Skocz do zawartości

BTWIN TRIBAN - OPINIE.

punky10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Trzeba było wziąć rc520 xd

2. Aksium to nie jest najwyższa sportowa technologia ale są trwałe, mocne i dobrze się toczą jak na swoją cenę. 

3. Na bikester komplet aksium disc kosztuje 944 a da się pewnie znaleźć jeszcze taniej 

Opublikowano
44 minuty temu, ma2t napisał:

Cześć, myślę o wymianie kół w TRIBANIE 500, np na MAVIC Aksium dostepne w Decathlonie za 500 przód ,700zł tył, 

Czy poczuje różnice? Czy rower będzie lżejszy,wygodniejszy, szybszy, zostane kilka dobrych lat z tym rowerem i chcialbym ~1000zł różnicy które miały iśc na model RC 520 zainwestowac wlasnie w koła ?

Docelowo opony PANARACER GRAVELKING

Za 1000 to ja bym wzięła takie koła:

http://www.wojczal-bike.pl/index.php?route=product/product&path=61_108&product_id=652

Opublikowano

OK ale czy ma to sens, czy bedzie róznica na tych DTSwissa? 

Nie chce wyzucic 1000zł zeb mieć koła 200g lżejsze

czy cos poza kołami musze zmienic czy tylko obrecze - kaseta hamulce podejda te same ?

Opublikowano

1. Może najpierw wypadałoby dokładnie zwazyc koła, które aktualnie posiadasz.

2. Nie ma sensu skupiać się na wadze kół skoro cały rower jest robiony by miec dobrą cenę a nie niską masę. W rc500 ograniczeniem jest dosłownie wszystko. 

3. Żeby tarcze pasowały potrzebujesz kół na piastach z takim samym mocowaniem (a są dwa rodzaje, nie wiem co siedzi w tribanie) 

4. Kaseta ogóle "będzie pasować" ale trzeba zastosować podkładkę dystansową - w aksium bębenek jest pod 11s a masz sore 9s. Nie wiem jak tam w dt

Opublikowano
1 godzinę temu, ma2t napisał:

OK ale czy ma to sens, czy bedzie róznica na tych DTSwissa? 

czy cos poza kołami musze zmienic czy tylko obrecze - kaseta hamulce podejda te same ?

A w jakim celu chcesz kupować Aksiumy za 1200?

Opublikowano
4 godziny temu, ma2t napisał:

Cześć, myślę o wymianie kół w TRIBANIE 500, np na MAVIC Aksium dostepne w Decathlonie za 500 przód ,700zł tył, 

A co jest nie tak z tymi kołami w RC500? 

Opublikowano

Ponoć ciężkie i sztywność mocno kuleje. 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, SzpiceR napisał:

Trzeba było wziąć rc520

tylko wg strony z Decathlonu oba modele mają "prawie " takie same koła , różnią się wagą ,  w 500 ważą 2200 gr a w 520-2000 .

Ja w swoim starym 520 ( model 2018 ) zmieniłem na kołka z Daveo za 820 zł , które ważą 1740 gr więc zyskałem prawie 0,5 kg na wadze roweru , i jakieś 2% w oczach trójmiejskich "pro kolarzy " bo markowe koła i ładnie cyka bębenek 😋

a tak na poważnie ma2t , jeżeli nie wpadła ci jakaś " lewa " kasa ( tak jak u mnie , gdzie cichaczem przed żonką kupiłem koła ) to na razie pomykaj na tym co masz. Ja kupiłem nowe koła z myślą o przyszłości , grupa sora mi odpowiada a kółka u mnie to był najsłabszy element.

Edytowane przez yacek _b
Opublikowano
3 godziny temu, ma2t napisał:

Skoro obecne koła ważą 2200g, a te 1625g, to różnica wyniesie 575g.

Czy jest sens? To musisz sam sobie odpowiedzieć.

Opublikowano
51 minut temu, yacek _b napisał:

tylko wg strony z Decathlonu oba modele mają "prawie " takie same koła , różnią się wagą ,  w 500 ważą 2200 gr a w 520-2000 .

Na stronie deca na pewno również uwzględnili różnicę w osprzecie co stanowi wystarczający powód do dopłaty. 

Opublikowano

Witam. Chciałem zacząć swoją przygodę z szosówką od tribana 520. Znalazłem ciekawą ofertę, tylko zaniepokoiła mnie ryska (?) na główce ramy.

Tutaj są zdjęcia, w tym jedno porównawcze. To zdjęcie z większą "ryską" zrobione wcześniej, to z mniejszą dziś.

https://drive.google.com/open?id=1MRvGuwrdyXEhfbNNxB3kDQTFhKU23XZc

I teraz nasuwa się pytanie, czy moje obawy, co do tego mają podstawy? 250km ode mnie, więc nie wiem czy jest sens jechać.

Jeśli to coś zmienia, to rower według sprzedawcy ma gwarancje, a czy ta gwarancja obejmie takie uszkodzenie?

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, ganados napisał:

czy ta gwarancja obejmie takie uszkodzenie?

Dla mnie to typowe ryski eksploatacyjne , co tutaj podlega gwarancji ??? Rozumiem jakieś pęknięcie , ale drobna ryska ? Wątpię .

Oczywiście wiesz , że rower jest w rozmiarze L . A tak z ciekawości spytam , ile sobie winszuje sprzedawca za tego tribana 520 ?

a i bym zapomniał , jeżeli już zdecydujesz się na ten rower , to sprzedawca powinien ci dodać resztę podkładek pod mostek , bo na zdjęciu pierwszym dokładnie widać że obniżył mostek demontując podkładki .

Edytowane przez yacek _b
Opublikowano (edytowane)

Tak, brak podkładek też zauważyłem, ale dzięki za przypomnienie. A zaniepokoiło mnie to, że ta "ryska" tak zmalała, szczególnie to widać na zdjęciu o tej samej nazwie.

Na aukcji jest 1 750 zł.

183 cm wzrostu i 87cm długość nóg (mierzyłem z książką pomiędzy nogami), więc chyba rozmiar L tutaj pasuje.

Edytowane przez ganados
Niedokończona wypowiedź.
Opublikowano
16 minut temu, yacek _b napisał:

a i bym zapomniał , jeżeli już zdecydujesz się na ten rower , to sprzedawca powinien ci dodać resztę podkładek pod mostek , bo na zdjęciu pierwszym dokładnie widać że obniżył mostek demontując podkładki .

3 minuty temu, ganados napisał:

Tak, brak podkładek też zauważyłem, ale dzięki za przypomnienie.

Że tak zapytam nieśmiało...po co Wam te podkładki skoro nie ma ich gdzie zamontować?

• Lubię to! 1
Opublikowano

Lepiej mieć, niż nie mieć 😁

A na poważnie, to już mniejsza o te podkładki. Chciałem się po prostu bardziej doświadczonych ('profesjonalnych oczu') zapytać, co o tym sądzą. Obejrzałem filmik Szaja o tym jak (nie)kupować przez internet, w którym mówił, żeby zwracać uwagę na takie "ryski" i nie byłem pewny tego, więc chciałem rozwiać swoje wątpliwości.

Opublikowano
1 godzinę temu, SzpiceR napisał:

Że tak zapytam nieśmiało...po co Wam te podkładki skoro nie ma ich gdzie zamontować?

https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-520-id_8377757.html

zerknij uważnie na zdjęcia ze strony sklepu i na zdjęcie jakie zamieścił kolega , moim zdaniem cisik jest inaczej , a po to są podkładki by przynajmniej na początek dobrać optymalną pozycję na rowerze , ja np. mam na razie wszystkie podkładki pod mostkiem , ale jest to moja pierwsza szosa i chciałem mieć ja najbardziej wygodną pozycję ( bardziej wyprostowaną ) na jeździe na łapach . Wiele osób tak robi , ba nawet mostek odwracają na +

2 godziny temu, ganados napisał:

183 cm wzrostu i 87cm długość nóg (mierzyłem z książką pomiędzy nogami), więc chyba rozmiar L tutaj pasuje

koniecznie musisz się do roweru przymierzyć , jestem kapkę wyższy ( 185 ) , mam podkładki wszystkie pod mostkiem a i mostek zmieniłem na krótszy ( 100 mm ) bo miałem wrażenie że jestem trochę za bardzo wyciągnięty.

Opublikowano
4 minuty temu, yacek _b napisał:

https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-520-id_8377757.html

zerknij uważnie na zdjęcia ze strony sklepu i na zdjęcie jakie zamieścił kolega , moim zdaniem cisik jest inaczej , a po to są podkładki by przynajmniej na początek dobrać optymalną pozycję na rowerze , ja np. mam na razie wszystkie podkładki pod mostkiem , ale jest to moja pierwsza szosa i chciałem mieć ja najbardziej wygodną pozycję ( bardziej wyprostowaną ) na jeździe na łapach . Wiele osób tak robi , ba nawet mostek odwracają na +

A może najpierw zdobądź elementarną wiedzę na temat budowy roweru a później zacznij doradzać? Rozbierz ten swój mostek i sprawdź jak to wygląda od środka? 

W wielkim skrócie. Rura sterowa wystaje sobie z ramy. Żeby "kapsel" za pośrednictwem mostka i ewentualnie podkładek mógł dociskac łożyska likwidując luz musi mieć pewien zakres ruchu. Ten zakres uzyskuje się poprzez różnicę w wysokości rury sterowej i mostka/podkładek - rura sterowa musi być te kilka milimetrów krótsza i "kończyć się" szybciej niż mostek. 

Skoro w rowerze, który gość chce kupić znajduje się wyłącznie mostek oznacza to, że rura sterowa znajdująca się powyżej główki ramy ma długość mniejszą niż wysokość obejmy mostka. Logika sugeruje, że rura została docięta na długość odpowiadającą właścicielowi roweru więc nie zamontujesz tam żadnej podkładki. 

A skoro ktoś ma fetysz wrzucania podkładek to w tym konkretnym egzemplarzu będzie musiał sobie wymienić widelec. 

• Lubię to! 2
  • Pomógł 1
Opublikowano
14 minut temu, SzpiceR napisał:

A może najpierw zdobądź elementarną wiedzę na temat budowy roweru a później zacznij doradzać?

W takim razie powiedz mi  , jak kolega( bądź inna osoba ) kupujący ten rower będzie miał wpływ na małe ustawienia pozycji jeżeli rura widelca została obcięta i wysokość została dopasowana pod konkretnego ( a właściwie budowę ) właściciela .

W mojej odpowiedzi tylko sygnalizuję , że zostały właśnie wprowadzone zmiany w geometrii , które niekoniecznie będą pasować innym . Po to producenci zostawiają jakiś margines ( i wstawiają podkładki ) by każdy mógł coś skorygować . Docinając rurę widelca , właściciel strzelił sobie trochę w kolano , bo zawęził grono osób którym taka wysokość będzie pasowała .

Opublikowano
19 minut temu, yacek _b napisał:

W takim razie powiedz mi  , jak kolega( bądź inna osoba ) kupujący ten rower będzie miał wpływ na małe ustawienia pozycji jeżeli rura widelca została obcięta i wysokość została dopasowana pod konkretnego ( a właściwie budowę ) właściciela .

W mojej odpowiedzi tylko sygnalizuję , że zostały właśnie wprowadzone zmiany w geometrii , które niekoniecznie będą pasować innym . Po to producenci zostawiają jakiś margines ( i wstawiają podkładki ) by każdy mógł coś skorygować . Docinając rurę widelca , właściciel strzelił sobie trochę w kolano , bo zawęził grono osób którym taka wysokość będzie pasowała .

Nooo... Będzie miał wpływ, ale na pewno nie podkładkami. Jeżeli już musi, to może dać mostek na +, może założyć inny mostek (np regulowany) i tak dalej. 

Ale swoją drogą, ta główka ramy ma z pół metra, więc dokładanie tam jeszcze podkładek to jakaś masakra. 

Nawalenie podkładek pod mostek to nie jakieś czary mary, które sprawi, że będzie wygodniej na rowerze. Często jest wręcz przeciwnie. Za to na pewno takie nawalenie podkładek źle wpływa na efektywność jazdy. (I to nie tylko chodzi o kwestie aerodynamiki)

Opublikowano
23 minuty temu, yacek _b napisał:

Jakie strzały w kolano? Człowieku, żyjemy w kapitalizmie, mamy prawo własności. Polega to mniej więcej na tym, że z tym co Twoje możesz robić co chcesz. Jeśli coś Ci nie pasuje to tego nie kupujesz, proste, ofert sprzedaży rowerów jest masa, na pewno któryś będzie odpowiedni. 

Załóżmy, że kupujesz nowy samochód z jasną, skórzaną tapicerką. Czy udajesz się od razu do marketu i zakładasz pokrowce na siedzenia żeby po kilku latach samochód był warty 300 zł więcej? 

Taka sama głupota jak kupno telefonów zwracając uwagę na design a zaraz później ładowanie ich w silikonowe kondomy dla świadomości, że pod tym gufnianym czymś jest ładny, nieporysowany kawałek plastiku. 

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, ma2t napisał:

Cześć, myślę o wymianie kół w TRIBANIE 500, np na MAVIC Aksium dostepne w Decathlonie za 500 przód ,700zł tył

A nie prościej było od początku dołożyć choćby do Van Rysela Ultra 105 AF, gdzie masz pełną 105, koła Mavica i zdecydowanie niższą wagę. A nie teraz kombinować i dopłacać do interesu. 

Mavic Aksium to podstawowe koła treningowe, które dla amatora na "polskich pseudo-drogach" sprawdzą się wyśmienicie. 

Edytowane przez Grzesiek SRC
Opublikowano

Otóż to. Sam długo byłem zdecydowany na zakup Tribana RC520. Jednak koniec końców zmieniłem plan i zakupiłem Van Rysela 105 AF i jestem nim zachwycony. Choć porównania nie mam specjalnie dużego, bo to moja pierwsza szosowka :)

Opublikowano
2 minuty temu, sentio napisał:

Jednak koniec końców zmieniłem plan i zakupiłem Van Rysela 105 AF

Też już byłem na 100% za kupnem Van Rysela, ale udało mi się utargować fajną cenę za Krossa Vento 5 z 2019 i czekam teraz kiedy go wyprodukują :) Ale jak to nie "wypali" to biorę Van Rysela. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie, czy ktoś już wymieniał opony w standardowych kołach w Triban RC500 ? Zakupiłem wczoraj Continental GP 4000 SII (28mm). Po dwóch godzinach męki nad zamontowaniem opony (eksperymenty z płynem do mycia naczyń itp.) skapitulowałem.  Poddaję się. Wydaje mi się, że te obręcze są podejrzanie ponadwymiarowe. Brakuje dosyć sporo aby oponę nasunąć. Fajnie jakby ktoś podzielił się swoim doświadczeniem. Ciężko mi sobie wyobrazić wymianę dętki (już nie mówię w oponie Conti, ale jakiejkolwiek) gdzieś na trasie.....