Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki. 

Czy rama z karabonu, przez swoją sztywność , jest bardziej uciążliwa do codziennej, turystycznej jazdy (mniej komfortowa) , niż bardziej elastyczna (podobno)  rama alu ?

Opublikowano

jest sztywna, szybka a jednocześnie tłumi drgania, generalnie same zalety nad alu.

Opublikowano

Czym się różni w foxach air grip 3 od fit 4 ? Czy to duża różnica odczuwalna w jeździe ?

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Według mnie:

"(...) cannondale - Heble i amor na plus. Napęd też niezły, ale na bębenek Shimano11 (....) "

https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2021-gorskie/xc-race/f_si/f_si-carbon-5

Czy jesteś pewny, że cannon ma bębenek shimano 11 ?

5 godzin temu, marcin.jka napisał:

jest sztywna, szybka a jednocześnie tłumi drgania, generalnie same zalety nad alu.

Jak to jest zrobione , że jest sztywne , a jednocześnie elastyczne (tłumi drgania) ?

Pozdr.

Edytowane przez Sajmon6619
Opublikowano
4 godziny temu, Sajmon6619 napisał:

ma bębenek shimano 11 ?

Tak. Grupa SRAM NX Eagle 12-speed jest 12 rzędowa, ale na bębenek Shimano 11. Wyższe grupy są na bębenek XD

Opublikowano (edytowane)

Dzięki.

Jeszcze w kwestii napędów, nie wiem czy dobrze rozumuję: napędy 1x11 (10-42 , 11-42) , kiedyś dla zawodników,  jak zeszły "pod strzechy " ,dla zwykłych amatorów (używających do tej pory 3x lub 2x) były/są  mało uniwersalne . Zawodnik mógł dobrać blat pod typ trasy,  a trudno, żeby turysta rowerowy przekręcał blaty w ciągu dnia jazdy. Dopiero pojawienie się napędów 1x12 (10-51, 10-52) daje możliwość spokojnego przejścia z 2x na 1x, bez obawy , że gdzieś się nie da rady. Pytam,  bo zmieniamy rowery w rodzinie (wszyscy mamy 3x) i chcemy przejść na 1x .

Opublikowano
52 minuty temu, Sajmon6619 napisał:

chcemy przejść na 1x .

Nie do końca. Przy kole 29" przesiadka na 1x nie jest taka zła. Gorzej przy mniejszym kole. Tak czy inaczej, musisz zrezygnować, albo z prędkości, albo z lekkich przełożeń. Niestety producenci maszyn nie dają nam już wyboru O.o

Opublikowano (edytowane)

https://www.scott.pl/produkt/1181/7551/Rower-Scale-920

Proszę o ocenę w/w roweru , ale pod kątem suportu, piast, sterów       (chodzi mi o trwałość w/w) i  obręczy. 

1.Czy jak się zajedzie piasty i suport można to bez problemu  wymienić (np. w tym scott-cie) ? 

2. Jakby był wybór:

- napęd nx , amor judy gold/ recon , suport BSA i lepsze piasty 

lub

- napęd GX, amor fox 32 performance, suport PF i piasty formula

to co lepiej brać ?

3. Czy wśród piast formula są lepsze i gorsze,  czy wszystkie są słabe?

Opublikowano
W dniu 19.02.2021 o 23:50, Sajmon6619 napisał:

Proszę o ocenę w/w roweru , ale pod kątem suportu, piast, sterów       (chodzi mi o trwałość w/w) i  obręczy. 

Poza kołami, to najzwyklejsze eksploatacyjne(niedrogie) elementy.

1.Tak

2. Zdecydowanie GX

3.Haha, jak ludzie narzekają, to musi coś w tym być ;)

Opublikowano (edytowane)

Czy wymiana piasty polega na zapleceniu szprych na nowej (i wtedy można dać lepszą np. dt swiss) ?
Czy suport można wymienić (przy okazji wymiany) w takim rowerze na gwintowany (bsa + jakiś adapter) ?

I jeszcze jedno, co byś wybrał ? Ten drugi,  z 2016 r. r  jest nieużywany (od znajomego) i cena 8900 zł.
(różnica w cenie ważna, ale nie priorytet):
https://www.scott-sports.com/global/en/product/scott-scale-920-bike?article=280464009
https://olimpiasport.pl/shop/product/bike-scott-scale-920-2016/15022.704.2.1.en.0.htm

Wg mnie ten drugi potrzebuje przerzutkę z przodu, ale może się mylę.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.02.2021 o 18:46, omenikos123 napisał:

Cześć! Mam prośbę o kilka słów od Was na temat wymienionych rowerków MTB HT 29". Szukam czegoś w okolicy 6000 zł. 88kg/183cm. Szutry 60%, asfalt 40%. Nie ścigam się, częściej wyprawy w terenie. Przesiadam się z Kellysa Gate 70 29" (2019) - nie pasowała mi pozycja, zbyt leżąca. Chcę delikatnie wygodniejszy rower. Na razie robię rozeznanie. Moje propozycje:

1) Merida Big Nine Limited 2021

2) Merida Big Nine 500 Lite 2021

3) Cannondale Trail Sl 3 2021 (podoba mi się opcja zamontowania bagażnika do fabrycznych otworów - WIEM, ŻE TO DLA NIEKTÓRYCH DZIWNA OKOLICZNOŚĆ, ale dla mnie to IN PLUS  :)) )

4) Giant XTC SLR 1  29 2021 (tu boję się o widelec - coś o nim możecie powiedzieć???)

5) Ciekawą opcją był TREK X CALIBER 9 - ale brak sztywnej osi z tyłu w rowerze za 6300... )

Nie chcę CANYONA, bo nie kupię rowerka w ciemno bez przymiarki. Co możecie powiedzieć/polecić ? Ewentualnie coś innego? Chętnie rozpatrzę inne propozycje. Nie chcę Krossa, RR itp.

Pozdrawiam :)

Ja od października mam Gianta XTC SLR 29 1.

Wstawiłem kilka dni temu parę słów na jego temat w dziale "nasze rowery". Jak masz ochotę to poczytaj.

Ale tak jak już ktoś pisał, rowery które wymieniłeś, w tym Giant ma dość sportową pozycję, jest długi.

Edytowane przez Maksiu79
Opublikowano

Cześć mam pytanie o Indiane Storm x9, bo na temat tego roweru za bardzo opinii znaleźć nie mogę, czy przy obecnej cenie 4999, to wciąż korzystna oferta? Oczywiście jestem przekonany że znacznie tańszy rower spełnił by również moje oczekiwania ale kupuje zwykle rower na kilka lat, więc mogę dopłacić bez bólu, jednak wolał bym nie przepłacać jak nie muszę, widziałem że kosztował na początku stycznia jeszcze 3999, ale podejrzewam że ceny rowerów raczej spadać nie bedą, ktoś jeździł i się wypowie? ewentualnie spec się wypowie na podstawie osprzętu ;)

https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-storm-x9-m19

Opublikowano
W dniu 1.03.2021 o 21:20, Sajmon6619 napisał:

Spec z 2018 r (jak niżej) 9000 zł - warto ? 

Bardzo fajna maszyna i w moim stylu. Ja bym brał

16 godzin temu, Newman napisał:

Indiane Storm x9, bo na temat tego roweru za bardzo opinii znaleźć nie mogę,

Moder niestety połączył tematy Indiany. Proszę Cię bardzo, od 19strony masz wszystko o Storm ;) 

Co do twojego pytania, to patrząc na ceny w dalszym ciągu warto kupić te rowery

Opublikowano
17 godzin temu, Sajmon6619 napisał:

taki Scott

Jednak Scott ładniejszy, ale cena chyba wyższa?

Też nic nie trzeba dokładać(przeważnie trzeba heble zmieniać) 

Fox, GX/NX, boost, Hamulce 6100. Super maszyna i biel z czernią wyglądają rewelacyjnie.

Opublikowano (edytowane)

Tak. Cena wyższa - wyszedłby 1600 zł więcej od speca ( wg mnie nieduża dopłata jak za foxa i gx 1x12) .Teraz ciężko o rabaty i ciężko o dobry rower za rozsądną cenę. Przy Scott-cie troszeczkę obawiam się GXa , bo to różnie mówią (czuły na niedokładności ustawienia,  wrażliwy na uderzenia,  duża klatka, drogi w serwisie, itp no i pytanie o trwałość), a w Specu pewny chyba napęd xt 2x. Co myślisz?

I jeszcze (może się orientujesz): da się w tym specu zamienić napęd na 1x , chodzi mi o zmianę na kasetę 11-46 albo 11-50 + zmiana przerzutki?

Opublikowano
24 minuty temu, Sajmon6619 napisał:

Specu pewny chyba napęd xt 2x. Co myślisz?

Ja bardzo lubię 2x, sam taki używam :D.

Ja osobiście też wolę Shimano, ale GX, bardzo chwalą.

26 minut temu, Sajmon6619 napisał:

da się w tym specu zamienić napęd na 1x , chodzi mi o zmianę na kasetę 11-46 albo 11-50 + zmiana przerzutki?

Da się bez problemu. CO do kaset, to do wyboru do koloru. Przy 11-46 nie musisz zmieniać przerzutki(tylko kaseta),przy 11-50, to nie próbowałem

https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deorext-m8000/RD-M8000-GS.html

Ps. Jeżeli chodzi o Scott'a, to cholernie mi się ten model podoba. Dlatego ja wybrałbym właśnie jego, mimo 1x i napędu Sram

Opublikowano (edytowane)

Dzięki.

Spec:
- jaką największą zębatkę shimano mogę tutaj założyć przy przejściu na 1x?
- da się założyć całą grupę xt 1x12 bez wymiany kół ?

I pytanie pokrewne: mam rower z napędem srama GX1 (2016 r.) - da się założyć nowy kompletny napęd GX eagle 10-52 bez wymiany kół ?
https://olimpiasport.pl/shop/product/bike-scott-scale-920-2016/15022.704.2.1.en.0.htm

(chyba to się robią pytania do innego działu)

Opublikowano
2 godziny temu, Sajmon6619 napisał:

Dzięki

Spoko ;). Na forum dziękujesz klikając łapkę w prawym dolnym rogu.

- jaką największą zębatkę shimano mogę tutaj założyć przy przejściu na 1x?

Wg producenta 46T, ale chłopaki podobno zakładali 50T. Tak jak pisałem, ja nie próbowałem

- da się założyć całą grupę xt 1x12 bez wymiany kół ?

Nie piszą jakie dokładnie są tam piasty, więc nie wiadomo czy dostaniesz pod nie bębenek na MicroSpline. Raczej nie, ale zawsze możesz dać kasetę Sram NX 12s

(chyba to się robią pytania do innego działu)

Haha, oj tak 

Jak masz bębenk XD, to podejdzie ci Kaseta GX

• Pomógł 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Miał być Rockrider AM100S ale jak już pisałem w innym wątku bezpodstawnie anulowano mi zamówienie zapłaconego roweru - rozglądam się za alternatywą.

Przeznaczenie to głównie jazda po lesie, ścieżki, a jak forma już pozwoli to wypady w góry (Beskidy), może jak już naprawdę forma pozwoli to lajtowy zjazd gotowcami w Szczyrku 

Moje aktualne parametry: wzrost - 186/7 cm, waga - 115 kg (tak, ten rok mnie ..., było 95-100 kg), „noga” - 88 cm, ręka - 62 cm 

Jaki rozmiar przy w/w parametrach - „L” czy „XL” (czy jest to zależne od rodzaju roweru ?)

Znalazłem moim zdaniem ciekawą ofertę: Merida Ninety-Six 9.XT (2019) rozmiar L i tu moje pytania: 

- czy pozycja na tym rowerze bardzo różni się od rowerów typu All Mountain 

- czy jednak L nie będzie za mały przy w/w parametrach

- czy jest sens wchodzić na dziś w mechanizm korbowy typu: 34-24 ATC i kasetę: Shimano M7000; 11-42 ATC; 11 GER

- generalnie jestem ciekaw waszych opinii i ewentualnych propozycji

Edytowane przez Oktopus
Opublikowano
10 godzin temu, Oktopus napisał:

- czy jest sens wchodzić na dziś w mechanizm korbowy typu: 34-24 ATC i kasetę: Shimano M7000; 11-42 ATC; 11 GER

Moim zdaniem taki napęd nie jest obecnie już najlepszym rozwiązaniem. Nie ma ani prostoty napędu 1x ani większego zakresu napędu 2x jak jest w wypadku np. korby 36-26 i kasety 12 rzędowej 11-45. Mówię to jako zwolennik napędu 1x - mam 32 na 10-51 (12 rz.), na którym jeżdżę od października zeszłego roku.

Tu jest porównanie zakresu pracy napędów:

http://gears.mtbcrosscountry.com/#29I2459I7892X29I1123I18263X29I1931I18069

10 godzin temu, Oktopus napisał:

Jaki rozmiar przy w/w parametrach - „L” czy „XL” (czy jest to zależne od rodzaju roweru ?)

Ja nie wierzę w ustalanie rozmiaru na podstawie cyferek - trzeba się przymierzyć i porównać.

A tak w ogóle, to oprócz napędu, który akurat mi nie pasuje, to fajny rowerek :)

Opublikowano

rownież mam wątpliwości co do napędu ale cena chyba ciekawa (10k), dlatego pytam i szukam rady doświadczonych. 

Opublikowano (edytowane)

To jakaś konkretna promocja na niego jest skoro w takiej cenie jest do kupienia. Napęd zawsze można zmienić jak nie będzie Ci pasował.

A co do pozycji, to to jest XC więc pewnie będzie dość agresywna.

Edytowane przez Maksiu79
Opublikowano

Ten 2x11 w niczym Cię nie będzie ograniczał, da więcej możliwości (bo nie o sam zakres chodzi), będzie żywotniejszy i tańszy w eksploatacji i serwisie.

• Lubię to! 1