sentio Opublikowano 20 Lutego 2019 Opublikowano 20 Lutego 2019 (edytowane) Pełny opis RC 520 Gravel jest już dostępny na polskim Decathlonie: https://www.decathlon.pl/rower-triban-rc520-gravel-id_8504030.html Ważniejsze różnice: 1) Kierownica Gravel Triban z aluminium z ugięciem 16° co zapewnia lepszy chwyt i doskonały komfort. 2) Opony Hutchinson Overide 35 Tubeless ready, 350 gramów, Ostrzegamy o ryzyku związanym z montażem opon większych niż 36 mm. W istocie, nawet jeśli prześwit widelca i ramy mógłby pozwolić na zamontowanie opon o przekroju 40 mm, powstaje ryzyko upadku z powodu możliwego kontaktu przedniej opony z butem. Może do tego dojść przy małej prędkości i w ciasnych zakrętach, i zależy od rozmiaru ramy i regulacji ustawienia bloków SPD na podeszwie. Edytowane 20 Lutego 2019 przez sentio
pavello Opublikowano 21 Lutego 2019 Opublikowano 21 Lutego 2019 23 godziny temu, sentio napisał: Pełny opis RC 520 Gravel jest już dostępny na polskim Decathlonie: https://www.decathlon.pl/rower-triban-rc520-gravel-id_8504030.html Ważniejsze różnice: 1) Kierownica Gravel Triban z aluminium z ugięciem 16° co zapewnia lepszy chwyt i doskonały komfort. 2) Opony Hutchinson Overide 35 Tubeless ready, 350 gramów, Ostrzegamy o ryzyku związanym z montażem opon większych niż 36 mm. W istocie, nawet jeśli prześwit widelca i ramy mógłby pozwolić na zamontowanie opon o przekroju 40 mm, powstaje ryzyko upadku z powodu możliwego kontaktu przedniej opony z butem. Może do tego dojść przy małej prędkości i w ciasnych zakrętach, i zależy od rozmiaru ramy i regulacji ustawienia bloków SPD na podeszwie. Fajny kolor Szkoda, że mój nie jest taki, ale i tak chciałem swojego malować Natomiast czy szersza kierownica jest lepsza to by się spierał. Ja w poprzednim rowerze (Synapse) miałem kierownice 44cm i był w podobnym rozmiarze. Dziś wiem, że po dwóch jazdach wole 42cm - jest mi wygodniej. Szerokość kierownicy powinna być kwestią geometrii, a nie marketingu (ale mogę się mylić)
maniol Opublikowano 21 Lutego 2019 Opublikowano 21 Lutego 2019 Szerokość kierownicy dobierasz do swojej budowy ciała i szerokości barków Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Szkrobek Opublikowano 23 Lutego 2019 Opublikowano 23 Lutego 2019 Witam Napisałem do Decathlon'u czy będą dostawy wiekszych rozmiarów triban 540.(Bo się zastanawiam nad kupnem tego roweru). Taką odpowiedź dostałem "Dzień dobry dziękuję za przesłaną wiadomość. Uprzejmie informuję, że nie mamy informacji na temat dostaw większych rozmiarów modelu ROWER SZOSOWY ROADCYCLING TRIBAN 540 TRIBAN".
sellaronda Opublikowano 23 Lutego 2019 Opublikowano 23 Lutego 2019 (edytowane) 36 minut temu, Szkrobek napisał: Witam Napisałem do Decathlon'u czy będą dostawy wiekszych rozmiarów triban 540.(Bo się zastanawiam nad kupnem tego roweru). Taką odpowiedź dostałem "Dzień dobry dziękuję za przesłaną wiadomość. Uprzejmie informuję, że nie mamy informacji na temat dostaw większych rozmiarów modelu ROWER SZOSOWY ROADCYCLING TRIBAN 540 TRIBAN". I raczej ich nie będzie, bo ten model został zastąpiony jesienią 2018 r. (u nas od tego roku) przez Tribana RC 520. Jeśli trafisz coś większego z Tribana 540, to chyba tylko przypadkiem Edytowane 23 Lutego 2019 przez sellaronda
Szkrobek Opublikowano 23 Lutego 2019 Opublikowano 23 Lutego 2019 Dziękuję za informacje. Osobiście wole mieć lepsze kola niż tarcze ale chyba taka jest moda. 😊
AdiX Opublikowano 23 Lutego 2019 Opublikowano 23 Lutego 2019 Własnie się teraz zastanawiam czy kupić nowego Tribana na Sorze czy Krossa vento 3.0 z 2018 lub giant content 1 2019. Wszystkie rowery są na osprzęcie Sora, a cena Triban każdy wie 2600, Kross 2700 i Giant 2800. Triban ma karcze tylko nie wiem czy one są dobre jak myślicie ?
Gość Opublikowano 23 Lutego 2019 Opublikowano 23 Lutego 2019 2 godziny temu, AdiX napisał: Triban ma karcze tylko nie wiem czy one są dobre jak myślicie ? Co to znaczy dobre? Jeśli chodzi o siłę hamowania to jak dla mnie jest bardzo dobra, modulacja też jest ok.
marektbg Opublikowano 23 Lutego 2019 Opublikowano 23 Lutego 2019 (edytowane) Ciekawe czy RC500 niebieski trafi u nas do sprzedaży. W Decathlon UK się wyprzedały i od kilku tygodni brak. Właśnie obejrzałem i nawet przejechałem się w Rzeszowie RC520 i kolor to dla mnie porażka, a podejrzewam że w przypadku szarego RC500 jest jeszcze gorzej. Co do hamulców to mam doświadczenie tylko z hydraulikami M375 oraz M6000 w swoich rowerach i te tarczowki z RC520 wogóle mi nie chciały hamować Edytowane 24 Lutego 2019 przez marektbg
Bujak Opublikowano 24 Lutego 2019 Opublikowano 24 Lutego 2019 Coś czuję, że RC520 będzie moim kolejnym rowerem (ale najpierw muszę jeszcze spłacić AM100S)
pavello Opublikowano 24 Lutego 2019 Opublikowano 24 Lutego 2019 (edytowane) Pare słów ode mnie nt Tribana RC 520 po pierwszych jazdach - podlinkuje aby nie przeklejać tutaj Edytowane 24 Lutego 2019 przez pavello 1
Stawski Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 Hej. Pierwszy post na forum a Szaja ogladam od dawna. Bardzo napalilem się na ten rower (520), podoba mi się pod każdym względem. Bylem w Decathlonie i nie mogę rozwiązać dwóch kwestii - rozmiar i model. Przejechalem się po sklepie i na M i na L i czuje różnicę. Mam 179cm, na M fajna była taka kompaktowość roweru natomiast L troche wygodniejszy ale czulem że jestem trochę rozciągnięty nad kierownicę. Instynkt podpowiada mi żeby brać L i jakoś doregulowac do siebie. Może krótszy mostek? Druga sprawa to napęd. Prawdę mówiąc nie potrafie wychwycić różnic pomiędzy Sora a 105 jeżdżąc po sklepie. Wszystko wydaje się takie same. A jesli tak jest to po co płacić te siedem stów więcej? Proszę przekonajcie mnie do 105. Może tam było coś zle wyregulowane? Na koniec dodam że wiem że będę dużo jeździł rekreacyjnie, ale nie będę się ścigał. Poza tym wytlumaczcie proszę jak laikowi, większość przygody z kolarstwem spędziłem na kolazowkach Peugeot'a z przerzutkami na dole ramy i takie napędy jak 105 to dla mnie totalny przeskok.
yacek _b Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 Miałem podobny dylemat co do rozmiaru ramy . Fakt jestem troszkę wyższy ( 185 ) ja wybrałem L-kę . Na M-ce czułem się jak na kucyku . Co do jazdy rekreacyjnej i komfortu to ja jeszcze odwróciłem mostek na + by mieć na początek wyższą ( wygodniejszą ) pozycję . W twoim przypadku jesteś na granicy pomiędzy M-ka a L-ką , musisz sam zdecydować gdzie czujesz się lepiej .
Gość Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 Łatwiej jest dostosować rower do siebie jeżeli jest trochę mniejszy niż trochę większy niz powinien. Jak masz za duża ramę to nic nie zrobisz tak naprawdę. Zastanów się dobrze, jeżeli jesteś na granicy. Piszesz, że M fajny, ale L wygodniejszy? Tylko jesteś rozciągnięty, może to kwestia przyzwyczajenia do tego typu pozycji na rowerze, nie wiem na czym jeździsz i jak długo...
Bujak Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 Miałem podobny dylemat co do rozmiaru ramy . Fakt jestem troszkę wyższy ( 185 ) ja wybrałem L-kę . Na M-ce czułem się jak na kucyku . Co do jazdy rekreacyjnej i komfortu to ja jeszcze odwróciłem mostek na + by mieć na początek wyższą ( wygodniejszą ) pozycję . W twoim przypadku jesteś na granicy pomiędzy M-ka a L-ką , musisz sam zdecydować gdzie czujesz się lepiej .Wzrost to nie wszystko.Próbowałeś jakiegoś bike fit calculator?Np ten? Zobacz „Kalkulator Bike Fit, środki przylegające rozmiar” - https://play.google.com/store/apps/details?id=bike.fit.size.calculator
yacek _b Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 Godzinę temu, Bujak napisał: Próbowałeś jakiegoś bike fit calculator próbowałem kilku w wersji online , powiem ci że różnie to wychodziło , jedne sugerowały rozmiar M inne L , na początku myślałem o zmianie mostka ze 110 na 100 mm , ale jak odwróciłem mostek na + to jest dobrze . Powiem ci że w innym rowerze mam mostek regulowany , przez kilka lat jazdy zjechałem nim na ustawienie 0 , więc w szosie myślę że będzie podobnie . Pozdrawiam.
Bujak Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 Jak wychodzi Ci na granicy M/L to bym brał mniejszy
pavello Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 5 godzin temu, Stawski napisał: Hej. Pierwszy post na forum a Szaja ogladam od dawna. Bardzo napalilem się na ten rower (520), podoba mi się pod każdym względem. Bylem w Decathlonie i nie mogę rozwiązać dwóch kwestii - rozmiar i model. Przejechalem się po sklepie i na M i na L i czuje różnicę. Mam 179cm, na M fajna była taka kompaktowość roweru natomiast L troche wygodniejszy ale czulem że jestem trochę rozciągnięty nad kierownicę. Instynkt podpowiada mi żeby brać L i jakoś doregulowac do siebie. Może krótszy mostek? Druga sprawa to napęd. Prawdę mówiąc nie potrafie wychwycić różnic pomiędzy Sora a 105 jeżdżąc po sklepie. Wszystko wydaje się takie same. A jesli tak jest to po co płacić te siedem stów więcej? Proszę przekonajcie mnie do 105. Może tam było coś zle wyregulowane? Na koniec dodam że wiem że będę dużo jeździł rekreacyjnie, ale nie będę się ścigał. Poza tym wytlumaczcie proszę jak laikowi, większość przygody z kolarstwem spędziłem na kolazowkach Peugeot'a z przerzutkami na dole ramy i takie napędy jak 105 to dla mnie totalny przeskok. Bierz M-kę. Jeśli jesteś na granicy rozmiarów to zawsze bierze się mniejszy i ew. przedłuża mostek, przesuwa siodełko. Różnicy pomiędzy Sorą a 105 jeżdżąc po sklepie raczej nie zauważysz. Wymaga to trochę więcej, szybszej jazdy - jeśli nie jeździłeś wcześniej na "klamkach" Sora powinna Ci wystarczyć - potem możesz ją wymienić - tymbardziej, że RC500 i RC520 to dokładnie ta sama rama. Co do online'owych przeliczników, kalkulatorów - każda marka ma swoje geometrie więc sugerowanie się nimi jest trochę na pół gwizdka. Dodatkowo każdy z Nas jest innej budowy, więc cyferki trochę tak, ale odczucia najpierw
maniol Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 Co do rozmiaru to widzisz co osoba to opinia.Weź taki na którym Ci wygodniej. Zawsze możesz podjechać do innego decathlona i może tam będzie bardziej ogarnięty sprzedawca.Ogólnie jak ja wybierałem rozmiar ramy to głównym wyznacznikiem była dla mnie długość nogi.Co do sora vs 105 to główna różnica 9 koronek vs 11. Troszkę lepsze stopniowanie kasety, troszkę lepsza sprężyna która sprawi że łańcuch nie będzie aż tak odbijać o rame na nierównościach. Troszkę mniejsza masa, ale przy wadze tego roweru uważam, że pomijalny aspekt.Jeśli masz pieniądze zastanów się nad 105, jeśli szukasz taniej śmiało bierz na sorze, starczy ci. Jeżeli to jedyna różnica w tych rowerach, I nie słuchaj że - "na przyszłość sobie wymienisz bo to ta sama rama" . Ehh....Wymiana z sory na sto piątki to wymiana kasety oraz co ważne klamkomanetek, więc wymiana to koszty później ok 1000 zł..... Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Stawski Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 Dzięki za odpowiedzi, przejadę się do innego Decathlonu dzisiaj zobaczyć jeszcze raz Mke i coś czuję że wezme 520. 3,5k jest dla mnie do przełknięcia i poslucham się że to po prostu lepszy sprzęt wart dodatkowych pieniędzy.
wgi Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 W deca na Bielanach Wrocławskich jest 520 L-ka w cenie 3299
Nogi Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 5 minut temu, wgi napisał: W deca na Bielanach Wrocławskich jest 520 L-ka w cenie 3299 Czy aby na pewno RC520 ? To cena "starej" 540.
wgi Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 (edytowane) Taka cena była przywieszona do 520 - nie parzyłem dokładnie na to co napisane na karteczce więc możesz mieć rację ale na 100% kartka była 520. Ta 520 na tym samym wieszaku wisi chyba od tygodnia. Czarna 500 jest w deca w Magnolii - również L-ka. Edytowane 25 Lutego 2019 przez wgi
Graffen Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 (edytowane) 4 godziny temu, maniol napisał: Co do rozmiaru to widzisz co osoba to opinia. Weź taki na którym Ci wygodniej. Zawsze możesz podjechać do innego decathlona i może tam będzie bardziej ogarnięty sprzedawca. Ogólnie jak ja wybierałem rozmiar ramy to głównym wyznacznikiem była dla mnie długość nogi. Co do sora vs 105 to główna różnica 9 koronek vs 11. Troszkę lepsze stopniowanie kasety, troszkę lepsza sprężyna która sprawi że łańcuch nie będzie aż tak odbijać o rame na nierównościach. Troszkę mniejsza masa, ale przy wadze tego roweru uważam, że pomijalny aspekt. Jeśli masz pieniądze zastanów się nad 105, jeśli szukasz taniej śmiało bierz na sorze, starczy ci. Jeżeli to jedyna różnica w tych rowerach, I nie słuchaj że - "na przyszłość sobie wymienisz bo to ta sama rama" . Ehh.... Wymiana z sory na sto piątki to wymiana kasety oraz co ważne klamkomanetek, więc wymiana to koszty później ok 1000 zł..... Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Różnica jest też w kołach i w hamulcach. Koła są lżejsze i mają niższy stożek, A hamulce w 520 mają hydrauliczny zacisk. Edytowane 25 Lutego 2019 przez Graffen
maniol Opublikowano 25 Lutego 2019 Opublikowano 25 Lutego 2019 No to chyba warto dopłacić Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi