Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)

Osprzęt jest bardzo dobry. Brakuje prowadzenia linek w ramie, ale to drobiazg kosmetyczny (i tak całe linki są w pancerzu). Jedyną wyraźną wadą jest brak sztywnej osi z tyłu. Pamiętaj, że to geometria XC -- nie na strome górskie ścieżki.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano

Nie szukam roweru na mega strome górki. Mieszkam w wlkp i tutaj głównie się poruszam. W tym roku planujemy z znajomymi wypady w góry ale to coś pokroju Szklarskiej Poręby i myślę, że max 4/5 razy w sezonie tak więc chyba brak tylnej osi z tyłu nie będzie dla mnie mega problemem. 

Dzięki za info. Będę jeszcze szukał czegoś w podobnej cenie. 

Opublikowano
W dniu 4.02.2019 o 08:47, piter614 napisał:

Proponuję przeanalizować w kalkulatorze przełożeń czy ci mocy pod górkę nie zabraknie
Patrząc na napęd
2x10 więcej zmieniania
1x12 łatwość w operowania biegów
Jednak sądzę że mając kondigurcje 2x10
I przy tych przełożeniach osiągniesz lepszą prędkość na prostym odcinku

Poszedłem o krok dalej i biorę Superior XP 939 2018 poniżej 4500:) gdzie jest 2x11 to będzie już wszędzie wystarczyć ;) Wagowo też dobrze wypada zobaczymy jak w praktyce:)

https://superiorbikes.eu/pl/2018/mtb-race/xp-939/matte-smoky-alu-black-team-red szkoda tylko, że nie mieli czerwonego bo wygląda świetnie;)

Ogólnie o Superiorach bardzo mało w necie jest i ciężko znaleźć i jakieś testy/opinie/filmiki czy zdjęcia. Także chyba będę musiał trochę powrzucać jak już będę mieć rower:D

Opublikowano (edytowane)

Nie lepiej dołożyć około 500zł i kupić Procalibra 6 lub Chisela COMP ? Tam masz już nowocześniejsze ramy z Boostem. Co do koloru, to mi osobiście podoba sie właśnie ten duzo bardziej niz czerwony.

Edytowane przez Yacko
Opublikowano

Budżet miałem 4000 nieprzekraczalny i w sumie i tak go nagiąłem także już więcej dokładać nie będę:)
Generalnie z boost'em kompletnie nie zwróciłem uwagi mimo, że wcześniej patrzyłem na to i chciałem w rowerze. Myślę, że boosta bym nie wykorzystał, bo znając życie już za dużo w tym rowerze nie będę wymieniał, bo nie mam na to ciśnienia:) No może heble;p

Btw. jak ktoś szuka "okazji" to w Poznaniu w sobotę otwierają sklep rowerowy Centrum Rowerowe Hetmańska także pewnie będą jakieś okazje na otwarcie;)

Opublikowano
W dniu 6.02.2019 o 15:52, gehuzz napisał:

Poszedłem o krok dalej i biorę Superior XP 939 2018 poniżej 4500:) gdzie jest 2x11 to będzie już wszędzie wystarczyć ;) Wagowo też dobrze wypada zobaczymy jak w praktyce:)

https://superiorbikes.eu/pl/2018/mtb-race/xp-939/matte-smoky-alu-black-team-red szkoda tylko, że nie mieli czerwonego bo wygląda świetnie;)

Ogólnie o Superiorach bardzo mało w necie jest i ciężko znaleźć i jakieś testy/opinie/filmiki czy zdjęcia. Także chyba będę musiał trochę powrzucać jak już będę mieć rower:D

Gratuluję ;) Świetny wybór. Mam taki, ale model 2017 w kolorze niebieskim. Od razu zmieniłem napęd na 1x11, heble na SLX M7000, a ostatnio amortyzator na Rebe.

Opublikowano
W dniu 6.02.2019 o 15:52, gehuzz napisał:

Zacznij od wagi z pedałami, bo jakoś mam głębokie przekonanie graniczące z pewnością ze będzie ważył co najmniej 12kg.

Opublikowano

Mój z pedałami M520 i zmianie napędu na 1x11 ważył 11,8 kg.

• Lubię to! 1
Opublikowano
9 godzin temu, Tuptam napisał:

Zacznij od wagi z pedałami, bo jakoś mam głębokie przekonanie graniczące z pewnością ze będzie ważył co najmniej 12kg.

Z tego co zauważyłem to chyba każdy producent podaje wagę roweru bez pedałów ;)  A jak założę pedały, licznik, uchwyty na bidony i 2 bidony 0,7l to wyjdzie nawet i 13,5kg (X-caliber 9 bez tych dodatków tyle waży;))

Opublikowano (edytowane)

Superior xp939 jest najlżejszy w swojej klasie. Głównie dzięki ramie i kołom, o których konkurencja może tylko pomarzyć.

Edytowane przez bartekostroda
Opublikowano

Hej,

Witajcie, od dłuższego czasu śledzę ten wątek i sam szukam roweru. Byłem dzisiaj w jednym sklepie oglądać rower i został mi zaproponowany XP 949 z 2016 za kwotę 5k w tym wymiana opon na inne typu schwalbe racing ralph, continental king race tego typu pokroju. 

Specyfikacja: https://superiorbikes.eu/pl/2016/mtb-race/xp-949/black-red waga roweru sprawdzana w sklepie 11,6kg z pedałami (rozmiar ramy S)

Na rowerze jeźdzę około 5lat, głównie las, teren, wiadomo czasami trzeba jechać szosą. W tym roku planuję wypad w góry 3-4 razy. I teraz powstaje pytanie czy warto brać ten model?

Pod uwagę brałem również

Decyzję muszę podjąć do jutra w przeciwnym wypadku XP 949 będzie wystawiony na FB. Dzięki za pomoc.  

Opublikowano

Superior, ze względu na wagę i amor.

Opublikowano

Witam

Szukam roweru w przedziale cenowym jak w tytule (uzywka ofc). Mierze 177cm 

Było by miło jakby był full, >120 z przodu też by było fajnie, mierze w enduro ale Xc/trail może być

Nie mam żadnych propozycji z góry dzięki 

Opublikowano (edytowane)

Zapoznałeś się z tymi wątkami:

Edytowane przez KsD
Opublikowano
W dniu 18.02.2019 o 19:11, michal1449 napisał:

Hej,

Witajcie, od dłuższego czasu śledzę ten wątek i sam szukam roweru. Byłem dzisiaj w jednym sklepie oglądać rower i został mi zaproponowany XP 949 z 2016 za kwotę 5k w tym wymiana opon na inne typu schwalbe racing ralph, continental king race tego typu pokroju. 

Specyfikacja: https://superiorbikes.eu/pl/2016/mtb-race/xp-949/black-red waga roweru sprawdzana w sklepie 11,6kg z pedałami (rozmiar ramy S)

Na rowerze jeźdzę około 5lat, głównie las, teren, wiadomo czasami trzeba jechać szosą. W tym roku planuję wypad w góry 3-4 razy. I teraz powstaje pytanie czy warto brać ten model?

Pod uwagę brałem również

Decyzję muszę podjąć do jutra w przeciwnym wypadku XP 949 będzie wystawiony na FB. Dzięki za pomoc.  

Mam Supa 949 ale z 2017 roku - uwielbiam go i  szczerze polecam :)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Witam!

Jestem całkowicie zielony jeśli chodzi o zakup roweru chciałbym zapytać innych co sądzicie o tym rowerze: https://www.olx.pl/oferta/cube-ltd-29-fox-CID767-IDlUEqo.html#60514dba00

Z rabatem jakieś 300zł. Ewentualnie co było by lepszym wyborem w tej cenie. Z góry dziękuje!

Pozdrawiam!

Opublikowano

Jak jestes zielony to nie kupuje sie uzywek

Opublikowano

Z tego co pisze w ogłoszeniu rower jest powystawowy czyli praktycznie z 0 przebiegiem.

Opublikowano

Serdecznie wszystkich witam.

Przymierzam się do zakupu porządnego roweru w kwocie 4000 - 5000zł. Ponieważ jest to dla mnie duży wydatek, to chcę jak każdy, wydać te kwotę jak najrozsądniej. Od roweru oczekuje niezawodności i trwałości. Obecnie mam dosyć leciwego 15-letniego  Authora, ze sztywnym widelcem z przodu i już wystarczająco mnie wytrząsł😂. Przeważnie jeżdżę 50%/50% asfalt/teren (las, małe górki), z jednym lub dwoma wypadami wakacyjnymi w nasze góry (okolice Szklarskiej Poręby i tamtejsze trasy rowerowe).

Jak na razie przejechałem się kilkoma rowerami ale nie wiem czy to optymalny wybór dla mnie. Wypróbowałem m.in. Kross level 9.0 w cenie 4800zl, rockridera xc 100 z Decathlonu za 3999zł oraz dwa droższe modele (te to raczej z ciekawości bo cena wysoka):

https://www.bikesalon.pl/rower-ktm-ultra-1964-comp-2922-2019-kola-29-czarny

https://www.greenbike.pl/specialized-chisel-men-comp-2019-p-3189.html

Szczerze mówiąc najwygodniej mi było na w/w modelu KTM, ale to chyba z racji mniej agresywnej geometrii.

Biorę jeszcze pod uwagę: TREKA X Calibura 8/9 lub CUBE Attention SL lub wyższy model z Decathlona czyli XC 500: https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8518393.html

Jeżdżę czysto rekreacyjnie, czyli żadnych maratonów, wyścigów itd. Mój wzrost to 184cm i 92kg wagi, wiec celuje w ramę 19 i koła 29.

Prosiłbym o jakieś wskazówki odnośnie modeli, które wymieniłem i ewentualnie co jeszcze brać pod uwagę do moich potrzeb.

Opublikowano

8 minut temu, robi007 napisał:

Prosiłbym o jakieś wskazówki odnośnie modeli, które wymieniłem i ewentualnie co jeszcze brać pod uwagę do moich potrzeb.

W sumie już trochę po testowałeś to chyba sam musisz sobie odpowiedzieć co Ci najbardziej pasuje.

Jeżeli Trek to X-caliber 9, może jeszcze zobacz na ofertę Meridy. Deca w takim zestawieniu to bym odrzucił :D Amortyzator w takiej kasie na pewno musi być już powietrzny, ale to raczej oczywistość. Zwróć uwagę jaki typ napędu Ci bardziej pasuje 1x11/1x12, czy może 2x11. Co do rozmiaru to ogólnie przyjmując dobrze celujesz, ale warto zagłębić się w geometrię u różnych producentów, bo geo Treka i Cuba to inna bajka.

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-9/p/23165/

https://www.rowerymerida.pl/produkt1653/bignine-600-rower-merida.html

Opublikowano

gdyby jeszcze ta rama ktm była jakoś sensowniej opisana... Tak czy inaczej - jeśli chcesz wyprostowanej sylwetki to raczej Cube niż Trek. W KTM masz górną rurę 605mm gdzie w Treku miałbyś 634mm

Opublikowano
3 minuty temu, trollu napisał:

Tak czy inaczej - jeśli chcesz wyprostowanej sylwetki

dlatego może jeszcze przypasować koledze Merida z ramą BIG.NINE TFS :D

Opublikowano

No właśnie dlatego KTM wydał mi się wygodniejszy ponieważ jest krótszy niż inne, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia do starego Authora. Do bardziej agresywnej ramy też się przyzwyczaję z czasem, więc to nie problem. W ciągu kilku dni wypróbuje jeszcze tego Treka, Meridę i Cube, wiec będę miał przegląd całościowy. Generalnie to osprzętowo najlepiej wypada ten XC 500 z Decathlonu, ale skoro lepiej nie pchać się w niego bo to "marketowiec" to chyba go sobie odpuszczę.

Opublikowano
4 minuty temu, robi007 napisał:

ale skoro lepiej nie pchać się w niego bo to "marketowiec" to chyba go sobie odpuszczę.

aż tak grubo nie napisałem :P po prostu to było moje zdanie. 

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj przymierzyłem się do Treka X caliber 9 oraz do Cube Attention SL. Fajnie się jechało na tym Treku, ładnie zmieniał biegi i ma niezły ciąg do przodu 😁. Szkoda że nie ma sztywnej osi z tyłu, ale coś za coś. Na Cube Attention SL w sumie też było nieźle ale jakoś Trek tak mi lepiej podpasował, no i osprzęt w Treku jest lepszy. Może jutro jeszcze uda się sprawdzić tę Meridę BigNine 600, bo też wygląda ciekawie, więc będę miał jeszcze szerszy pogląd i wówczas zdecyduje, który wybrać.

I jeszcze jedno: co myślicie o modelu Specialized Chisel Expert - 2X 29. Mogę go dostać w dosyć dobrej cenie (trochę przekroczę budżet o jakieś 700zł). Ale wydaje się najlepszy ze wszystkich wymienionych wcześniej.

Edytowane przez robi007