trollu Opublikowano 7 Listopada 2018 Opublikowano 7 Listopada 2018 2 godziny temu, Maciek2002 napisał: a jakbym miał wybierać to co według was lepsze, ten kross 9.0 czy x caliber 9 2019? trek
zet Opublikowano 20 Listopada 2018 Opublikowano 20 Listopada 2018 Mam do wyboru kross level 9 lub cannondale trail 3 który według was lepszy w krossie boję się suportu press fit i hamulcy a w cannondale amor wydaje mi się słaby. Proszę o pomoc
Rebeliant86 Opublikowano 20 Listopada 2018 Opublikowano 20 Listopada 2018 Press Fit moze nie jest rewelacyjnym rozwiazaniem, ale mam w swoim fabryczny jeszcze, 3 letni, z przebiegiem kilku tys. Km. I mam z nim znacznie mniej problemow niz z poprzednim BSA od shimano. W zasadzie to nie mam zadnych problemow. ;-)Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
pawel2208 Opublikowano 20 Listopada 2018 Opublikowano 20 Listopada 2018 Ja od 2015 jeżdżę na rowerach z pressfitami i problemu nie miałem z nimi.Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka
zet Opublikowano 20 Listopada 2018 Opublikowano 20 Listopada 2018 To który według was był by lepszym zakupem ? Kross level 9 za 4500 czy Cannondale trail 3 za 4200 ?
Michal2008 Opublikowano 20 Listopada 2018 Opublikowano 20 Listopada 2018 (edytowane) 3 godziny temu, zet napisał: To który według was był by lepszym zakupem ? Kross level 9 za 4500 czy Cannondale trail 3 za 4200 ? jakoś szczególnie za krossem nie jestem, ale ja bym wybrał w tej cenie krossa... naprawdę porządny osprzęt 💪 Edytowane 20 Listopada 2018 przez Michal2008
zet Opublikowano 20 Listopada 2018 Opublikowano 20 Listopada 2018 Dzięki za rady, sceptycznie podchodzę do tego supportu Press Fit gdyż sporo jeżdżę po piaskach i obawiałem się że może szybko się rozwalić ale skoro mówicie że nie taki Press Fit straszny to się zdecyduję chyba na tego Krossa.
Michal2008 Opublikowano 20 Listopada 2018 Opublikowano 20 Listopada 2018 26 minut temu, zet napisał: że nie taki Press Fit ja nawet na to nie patrze, bo te osoby które tak głośno krzyczą przypuszczam, że nigdy w życiu press fita nie miały, a może i nigdy nie widziały a jak coś już się zacznie dziać to co za problem wymienić jakaś kosmiczna technologia ? a zawsze jeszcze zostaje ninja token (skręcany press fit)...
zet Opublikowano 20 Listopada 2018 Opublikowano 20 Listopada 2018 ze starym zapieczonym na kwadrat którego trzeba było częściowo wybić sobie poradziłem to i z press fitem w razie czego sobie chyba poradzę 😉
Yacko Opublikowano 22 Listopada 2018 Opublikowano 22 Listopada 2018 Skoro pressfit Cie zniechęca to popatrz na Specialized Chisel - Spec wrócił do BSA.
zet Opublikowano 23 Listopada 2018 Opublikowano 23 Listopada 2018 Spec już raczej wykracza za mój budżet i nigdzie w okolicy go nie spotkałem żeby przymierzyć
Yacko Opublikowano 24 Listopada 2018 Opublikowano 24 Listopada 2018 LikeBike Włocławek ma -35% procent na Speca w Black Week - około 5 tysięcy do wyrwania byłby 2018 M czarny, jeśli jeszcze jest.
pitersx Opublikowano 9 Grudnia 2018 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Siema Aktualnie ujeżdżam Merida Big Nine 300 29" z 2015r i postanowiłem na kolejny sezon startów w maratonach kupić coś z lepszą amortyzacją i na lepszym osprzęcie A więc zastanawiam się nad tymi dwoma: https://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/cross-country-29/accent/peak-29-ta-nx-eagle tutaj jest problem z dostępnością oraz https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-9/p/21709/ ten do wyrwania za 4800 w kolorze Quicksilver Co Wy na to, może macie jeszcze jakieś propozycje
bartekostroda Opublikowano 9 Grudnia 2018 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Ja też coś tam startuję w zawodach i na twoim miejscu wybrałbym Peaka. Nie wiem tylko co to za hamulce, ale Trek też ma nie za dobre.
LukaszM Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Od razu przyznam się ze o sprzęcie za wiele nie wiem. Mam dylemat pomiędzy wyborem nowego Scotta 2019 - Scale 980 a 950. Czy różnica w amorku RockShox 30 Silver 100mm / FOX 32 Float Rhythm 100mm jest znaczna? Ten Fox to chyba najniższa wersja OEM z tej serii. Czy poza widelcem są jeszcze jakieś istotne zmiany w sprzęcie? Różnica w cenie rowerów dosyć spora. Z góry dzięki za pomoc!
Kkaaeell Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Wrzuc linki ze specyfikacjami bo nikt nie bedzie za Ciebie szukal😉
LukaszM Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Masz rację - dzięki! Ponizej specyfikacja https://www.scott.pl/produkt/811/4917/Rower-Scale-980-Kolor-2/ https://www.scott.pl/produkt/811/4913/Rower-Scale-950/
Ares Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Fox Rhythm to wprawdzie podstawowa taka trochę "poza grupowa" wersja ale jest dużo bardziej zaawansowany technicznie. Sztywniejszy, lżejszy i ma oś 15 mm czego na pewno nie ma tak samo podstawowy RS 30. Ten RS zresztą może być na sprężynie stalowej zamiast powietrza co już całkiem go dyskwalifikuje. Edytowane 29 Grudnia 2018 przez Ares
Andrzej Sawicki Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Ogólna zasada: Ustal budżet i kup najwyższy model, na jaki Cię stać. Najlepiej wybierz coś z rocznika 2018 w wyprzedaży (od -10% do -50% zależnie, jak trafisz). Różnica między Scale 950 a 980 to amortyzator, piasty, hamulce i sztywne osie. Sztywną oś z tyłu dostaniesz tylko w wyższym modelu ramy. Reszta to ważne elementy, których nie opłaca się wymieniać zaraz po zakupie roweru. Droższy model będzie wyraźnie wygodniejszy (amor), bezpieczniejszy (hamulce) i trwalszy (wszystko razem).
Kkaaeell Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Nie wiem czy dobrze widze ale scot wymyslil jakis nowy standard piasty 141mm? Ciekawe gdzie to pozniej mozna kupic.. Chyba tylko od scota Edytowane 29 Grudnia 2018 przez Kkaaeell
Gość Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Pytanie podstawowe. Do czego Ci ten rower potrzebny? Jak zaczynasz przygodę z kolarstwem to nie pchał bym się w maszynę za 6k no chyba, że Cię stać. Jeśli już trochę jeździsz i myślisz o wymianie sprzętu wówczas warto się pochylić nad droższą wersją. Co do XC30 to faktycznie lepiej się upewnić czy to sprężyna stalowa czy powietrzna. Jak stalowa to nie warto. Przeróbka skomplikowana i droga nie jest ale kupować rower po to żeby coś w nim od razu wymieniać... trochę nie bardzo.
LukaszM Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 4 godziny temu, Andrzej Sawicki napisał: Ogólna zasada: Ustal budżet i kup najwyższy model, na jaki Cię stać. Najlepiej wybierz coś z rocznika 2018 w wyprzedaży (od -10% do -50% zależnie, jak trafisz). Różnica między Scale 950 a 980 to amortyzator, piasty, hamulce i sztywne osie. Sztywną oś z tyłu dostaniesz tylko w wyższym modelu ramy. Reszta to ważne elementy, których nie opłaca się wymieniać zaraz po zakupie roweru. Droższy model będzie wyraźnie wygodniejszy (amor), bezpieczniejszy (hamulce) i trwalszy (wszystko razem). Dzięki Andrzeju! Budżet mam w okolicach Scale 950. Zacząłem się zastanawiać czy odczuje różnice w komforcie kupując tańsza 980. Ci do wyprzedaży to w tym roku Scott pozamiatał i modele z 2019 są tańsze niż nawet te z wyprzedaży 2018. swoją przygodę z MTB zacząłem 3 sezony temu. Śmigam głównie po leśnych ścieżkach, chociaż czasami udaje mi sie wyrwać na trasy po ok 100km. W chwili obecnej śmigam Rickeiderem 520 wiec przesiadka nawet na 980 zrobi różnice jednak z drugiej strony nie chce kupować roweru w którym za jakiś czas będę musiał coś wymieniać bo wiadomo ze apetyt rośnie w miarę jedzenia 46 minut temu, PrzeLuka napisał: Pytanie podstawowe. Do czego Ci ten rower potrzebny? Jak zaczynasz przygodę z kolarstwem to nie pchał bym się w maszynę za 6k no chyba, że Cię stać. Jeśli już trochę jeździsz i myślisz o wymianie sprzętu wówczas warto się pochylić nad droższą wersją. Co do XC30 to faktycznie lepiej się upewnić czy to sprężyna stalowa czy powietrzna. Jak stalowa to nie warto. Przeróbka skomplikowana i droga nie jest ale kupować rower po to żeby coś w nim od razu wymieniać... trochę nie bardzo. Jeżdżę od 3 sezonów na Rockriderze 520 . Robię ok 3000/sezon - na trening głównie leśne trasy ok 35km choć czasami udaje mi się wyrwać na trasy >100 km. W tym roku mam zamiar podkręcić osiągi. Wolałbym sprzęt w który nie będę musiał za szybko inwestować.
Gość Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Jeśli Cię stać to bierz droższy model. Dłużej wytrzyma bez modernizacji a z trzyletnim doświadczeniem coś już o rowerach wiesz, więc wchodzisz na wyższy level a nie dopiero startujesz. Edytowane 29 Grudnia 2018 przez Gość
LukaszM Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 6 minut temu, PrzeLuka napisał: Więc jeśli Cię stać to bierz droższy model. Kwestia „stać mnie” jest jeszcze twardo negocjowana z żoną
Andrzej Sawicki Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Jeśli żona rozumie chorobę, to zrozumie, że lepiej nie mieć czego ulepszać.
Rekomendowane odpowiedzi