kolaNka Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 (edytowane) Hej wszystkim. Przymierzam się do zakupu roweru XC Hardtail do startu w maratonach/XC (na początek tereny wielkopolskie). Nie startowałam i nie trenowałam wcześniej na tego typu rowerze - od 2016 z roczną przerwą rekreacyjna jazda, dwa razy w górach, na Kellys Vanity 20 (specyfikacja - https://swiatrowerow.com.pl/kellys-vanity-20-26-cali-mietowy-damski-2018.html) i ten rower towarzyszy mi do dziś. Z racji celu obecnie celuję w model typu Hardtail na kołach 29 cali (obecny ma 26', rama 17') w budżecie do 5000 zł - mam 164 cm wzrostu. Nie jestem dobrze obeznana z rowerami - co moglibyście polecić sprawdzić takiej osobie? Po zrobieniu drobnego reaserchu pomyślałam o Merida Big Nine 500 Lite, ewentualnie Trek Procaliber, Rockrider? Merida przekonuje mnie osprzętem przy obecnym roczniku 2020 takim jak w 2018, m.in. widelec Manitou Markhor. Zależy mi na tym, aby rower miał rozwojową ramę - w przyszłości zakładam modyfikacje i ulepszenia, jednak na chwilę obecną i w tym sezonie ma to być rower do treningu (trening > umiejętności > sprzęt), obeznania się i startu w kilku maratonach - dobrze, aby w momencie zakupu był już dość "wyposażony". Przy Meridzie słyszałam opinie o słabym osprzęcie w hamulcach, ale może dla osoby początkującej to na początek wystarczy? I kolejna kwestia - napęd: 2x10 czy 1x11? 1x11 wydaje mi się na obecne umiejętności trochę hardcorowy Edytowane 29 Lutego 2020 przez kolaNka
ahaja Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 Przy wzroście 164cm chyba powinnaś rozglądać się za ramą 15''. Napęd: 2x10. Tani w użytkowaniu, solidny, żywotny, nie trzeba sprzedawać nerki by zmienić komponent. Zerknij na kanał Daniela na YT i jeden z ostatnich filmów o XTRach ... grunt to zdrowy rozsądek. Koła - mimo, że 5kzł to dużo monet, to nie spodziewaj się super kół w tych rowerach. I uważaj na wydumane 'standardy' jak np u Treka. Jeśli masz 164cm to nawet takie MT200 Cię zatrzymają - nie musisz stawać w miejscu przecież. A może warto zerknąć na średnie koło 27,5''? Poszperałbym jeszcze w ogłoszeniach za jakimś używanym: wtedy zapewne będzie miał znacznie lepszy amor, porządne koła i normalny napęd - bo zwykle ktoś już 'optymalizuje' rower zmieniając dopasowując komponenty ... a cena leci na łeb. 😉
Accent_Szaj Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 Zdecydowanie Merida Big Nine 500 Lite. Heblami się nie przejmuj , bo oba rowery mają je średnie i nie przeznaczone do ścigania. Tym bardziej , że piszesz o upgrade , czyli to pierwsze będziesz musiała zmienić. Merida dodatkowo jest tańsza , a za różnicę możesz kupić już M6000 które to hamulce rewelacyjnie się sprawują. Ps.weź sobie 2x. Jest to napęd uniwersalny. Zresztą @SzajBajk również w swoim najnowszym filmie o idealnym rowerze mówi , że właśnie taki napęd by wybrał
Casko Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 Witam wszystkich forumowiczów! Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu roweru, który byłby połączeniem charakteru sportowego i rekreacyjnego (z naciskiem na to pierwsze). Na początku szukałem roweru używanego ale jakoś nie trafiłem na nic, co spełniłoby moje oczekiwania. Po długim namyśle zdecydowałem się na kupno nowego roweru, ale niestety nie mam praktycznie żadnego doświadczenia w tych sprawach (ostatni rower jakim jeździłem kupiłem ponad 10 lat temu i nie był to żaden cud techniki). Jeśli miałbym określić poziom swoich umiejętności, to chyba nie jestem nawet amatorem Po prostu lubię wybrać się na przejażdżkę i spędzić trochę czasu na świeżym powietrzu, ale w przyszłości chciałbym trochę więcej i dalej jeździć. Po przeczytaniu wielu postów na forach oraz obejrzeniu wielu recenzji na yt waham się pomiędzy Trek x-caliber 8, a Merida Big.nine 500 lite. Czy możecie mi coś doradzić względem tych rowerów? Nie ukrywam, że dużym atutem byłaby możliwość zamontowania błotników na spokojniejsze przejażdżki (bez konieczności pakowania się w specjalny strój rowerowy). Może macie też inne propozycje w tej cenie? (Kross odpada, nie przemawia do mnie wizualnie ) Czy według was jest w ogóle sens pchać się od razu w tego typu rower czy może jednak lepiej zacząć od jakiejś niższej półki? Nie ukrywam, że na początku szukałem czegoś w budżecie 2000-2500 PLN, ale za każdym razem znajdowały się "cosie" wywołujące myśl "lepiej dołożyć 200 zł i będzie model wyżej", aż doszedłem do górnej granicy 4500 PLN. Wychodzę z założenia, że lepiej zapłacić trochę więcej i dłużej cieszyć się niezawodnym sprzętem, ale może jest to niesłuszne założenie albo po prostu na wyrost w moim przypadku (głównie amatorska jazda). Z góry dziękuję za wszelkie rady i opinie. Pozdrawiam Przemek
leszcz Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 Jak Cię stać to bierz "sercem". Oba 1 klasa. Będzie cie nakrecać do kręcenia 😁
bebus17 Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 Witam, szukam roweru a w zasadzie dwóch do rekreacyjnej jazdy po terenach podgórskich i górach max 1000 m n.p.m. oczywiście z koniecznością przejechania paru km asfaltem. Nikt z dwójki jeżdżących nie będzie brał udziału w wyścigach itd. Wzrost 173 cm i przekrok 71 cm oraz 172 i 70 cm. Jedna osoba idzie za trendem i chce koła 29 cali natomiast druga 27,5 cala bo uważa, że 29 będą za duże. Przy 29 calach merida big nine 500 lite oraz trek x-caliber 8 dobrze poradziły sobie z górną rurą ramy i jest stosunkowo nisko co przy takim przekroku wydaje się być dobrą opcją. Są jakieś inne modele, które do rekreacji byłyby lepsze? Bo zarówno trek jak i merida na swoich stronach wskazują, że to modele na "wyścigi XC". Czy do rekreacji się sprawdzą ? Z rowerem na 27,5 calowych kołach jest jeszcze większy problem bo mamy tylko meridę big seven 500 ? Ktoś kupił w góry inny rower? Budżety około 4500 zł 🙂 1
Aliasrakieta Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 Witam mam dylemat jaki rowerek wybrać do ok. 5k, wzrost 185cm 90kg ale planuje do 75 zejść bo to moja optymalna waga. Jazda raczej amatorska las, asfalt, w każdym rowerku miałem problem z suportem, noga lubi depnąć. Waham się między Mustang m7 a Mustang m6 może w grę wchodzi jeszcze Mustang EVO2 2, a może jest coś jeszcze wartego uwagi To będzie mój pierwszy rower od ok 6lat więc nie mam wielkich wymagań https://m.romet.pl/Katalog_rowerow,MTB,9,767,2020.html
marcin90 Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 43 minuty temu, Aliasrakieta napisał: Witam mam dylemat jaki rowerek wybrać do ok. 5k, wzrost 185cm 90kg ale planuje do 75 zejść bo to moja optymalna waga. Jazda raczej amatorska las, asfalt, w każdym rowerku miałem problem z suportem, noga lubi depnąć. Waham się między Mustang m7 a Mustang m6 może w grę wchodzi jeszcze Mustang EVO2 2, a może jest coś jeszcze wartego uwagi To będzie mój pierwszy rower od ok 6lat więc nie mam wielkich wymagań https://m.romet.pl/Katalog_rowerow,MTB,9,767,2020.html też się zastanawiałem nad rometem gdyż poprzedni rower był własnie tej firmy, w końcu padło na kellysa gate 90 rocznik 2019, ma lepszy osprzęt od rometów głownie chodzi o amortyzator na necie wychaczysz go w cenie 4300 mi udało sie go kupić za 4100
Casko Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 W dniu 2.03.2020 o 21:28, leszcz napisał: Jak Cię stać to bierz "sercem". Oba 1 klasa. Będzie cie nakrecać do kręcenia 😁 Dzięki za odpowiedź. Po długiej analizie zastanawiam się jednak, czy nie będzie to sprzęt znacznie przewyższający moje potrzeby i umiejętności, a przede wszystkim czy spełni moje oczekiwania. A co sądzicie o tych dwóch rowerach: 1. https://www.bikeman.pl/talon-29er-2-ge-m-2020,3,17826,38320 2. https://www.bikeman.pl/talon-29er-1-ge-black-pure-red-m-2020,3,17826,38203 Wydaje mi się, że na nich będzie bardziej komfortowa pozycja do dalszych podróży, ale nie wiem czy są warte swojej ceny
leszcz Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 14 minut temu, Casko napisał: Dzięki za odpowiedź. Po długiej analizie zastanawiam się jednak, czy nie będzie to sprzęt znacznie przewyższający moje potrzeby i umiejętności, a przede wszystkim czy spełni moje oczekiwania. A co sądzicie o tych dwóch rowerach: 1. https://www.bikeman.pl/talon-29er-2-ge-m-2020,3,17826,38320 2. https://www.bikeman.pl/talon-29er-1-ge-black-pure-red-m-2020,3,17826,38203 Wydaje mi się, że na nich będzie bardziej komfortowa pozycja do dalszych podróży, ale nie wiem czy są warte swojej ceny To już inny dział.
xousik Opublikowano 19 Marca 2020 Opublikowano 19 Marca 2020 Witam, przymierzam się do zakupu roweru MTB, odrazu zaznaczę że jestem totalnym laikiem i dopiero będę zaczynał swoją przygodę z tym sportem. No więc mam upatrzone 2 modele: MERIDA BIG NINE 500 LITE https://bikeatelier.pl/rowery-gorskie/47278-rower-merida-big-nine-500-lite.html KROSS LEVEL 9.0 https://www.kross.pl/pl/2020/mtb-xc/level-9-0 Rower miał by służyć do jazdy leśnymi i górskimi szlakami, w przyszłości napewno chciał bym też spróbować swoich sił w wyścigach typu "Wisła 1200" czy "Carpatia Divide" proszę o pomoc w wyborze najlepszej opcji. Jeśli masz jakąś lepsza propozycje od tych powyżej to śmiało pisz, cena roweru najlepiej do 5000zł.
mariuszm Opublikowano 19 Marca 2020 Opublikowano 19 Marca 2020 (edytowane) Miałem podobny dylemat tyle że pomiedzy Level 8 a tą Meridą. Wybrałem Levela, bo ostatecznie bardziej mi podpasował - geometria, napęd na trasy, które pokonuję i ceną 😄. Nie wydaje mi się jednak, żeby rower z napędzie 1x był najlepszym pomysłem na długie wyścigi typu "Wisła". To wg mnie sprzęt bardziej do krótkich (50-60km) tras terenowych. Trzeba też pamiętać, że 500lite jest nieco dłuższa od Levela i nie każdemu może to pasować - mi nie podeszło. Edytowane 19 Marca 2020 przez mariuszm
Przemo111 Opublikowano 24 Marca 2020 Opublikowano 24 Marca 2020 (edytowane) Witam serdecznie. Chciałbym was prosić o pomoc, którego z nich wybrać? 1. Banshee Spitfire v2 - amortyzator przód RockShox Revelation, tył Fox Float DPX2, osprzęt slx, hamulce sram level 2. Giant Trance 3 - amortyzator przód Rock Shox Sector Silver TK Solo Air, tył ROCK SHOX Deluxe RT, osprzęt deore, hamulce SHIMANO M365 3. Scott Genius (2016r) - amortyzator przód Rock Shox Sector Silver TK Solo Air, tył X-Fusion Nude, osprzęt slx, hamulce Shimano M396 Koła bez znaczenia, interesuje mnie wasze zdanie na temat ramy, amortyzatorów, eksploatacji i ewentualnych kosztów serwisów jeśli macie taką wiedzę. Z góry dziękuję i pozdrawiam! Edytowane 25 Marca 2020 przez Przemo111
TOMALA72 Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 (edytowane) Z nadzieją na to, że Świat poradzi sobie z pandemią i będzie można swobodnie jeździć, noszę się z zamiarem zakupu trailówki dla syna, który wyrósł ze swojego Speca Pitcha. Wstępny wybór padł na Rockridera AM 100 HT. Co sądzicie? Moim zdaniem geometria fajna, napęd 1x11 Sram NX, RS Sektor, Myk myk, sztywne osie boost, dobre koła tylko heble takie sobie budżetowe. https://www.decathlon.pl/rower-mtb-am-100-ht-id_8543080.html Edytowane 28 Marca 2020 przez TOMALA72
PiotrekGT Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 Jest spoko ogółem jak za tą cene tylko tył ma troche długi. To przez tą ich propagande switch and ride. Rama pod 3 rozmiary kol a wiadomo że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Gdyby byla projektowana stricte pod 27 to ogon zapewne byłby krótki. No chyba że interesujecie się kołem 29 to nie mam zastrzeżeń. Jeśli chodzi o koło 27 no to przychodzi mo do glowy twoj dartmoor tylko w wersji evo i marin san quentin 2. Ale oba nie posiadają mykmyków. Na kole 29 jest kross dust 1.0 który myk myka już ma. 1
TOMALA72 Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, PiotrekGT napisał: Gdyby była projektowana stricte pod 27 to ogon zapewne byłby krótki. No chyba że interesujecie się kołem 29 to nie mam zastrzeżeń. Przez chwilę przeszedł mi przez głowę szalony pomysł by się ustatkować rowerowo, sprezentować synowi Primala a sobie sprawić rowerek z dwoma kompletami kół:) Edytowane 28 Marca 2020 przez TOMALA72
cepelia Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 59 minut temu, TOMALA72 napisał: Przez chwilę przeszedł mi przez głowę szalony pomysł by się ustatkować rowerowo, sprezentować synowi Primala a sobie sprawić rowerek z dwoma kompletami kół:) To podobno miał być prezent dla niego...
TOMALA72 Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 22 minuty temu, cepelia napisał: To podobno miał być prezent dla niego... 😁 Primal Młodemu zawsze się podobał:)
adisan82 Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 Czesc stoje przed dylematem co wybrac w okolicach 4tys, moje typy to: 1) wlasnie kross lvl 10 2018 - 3999zl https://www.kross.pl/pl/2018/mtb-xc/level-10-0-2018 2) MTB XC 500 29'' ROCKRIDER - 4500zl https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8518393.html 3) Specialized Crave Expert 29 - 4400zl https://katalog.bikeworld.pl/2016/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/specialized/47182/crave_expert_29 za krossem przemawia Rama ? Rock i Spec maja fajny osprzet (reba), co waszym zdaniem bedzie lespze ? Jak waszym zdaniem wypada ten kross na tle Rocka i Speca ?
Tomaszk Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 Spec ma osie 9 mm na zaciski, napęd 1x10 30 <-> 11-42. Kross fajny, tylko, że waga podana jest dla rozmiaru S 27.5, o czym nie piszą. Gwarancja na ramę 5 lat. RR waga też jest zaniżona (mój ważył ok 12,1 kg), gwarancja na ramę dożywotnia. Speca bym nie brał. Jak musi być napęd 2x, to Kross, jak może być 1x12 to znów wybrałbym RR.
adisan82 Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 Dzieki, Spec fajny ale te QR 9mm to faktycznie troche stare/slabe rozwiazanie czyli na polu zostaje lvl 10 lub RR 500 ktory da lepsza baze pod upgrade ? Normalnie smigam na 1x11 sram i raczej bede kierowal sie w tym kierunku, nawet 1x10 w Wlkp. nie mamy duzych gorek
Tomaszk Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 3 minuty temu, adisan82 napisał: czyli na polu zostaje lvl 10 lub RR 500 ktory da lepsza baze pod upgrade ? W RR500 możesz zmienić opony i przejść na tubeless (ja tak zrobiłem, opony Rocket Ron) = minus 500g W końcu zamówiłem robione drugie koła, żeby mieć jeden kpl na zawody, drugi na trening (z domu dojazdy w teren mam asfaltami, szkoda mi było Rocet Ronów), na piastach DT350. Lżejsza kaseta Sunrace i na kompletnych kołach mam uzysk minus 900g. Do tego dałem sztycę węglową. Obecnie rower waży mi 10,9 kg, a wydałem na niego więcej niż gdybym kupił XC900 za 6999 zł, który ważt 10,5 kg 😉 (tylko, że ja kupowałem za 4999 zł). Z plusów mam 2 komplety kół i dożywotnią gwarancję na ramę (XC900 ma 5 lat).
adisan82 Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 Bez dwoch zdan osprzet w RR jest lepszy, tylko zastanawiam sie czy nie brac Krossa jako baze na ewentualne modyfikacje, czy dobrze czytam specyfikacje krossa/RR i w obu jest Tubeless Ready, z osiami BOOST, w rozm. 15 mm z przodu i 12 mm z tyłu ? Czy wcisne GX na FH-M6010 teoretycznie jest MTB 11-speed,
adisan82 Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) Racja 100/142, Kross i rr mają sztywne ośki ale tylko rr ma boosta 110/148 Edytowane 30 Marca 2020 przez adisan82
Rekomendowane odpowiedzi