Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@mikolo999 tylko jak Deca zrobi przecenę to to co mają za 5K może kosztować 4K. Zawsze porównuje się ceny katologowe. Akurat Cube to ta marka co potrafi jak żadna inna spartolić swój produkt. Część ramy obwiesi fajnymi błyskotkami a drugą byle czym. Takim byle czym jest RS Judy z kiepskim tłumikiem bo nie MC i lagami jak patyki do 29er. Innymi słowy najtańszy badziew jaki da się obecnie zamontować. Jednak jak mam możliwość to podziękuję i wybiorę Rebę zamiast Judy czy innego Recona bo amor to nie tania sprawa do ewentualnej podmiany. Żaden Kross czy Giant nie zbliża się cenowo do tego Rockridera no chyba, że są aż takie przeceny z prawie 9K na 5K. 

Opublikowano

Chcę kupić rower mam 173 wzrostu, 70-73 ważę. Startuję amatorko w CK.
Rozważam:

Trek X Caliber 9 2018r za ok. 4700 - rama 17,5 jest ciut za mała, rama 18,5 ciut za długa...

Merida Big Nine 500 Lite - 4200, rozmiar M

Rockrider 500 z decathlonu za 4999 odpada, bo ma 1 blat z przodu, nie mam aż tak mocnej nogi, chcę coś uniwersalniejszego.

PS: Do tej pory jeździłem na Meridzie TFS 100-V 18"

Co byście doradzili? Biję się z myślami między trekiem np. na większej ramie i krótszy mostek do tego, a Meridą...

Opublikowano
48 minut temu, misiek832 napisał:

A co mylicie o tym rowerze SUP XP 919 w porównaniu do B'twin XC 500 ?

https://superiorbikes.eu/pl/2018/mtb-race/xp-919/matte-black-dark-grey

Muszę trochę podrążyć temat bo raczej drugiego roweru za szybko nie kupię. Także wybaczcie 😛

Wydaje mi się, że musisz nieco zaczerpnąć wiedzy w temacie rowerowym bo mam wrażenie, że łapiesz się byle czego. Kupując tego czeskiego Sup masz rower bez osi sztywnych, z amorem jeszcze gorszym niż Judy, fatalną by nie napisać gorzej geometrią, słabymi kołami, hamulcami, ... w sumie cena tego to jakiś kiepski żart. Generalnie kijem bym tego nie ruszył. 

Opublikowano (edytowane)

Ares masz rację, nie znam się na sprzęcie od strony technicznej. Dlatego pytam na forum żeby nie kupić "kota w worku". Wybrałem tego Sup'a dlatego ponieważ koleżanka w innym wątku chwaliła drożysz model tego producenta (xp949), a że mam "tylko" 5k to wybrałem xp919 dla porównania 🙂

Ale skoro jest do bani to na razie mam 3 typy:

Merida BIG.NINE LIMITED

Unibike Expert 2018

B'TWIN XC 500

Tylko zastanawiam się czy dam radę z jednym blatem z przodu :/

Edytowane przez misiek832
Opublikowano
21 godzin temu, Ares napisał:

fatalną by nie napisać gorzej geometrią

Z ciekawości, z jakiego względu jest fatalna? (chciałbym się dowiedzieć)

Opublikowano (edytowane)

Jestem zainteresowany kupnem trek x caliber 9 . A może jakieś inne propozycje w tej cenie do rozważenia ? wzrost183cm waga 75kg . Rower raczej do rekreacji , chociaż chciałbym wystartować w przyszłości w xc . Nie mam za dużego pojęcia o rowerach . Proszę o jakieś propozycje rowerowe . 

Edytowane przez MichałD
Opublikowano
4 godziny temu, Zwoniar napisał:

Z ciekawości, z jakiego względu jest fatalna? (chciałbym się dowiedzieć)

Pierwsza z brzegu liczba 71 stopni na główce ramy już dyskwalifikuje ten rower. Może 5-10 lat wstecz nie ale dzisiaj to kpina. 

Opublikowano

@Ares A jaki jest teraz trend? Mniejszy kąt to większa stabilność roweru, ale mniejsza responsywność na skręcanie?

69.5 stopnia w Procalibrze jest jużna czasie?

Opublikowano
W dniu 28.08.2018 o 15:27, Ares napisał:

@mikolo999 tylko jak Deca zrobi przecenę to to co mają za 5K może kosztować 4K. Zawsze porównuje się ceny katologowe. .(..) Żaden Kross czy Giant nie zbliża się cenowo do tego Rockridera no chyba, że są aż takie przeceny z prawie 9K na 5K. 

No właśnie bardzo mi odpowiada ten B Twin xc 500 tylko zakres przełożeń przy jednym blacie z przodu trochę za mały, aż tak mocnej nogi to nie mam. :(

Pytanie do bardziej ogarniętych technicznie - czy da się przy tej ramie zmienić kasetę na taką: https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-kasety-11-biegowe-kaseta-sunrace-mx8-11-speed-11-50t-czarna-o_l_260_10853.html ?

wtedy już była by to wymarzona maszynka do maratonów.

Opublikowano

Witam na forum

Szukam roweru dla siebie: 172 cm, przekrok 75cm , waga 72kg. 

Już prawie byłem zdecydowany na zakup przez internet  kellys Thorx 70 w rozmiarze S, ale przeszukując fora naczytałem się o jego geometrii (złej?). Niestety w okolicy nie mam się gdzie do niego przymierzyć.

Czy rzeczywiście kąt rury  podsiodłowej go dyskwalifikuje (73 stopnie), bo jak sprawdzam inne rowery np trek x-Caliber 8 2019r to dla 17,5 cala jest tam 72 stopnie. Ten 1 stopień różnicy się odczuje ? 

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-g%C3%B3rskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-8/p/23156/?colorCode=grey

Tak samo kąty dla główki ramy : kellys 70 stopni - trek 69,3 stopnia (0,7stopnia różnicy!). Czy te minimalne różnice powodują że Trek ma super ramy a Kallys złe geometrie ? 

Opublikowano
W dniu 28.08.2018 o 19:19, misiek832 napisał:

Ale skoro jest do bani to na razie mam 3 typy:

Merida BIG.NINE LIMITED

Unibike Expert 2018

B'TWIN XC 500

Tylko zastanawiam się czy dam radę z jednym blatem z przodu

Z tych trzech brałbym Meride :P Sam taką mam i polecam :)

Co do jednego blatu, to tu akurat kwestia gustu. W Meridzie jest młynek 30t z przodu, a to niestety bardziej nadaje się w góry niż na płaskie. Oczywiście da się jeździć, ale na płaskim prędkości nie będą powalać. Ale sama idea 1x jak dla mnie to mega wygoda, a też się tego bałem. Dzisiaj nie wiem czy potrafiłbym zmieniać biegi z przodu :D

Opublikowano
4 godziny temu, sajekk napisał:

Z tych trzech brałbym Meride :P Sam taką mam i polecam :)

Co do jednego blatu, to tu akurat kwestia gustu. W Meridzie jest młynek 30t z przodu, a to niestety bardziej nadaje się w góry niż na płaskie. Oczywiście da się jeździć, ale na płaskim prędkości nie będą powalać. Ale sama idea 1x jak dla mnie to mega wygoda, a też się tego bałem. Dzisiaj nie wiem czy potrafiłbym zmieniać biegi z przodu :D

Kurczę no właśnie się tego obawiam, że jeden blat będzie bardziej pod ściganie w lasach aniżeli jazdę po mieście, czy płaskim terenie. Chociaż paradoksalnie teraz mam 3 blaty a i tak jeżdżę na jednym (największym) 😄 Jedynie na maratonie MTB używałem dwóch bo trochę ciężko było 😛

Z ciekawości ile na płaskim wyciskasz na swojej Meridzie z tym 1 blacie?

Z tego co piszą w specyfikacji to 2 blaty z przodu ma BIG.NINE XT-EDITION ale jest o 900 zł droższa niż zakłada mój budżet :/

https://www.rowerymerida.pl/produkt1427/bignine-xt-edition-rower-merida.html

Opublikowano
27 minut temu, misiek832 napisał:

Kurczę no właśnie się tego obawiam, że jeden blat będzie bardziej pod ściganie w lasach aniżeli jazdę po mieście, czy płaskim terenie. Chociaż paradoksalnie teraz mam 3 blaty a i tak jeżdżę na jednym (największym) 😄 Jedynie na maratonie MTB używałem dwóch bo trochę ciężko było 😛

Z ciekawości ile na płaskim wyciskasz na swojej Meridzie z tym 1 blacie?

Z tego co piszą w specyfikacji to 2 blaty z przodu ma BIG.NINE XT-EDITION ale jest o 900 zł droższa niż zakłada mój budżet :/

https://www.rowerymerida.pl/produkt1427/bignine-xt-edition-rower-merida.html

Ja zmieniłem blat, najpierw na 32t a ostatnio na 34t. Na 30t ok 30 kilku km/h dało się jechać, ale przelotowa bardziej ok 20 kilku. 

Ten model XT Edition to już inna rama niż w Limited. 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Zwoniar napisał:

@Ares A jaki jest teraz trend? Mniejszy kąt to większa stabilność roweru, ale mniejsza responsywność na skręcanie?

69.5 stopnia w Procalibrze jest jużna czasie?

Nie nazwał bym tego trendem tylko raczej normalnością. Nie bardzo też widzę powiązanie kata główki ze skręcaniem przy tak małych wartościach ale może się nie znam... Te powiedzmy 69 stopni to nie 66 czy 65. 

Jak idzie o Procalibra to owszem. 

@misiod kaseta podejdzie ale nie da rady tylna przerzutka. Trzeba by ją zmienić. Pamiętaj, że Sram ma też blaty korby 28T. 

Edytowane przez Ares
Opublikowano

Hej, szukam roweru:

• geometria xc/trail
  • koło 27,5 lub 29
  • sztywne osie
  • widelec powietrzny
  • napęd 2x10(opcjonalnie 1x11)
  • przygotowany pod sztyce regulowaną wewn.
  • wzrost 182cm
  • przekrok 82cm
  • waga ok 90kg

Podpowiecie czego szukać?

Opublikowano
W dniu 28.08.2018 o 12:09, ssqu napisał:

Cześć, czy Trek X-CALIBER 9 2018 za 4,6k to dobra opcja? Jeżdżę tylko po lesie (trójmiasto), raz byłam w Dolomitach, w przyszłym roku może Garda. 
Jeszcze do nie dawna miałam Cube LTD Pro (2015), byłam zadowolona, nie planowałam wymiany, ale ukradli...

Aha, parę razy startowałam w zawodach, ale to jako dodatek. Jeżdżę rekreacyjnie, ale chciałabym przyzwoity rower, który nie będzie miał awaryjnego osprzętu ;)

Zastanawiam się jeszcze nad przełajem Cube, ale jednak MTB bardziej mi się przyda.

Zdecydowałam się na X-Calibra 9. Wczoraj była jazda testowa po lesie i jest super :) Nawet fabryczne siodełko nie jest tragiczne. Jedyny problem mam z koszykiem na bidon, bo po zamontowaniu obecnego ciężko mi wkładać i wyjmować bidon.

Opublikowano
W dniu 31.08.2018 o 06:20, ssqu napisał:

Zdecydowałam się na X-Calibra 9. Wczoraj była jazda testowa po lesie i jest super :) Nawet fabryczne siodełko nie jest tragiczne. Jedyny problem mam z koszykiem na bidon, bo po zamontowaniu obecnego ciężko mi wkładać i wyjmować bidon.

A jaką cenę udało Ci się wynegocjować jeśli wolno wiedzieć? 

Opublikowano
51 minut temu, krzychud7 napisał:

Czy to dobra propozycja ?

https://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-kellys-thorx-70-2018.html

Czy w tej cenie z podobnym osprzętem coś jeszcze zaproponujecie. 

Może się ktoś wypowie kto ma Kellysa, chodzi mi głównie o ramę która wzbudza kontrowersje

Jeżdżę Kellysem gate 50 z 2017 i nie odczuwam siłowego pedałowania jeśli Ci o to chodzi, jeździ się lekko i wygodnie. Nie startuje w zawodach jeżdżę raczej rekreacyjnie i w tym temacie mogę śmiało polecić kellysa.

Opublikowano (edytowane)

Cześć, szukam dla siebie rowera. Miałem już zamówionego Krossa Level B7 ale się okazało, że już ich nie ma i muszę znaleźć coś innego. 

Zależy mi na napędzie 1x11/12, regulowanej sztycy, sztywnej osi z przodu, wymiennej zębatce na korbie ponieważ chciałbym założyć owalne 36t, obręcze tubless ready i żeby się zmieścić do 5k zł.

Jeżdżę dużo po lesie(60%) i po mieście (40%), zdarza mi się trochę poskakać więc fajnej żeby się szybko nie rozpadł.

Miałem jeszcze upatrzonego Treka Roscoe 8 (2019), ktoś może coś o nim powiedzieć, polecacie coś jeszcze?

Edytowane przez illgresi
Opublikowano
16 godzin temu, KingaM napisał:

@krzychud7na pewno chcesz koła 27,5? :/

Wcześniej jeździłem na 26 i było ok. Próbowałem 29 ale czułem się źle (mam 172cm). Wolę coś zwrotniejszego i dla mnie przyjemniejszego. 27,5 też ma swoje zalety (i wady). To może jakaś super propozycja na 29 w cenie ok 4k, to może się jeszcze przekonam do tego rozmiaru kół.