Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję Waszej opinii. Co byście wybrali, nowego Rockridera XC100s, czy 2 letniego Specialized Epic Comp 29?

Główne różnice poza tym, ze jeden jest nowy a drugi 2 letni to:

RrXC100s/Epic29

Damper:Manitou z blokada/Fox z brainem
Amor:Manitou Markhor z blokada/RS Reba bez blokady
Naped:Sram NX 1x11/Sram x9 2x10
Hamulce:Tektro/ Magura MTS

Są jeszcze inne różnice, ale juz mniej istotne.

Z jednej strony dobrze jest mieć nowy rower. Z drugiej platforma Speca to podobno rewelacja.
Bardzo trudna decyzja. :-( help!!

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Eee chyba nie taka trudna :) Ja wolę Speca.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Do mnie też przemawia spec. Wyjdzie mnie 500zl taniej niz xc100s wiec jeszcze sobie cos do niego dokupię. ;-)

Opublikowano

Bardzo ale to bardzo dobra cena jak na ten model bo o ile dobrze rozumiem wyjdzie Cię z 4,5K. 

Opublikowano

Tak... 4500. Pojadę to obejrzeć bo na zdjęciach to zawsze wszystko dobrze wyglada. Zobaczymy.

Opublikowano

No i się udało:-) wyrwalem speca epic comp 29" za 4500. Normalnie nie mogę wyrobić z radości. ;-)
Wymienię w nim opony na cos bardziej XC bo te maxxis-y DHF to nie dla mnie i sztyce na zwykłą, bo nie potrzebna mi regulowana i rowerek bedzie mistrzowski jak za tą kasę. 2a9421596f84190a0c358009a4f6414b.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich forumowiczów,

prosiłbym o radę w sprawie zakupu rowerku HT. Ostatnio pojeździłem po sklepach i polecono mi 2 rowery:

1. Trek X-Caliber 9 2019 - cena ok 4600zł

2. Cube Reaction Race 2018- cena ok 4700zł

Zasadnicza różnica w tych rowerach to napęd. W Cube mamy Sram GX 1/12 a Treku SLX/XT 2/11. Dla mnie to będzie mega przeskok bo w tym momencie ujeżdżam KTMa Ultra Line z 2006r na kole 26 cali i napędzie 3/9.

Chciałbym zapytać doświadczonych czy lepiej przejść na 2 blaty z przodu aby to przejście z 3 blatów było bardziej łagodne czy też te 12 z tyłu w przypadku Cube jest na tyle uniwersalne, że spokojnie dam radę zarówno w terenie jak i jeździe miejskiej.

Rower używam głownie po Jurze Krakowsko-Częstochowskiej ale i wycieczki miejskie też się zdarzają.

Z góry dzięki za rady i pomoc w podjęciu właściwej decyzji!

Edytowane przez unfor
uzupełnienie danych
Opublikowano

Zasadnicze pytanie to jaka jest Twoja kondycja. 1x czy 2x głównie tutaj jest wymagające, bo po prostu masz gorsze zestopniowanie ktore aby utrzymać kadencję wymaga złożenia większej sily. Zakres przy 12 biegach z tylu jest już bardzo szeroki i zbliżony pokryciem do 2x11. Aczkolwiek dokładne zestawienie da się przygotować jak poznamy zakres kasety i korby z tego 2x11.

Opublikowano

Abstrahując od tematu mojej kondycji prosiłbym o próbę porównania tych rowerow pod kątem zastosowanej ramy oraz osprzętu. Dziś kolejny dzień zwiedzałem sklepy rowerowe i polecono mi 

Kross Level 9.0 2018 rama 21 cali cena ok 4800zl

Ogolnie rower mi sie podoba ale jest juz dostępna tylko taka rama a przy moim wzroście 182 cm wydaje mi sie, ze jest ciut za duża. 

Systematyzując moje pytanie ktory rower pod kątem stosunek jakość/cena wypada najlepiej?

Trek x-caliber 9 2019 za ok 4600zl

Cube Reaction Race 2018 za ok 4700zl

Czy

Kross Level 9.0 2018 za ok 4800zl?

Z góry dziękuję za odpowiedź 

Pozdrawiam

Opublikowano

przy wzroście 183cm miałem Levela chyba z 2017 roku na ramie 21 cali, po miesiącu go sprzedałem kumplowi - on ma ok 190cm. Dla mnie to był miesiąc męki. L będzie za duży. Później przesiadłem się na treki na 19.5 cali i jest ok.

Osprzęt to jedno, geo to drugie. Na treku będziesz najbardziej wyciągnięty i pochylony do przodu - miałem poprzednią generację x-calibra i dla mnie to mega wygodny rower, obecna wersja pod względem wymiarów jest niemal identyczna. Cube wprost przeciwnie - przy treku to trochę taki trekking. Kumpel ma cuba, krótki zwinny rower ale tyle razy ile przywalił blatem np o leżące drzewo - ja bym cuba nie kupił. Kross jest blisko treka, pomiędzy nim a cubem.

Na 1x12 nie jeździłem, mam 2x11, noga raczej licha - dla mnie to mega uniwersalny napęd. Na płaskim przełożeń aż nadto, z górki jest czym dokręcać, pod górę (26z na korbie i 42z na kasecie) wjedzie praktycznie wszędzie 

Opublikowano

trollu, ile masz w przekroku ? Ja mam 85cm i 180cm wzrostu i mam dylemat nad Procaliber 6 2018 rama 18,5 czy 19,5. Zależy mi na pochylonej pozycji.

Opublikowano

183/83cm, miałem treka x-calibra, teraz mam fuel exa - obydwa na ramie 19.5. Jeździłem Domane 58 - ogólnie dla mnie idealnie wszystko pokrywa się z tabelami i zaleceniami Treka. Różnice nie są duże ale jednak 18.5 jest krótszy, ja bym brał 19.5 na Twoim miejscu 

Opublikowano

A nie masz jak się przymierzyć ? właśnie przy wzroście 180 cm to jest ideał pomiędzy M, a L czy też w teku 18.5/19.5 przy 19,5 to rama jest już dość długa i trzeba raczej wybrać rozmiar do preferencji.....

Opublikowano

no właśnie wszystko o preferencje się rozbija. W x-calibrze miałem chyba 3 podkładki przełożone nad mostek, teraz w fuelu 2 z 3 też nad mostkiem. 18.5 będzie się wydawał bardziej zwinny ale wszystko to kwestia przyzwyczajenia 

Opublikowano (edytowane)

@trollu dziękuję za rzeczowe porady w temacie tych trzech rowerów. Też miałem takie odczucie co do ramy 21 w levelu. Czy brak sztywnej osi z tyłu w X-calibrze 9 będzie odczuwalne czy nie ma sensu się tym martwić? Jeżdżę raczej rekreacyjnie jednak zdarzają się szlaki, które podchodzą pod ekstremalną  jazdę. W późniejszym czasie nie wykluczam również amatorskich zawodów. Czy brak sztywnej osi nie wyklucza X-calibra z tego typu preferencji? Dodam, że przy wzroście 182cm ważę 80kg.

Edytowane przez unfor
Opublikowano

sztywna oś zawsze jest miło widziana ale raczej nie odczujesz jej braku. Jeśli coś zacznie się poddawać to prędzej będzie to obręcz. Sztywna oś bardziej przydaje się z przodu bo tam już wyczuwalnie podnosi sztywność

Opublikowano

Jezeli celujesz w okolice 5 tys. bierz sztywną oś - mniej problemów z obcieraniem tarcz hamulcowych.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie,

nie mogąc się zdecydować na któryś z powyższych rowerków podniosłem budżet i zamówiłem Speca Chisel Expert 2X

https://bikepark24.pl/pl/p/Rower-gorski-mtb-Specialized-Chisel-Expert-2X-29-Satin-Gloss-Black-Hyper-Green-2018/12998

Za kilka dni będzie do odbioru.

Ma ktoś z szanownych forumowiczów ten rowerek? Jakieś sugestie? Dobry wybór?

Pozdrawiam i do zobaczenia na rowerowych szlakach i ścieżkach :)

Opublikowano

Super wybór - ja bym tylko dołożył blokadę z manetki. Pewnie koło 6 tysi Cię wyszło ?

Opublikowano

Czy Count Solo 3 to dobry wybór w cenie 1200EUR i czy są jakieś lepsze alternatywy?

Ktoś ma doświadczenie czy Rose robi pod koniec roku wyprzedaż rocznika czy tylko zmieniają rocznik na 2019, ewentualnie malowanie i dalej sprzedają w tych samych cenach?

Mam na oku ten, chce kupić raz a dobrze i mieć święty spokój. Solidny rower do amatorskiej rekreacyjnej jazdy.

https://www.rosebikes.pl/rose-count-solo-3-bike-now-2660366?product_shape=Matt+Grey%2FNeon+Yellow&article_size=M-29

Opublikowano
21 godzin temu, unfor napisał:

Witam ponownie,

nie mogąc się zdecydować na któryś z powyższych rowerków podniosłem budżet i zamówiłem Speca Chisel Expert 2X

https://bikepark24.pl/pl/p/Rower-gorski-mtb-Specialized-Chisel-Expert-2X-29-Satin-Gloss-Black-Hyper-Green-2018/12998

Za kilka dni będzie do odbioru.

Ma ktoś z szanownych forumowiczów ten rowerek? Jakieś sugestie? Dobry wybór?

Pozdrawiam i do zobaczenia na rowerowych szlakach i ścieżkach :)

14 godzin temu, Yacko napisał:

Super wybór - ja bym tylko dołożył blokadę z manetki. Pewnie koło 6 tysi Cię wyszło ?

Przypominam, że wątek jest o rowerach z przedziału 4000 - 4999zł!!!

Opublikowano

Jeśli moja propozycja łapie się już na 5k to aby nie śmiecić uprzejmie proszę moderatora o przeniesienie posta jeśli uzna to za właściwe.