Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 8.08.2018 o 13:08, mikolo999 napisał:

Hej,

Trek x-caliber 9 nie ma z tyłu typowej sztywnej tylnej ośki. Z tego co ja wiem, jak szukałem swojego sprzęta to w okolicach 4500zł poniższe rowery mają sztywną oś w tylnym trójkącie:

Dlaczego? Boost to nie sztywna oś?

Do mnie też chyba najbardziej przemawia Gate 50+, gorzej z dostepnością.

Jeszcze pytanie odnośnie geometrii. Obecnie ujeżdżam Unibike Flite z 2012 bodajże. Znalazłem opis geo dla 2013, zakładam że jest taka sama lub podobna:

Unibike:

geo_26_efe.jpg

Kellys Gate:

25971.jpg

W nowym rowerze chciałbym żeby pozycja była może ciut mniej pochylona, czy dobrze rozumuję że Gate jest jednak bardziej sportowy?

Wiem że można trochę podregulować mostkiem, chociaż z tego co widziałem w sklepie mostek w Kellysie jest już dość krótki.

Opublikowano

w x-calibrze jest Boost 141 a nie 148, na szybkozamykacz 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Rozglądam się za nowym rowerem w kwocie do 5k do tej pory jeżdżę na levelu b4 krossa w sumie zadowolony z niego jestem, ale troszkę się zużył i chyba źle dobraną ramę miałem (m przy 180 cm ) i wpadł mi w oko następca krossa a jako że zaczęły się przeceny to mój budżet wystarczy na nową 9 i jeszcze coś zostanie kross 9 jak myślicie dobra oferta w tej cenie ?? 

do czego : jak schudnę to do maratonów, a jak nie to do odchudzania :) (stówka z małym plusikiem na wadze)

Opublikowano

Dobra znalazłem niżej odpowiedz :)

przepraszam za zaśmiecanie wątku.

Opublikowano

Rownież rozgladam sie za rowerem do 5 tys, obecnie jezdze na Krossie level B2 z 2017. Zastanawiam sie nad zakupem krossa Level 9.0 za kwote okolo 4,7 tys, warto?

Opublikowano
8 godzin temu, mrbx7 napisał:

Rownież rozgladam sie za rowerem do 5 tys, obecnie jezdze na Krossie level B2 z 2017. Zastanawiam sie nad zakupem krossa Level 9.0 za kwote okolo 4,7 tys, warto?

Patrząc na ten post ->

Gdzie kolega @xarrek cieszy się z ceny 4999, ja bym się nie zastanawiał.

Jedyną rzeczą jaka mnie osobiście razi w tym rowerze to hamulce, które bym na dzień dobry wymienił na jakiekolwiek Shimano z ServoWave, koszt 430zł za komplet Deore M6000.

Druga rzecz do zrobienia po zakupie, to wywalenie dętek i przejście na tubeless.

Moim zdaniem warto.

To kawał dobrej maszynki.

Opublikowano
27 minut temu, SpiderMAN napisał:

Kellys to Kellys, Trek to Trek, wachałbym się między Trekiem a Cube, ale ze wskazaniem na Treka.

Tylko ta tylna ośka, 141mm. Jak na razie standard to nie jest.

Opublikowano
57 minut temu, Cineos napisał:

Tylko ta tylna ośka, 141mm. Jak na razie standard to nie jest.

To jest akurat najmniejszy problem. Ważniejszy jest przód.

Opublikowano

Cześć Szajbajki. Za jakiś czas, zapewne na nowy sezon będę chciał zakupić nowy rower, który głównie ma służyć do jazdy w terenie (czasami mieszanej) oraz ścigania się w maratonach MTB. Mój budżet to max 5tys zł. Znalazłem kilka typów, które od dłuższego czasu mnie interesują. Powiedzcie mi co o tym sądzicie, który rower jest wart uwagi? Chciałem kupić Unibike Expert z racji, że już mam Fusion'a ale nie wiem czy na tle poniższej konkurencji to dobry wybór za tą cenę? Co sądzicie?

http://www.unibike.pl/expert29.html

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-9/p/23165/?colorCode=greydark

https://www.rowerymerida.pl/produkt1428/bignine-600-rower-merida.html

https://www.kross.pl/pl/2018/mtb-xc/level-8-0

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-100-s-275plus-id_8405425.html

Pozdro 🙂

Opublikowano
17 minut temu, Ares napisał:

Tak jak pisałem najlepiej wypada Unibike i nie wiem czemu masz wątpliwości co do geometrii na wyścigi? A z Deca to jest coś co bije wszystko po kolei https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8405438.html

Ares musiałem założyć tutaj wątek bo tamten został zablokowany 😄

Hmm ciekawy ten Btwin, co do geometrii Unibike to chodzi mi o wysokość główki z przodu kierownicy. Czy nie będzie problemu w specyfice wyścigów XC, czyli strome podjazdy i szybkie zjazdy?

Jeszcze trafiłem na ten model co sądzisz?

https://www.rowerymerida.pl/produkt1426/bignine-limited-rower-merida.html

Opublikowano (edytowane)

No ta Merida już prędzej ale znowu wygrywa Deca bo ma naprawdę bardzo nowoczesne geo i takie same szpeja. Jak jest dostępny nawet sekundy bym się nie zastanawiał. 

Edytowane przez Ares
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Ares napisał:

No ta Merida już prędzej ale znowu wygrywa Deca bo ma naprawdę bardzo nowoczesne geo i takie same szpeja. 

Deca wygrywa nawet z Unibike?

Edytowane przez misiek832
Opublikowano

No ale co tu porównywać kolego. Supernowoczesna rama z QR12mm pod standard Boost czyli możliwość przekonwertowania pod 27,5+, Reba, bardzo dobry Sramowski napęd GX, koła nie byle co bo markowe Sun Ringle do tego wew szerokość aż 30mm. Nie pamiętam jakie piasty ale na pewno maszynówki wiec też solidnie. 

Opublikowano
W dniu 26.08.2018 o 20:32, Ares napisał:

z Deca to jest coś co bije wszystko po kolei https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8405438.html

zgadzam się z Aresem. Mój brat pracuje w Deca, dał mi informacje o tym rowerze. Zobaczyłem specyfikacje w necie, a później pojechałem go obejrzeć. Rama na prawdę bardzo dobrze wykonana, bardzo szeroka rura dolna i mufa suportu, gruby lakier z wysoki połysk (dożywotnia gwarancja), główka w technologi taper i osie boost. Osprzęt to Reba i Sram GX x11. Solidne koła. Moim zdaniem siodło do wymiany i tubless do zrobienia ale to już bardzo subiektywna sprawa. Nie jeździłem nigdy na oponach Hutchinsona. Poza tym sztos ! 

W przednim magazynie "Szosa" możecie przeczytać o nakładach jakie poczynił Decathlon na zwiększenie jakości ich rowerów. Zatrudniają ex-prosów do udziału w projektowaniu ram, robią teamy na zawody. Nic obecnie na rynku nie umywa się do tego XC500. Idealny rower dla ogarniętego amatora górskich jazd lub amatora startującego w maratonach, a nawet więcej.

Opublikowano

Kogoś kto się zna i siedzi w temacie "rowerowym" nie trzeba przekonywać, że droższy produkt z Deca jest na takim samym poziomie jak markowy. Ludziom się wydaje, że jak widzą barachło u nich na sklepie za 8 stów czy 1K to reszta wygląda tak samo. Nawet Spec czy inny Trek gdyby miał za zadanie zrobić podobnej klasy rower i cenie wypuścił by taki sam szajs. 

Opublikowano

Cześć, czy Trek X-CALIBER 9 2018 za 4,6k to dobra opcja? Jeżdżę tylko po lesie (trójmiasto), raz byłam w Dolomitach, w przyszłym roku może Garda. 
Jeszcze do nie dawna miałam Cube LTD Pro (2015), byłam zadowolona, nie planowałam wymiany, ale ukradli...

Aha, parę razy startowałam w zawodach, ale to jako dodatek. Jeżdżę rekreacyjnie, ale chciałabym przyzwoity rower, który nie będzie miał awaryjnego osprzętu ;)

Zastanawiam się jeszcze nad przełajem Cube, ale jednak MTB bardziej mi się przyda.

Opublikowano
8 minut temu, Yacko napisał:

Dopłacasz 500 i masz Procaliber 6 na wyprzedażach.

Przyznam, że nie widziałam Procalibra w dobrej cenie, ale może słabo szukałam.

Opublikowano
20 minut temu, ssqu napisał:

Przyznam, że nie widziałam Procalibra w dobrej cenie, ale może słabo szukałam.

Można. Szczególnie teraz, a już w zimę to tym bardziej, szczególnie jak robią miejsce pod nową kolekcję.

Ja kupowałem tak Superfly 5. Cena na metce była 5600 a wyjechałem za 4400.

Opublikowano

Tylko trzeba się pospieszyć, bo co bardziej ogarnięci sprzedawcy obniżają ceny już teraz, więc popularne rozmiary popularnych modeli mogą się skończyć. Malkontent - super zakup ten Superfly za 4400.

Opublikowano
59 minut temu, Yacko napisał:

Tylko trzeba się pospieszyć, bo co bardziej ogarnięci sprzedawcy obniżają ceny już teraz, więc popularne rozmiary popularnych modeli mogą się skończyć. Malkontent - super zakup ten Superfly za 4400.

Procaliber 6 nie kupię poniżej 5 tysięcy, więc myślę, że skończy się na x-caliber.

Opublikowano
15 godzin temu, Kamilkamik napisał:

zgadzam się z Aresem. Mój brat pracuje w Deca, dał mi informacje o tym rowerze. Zobaczyłem specyfikacje w necie, a później pojechałem go obejrzeć. Rama na prawdę bardzo dobrze wykonana, bardzo szeroka rura dolna i mufa suportu, gruby lakier z wysoki połysk (dożywotnia gwarancja), główka w technologi taper i osie boost. Osprzęt to Reba i Sram GX x11. Solidne koła. Moim zdaniem siodło do wymiany i tubless do zrobienia ale to już bardzo subiektywna sprawa. Nie jeździłem nigdy na oponach Hutchinsona. Poza tym sztos ! 

W przednim magazynie "Szosa" możecie przeczytać o nakładach jakie poczynił Decathlon na zwiększenie jakości ich rowerów. Zatrudniają ex-prosów do udziału w projektowaniu ram, robią teamy na zawody. Nic obecnie na rynku nie umywa się do tego XC500. Idealny rower dla ogarniętego amatora górskich jazd lub amatora startującego w maratonach, a nawet więcej.

A ja się nie do końca zgodzę czy ten rower bije inne na głowe :) popatrzmy choćby na CUBE Reaction Race (https://www.cube.pl/2018/rowery/mountainbike/hardtail/reaction/cube-reaction-race-blacknblue-2018/). W tym momencie ten rower na oficjalnych wyprzedażach kosztuje 4999zł. OK, ma gorszy amor niż Rockrider (Reba vs Judy) ale np. ma już pełne GX w Eagle (12 zamiast 11, a w przypadku jednego blatu ma to znaczenie). Do tego hamulce M6000 które działają świetnie a i serwisowanie jest idelane (przynajmniej dla mnie). No i rama, CUBE zrobił niezłą tą ramę (w moim mniemaniu) spawów praktycznie nie widać i geometria bardzo przyjemna :)

Podsumowjąc Rockrider to zapewne dobry rower, ale nie bije wszystkiego na głowę. W tej cenie inne rowery dają bardzo podobny, jak nie lepszy osprzęt i budowę :) dla mnie np. obecnie KROSS'y na wyprzedażach miażdzą :) TREK, Merida, Cube a nawet Giant mają w końcu normalne ceny i do 5000zł można kupić niesamowitą maszynkę :)