Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, LukaszM napisał:

Kwestia „stać mnie” jest jeszcze twardo negocjowana z żoną ;)

Wynegocjowałeś kiedyś z bankomatem żeby wypłacił więcej niż wklepałeś? Wlicz w kopno roweru prezent (łapówkę) dla żony i "będzie Pan zadowolony" 😉

Opublikowano

Dzięki Panowie za radę! Kwestia „prezentu” już została ustalona i wszystko zostało klapnięte ;) Zaraz po nowym roku idę się przymierzać.

Jeszcze tylko ostatnie pytanie: jest sens podchodzić pod 940? W podobnej cenie dostajemy karbon ale cały pozostały sprzęt leci w dół. Przy założeniu ze nie będę na dzień dobry nic zmieniał chyba lepiej zostać przy 940? Wagowo pewnie nie będzie wielkiej różnicy a komfort jazdy lepszy.

https://www.scott.pl/produkt/811/4912/Rower-Scale-940/

Opublikowano

Czytaj pierwszy post i drugie zdanie napisane przez @Andrzej Sawicki  Dla mnie bez sensu wchodzić w karbon w tym pułapie cenowym. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich, jestem tu nowy. Podpinam się do tematu. Zacząłem się rozglądać za rowerem, ale takim uniwersalnym, wytrzymałym. Chciałbym spróbować pumptracka jak i małych hopek, ale zjazdy, podjazdy bardzo lubię jak i wycieczki. Wszystko amatorsko, dla przyjemności. Mam stary rower Scott Motion od nowości, ale chciałbym coś bardziej ambitnego  wytrzymałego bo nie lubię często zmieniać roweru. Spodobała mi się geometria trailowa, wytrzymałe ramy mają, co o tym myślicie? Pełno teraz napędów 1x, fajnie to wygląda, ale jak jeździ? Ważny jest też dla mnie fajny amor powietrzny. Mam 184cm wzrostu i 80 kg wagi. Co polecacie?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć Szajbajki!:)

Od 2 miesięcy w sumie już rozglądam się za mtb do amatorskiego xc(może z 5 wyścigów w sezonie zrobię, reszta szosa), czasem wypadu w góry czy jeżdżeniu po lasach i okolicach Poznania.

Typów było wiele, ale w każdym coś mi nie pasowało. Aktualnie stanęło na:
Superior XP 929 2016 na karbonowej ramie:
https://superiorbikes.eu/pl/2016/mtb-race/xp-929/orange-black cena z ratami ok. 4890   waga 11kg

oraz dopiero co pojawiły się w decathlonie nowe Rockridery, a konkretniej
Rockrider XC 100:
https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-100-29-id_8405350.html cena z ratami ok. 4350zł  waga 12kg

Na plus Sup'a przemawia rama karbonowa, ale tylko z 1 sztywną osią, natomiast w xc100 sztywne osie, manitou polecany przez Szaja;) i nx eagle(ale aż tak dużego ciśnienia na 1x12 nie mam).

Pytanie czy dopłacać do karbonu z gorszym osprzętem i 1 sztywną osią przy mojej zamierzonej częstotliwości i rodzaju używania. Moja waga to 85kg.

Opublikowano

Witam,

Przymierzam się do wymianu sprzętu na nowy...w aktualny nie oplaca sie inwestować, bo bym musiał wpakować 3/4 wartość ceny roweru...wiec zdecydowałem się na coś lepszego.

Sprzęt typowo pod MTB jak odcink płaskie, ale z regóły MTB.

Przeczytając pół internetu co i za ile aktualnie patrzę na:

https://www.dobrerowery.pl/trek-x-caliber-9-2019 tylko ta waga..ponad 13 kg...

https://www.rowerymerida.pl/produkt1655/bignine-500-lite-rower-merida.html bardo często wymieniany i pozytywne opinie. Tu deore...

https://www.rowerymerida.pl/produkt1653/bignine-600-rower-merida.html (da sie wyrwać za 5 tys) tu wszystko pasuje. 1x12 nx eagle, wizualnie też, w sklepie poinformowano, że sztywna oś jest na przodzie.

z tych 3? Njalepszy pod MTB, przyszłosciowy, i przystosowany do najnowszych standardów.

Pozdrawiam. 

Opublikowano

tek opada bo to trailowa geo, a sam piszesz że odcinki płaskie. Merida 500 była polecana, ale poprzednie roczniki. Tutaj wsadzili amor za 500 zł zostawiając cene, więc jest lipton. 600 z drugiej strony wygląda najlepiej, ale czy dobrze? szybko zamykacz z tyłu na rowerze za tyle kasy, do tego hamulce jak mt200.  

Opublikowano
31 minut temu, WściekłyDzik napisał:

tek opada bo to trailowa geo, a sam piszesz że odcinki płaskie. Merida 500 była polecana, ale poprzednie roczniki. Tutaj wsadzili am. or za 500 zł zostawiając cene, więc jest lipton   600 z drugiej strony wygląda najlepiej, ale czy dobrze? szybko zamykacz z tyłu na rowerze za tyle kasy, do tego hamulce jak mt200.  

w 600setce jest możliwość w przyszłości zamontowanie sztywnej osi? Chociaż przeczytalem opinie, że sztywna oś z tylu nie jest aż tak niezbędna...

Hamulce z czasem by sie wymieniło mysle.

Opublikowano

Rzuć okiem na nowy rickridery 100 i 500 z decathlon. Napęd 1x12 i system boost. Do tego niezła waga.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

@Luk nie oś z tyłu to kwestia rozstawu haków. Standardowo 135mm, sztywna oś w standard mtb to będzie 142 mm więc tego nie wsadzisz tak po prostu.

nie nie jest ona nie zbędna, .... ale jak cię najdzie na nowe koła, to klops bo nowa rama (wybiegamy w przyszłość) może już nie być dostępna na Qr. Z tego mniej więcej powodu ja sam jeszcze nie zmieniłem kółek w przełaju. Co nie zmienia faktu że nie czuje aby mi sztywności na tyle brakowało. Ten ficzer jest ważniejszy dla ram z pełna amortyzacją. 

Edytowane przez WściekłyDzik
Opublikowano
9 godzin temu, WściekłyDzik napisał:

tek opada bo to trailowa geo

yhy, ciekawe z której strony

Treka omijaj jeśli zależy Ci na osprzęcie chociaż w porównaniu z tymi Meridami wcale nie jest źle. Big Nine 500 ma sztywną oś z tyłu i to tyle. Nic ciekawego w tym rowerze nie ma. A w ht sztywna oś z tyłu jest fajna i wiadomo, że lepsza ale ht to nie full, tylne widełki i tak są dość sztywne a rowery za 5k to nie wyczynowe przecinaki z maksymalnie wycieniowanymi ramami, żeby sztywną osią ratować sztywność tyłu. Dlatego sztywna oś z tyłu w ht dla mnie to dobra opcja ale nie taka, która decyduje o "lepszości" ramy. 600 z 1x12 - nie wiem czy czasami nie będzie Ci brakować przełożenia. Na płaskim ok ale jak będziesz chciał dokręcić z górki to przynajmniej kadencję poćwiczysz ;)

a co do geo - Trek ma bardzo sportowe geo w porównaniu do tych Merid, dłuższa i niższa rama, na Meridzie będziesz wyprostowany a na Treku dużo bardziej położony. Ale to co kto lubi, mi geo Treków pasuje i z tego powodu Meridy bym nie kupił

Opublikowano

Właśnie lekko się obawiam czy starczy przełożeń przy 1x12, ale czytając testy czy opinię ponoć spory zakres przełożeń oferuję ten napęd więc nie powinno być źle...i z drugiej strony kusi chęć spróbowania. Co jest ważniejsze? Geometria czy osprzęt? 

Opublikowano (edytowane)

dla każdego co innego. Ale przypuszczam że laik w sklepie nie pyta o reach w ramie tylko czy przerzutka jest dobrej klasy ;)

Ja wychodzę z założenia, że osprzęt można zawsze zmienić, geometrii ramy już nie zmienisz. Ale z rowerem ślubu nie bierzesz, jak nie będzie pasować to sprzedajesz, wyciągasz wnioski i szukasz czegoś innego

a przełożenia - ja w fullu na 2.4 oponach mam 2x11 - na asfalcie duży blat (36z) i przeważnie 9 koronka - nie wiem ile zębów, najmniejsza ma 11. Ale kilka razy się zdarzyło na jakichś zjazdach, że było już 2x11 a szukałem kolejnego przełożenia

Edytowane przez trollu
Opublikowano

I właśnie tak robię... Nie pasuje już mi stary rower, złapałem maksymalnie bakcyla i chciałbym coś  nowszego  i lepszego.

Jako tako mam doświadczenie. Mam za sobą kilkanaście startów w MTB. I to operowanie przednią przerzutka trochę uciążliwe na dłuższą metę... jeszcze alivio, a z tyłu zwykłe deore. Oczywiście ślubu nie biorę, ale jak już chcę tyle wydać to bym chciał by było w miarę ok.

Opublikowano

Co do sztywnej osi z tyłu to może ona mieć 142 lub 148 mm (boost). Warto na to zwrócić uwagę przy kupowaniu bo lepsze koła mają standard boost. Przykład to piasty Deore, są na 142 (FH-M6010) oraz na 148 (FH-M6010-B).

Ja przy kupowaniu roweru też rozważałem czy 1x12 (Sram GX) czy 2x11 (Deore XT). I zakres nie był problemem, problemem dla mnie było stopniowanie. W 1x12 są duże przeskoki pomiędzy zębatkami (10-50) co mnie osobiście irytowało. Dlatego wybrałem starszy standard (11-42). I sprawdza się na zawodach, gdy większość ludzi schodzi z roweru na podjazdach bo nie zdążyli wybrać odpowiedniego przełożenia ja sobie ich biorę bokiem jadąc na małym blacie z przodu i mając odpowiednio małe stopniowanie z tyłu, żeby się ewentualnie poratować jak będzie za twardo. A do nogi Bartka Wawaka mi daaaaaleko i nawet nie mam takich ambicji. Dlatego to co widzę na zawodach u profesjonalistów nie sprawdza się u mnie :) 

Opublikowano

Brak sztywnej osi z tyłu w rowerze na 5 tysi trochę razi. Po za tym rower na pewno wart uwagi.

Opublikowano

trek vs scott - scott podobno jest owiany aurą luksusu :P tak czy inaczej jeden i drugi każe sobie płacić za znaczek stąd do sztywnej osi trzeba dorzucić. Scott ma niby lepszy widelec, napęd - co kto lubi 1x12 czy 2x11 (x-caliber 9). W treku niby SLX/XT jest wyżej pozycjonowane niż NX srama. Heble te same. Geo - dla mnie punkt dla treka za dłuższą i niższą ramę. Ciężko jednoznacznie wybrać, który lepszy

Opublikowano

Jeden model ma to, ale nie ma tego. Tamten ma to, ale nie ma tego...ciężka sprawa... :P Albo iść na kompromis albo...poczekać chwilę, dołożyć parę stówek i jednak by były dwie sztywne osie z tylu...

Opublikowano

Ile czasu szukasz już roweru ?

Opublikowano

Ja swojego szukałem 3 miesiące ;)

Fajna ta Merida, waga w porządku. Heble tylko słabiutkie, ale to nie problem.

Opublikowano

@Luk Jeżeli 2x10 wystarczy to może Kros Level 7.0?

Full Deore, dwie sztywne osie, heble MT-400, rama do własnej oceny.

Piętro wyżej jest Level 8.0, który oferuje już SLX/XT. Na pewno Krossy są do utargowania.

Opublikowano
Cześć Szajbajki!:)
Od 2 miesięcy w sumie już rozglądam się za mtb do amatorskiego xc(może z 5 wyścigów w sezonie zrobię, reszta szosa), czasem wypadu w góry czy jeżdżeniu po lasach i okolicach Poznania.
Typów było wiele, ale w każdym coś mi nie pasowało. Aktualnie stanęło na:
Superior XP 929 2016 na karbonowej ramie:
https://superiorbikes.eu/pl/2016/mtb-race/xp-929/orange-black cena z ratami ok. 4890   waga 11kg
oraz dopiero co pojawiły się w decathlonie nowe Rockridery, a konkretniej
Rockrider XC 100:
https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-100-29-id_8405350.html cena z ratami ok. 4350zł  waga 12kg
Na plus Sup'a przemawia rama karbonowa, ale tylko z 1 sztywną osią, natomiast w xc100 sztywne osie, manitou polecany przez Szaja;) i nx eagle(ale aż tak dużego ciśnienia na 1x12 nie mam).
Pytanie czy dopłacać do karbonu z gorszym osprzętem i 1 sztywną osią przy mojej zamierzonej częstotliwości i rodzaju używania. Moja waga to 85kg.
Proponuję przeanalizować w kalkulatorze przełożeń czy ci mocy pod górkę nie zabraknie
Patrząc na napęd
2x10 więcej zmieniania
1x12 łatwość w operowania biegów
Jednak sądzę że mając kondigurcje 2x10
I przy tych przełożeniach osiągniesz lepszą prędkość na prostym odcinku