Skocz do zawartości

BTWIN TRIBAN - OPINIE.

punky10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widziałem dzisiaj 500rc na żywo w decathlonie. Według mnie wygląda dziwnie. Niby fajnie te rury wyglądają, ale główka ramy beznadziejnie. Niby tarcze więc, czarne koła, ale takie nijakie. No i kolor mega smutny. Widziałem go w tym grafitowy kolorze. Jednak taki 900 AF duuuużo ładniejszy. Nawet taki 540 ładniejszy. 520 nie wiem. Mnie biało czarny się nie podoba.

Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Tym tribanem 520 świetnie się jeździ :) Tylko dalej jestem przyzwyczajony do mtb. Muszę omijać dziury i bardziej uważać bo chyba już trzeba koło centrować. 

Edytowane przez Arnazel
Opublikowano
W dniu 1.02.2019 o 15:38, sellaronda napisał:

Orientuje się ktoś z Was, na ile opinie użytkowników zamieszczane na stronach Deca są wiarygodne - w sensie czy pochodzą od rzeczywistych kupców, czy od działu PR? ;)

Pytam, bo na stronie UK są dość przychylne.

Moja opinia zawsze zostaje zamieszczona na stronie czy dobra czy zła.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

A mnie się Triban 500RC na żywo bardzo podobał. Wygląda jakby miał wsiąść na niego nieogolony gość wychodzący z knajpy, po piwku. W czapeczce i sandałach, pędzący do domu. Jego wygląd można opisać jako - "dirty", nie wszystkim będzie się podobał.

Tak całkiem na poważnie to po przymiarkach do Tribana 100 / Tribana 500 / 520 i 540 rozmiarów M i L wszelakiej maści i kolorów, to przy moich 182cm 500RC rozmiar L to najwygodniejszy BTWIN na jakim siedziałem. Zdziwiły mnie za to hamulce. Rower "rozpędzony" do 10 kmh na sklepie nie hamował jakoś wybitnie...

Edytowane przez Szymon Cz

Słabo hamuje bo pewnie nie jest odpowiednio wyregulowany. Zawsze tak było z rowerami z Deca że pierwszą obowiązkową czynnością po zakupie była kompleksowa regulacja wszystkiego co ma gwint

Opublikowano

Ktoś wie jaki to ma suport? BSA? pressfit?

Opublikowano

BSA

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu ‎2019‎-‎02‎-‎01 o 20:18, Grzeszaldo napisał:

jak kto co woli ja mam Ultre 900 a zastanawiam sie nad Tribanem 500 rc aby wsadzic mu opony 35-40 i zrobic z niego ala gravela a do 520 takich opon nie wsadze 

Witam

Panowie jestem przed zakupem pierwszej szosy, teraz katuję crossową skodę, ( jazda po szutrach, las ) mam plan zrobić z RC 520 ala gravel.

Podpowiedzcie proszę jakie na maxa wejdą do niego opony ?.

Opublikowano
32 minuty temu, Jacek19 napisał:

Witam

Panowie jestem przed zakupem pierwszej szosy, teraz katuję crossową skodę, ( jazda po szutrach, las ) mam plan zrobić z RC 520 ala gravel.

Podpowiedzcie proszę jakie na maxa wejdą do niego opony ?.

ktos gdzies wspominal ze max  40 ale glowy nie dam sobie uciac ....

Opublikowano
W dniu 27.01.2019 o 20:50, SzpiceR napisał:

Gravel to nie typowy rower wyprawowy.

Przejrzałem trochę recenzji z uk i piszą/mówią chłopaki, że 40mm się mieści. Może i więcej wejdzie ale fabryczne obręcze mają 17mm tylko

BTW 35/36mm wchodziło do "starych" tribanów ze szczękowymi hamulcami.

Tu kolega pisał :) 

Opublikowano

Właśnie odebrałem swojego Tribana RC 520 w rozmiarze XL :) waga bez pedałów 10.9 kg  więc bez szału, ale po przesiadce z Tribana 100 na pewno nie będzie przeszkadzać :) już się nie mogę doczekać końca zimy i testów na drodze.

20190207_181730.jpg
  • Lubię to! 2
Opublikowano
16 minut temu, Vomort napisał:

Właśnie odebrałem swojego Tribana RC 520 w rozmiarze XL :) waga bez pedałów 10.9 kg  więc bez szału, ale po przesiadce z Tribana 100 na pewno nie będzie przeszkadzać :) już się nie mogę doczekać końca zimy i testów na drodze.

20190207_181730.jpg

gratki , mysle ze bedzie Pan zadowolony i oczywioscie czekamy na recenzje 

Opublikowano

Tak. Czekamy na recenzję, a i tematem na forum nie pogardzimy. No przynajmniej ja.

Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Mam pytanko do Was. Czy te Tribany - RC500 i RC520 - to są te zapowiadane jako Triban Adept, czy na wiosnę będą jeszcze te nowe, bardziej gravelowe modele?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, adi1201 napisał:

Mam pytanko do Was. Czy te Tribany - RC500 i RC520 - to są te zapowiadane jako Triban Adept, czy na wiosnę będą jeszcze te nowe, bardziej gravelowe modele?

To jest właśnie Adept i Adept+, ale jeszcze szykuje się odmiana RC520 Gravel. Ma mieć opony Hutchison Overide 38mm i kosztować w okolicach 4 tys. zł.

Edytowane przez sentio
Opublikowano

Mam pytanie: Czy jak do zwykłego tribana 520 dam grubsze opony to będę mógł jeździć w terenie? Takim jaki jest na filmiku w poście wyżej.

Opublikowano
Mam pytanie: Czy jak do zwykłego tribana 520 dam grubsze opony to będę mógł jeździć w terenie? Takim jaki jest na filmiku w poście wyżej.
Pewnie tak. Nie widzę przeszkód

Opublikowano
23 minuty temu, Arnazel napisał:

wydaje mi sie ze tak, przecież to sa te same ramy tylko inaczej pomalowane chyba ze sie myle to niech ktos mnie poprawi 

Opublikowano
Mylisz się
Więcej miejsca na opony ma być chyba tak?

Opublikowano (edytowane)

Nie ma więcej miejsca na opony. To jest dokładnie identyczny rower jak RC 520 z czterema różnicami:

1. Opony Hutchinson Overide 35mm
  2. Inne malowanie
  3. Napis RC 520 Gravel na ramie
  4. Cena 999,99 euro

https://www.decathlon.co.uk/triban-rc520-gravel-id_8504030.html

https://www.decathlon.it/bici-gravel-triban-rc-520-id_8504030.html

Acha i w opisie tego RC 520 Gravel jest informacja, że można założyć opony szersze niż 36 mm (nawet o szerokości 40 mm), ale istnieje ryzyko zawadzenia stopą o oponę przy skrętach: 

Cytat

Please be aware of the risk of tyres that are over 36mm. Even if the clearance between the wheel and the fork and frame is enough for 40 mm tyres, there is a risk of you coming off your bike in the event that your shoe comes into contact with the front tyre. This can happen at low speeds on tight turns, and will depend on the size of the frame and how you've got your SPD cleats set up on your sole.

TYRE COMPATIBILITY
700x36 or 650x42 tyres can be fitted on the wheel

Stąd już wiadomo dlaczego w opisach do RC 520 jest ten limit szerokości opony do 36 mm.

Edytowane przez sentio
Opublikowano

Była mowa o "zwykłej" 520 - wg mojego rozumowania chodzi o tę na sorze

Opublikowano

3,5 tyś za prawie 11kg rower to aż taka niebywała okazja.Co ja mówię prawie -dołożyć koszyki ,pedały i 11 kg przewalone,a jak jeszcze wjadą  opony 35 lub 38c to jest co taszczyć na podjazdach.Nie pojmuję fenomenu tego roweru.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, SzpiceR napisał:

Była mowa o "zwykłej" 520 - wg mojego rozumowania chodzi o tę na sorze

RC 500 to ta sama rama, co RC 520 i RC 520 Gravel. I ta sama kompatybilność.

20 minut temu, Gregory34 napisał:

3,5 tyś za prawie 11kg rower to aż taka niebywała okazja.Co ja mówię prawie -dołożyć koszyki ,pedały i 11 kg przewalone,a jak jeszcze wjadą  opony 35 lub 38c to jest co taszczyć na podjazdach.Nie pojmuję fenomenu tego roweru.

Bo to nie jest rower do ścigania, ale do jeżdżenia. Postawiono w nim na wygodę. Przy zwykłej jeździe ta waga nie ma znaczenia. Najdroższy aluminiowy Trek Checkpoint ALR5 za prawie 9 tys. zł waży blisko 10 kg (9.89 kg), najtańszy AL3 na Sorze za 5 tys. zł (10.44 kg). Tak że nie samą wagą żyje rowerzysta.

Edytowane przez sentio