opublikowano 25 Marca 2019 Opublikowano 25 Marca 2019 Parę postów wyżej było że według producenta 36c, niektórzy wsadzili z powodzeniem 38c 1
marektbg Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 (edytowane) W dniu 22.03.2019 o 12:11, Graffen napisał: Wracając do tematu - czy warto?, mam pytanie. Biorąc już pod uwagę nowe kolekcje innych marek na 2019 rok, czy ktoś znalazł jakąś rozsądną konkurencję dla wyżej omawianych modeli w przedziale cenowym 1. Ok 3500, i 2. Ok 2700 PLN. Chodzi o rowery ENDURANCE bo za takie je uważam i takiego szukam. Nie chodzi mi o gravele. Jakie macie spostrzeżenia? Ja zamiast RC500/RC520 wybrałem Krossa Vento 4.0 2019 - dziś odbieram udało mi się wyhaczyć za 3300zł (z 3999zł). Rama Tribana mnie jakoś nie przekonuje urodą, malowanie też. Nie mam potrzeby opon większych niż 700x28, bo od tego mam rower crossowy, a nie ma się co łudzić że RC będą rowerami naprawdę uniwersalnymi bo takich nie ma. Hamulce tarczowe przy cienkich oponach są kontrowersyjne - zwłaszcza, że hamulce w Tribanach mają różne opinie. Mam tarcze w mtb czy crossie, ale tam opona jest szersza i ma większą przyczepność. Edytowane 26 Marca 2019 przez marektbg
mataman Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 Co jest kontrowersyjnego w tarczowych hamulcach w szosie? 1
marektbg Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 6 godzin temu, mataman napisał: Co jest kontrowersyjnego w tarczowych hamulcach w szosie? Może nie kontrowersyjnego, ale mają zwolenników i przeciwników. Ja szczerze powiedziawszy do tych tarczówek montowanych w RC500/520 jakoś przekonania nie mam, a na zagranicznych forach różnie o nich piszą.
vrtel Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 RC 500 już u mnie. Niestety rowery skręcone są na odwal się. Zanim dojechałem do domu poluzowała się linka przedniej przerzutki poprowadzona notabene tak, że jej końcówka zawadzała o korbę... Przerzutki i hample lepiej wyregulować we własnym zakresie. Pedały jakieś tanie plastikowe, no ale to standard. Klamkomanetki też przykręcone niesymetrycznie. Mimo wszystko jestem zadowolony z zakupu
norbi Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 9 minut temu, vrtel napisał: RC 500 już u mnie. Niestety rowery skręcone są na odwal się. Zanim dojechałem do domu poluzowała się linka przedniej przerzutki poprowadzona notabene tak, że jej końcówka zawadzała o korbę... Przerzutki i hample lepiej wyregulować we własnym zakresie. Pedały jakieś tanie plastikowe, no ale to standard. Klamkomanetki też przykręcone niesymetrycznie. Mimo wszystko jestem zadowolony z zakupu Jaki wziąłeś rozmiar
Rekomendowane odpowiedzi