Tomaszk Opublikowano 3 Października 2019 Opublikowano 3 Października 2019 Przerzutka działa liniowo w danym zakresie, to manetka odpowiada za stopniowanie czy w danym zakresie jest 11 czy 12 "ząbków". Pytanie tylko, czy przerzutka przystosowana do trybu 42t zapnie łańcuch na 50t.
Uszak84 Opublikowano 3 Października 2019 Opublikowano 3 Października 2019 Dzięki panowie. Nie wiem tylko czy L-ka nie będzie dla mnie za duża, musiał bym przymierzyć, bo wg tabeli to bardziej w M-kę bym musiał celować, ale paradoks jest taki że zazwyczaj lepiej się czuję na nieco większych ramach. Ale nie wiem jak to będzie w przypadku kół 29" bo w takie celuję a do tej pory jeździłem na 26". No i ten jednorzędowy przedni napęd to dla mnie też nowość. Już nie wspominając o SPD. Będzie duuużo nauki
Tomaszk Opublikowano 3 Października 2019 Opublikowano 3 Października 2019 (edytowane) Też się przesiadłem z 26" i 3x8 i jest super. SPD nie ma chyba żaden rower w standardzie. Zmiana napędu z 1x11 na 1x12 po pewnym czasie to tylko dodatkowy koszt przerzutki i manetki, bo łańcuch i kasetę i tak trzeba będzie za jakiś czas wymienić z powodu zużycia. Edytowane 3 Października 2019 przez Tomaszk
Svierq Opublikowano 24 Października 2019 Opublikowano 24 Października 2019 Shimano! jako początkujący uczestnik maratonów poszukuję aktualnie roweru, który zapewni frajdę i będzie solidnym sprzętem na swoim poziomie cenowym . Zainteresowałem się rowerem Kellys Gate 70 29" i mam możliwość jego zakupu za 4000 zł. Chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych osób i zapytać, czy warto? Czy ewentualnie macie jakieś inne ciekawe propozycje, budżet: 4500 zł. Z góry dziękuję za każda odpowiedź.
Piotrk Opublikowano 27 Października 2019 Opublikowano 27 Października 2019 Podpinam się pod pytanie Ja się również zastanawiam nad Gatem 70 a X Calibrem 9.
polmaj Opublikowano 27 Października 2019 Opublikowano 27 Października 2019 (edytowane) W dniu 24.10.2019 o 23:59, Svierq napisał: Shimano! jako początkujący uczestnik maratonów poszukuję aktualnie roweru, który zapewni frajdę i będzie solidnym sprzętem na swoim poziomie cenowym . Zainteresowałem się rowerem Kellys Gate 70 29" i mam możliwość jego zakupu za 4000 zł. Chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych osób i zapytać, czy warto? Czy ewentualnie macie jakieś inne ciekawe propozycje, budżet: 4500 zł. Z góry dziękuję za każda odpowiedź. Jeżeli chodzi o Gate do doplacilbym do 90 , dużo lepsze koła i mocne hamulce https://allegro.pl/oferta/gate-90-szar-ziel-rockshox-sektor-sram-eagle-29x19-8532214984 A gdybym miał wybierać między Gate 70 a x- Caliber 9 , to 70 , x- Caliber to ciężki klocek z pseudo boostem Edytowane 27 Października 2019 przez polmaj
mariuszm Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) Hej, mam małą zagwozdkę 🙂 Czy Kross Level 8 2020 https://www.kross.pl/pl/2020/mtb-xc/level-8-0 , którego mogę mieć za ok 4200 to lepszy wybór niż Merida BigNine 500 Lite 2020 https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/1571/bignine-500-lite za ok 4300 (czyli stówkę więcej)? Kross ma 1x12 SLX i hamulce MT500 (coś ala Deore), ale jest cięższy o ponad 1kg od Meridy. Zapewne swoje robi rama, opony (w Krossie są badziewne Schwalbe), koła i amoryzator. Merida jest ładniejsza wg mnie, ma lżejszy amor Manitou (ale Recon chyba lepszy?), ale napęd to 2x10 Deore i hamulce MT200 (Altusa). Ogólnie to też pytanie czy 4300 to dobra cena za taką Meridę? Niestety na żadnym z ich jeszcze nie siedziałem, Merida ma być dostępna za ok 10 dni w sklepie a Kross za miesiąc. Edytowane 29 Października 2019 przez mariuszm
maciejc4 Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 Hej! W listopadzie planuję kupno roweru do XC. Budżet to 5000zł. Zastanawiam się nad Rockrider 500XC lub Kross Level 10.0 2019 (https://allegro.pl/oferta/rower-gorski-kross-level-10-0-carbon-k-29-r-18-m-8522130895) Generalnie w Decathlonie dużo lepszy osprzęt natomiast za Krossem przemawia karbonowa rama - lepsza baza do późniejszych modyfikacji. Macie może jakieś inne propozycje?
komandosek Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 21 minut temu, maciejc4 napisał: Hej! W listopadzie planuję kupno roweru do XC. Budżet to 5000zł. Zastanawiam się nad Rockrider 500XC lub Kross Level 10.0 2019 (https://allegro.pl/oferta/rower-gorski-kross-level-10-0-carbon-k-29-r-18-m-8522130895) Generalnie w Decathlonie dużo lepszy osprzęt natomiast za Krossem przemawia karbonowa rama - lepsza baza do późniejszych modyfikacji. Macie może jakieś inne propozycje? krossa Level 10 2019 niestety bym skreślił z powodu braku sztywnej osi i obręczy na węższe koła(wewnętrzna średnica 23mm. Jeśli chodzi o xc500 to sensowną wadą jaką w nim zauważyłem jest brak możliwości poprowadzenia linki od myk-myka. Przynajmniej ja nie mam koncepcji jak. Niby jest na dole mocowanie na jeszcze jeden przewód, ale nie wiem jak go przeprowadzić od sztycy. Jeśli chodzi o inne propozycje to proponuję poczytać temat, padło wiele dobrych opcji
BartekM Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) Godzinę temu, mariuszm napisał: Hej, mam małą zagwozdkę 🙂 Czy Kross Level 8 2020 https://www.kross.pl/pl/2020/mtb-xc/level-8-0 , którego mogę mieć za ok 4200 to lepszy wybór niż Merida BigNine 500 Lite 2020 https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/1571/bignine-500-lite za ok 4300 (czyli stówkę więcej)? Kross ma 1x12 SLX i hamulce MT500 (coś ala Deore), ale jest cięższy o ponad 1kg od Meridy. Zapewne swoje robi rama, opony (w Krossie są badziewne Schwalbe), koła i amoryzator. Merida jest ładniejsza wg mnie, ma lżejszy amor Manitou (ale Recon chyba lepszy?), ale napęd to 2x10 Deore i hamulce MT200 (Altusa). Ogólnie to też pytanie czy 4300 to dobra cena za taką Meridę? Niestety na żadnym z ich jeszcze nie siedziałem, Merida ma być dostępna za ok 10 dni w sklepie a Kross za miesiąc. Hej, 3 tygodnie temu zdecydowałem się na Meridę 500 lite z 2019 w wyprzedażowej cenie 3,6k pln. Waga roweru w rozmiarze XL/21" wynosi 13,4kg z pedałami M520. Edytowane 29 Października 2019 przez BartekM
Michal2008 Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, mariuszm napisał: Hej, mam małą zagwozdkę 🙂 Czy Kross Level 8 2020 https://www.kross.pl/pl/2020/mtb-xc/level-8-0 , którego mogę mieć za ok 4200 to lepszy wybór niż Merida BigNine 500 Lite 2020 https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/1571/bignine-500-lite za ok 4300 (czyli stówkę więcej)? Kross ma 1x12 SLX i hamulce MT500 (coś ala Deore), ale jest cięższy o ponad 1kg od Meridy. Zapewne swoje robi rama, opony (w Krossie są badziewne Schwalbe), koła i amoryzator. Merida jest ładniejsza wg mnie, ma lżejszy amor Manitou (ale Recon chyba lepszy?), ale napęd to 2x10 Deore i hamulce MT200 (Altusa). Ogólnie to też pytanie czy 4300 to dobra cena za taką Meridę? Niestety na żadnym z ich jeszcze nie siedziałem, Merida ma być dostępna za ok 10 dni w sklepie a Kross za miesiąc. Rama przemawia zdecydowanie za Meridą, napęd Kross hehe wiem nie pomogłem. Cena za meridę raczej negocjuj poniżej 4 kPLN wtedy będzie ok. 500 Lite z 2019 miała trochę słaby amor dlatego można negocjować bardziej tak mi się wydaje... Godzinę temu, maciejc4 napisał: Zastanawiam się nad Rockrider 500XC lub Kross Level 10.0 2019 Krossa bym odpuścił, ten karbon (Carbon Kross No. 1) to nawet opisu na stronie nie ma co to za wynalazek, i trochę tanio jak na karbon. Ja bym proponował poszukać porządnego aluminiaka i będzie Pan zadowolony Jak coś to bym brał Krossa Level 8.0 lub 9.0 z 2020 lub 500XC Edytowane 29 Października 2019 przez Michal2008
mariuszm Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 23 minuty temu, Michal2008 napisał: Cena za meridę raczej negocjuj poniżej 4 kPLN wtedy będzie ok Nie jestem pewny czy na tyle zejdą z ceną za nowy model, ale spróbuję 😁
Michal2008 Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 7 minut temu, mariuszm napisał: Nie jestem pewny czy na tyle zejdą z ceną za nowy model, ale spróbuję Ja kupowałem model 2018 chyba w styczniu 2018, specjalnie był dla mnie zamawiany, bo nie było w sklepach to kosztował katalogowo chyba 4599, to wynegocjowałem za 3950 jakoś wiem, że ciut poniżej 4000 i też to był nowy model 1
Piotrk Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 Poproszę o namiar sklepu w którym można tak znegocjować cenę 😉
Michal2008 Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 W każdym 😮 jak ktoś chce sprzedać to zawsze się można dogadać. Druga kwestia, że ja kupuje rowery grudzień-styczeń, bo w sezonie to może być ciężko.
komandosek Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) Może nie mieli za co rachunków popłacić Edytowane 29 Października 2019 przez komandosek
Grzegorz_Macko Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 Też tak pomyślałem, święta i sylwestrowe imprezowa ie, to się kasa skończyła i trzeba było coś sprzedać że stratą
Michal2008 Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) Hehe. W drugim sporym sklepie gdzie interesowałem się trekiem też nie było problemu z dobrym zbijaniem ceny. Edytowane 29 Października 2019 przez Michal2008
komandosek Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 Tak teraz zauważyłem że Kross wprowadził w połowie roku dożywotnią gwarancję na ramy aluminiowę z wyłączeniem fulli i 5letnią na karbon/fulle. Super krok naprzeciw wymaganiom rynku
polmaj Opublikowano 30 Października 2019 Opublikowano 30 Października 2019 6 godzin temu, mariuszm napisał: Hej, mam małą zagwozdkę 🙂 Czy Kross Level 8 2020 https://www.kross.pl/pl/2020/mtb-xc/level-8-0 , którego mogę mieć za ok 4200 to lepszy wybór niż Merida BigNine 500 Lite 2020 https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/1571/bignine-500-lite za ok 4300 (czyli stówkę więcej)? Kross ma 1x12 SLX i hamulce MT500 (coś ala Deore), ale jest cięższy o ponad 1kg od Meridy. Zapewne swoje robi rama, opony (w Krossie są badziewne Schwalbe), koła i amoryzator. Merida jest ładniejsza wg mnie, ma lżejszy amor Manitou (ale Recon chyba lepszy?), ale napęd to 2x10 Deore i hamulce MT200 (Altusa). Ogólnie to też pytanie czy 4300 to dobra cena za taką Meridę? Niestety na żadnym z ich jeszcze nie siedziałem, Merida ma być dostępna za ok 10 dni w sklepie a Kross za miesiąc. Osprzęt przemawia za Kross , napęd , hamulce , amortyzator , koła, za Merida przemawia rama , standard boost , podsumowując krótko jeżeli jesteś osobą która nie planuje nic w najbliższym czasie zmieniać tylko cieszyć się jazdą i możesz żyć bez standardu boost to level 8 to rower kompletny , warto w nim tylko zmienić opony na mniej klockowate i cieszyć się jazdą ( możesz go odchudzić o ok 500 gram ) , Merida ma bardziej przyszłościową ramę i jest ładniejsza ale finalnie może cię więcej kosztować , po pewnym czasie napewno będziesz myślał o zmianie hamulców na lepsze , tarcze hamulcowe też tam siedzą najniższej jakości , piasty kół też nie są najwyższej jakości do tego kulki , może cię kusić wymiana napędu , takie małe szczegóły a w przyszłości mogą sporo kosztować 1
Administrator SzajBajk Opublikowano 30 Grudnia 2019 Administrator Opublikowano 30 Grudnia 2019 Najciekawsze hardtaile MTB XC do 5000 zł, w roku 2020. Dobra aluminiowa rama,sztywne osie, powietrzny amor i napęd Shimano Deore, SLX, Sram SX, NX. Co dorzucilibyście do zestawienia?
komandosek Opublikowano 31 Grudnia 2019 Opublikowano 31 Grudnia 2019 (edytowane) 15 godzin temu, SzajBajk napisał: Najciekawsze hardtaile MTB XC do 5000 zł, w roku 2020. Dobra aluminiowa rama,sztywne osie, powietrzny amor i napęd Shimano Deore, SLX, Sram SX, NX. Co dorzucilibyście do zestawienia? Mam wrażenie, że wprowadziłem Cie w błąd (?). Zrobiłem śledztwo i linkę mykmyka można poprowadzić właściwie bez problemu w XC500 - choć nie wewnętrznie. Linka powinna być wyprowadzona zewnętrznie i chować się pomiędzy rurą ramy a tylnym kołem. Podejrzewam, że należałoby przypiąć ją jeszcze do rury podsiodłowej grubszą trytytką, najepiej przed samą korbą bo tam bedzie najmniej widoczna. Potem powinna być poprowadzona tak samo jak inne linki w rowerze - jest tam wolne mocowanie, podejrzewam że właśnie pod to. W ten sposób linka powinna być mało widoczna i nie powinna przeszkadzać, korzystamy w koncu glownie z fabrycznych mocowań Nie warto wierzyć temu, co jakieś randomy wypisują na forach PS. musi być to mykmyk, gdzie mocowanie linki jest w nieruchomej części mykmyka, na dole. Edytowane 31 Grudnia 2019 przez komandosek
mariuszm Opublikowano 31 Grudnia 2019 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Cytat W przedziale 4000-5000 to raczej nowy SLX/XT i NX/GX, niżeli Deore i SX. I hamuce nie mniej niż MT-500 i lepsze. Myk-myk lub samo mocowanie pod niego mile widziane. Kąt główki 69 stopni i mniej.
marcelk Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Hej, Szukam jakiegoś roweru MTB/górskiego do około 4500zł. Budżet mam 5000zł, ale chciałbym coś też przeznaczyć na akcesoria np. rękawice, buty. Nie planuje żadnych maratonów czy wyścigów, bardziej rekreacja. Docelowo mam zamiar śmigać - miasto, ścieżki rowerowe, jakieś lasy, polne drogi, czy troszke trudniejsze inne tereny - ogółem wycieczki, tursytyka itp. Zastanawiałem się dość długo między rowerem crossowym, ale doszedłem do wniosku że ten rower może mnie ograniczyć w pewnym momencie i nie zajadę tam tym rowerem gdzie dotarł bym górskim lub będzie mi mega niekomfortowo. Jeśli zajdzie taka potrzeba to takiemu mtb o mniej agresywnej geometrii i przy zmianie opon z mniejszym bieżnikiem, mogę zyskać bardzo podobny efekt jak na rowerze crossowym. Także suma sumarum szukam MTB 29'er o bardziej rekracyjnej geometrii. Mam 173, ale to już chyba nie problem, producenci(ci lepsi) przystosowali 29er już praktycznie do każdego wzrostu. Zastanawiam się miedzy trekiem marlinem 7 lub xcaliber-7. Wyższe modele mnie odrzucają ze względu na osprzęt Sram z jednym blatem co daje bardzo mało możliwość przełożeń. Znajomy polecił mi też Meride big nine 500 lite z 2020, mogę ją dostać za 4200 zł, czyli jakoś 500zł taniej niż cena katalogowa. Także prosiłbym o radę, jeśli macie jakieś lepsze propozycje, to walcie śmiało
komandosek Opublikowano 21 Stycznia 2020 Opublikowano 21 Stycznia 2020 10 godzin temu, marcelk napisał: Hej, Szukam jakiegoś roweru MTB/górskiego do około 4500zł. Budżet mam 5000zł, ale chciałbym coś też przeznaczyć na akcesoria np. rękawice, buty. Nie planuje żadnych maratonów czy wyścigów, bardziej rekreacja. Docelowo mam zamiar śmigać - miasto, ścieżki rowerowe, jakieś lasy, polne drogi, czy troszke trudniejsze inne tereny - ogółem wycieczki, tursytyka itp. Zastanawiałem się dość długo między rowerem crossowym, ale doszedłem do wniosku że ten rower może mnie ograniczyć w pewnym momencie i nie zajadę tam tym rowerem gdzie dotarł bym górskim lub będzie mi mega niekomfortowo. Jeśli zajdzie taka potrzeba to takiemu mtb o mniej agresywnej geometrii i przy zmianie opon z mniejszym bieżnikiem, mogę zyskać bardzo podobny efekt jak na rowerze crossowym. Także suma sumarum szukam MTB 29'er o bardziej rekracyjnej geometrii. Mam 173, ale to już chyba nie problem, producenci(ci lepsi) przystosowali 29er już praktycznie do każdego wzrostu. Zastanawiam się miedzy trekiem marlinem 7 lub xcaliber-7. Wyższe modele mnie odrzucają ze względu na osprzęt Sram z jednym blatem co daje bardzo mało możliwość przełożeń. Znajomy polecił mi też Meride big nine 500 lite z 2020, mogę ją dostać za 4200 zł, czyli jakoś 500zł taniej niż cena katalogowa. Także prosiłbym o radę, jeśli macie jakieś lepsze propozycje, to walcie śmiało Weź kilka różnych rowerow na testy, to co Ci sie wydaje nie musi miec pokrycia w rzeczywistości. Moze jakis gravel tez wart przetestowania?
Rekomendowane odpowiedzi