kallor Opublikowano 14 Lutego 2019 Opublikowano 14 Lutego 2019 Cześć, Planuję zakup RC500 bo szukam czegos wygodnego gdzie moge zalozyc opony 32 i bagaznik na sakwy, mam kilka pytań: 1. posiadam koła 28' pod tarcze na piastach Novateca 772/771 szer 135mm / 100mm, obręcze DT Swiss 533D 29" które są dośc szerokie 27mm. Czy te koła będą pasowały do tribana? Mają przebiegu ok 8tys km więc chyba będą lepsze niż oryginalne (lżejsze o jakieś 300gr i na pewno wytrzymalsze). Tribanowskie bym sprzedał. 2. Hamulce w sklepie wydawały się bardzo słabe. Mam mechanika Avid BB5. Podejdzie? 3. Nigdy nie jeździlem na baranku ale w dolnym chwycie mam bardzo daleko i ledwo sięgam palcami do klamek, czy da się to jakoś wyregulować żeby miały krótszy skok? (Chwyt od góry jest OKobstawiam że będę z niego korzystał przez 90% jazdy)
pavello Opublikowano 14 Lutego 2019 Opublikowano 14 Lutego 2019 Pare słów ode mnie co, jak i dlaczego -
Fimala Opublikowano 14 Lutego 2019 Opublikowano 14 Lutego 2019 3 godziny temu, Marcin Kwita napisał: Jak dla mnie powinni robić fluo wściekłe barwy, róże, pomarańcze zielenie i błękity. W szarej rzeczywistości byłoby weselej. A tak i te rowery takie właśnie szare jak pogoda za oknem. A nie można zrobić jak dawniej, rama na wysoki połysk i jakieś fajne kolorki? Różowo zielonego bym brał od razu 😍 Dlatego bardzo szanuje Marina. Mają odwagę używać kolorów. Rzuć okiem na Marina Gestalt x11
Zajop Opublikowano 14 Lutego 2019 Opublikowano 14 Lutego 2019 5 godzin temu, vrtel napisał: Cześć. Chciałem kupić sobie RC500, mierzyłem M i L, mam 178 cm wzrostu. Na M czuję się lepiej, ale serwisant z Decathlonu stwierdził, że ta rama jest dla mnie za mała, trochę mi namieszał, tym bardziej, ze z rowerami szosowymi nie miałem wcześniej do czynienia, a to był jakiś doświadczony kolarz podobno Interesuje mnie rekreacyjna jazda, żadne tam ściganie Jak wybrać dobrą ramę? Zawsze mam z tym kłopot. Doświadczony kolarz nie pracuje w dekatlonie Ja na Twoim miejscu bym brał M. A tak na serio, to na Twoim miejscu bym nie kupował roweru w dekatlonie
pavello Opublikowano 14 Lutego 2019 Opublikowano 14 Lutego 2019 1 minutę temu, Zajop napisał: Doświadczony kolarz nie pracuje w dekatlonie Ja na Twoim miejscu bym brał M. A tak na serio, to na Twoim miejscu bym nie kupował roweru w dekatlonie Z Decathlonem nie jest najgorzej - napewno mają sensowny stosunek oferty do cen jeśli chodzi o droższe rowery. Rozmiar dla Ciebie to na bank M. Ja mam 1,82 i L-ka jest bardzo na styk. Obecnie rozważam jej zwrot i wzięci M-ki, ale muszę zobaczyć rozmiary ramy. Lepiej kupić nieco mniejszy i kupić dłuższy mostek i/lub sztyce niż odwrotnie. 1
noren Opublikowano 14 Lutego 2019 Opublikowano 14 Lutego 2019 Doświadczony kolarz nie pracuje w dekatlonie Ja na Twoim miejscu bym brał M. A tak na serio, to na Twoim miejscu bym nie kupował roweru w dekatlonie A to dlaczego? Myślę że rozważył wszystkie za i przeciw. Zna grupę osprzętu, jest to nowa kolekcja, cenowo lepiej niż u konkurencji. Kolejny hejter Decathlona bez argumentów? 1
Zajop Opublikowano 14 Lutego 2019 Opublikowano 14 Lutego 2019 Teraz, noren napisał: A to dlaczego? Myślę że rozważył wszystkie za i przeciw. Zna grupę osprzętu, jest to nowa kolekcja, cenowo lepiej niż u konkurencji. Kolejny hejter Decathlona bez argumentów? Dokładnie. Poza tym: Te rowery są brzydkie (owszem mogą się komuś podobać, ale akurat mojego dobrego gustu jestem pewien) Pierwszy zakupiony rower z tych nowych tribanów, który trafił na to forum już miał jakieś wady Panowie pracujący w dekatlonie w moim mieście na każde zadane im pytanie odpowiadają mi w stylu : "Wie pan co, to trudno powiedzieć, sprawdzę w internecie (mija 3 minuty). Tutaj nic o tym nie napisali, to najlepiej jakby pan sprawdził i dał nam znać" No i jestem antykomunistą, więc wszystko co dla mas mi się nie podoba (volkswagen też). A co do grupy osprzętu, to to jeszcze nie wszystko, bo mogą ją poskładać goście od rowerów, albo księgowi. Broń Boże, ja nikomu nie odradzam zakupu tribana, czy ogólnie zakupów w dekatlonie (sam używam kilku rzeczy stamtąd z których jestem zadowolony), no ale jak gość mówi, że na 178cm wzrostu trzeba brać L (chociaż nawet ich rozmiarówka mówi zupełnie coś innego), to możliwe że coś jest nie tak. 1
noren Opublikowano 14 Lutego 2019 Opublikowano 14 Lutego 2019 A to żeby pod żadnym pozorem o nic nie pytać obsługi ani się tym nie sugerować, a po zakupie najlepiej wszystko dokręcić to myślałem że już każdy wie 1 1
pavello Opublikowano 14 Lutego 2019 Opublikowano 14 Lutego 2019 Kupno markowego roweru podobnego do Tribana RC 520 wymaga sporo kasy - myślę, że z 3,5k zrobi się gdzieś 6,5k (hydraulika kosztuje) i z czegoś się to bierze. W Spec'u podstawowy Diverge to ok 5k pln (jest tam Sora i mechanika) - i mam wątpliwości czy będzie lżejszy (Spec nie podaje wag). Kupno roweru w Decu wymaga nieco wiedzy i ostrożności i tak zwanego rozeznania. Kiedy wchodziłem do markowych sklepów owszem obsługa była na wysokim poziomie - niestety ceny podobnie. I tyle - coś za coś. Zdarzają się u nich buble, ale i pojawił się tam Triban 540 i bardzo dobra 100tka (nie może poza tą manetką na kierownicy ) i pewnie pare innych też jest OK
sentio Opublikowano 15 Lutego 2019 Opublikowano 15 Lutego 2019 Ciekawostka - w Chinach jest sprzedawana niebieska wersja RC 500 z prostą kierownicą: https://www.decathlon.com.cn/zh/p/triban-rc-500-cycle-flat-bar-touring-road-bike-cn/_/R-p-308766?mc=8549902
sentio Opublikowano 15 Lutego 2019 Opublikowano 15 Lutego 2019 (edytowane) Co powiecie na takiego RC 500 flatbar z rogami na kierownicy: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-rc-500-fb-id_8548314.html I jeszcze RC 520 Flatbar z rogami: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-rc520-id_8543912.html Edytowane 15 Lutego 2019 przez sentio
sentio Opublikowano 16 Lutego 2019 Opublikowano 16 Lutego 2019 (edytowane) Chińczyki podają takie wagi RC 520 (bez pedałów): XS: 10.5 kg S: 10.55 kg M: 10.6 kg L: 10.8 kg XL: 10.9 kg https://www.decathlon.com.cn/zh/p/triban-rc-520-cycle-touring-road-bike-cn/_/R-p-306932?mc=8544695 Co by się nawet zgadzało z tym, co podaje road.cc w teście modelu RC 520 (testowali model L i podali, że waży 10.8 kg): https://road.cc/content/review/252475-triban-rc-520-disc-road-bike Edytowane 16 Lutego 2019 przez sentio
pavello Opublikowano 16 Lutego 2019 Opublikowano 16 Lutego 2019 (edytowane) W kwestii wagi służę fizycznym pomiarem Mój RC 520 w rozmiarze L z pedałami Shimano M8000 + podkładkami pod nimi waży prawie równo 11kg. Tak więc waga podana na stronie się zgadza. Co do pytania nt. flatbarów - baranek to (wg mnie ofcorz) najlepsza rzeczy na świecie - klamkomanetki są ekstra, a kierownica zapewnia multum sposobów chwytów. Edytowane 16 Lutego 2019 przez pavello
othexc Opublikowano 18 Lutego 2019 Opublikowano 18 Lutego 2019 Czy wiadomo coś kiedy pojawią rozmiary M i L? Mi pasuje bardziej L (186/77) ale chciałbym zobaczyć tą Mkę.
Bartosh Opublikowano 18 Lutego 2019 Opublikowano 18 Lutego 2019 Byłem w weekend w warszawskim Deca (Targówek) - brak nowych Tribanów.
vrtel Opublikowano 18 Lutego 2019 Opublikowano 18 Lutego 2019 (edytowane) Flatbary mocno mnie zaciekawiły, jeżdżę głównie po mieście, co chwilę jakieś hamowanie i tutaj chyba baranek przegrywa. Do okazjonalnych wycieczek za miasto prosta kierownica z rogami chyba wystarczy. Osiołkowi w żłoby dano... Edytowane 18 Lutego 2019 przez vrtel
mataman Opublikowano 18 Lutego 2019 Opublikowano 18 Lutego 2019 Uwierz mi nie wystarczy. Mam Giant Fastroad i będę zmieniał na coś z barankiem. Zupełnie inna wygoda.
sentio Opublikowano 18 Lutego 2019 Opublikowano 18 Lutego 2019 Triban RC 500 z prostą kierownicą już jest w sprzedaży. Cena 2199 zł: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-rc-500-fb-id_8548314.html
punky10 Opublikowano 18 Lutego 2019 Autor Opublikowano 18 Lutego 2019 5 godzin temu, Bartosh napisał: Byłem w weekend w warszawskim Deca (Targówek) - brak nowych Tribanów. Może sie szykują do rozesłania po sklepach
kallor Opublikowano 18 Lutego 2019 Opublikowano 18 Lutego 2019 Czy ktoś się może pokusić o wycenę ile są warte nowe koła RC500? Nie wiem za ile to wystawić. Pozdrawiam
mumbai Opublikowano 18 Lutego 2019 Opublikowano 18 Lutego 2019 9 godzin temu, vrtel napisał: Flatbary mocno mnie zaciekawiły, jeżdżę głównie po mieście, co chwilę jakieś hamowanie i tutaj chyba baranek przegrywa. Do okazjonalnych wycieczek za miasto prosta kierownica z rogami chyba wystarczy. Osiołkowi w żłoby dano... Spokojnie wystarczy. Do miasta tylko prosta kierownica. A okazjonalne wycieczki też dasz z nią radę bez problemów. 1
Zajop Opublikowano 19 Lutego 2019 Opublikowano 19 Lutego 2019 13 godzin temu, mumbai napisał: Spokojnie wystarczy. Do miasta tylko prosta kierownica. A okazjonalne wycieczki też dasz z nią radę bez problemów. A czemu do miasta prosta? wg mnie z wąskim barankiem dużo łatwiej się pomieścić pomiędzy samochodami, łatwiej nie pozabijać pieszych na DDR. A co do hamowania - dobrze ustawione klamkomanetki są wygodne. 1
Argi Opublikowano 19 Lutego 2019 Opublikowano 19 Lutego 2019 4 godziny temu, Zajop napisał: A co do hamowania - dobrze ustawione klamkomanetki są wygodne. Może, ale to względne. Dla mnie nigdy żadne klamkomanetki nie będą tak wygodne do zmiany biegów czy hamowania jak klamki MTB. Najwyższe grupy szosowe nawet nie zbliżają się do jakiejś zwykłej Acery. To jeśli chodzi o mnie. Nie jeździłem jeszcze na "elektryce" i szosowych "hydraulikach" więc tego nie porównuję.
Rekomendowane odpowiedzi