ari_gold Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam. Skoro tyle osób zastanawia sie nad wyborem roweru to pochwale sie co ja zakupilem. Osobiscie sam miałem dylemat co wybrac jednak po przetestowaniu kilku sztuk (trek xcaliber 8, scott scale, giant roam 0 disc, kellys gate 30, scott aspect 910, kross level,cube attention sl) najlepiej jezdziło mi sie na scott aspect 910. Można mówic wiele i doradzac jednak prawda jest taka, ze trzeba sie kazdym przejechac. Kazdy jest inny i kazdy inaczej jeżdzi(choć trek xcaliber 8 i scott aspect 910 sa prawie identyczne. Trek ma zdecydowanie szersza kierownice jednak , reszta prawie identyczna).Tak czy siak wszystkim zastanawiajacym sie nad zakupem polecam jazdy testowe, sprawdzanie suchych danych w internecie niewiele nam powie, bo rowery z okreslonego pułapu cenowego maja bardzo podobne wyposażenie. Pozdrawiam Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez ari_gold
Nenedugo Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Witam, pisałem już w innym miejscu ale teraz już człowiek jest bardziej zdecydowany. Wybór na 85% będzie pomiędzy: 1. Giant Talon 29 1: https://www.giant-bicycles.com/pl/talon-29er-1-ge 2. Merida Big.Nine 500 Lite: https://www.rowerymerida.pl/produkt1655/bignine-500-lite-rower-merida.html Wiem, że różnica w cenie jest dość spora w dodatku, że Giant jest w jednym z sklepów za 3300. Bardzo proszę Was o opinię czy warto faktycznie tyle dopłacić by mieć Meride. Waga moja to 117kg oraz wzrost 183cm. Jeżdżę po asfalcie, lesie oraz w tym roku pierwsze góry - Stecówka, Szyndzielnia. W grę nie wchodzą żadne zjazdy, maratony czy też przygotowane trasy w górach. Lubię prędkość i adrenalinę, ale wolę samemu ustanawiać swoje rekordy Rowerek ma posłużyć kilka lat, tak jak aktualna 8-io letnia Merida Matts 10V I ostatnie pytanie, chyba najważniejsze - czy cena tej Meridy jest adekwatna do osprzętu, czy też w sklepie walczyć o jakąś zniżkę ? Wszystkie sklepy sprzedają ją po cenie katalogowej :(((
BrianGilcrest Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Merida! Godzinę temu, Nenedugo napisał: I ostatnie pytanie, chyba najważniejsze - czy cena tej Meridy jest adekwatna do osprzętu, czy też w sklepie walczyć o jakąś zniżkę ? Wszystkie sklepy sprzedają ją po cenie katalogowej :((( model Merida Big.Nine 500 Lite to obecnie jedna z lepszych propozycji cena/jakość na naszym rynku. Z uwagi na popyt na ten model i początek sezonu "walcz" o akcesoria/osprzęt lub bon/kartę rabatową w danym sklepie. BTW czasem ważniejsza jest atmosfera i pomoc ze strony sklepu-serwisu gdzie kupujesz rower niż bonusy.
Nenedugo Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 55 minut temu, BrianGilcrest napisał: Merida! model Merida Big.Nine 500 Lite to obecnie jedna z lepszych propozycji cena/jakość na naszym rynku. Z uwagi na popyt na ten model i początek sezonu "walcz" o akcesoria/osprzęt lub bon/kartę rabatową w danym sklepie. BTW czasem ważniejsza jest atmosfera i pomoc ze strony sklepu-serwisu gdzie kupujesz rower niż bonusy. @BrianGilcrest Rower będę kupować, jak dobrze pójdzie w Bike Atelier a co do tematu walki to w takim razie będę walczyć
Tuptam Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 2 godziny temu, BrianGilcrest napisał: Merida! model Merida Big.Nine 500 Lite to obecnie jedna z lepszych propozycji cena/jakość na naszym rynku. Z uwagi na popyt na ten model i początek sezonu "walcz" o akcesoria/osprzęt lub bon/kartę rabatową w danym sklepie. BTW czasem ważniejsza jest atmosfera i pomoc ze strony sklepu-serwisu gdzie kupujesz rower niż bonusy. Wersja na 2019 rok to bida za te pieniądze.
Nenedugo Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 16 minut temu, Tuptam napisał: Wersja na 2019 rok to bida za te pieniądze. @Tuptam rozumiem, że masz na myśli tutaj motyw z zmianą amora kosztem sztywnej osi ? Czy coś innego masz jeszcze na myśli ?
Tuptam Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 7 minut temu, Nenedugo napisał: @Tuptam rozumiem, że masz na myśli tutaj motyw z zmianą amora kosztem sztywnej osi ? Czy coś innego masz jeszcze na myśli ? Spojrzałem na wersje 2018 i tam również króluje deore, słaby amor i hample. Osobiście nie kupiłbym tego roweru w tych pieniądzach. Poza rozwojową ramą nie ma tam nic takiego co byłoby warte wydania prawie 5k.
Michal2008 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 4 minuty temu, Tuptam napisał: nie ma tam nic takiego co byłoby warte wydania prawie 5k. Nie podkręcajmy atmosfery raczej bliżej 4k, a nawet poniżej no chyba, że kupujesz w cenach katalogowych
Nenedugo Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 4 minuty temu, Tuptam napisał: Spojrzałem na wersje 2018 i tam również króluje deore, słaby amor i hample. Osobiście nie kupiłbym tego roweru w tych pieniądzach. Poza rozwojową ramą nie ma tam nic takiego co byłoby warte wydania prawie 5k. @Tuptam Pamiętaj proszę o tym, że rower ten nie będzie brał udziału w żadnych maratonach czy też ostrej jeździe po górach. Ma to być rower na lata - dla mnie to czas ok.7-10 lat - który wytrzyma pod moją masą, nie będzie problemów większych z częściami a serwis tego, będzie na tyle prosty i tani, że będę mógł go robić sb sam Nie szukam roweru który ma być nie do zajechania, bo takiego cena zaczyna się od 15k+ Teraz, Michal2008 napisał: Nie podkręcajmy atmosfery raczej bliżej 4k, a nawet poniżej no chyba, że kupujesz w cenach katalogowych @Michal2008 będą twarde negocjacje, bo nie ukrywam, że nie po to są duże sklepy które sprzedają X rowerów rocznie bym ja miał kupić go za cenę katalogową
BrianGilcrest Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 4 godziny temu, Tuptam napisał: Wersja na 2019 rok to bida za te pieniądze. Możesz to uzasadnić. 3 godziny temu, Tuptam napisał: Poza rozwojową ramą nie ma tam nic takiego co byłoby warte wydania prawie 5k. Hah...rower w sprzedaży za 1.000$ będzie pełen kompromisów....ale jak słusznie zauważyłeś...w Big.Nine 500 podstawowa część roweru pozwala na przyszłe modyfikacje 3 godziny temu, Nenedugo napisał: Nie szukam roweru który ma być nie do zajechania, bo takiego cena zaczyna się od 15k+ Paradoksalnie, elementy przedmiotowego modelu Meridy mogą mieć dłużysz resurs i żywotność bez serwisu niż dzisiejsze rowery i ich szpej z nieco wyższej półki.
ari_gold Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Patrzyłem na ta meride i faktycznie jak ktos wyzej napisał to cena za wysoka w stosunku do tego co ma rower.
Nenedugo Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Witam, zakupiłem Big.Nine 500 Lite. Uważam, że dokonałem dobrego zakupu. Wiem, że część i tak nie popiera mojego wyboru, ale to ja na nim będę jeździć a nie wy Jeśli ktoś będzie chętny dopytać się jak rowerek się spisuje itd. piszcie na PRIV. Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie rady/nie rady/sprzeciwy/akceptacje itd. 1
BrianGilcrest Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 2 godziny temu, Nenedugo napisał: zakupiłem Big.Nine 500 Lite. Moje gratulację....good luck
Tomaszek1988 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Mierzyłem Specialized Chisel z roku 2018 w rozmiarze L (mam 188cm, przekrok 86) i był dobry, nie było rozmiaru XL by się do niego przymierzyć. Mam szansę kupić Expert 2x z roku 2018 w dobrej cenie (<5000) w rozmiarze L, standover dla niego to 81,4cm, dla rozmiaru XL 84,5cm więc czy chyba ten rozmiar będzie za duży dla mnie. Jakieś porady tych którzy mają ten model odnośnie rozmiaru ramy dla mnie ? oba mają te same geometrię, więc rozmiar L będzie odpowiedni wg mnie. Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez Tomaszek1988
marcusling Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 W dniu 11.04.2019 o 09:54, Nenedugo napisał: 2. Merida Big.Nine 500 Lite: https://www.rowerymerida.pl/produkt1655/bignine-500-lite-rower-merida.html Wiem, że różnica w cenie jest dość spora w dodatku, że Giant jest w jednym z sklepów za 3300. Bardzo proszę Was o opinię czy warto faktycznie tyle dopłacić by mieć Meride. Waga moja to 117kg oraz wzrost 183cm. Jeżdżę po asfalcie, lesie oraz w tym roku pierwsze góry - Stecówka, Szyndzielnia. W grę nie wchodzą żadne zjazdy, maratony czy też przygotowane trasy w górach. Lubię prędkość i adrenalinę, ale wolę samemu ustanawiać swoje rekordy Rowerek ma posłużyć kilka lat, tak jak aktualna 8-io letnia Merida Matts 10V Przy twoim wzroście taka optymalna waga to koło 80 kg. A tak z ciekawości - jaka maksymalną wagę ridera podaje Merida dla swoich rowerów górskich?
Bronek5 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam serdecznie szanowne grono forum. Posiadam Kross A7 2013 z którego jestem bardzo zadowolony. Jednak apetyt rośnie w miarę jeżdżenia Od dłuższego czasu szukam ciekawego nowego roweru, wpadły mi w oko ( aż sam sobie nie wierzę, kiedyś sam z siebie bym się śmiał https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-100-29-id_8405350.html oraz najbardziej mnie interesujący https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-100-s-29-id_8518388.html posiadają wszystko czego bym oczekiwał ( aczkolwiek jestem wielkim fanem RockShox`a) . Nie jeżdżę na zawody, głownie po lesie oraz uwielbiam nazwijmy to amatorskie traile ( oczywiście nie skacze na hopkach wyższych niż do kolana ). 100 kg wagi, 180 cm wzrostu, kontuzja kręgosłupa po rwie kulszowej, więc tutaj bardzo uważam i hopki się skończyły. Nie jest to mały wydatek dla mnie, a chciał bym już coś konkretnego zmienić. Czy może coś takiego:https://www.rowerymerida.pl/produkt1657/bignine-500-rower-merida.html lub https://www.rosebikes.pl/rose-count-solo-2-bike-now-2671443 https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8518393.html nie jestem zwolennikiem amortyzatorów Santour, może dlatego że widziałem tylko tanie modele i amortyzatorem bym ich nie nazwał. Doświadczonych kolegów chciał bym zapytać czy taki Full XC 100s będzie się nadawał na ścieżki leśne, czasami dużo podjazdów, trasy do 50 km max, czy dać sobie spokój z fullem i kupić HT, a może zostać przy starym i tylko jeździć więcej Pozdrawiam Edytowane 20 Kwietnia 2019 przez Bronek5
trollu Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 jeśli chcesz fulla to i tak będzie Cię do niego ciągnąć. Na kręgosłup też "pomoże" - tylny zawias nie jest od podnoszenia komfortu ale jednak full to "ponton" w porównaniu z ht i tego ukryć się nie da. Jeśli będzie dawać fun to będą to dobrze wydane pieniądze. Ale trzeba pamiętać, że to full xc chociaż po Twoim opisie w zupełności by wystarczył i dobrze sprawdziłby się podczas wycieczek Meridę odpuść, z w/w najsłabiej się prezentuje. A czy RR czy Rose - to już zależy czy chcesz osprzęt Srama czy Shimano, czy 1x czy 2x
Bronek5 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Niestety nie mam znajomego który posiada fulla, wszyscy HT. Obawiam się bujania pod górkę ( a żeby mnie baba z mlekiem nie wyprzedziła ). Moim marzeniem jeżeli idzie o rowerowe wyprawy do wjazd i zjazd z Turbacza ( pokonany pieszo). Delikatne też obawy mam o napęd 1x12, w chwili obecnej mam 3x10, a dużej zębatki z przodu nigdy nie wykorzystuje..
zyleta__1916 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 (edytowane) Witajcie Ja,z kolei mam Treka X-Caliber 8 2016 29er rama 18,5 virtual 19,5 i on z kolei czasem wydaje mi się ciut za dlugi(620 górnej rury) Mam 176 cm i nogę sluszną 82 cm. W tym Treku mam sztyce z 0 offsetem i mostek 70 mm miast 90 oryginalnego. Siodło też przesuwam do przodu, czasem na maxa. Reasumując:Lubię ten rower ale... czasem sprawia mi subtelny dyskomfort. Jestem dość rozciagniety trenuję jogę, ale w tym roku pojawiła się kontuzja barku i nawet na drugim crossowym Cube Ltd Cls 19"(585 górnej rury) też odczuwam subtelny ból. Mam dylemat czy sprzedać Treka kosztem np. Cube Attention Sl, KrossLevel 8.0(oba z górną rurą 590 i 592)lub albo przede wszystkim Merida Big Nine 500(tu dylemat M czy L) Czy ew. dam radę skorygować pozycję w Treku np przez ciut bardziej giętą kierownicę? Dodam ze plecy w Treku mnie nie bolą a rower który najlepiej wspominam to... Cube Attention 2014 (600 górnej rury, oryginalna sztyca z jakimś tam offsetem i mostek 80 mm) Dodam też ze na Treku jezdzi sie fajnie, czuć tą dynamikę wymuszoną geometrią Edytowane 1 Maja 2019 przez zyleta__1916
Bronek5 Opublikowano 3 Maja 2019 Opublikowano 3 Maja 2019 Witam, a może coś takiego : https://cube.pl/2019/rowery/mountainbike/hardtail/attention/cube-attention-sl-blacknwhite-2019/ ?
zyleta__1916 Opublikowano 3 Maja 2019 Opublikowano 3 Maja 2019 Oj chyba kolega nie czytał mojego postu, wymienilem Attention SL ale faworytem jest Big Nine 500. Miałem ostatnio kilka Cubów(Acid nawet Ltg pro wcześniej Attention 2014) i czas na coś może pośrodku między Cubem a Trekiem. Mam dobre zadnie o Cube ale gdy mialem 17" przy 176 cm(ltd pro i acid) to mialem odzcucie ze ja pedałuję a rower stoi w miejscu 😁. Juz sporo tańszy Attention ale 19" szedł jak nalezy, prawie jak Trek... Tyle że pomidory leżały na ramie 🤓 Przychlast w sklepie doradzał 17" a ja na to sranie w banie 😜🤗 Już wolę te przygody ale jak chociaż czuję że kobyła idzie 😎
Bronek5 Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 Przepraszam zyleta, ja podpinałem się do swojego postu
zyleta__1916 Opublikowano 4 Maja 2019 Opublikowano 4 Maja 2019 2 godziny temu, Bronek5 napisał: Przepraszam zyleta, ja podpinałem się do swojego postu Spox tu generalnie bałagan 👍😎
Bronek5 Opublikowano 11 Maja 2019 Opublikowano 11 Maja 2019 Witam, Chciał bym podzielić się wrażeniami z pierwszej mojej wycieczki RR XC100S. Ogólnie super, wygodny, sztywny, zawieszenie nie „buja”. Plusy: Damper, coś pięknego jak pracuje, nie ma żadnego bujania, a na zjazdach przyklejony do nawierzchni. Napęd, bardzo dobrze się spisuje, na jednym podjeździe miałem mały problem, ale to nie wina napędu, że słaba noga. Amortyzator wydała się ok, ale chyba za mało powietrza jest nabite, na asfalcie ok, ale na zjeździe po kamieniach, każdy kamień było czuć. Na poprzednim rockshox’u coś takiego nie występowało. Zobaczymy jak dobiję powietrza. Do wymiany: Kierownica, mam z poprzedniego roweru kierownicę Gianta, jak dla mnie super. Chwyty, tragiczne. Siodełko, każda d… inna, wracam do starego J Mostek, chyba założę krótszy. Hamulce, oczywiście nie są dotarte, ale średnio działają i dźwignia jest strasznie oddalona od kierownicy. Chyba trzeba będzie zapodać Deore. Podsumowanie: Do zmiany kosmetyczne rzeczy. Jeździ się rewelacyjnie, w terenie w dół było coś fantastycznego. Dziękuję Pozdrawiam 1
Rekomendowane odpowiedzi