Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ma szansę i to robi. Ja kiedyś podobierałem spodenki, rękawiczki, koszulkę, wszystko FOX'a i świetną pompkę to zapłaciłem za to w sumie prawie bez marży. Do dziś mi to wszystko służy choć rękawiczki nieco reperowane. Nie wiem jak jest dziś ale żałuję, że jeszcze paru rzeczy nie podobierałem wtedy. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

to bardzo zła sytuacja gdy sklepy stacjonarne muszą konkurować z samym dystrybutorem. Założenie jest takie, ze sklep jest w stanie dotrzeć do wiekszej liczby odbiorców, sprzedawcy też po coś są by towary  reklamować, witryna sklepowa kosztuje... Są marki które swój byt opierają tylko o internet, no inna strategia. Taki Canyon nie dzieli się marżą z żadnym sklepem ale za to np sponsoruje całe teamy kolarskie i to takie najlepsze. Reklamuje sie w inny sposób

Opublikowano
W dniu 18.07.2020 o 18:13, Mondeus napisał:

dzieki bardzo, Procalibra wlasnie chcialem ale ten juz ma troszke starsza rame z gorsza geomertia i przewodami poprowadzonymi na zewnatrz. Nie wiedzialem ze nadchodzi premiera modelu 2021, w tym wypadku najlepiej bedzie poczekac bo wyglada obiecujaco. Special Epic juz jest troszke drozszy. Dzieki za uwage, poczekam na Treka :) i nawet juz sie pojawiaja pierwsze oferty: https://www.fun-corner.de/en/mountainbikes/9346-trek-procaliber-96-2021-matte-carbon-smokegloss-trek-black.html i z tego co widze powinien byc na Shimano https://www.head-for-the-hills.co.uk/shop/products/trek-procaliber-96-2021-black-large :)

dowiedziałeś sie moze kiedy będą mieli w sklepach nowego procalibra?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, od paru tygodni mam problem z doborem roweru. Na codzien potrzebuje roweru który jest wygodny mogę nim robić 100-200 km, szutry, las bez większych terenów. Co miesiąc jeżdżę w typowe góry, i tam potrzebuje wygodnego roweru górskiego gdzie też robię trasy po około 70-100 km ponieważ to nie są jakieś single, ale całe dnie w siodle. Myślę o full bo mam problem z plecami dlatego full. Dodam że na ten moment mam Kross hexagon 8 z dołożeną sztyca amortyzowana ale już ten rower w górach nie daje rady. Wiem że najlepiej kupić dwa rowery do tych stylów jazdy ale niestety na takie wybryki mnie nie stać. Więc myślę że po prostu kupić jakiś full z wygodną geometria plus zmieniać opony na węższe tutaj wokół komina a na góry zmieniac na górskie, a do tego pojsc na bike fiting i dodać np jakis np mostek wygodniejszy itd, by pozycja była wyprostowan. Ktoś coś pomoże, ponieważ od nadmiaru informacji naprawdę nie wiem na co i gdzie już patrzeć. 

Opublikowano

@Elojamal jakieś pomysły chyba masz to podrzuć. Potrzebujesz sztycy regulowanej czy nie? Szukaj czegoś typu Merida One Twenty 9.600. Nie chcesz wspomnianej sztycy to jest Giant Anthem. 

Opublikowano
Godzinę temu, Ares napisał:

@Elojamal jakieś pomysły chyba masz to podrzuć. Potrzebujesz sztycy regulowanej czy nie? Szukaj czegoś typu Merida One Twenty 9.600. Nie chcesz wspomnianej sztycy to jest Giant Anthem. 

Mam parę pomysłów, ale też mam duży mętlik, z jednej strony myślałem by wokół komina kupić tańszy gravel jak Merida silex 200 by robić te 200 km na spokojnie a i pojechać na jakiś lekki bike packing, i do tego jakiś tańszy full. Z drugiej strony nie wiem czy znów chce się bawić w tańsze rowery i potem żałować że nie ma czegoś co mógłby mieć itd, a z drugiej strony boje się że nie znajdę tak uniwersalnego roweru by mógł miło pojechać w miarę z geometria wyprostowana 200 km a do tego mieć go jeszcze w góry. Dlatego napisałem na forum bo może ktoś podobnie tutaj zrobił i też macie większy przegląd modeli rowerów. Więc myślałem nad tansze gravel plus full. Myślałem nad Merida albo one twenty albo one forty. Także nad jakimś giantem. 

Opublikowano

@Elojamal przesiadka z Hexagona na cokolwiek z wymienionych to jest dość spory szok i sprzętowy i samego stylu jazdy. Bardzo dawno temu jeżdziłem tego typu dystanse na zwykłym sztywniku ale już na fullu bym raczej nie dał rady. I nie ma znaczenia czy to full typu enduro czy nawet lekkie AM. Po prostu pozycja na tych rowerach uniemożliwia mi tego typu jazdę. Kręgosłup by mi odpadł już w połowie. Raczej tu widzę kłopot niż zajmowanie się technicznymi sprawami samego wyboru. Tylko, że łatwiej coś dokupić po jakimś czasie typu gravel niż zrobić to w drugą stronę zaczynając od gravela. 

Opublikowano
26 minut temu, Ares napisał:

@Elojamal przesiadka z Hexagona na cokolwiek z wymienionych to jest dość spory szok i sprzętowy i samego stylu jazdy. Bardzo dawno temu jeżdziłem tego typu dystanse na zwykłym sztywniku ale już na fullu bym raczej nie dał rady. I nie ma znaczenia czy to full typu enduro czy nawet lekkie AM. Po prostu pozycja na tych rowerach uniemożliwia mi tego typu jazdę. Kręgosłup by mi odpadł już w połowie. Raczej tu widzę kłopot niż zajmowanie się technicznymi sprawami samego wyboru. Tylko, że łatwiej coś dokupić po jakimś czasie typu gravel niż zrobić to w drugą stronę zaczynając od gravela. 

Czyli tak jak podejrzewałem że nie da się mieć dwóch rowerów w jednym, tak skrajnie innych. Czyli tak jak myślałem, na codzien gravel/cross a w góry full? Jeśli chodzi o hexagona, mi jego geometria odpowiada tylko że sam rower już nie daje rady do tras które jeżdżę. Więc wydaje mi się że popatrzę najpierw za gravelem/crossem do codziennego użytku a później typowy góral. 

Opublikowano
W dniu 18.07.2020 o 14:42, komandosek napisał:

Oba mi się podobają i oba dzielą ten sam problem - klasyczny kąt główki ramy. Szukał bym czegoś z 68-68.5 stopnia bo to robi grubą różnicę w trudnym technicznie terenie

wybór jest mały, pewnie mozna sie spodziewać że Treki na 2021 będą miały taki kąt główki ramy. Specialized Epic 2020 i... nowy XC900 mają takie kąty. Ja mam 69.5 i czasem brakuje w trudnym technicznie terenie 

https://forums.mtbr.com/trek/new-trek-procaliber-2021-a-1131479.html może warto poczekać do premiery procalibra 9.6 2021 bo powinna być na dniach. Może u dealera treka będą wiedzieć cokolwiek

Co sie zyskuje na kacie 68-68,5 wzgledem klasycznego o jakim pisales?

Kilka tyg temu pytalem tu o kilka rowerow m.in  synonym, scott spark.

Synonym faktycznie do amatorskiego scigania w polnocnej Polsce moze byc za bardzo progresywny, jak ktos wspomnial.  Lzejszy od Scotta w podobnej cenie katalogowej jest Bianchi Methanol 9.2 i ma wlasnie kat glowki 68.5.  

Opublikowano
1 godzinę temu, PiotrRockrider napisał:

Co sie zyskuje na kacie 68-68,5 wzgledem klasycznego o jakim pisales?

Kilka tyg temu pytalem tu o kilka rowerow m.in  synonym, scott spark.

Synonym faktycznie do amatorskiego scigania w polnocnej Polsce moze byc za bardzo progresywny, jak ktos wspomnial.  Lzejszy od Scotta w podobnej cenie katalogowej jest Bianchi Methanol 9.2 i ma wlasnie kat glowki 68.5.  

Rower jest bardziej stabilny przy pokonywaniu dużych przeszkód,  zjazdów z dużych dropów. Za to trochę mniej żywo reaguje podczas skracania,  coś za coś. 

*skręcania

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, komandosek napisał:

Rower jest bardziej stabilny przy pokonywaniu dużych przeszkód,  zjazdów z dużych dropów. Za to trochę mniej żywo reaguje podczas skracania,  coś za coś. 

*skręcania

A taki ns bike traci przy skrecaniu jeszcze bardziej? jest mniej zwrotny na ciasnych zakretach przez swoja dlugosc i kat glowki?

W dniu 7.07.2020 o 21:06, Kruk napisał:

To zdanie dla Vesem....dla Kruka :D 

A poważnie, to każdy rower będzie super moim zdaniem, przy takiej kwocie mamy pewność że ramy są topowe.

1.Synonim ma nazwijmy to nowość jak idzie o ramy XC , ma ostry kąt główki, topowy amor, napęd X01 no dla mnie rama ma przyszłościowy kąt główki.

2.Scott...Model super, Marek Konwa przecież na nim jeździł/jeździ także ...Dla mnie najpiękniejsza i najlepsza rama do XC full. Zawieszenie jest proste ale bardzo skuteczne.

3. KTM to bardzo fajny model, rama ma duży prześwit na bidony co dla zawodowców ma znaczenie, pełny XTR 12, rama ma typowy 4 zawias który jest bardzo dobry jak idzie o ramy XC full.

Ja bym brał scott;a ale to moje zdanie.

Wiesz, gdziem mogę poczytać o rodzajów montażu dampera i jak to działa w wypadku rowerów xc? Chodzi np o plusy i minusy ram jak scott, bianchii, ns bike wzgledem ram jak ktm, czy cannyon. O ile mozna w ogole scotta i bianchi i ns bike pod wzgledem amortyzacji tylnego kola wrzucic do jednego wora i analogicznie ktm i cannyon?

Edytowane przez PiotrRockrider
Opublikowano

Piotr na NS nie jezdzilem wiec się nie wypowiem.

Tu chodzi o to jak chętnie rower sie kładzie w zakręty w reakcji na ruch kierownicą. Rower jest bardzo lekki i napedzany pedałami więc różnica powinna być widoczna przy znacznej prędkości, nie powinna zas być widoczns przy nawrotach 180 stopni. 

Jeśli rower tak chętnie czy wrecz agresywnie reaguje na ruchy kierownicą to może byc niestabilny przy duzej prędkości i chętniej zmieniać tor zjazdu niz by sobie życzył rowerzysta. Zjeżdża sie oi czesto bardzo trudnym terenie. 

Tu mala wizualizacja o jaką responsywnosc na ruchy kierownicą  chodzi. Zasada jest ta sama

Trasy XC robią się coraz trudniejsze i za nimi sie zmieniają parametry rowerów. Zmiana kąta główki ramy i jego skutki to nic kompletnie odkrywczego,  zsden w przełom sie nie dokonał

Opublikowano
4 godziny temu, PiotrRockrider napisał:

Co sie zyskuje na kacie 68-68,5 wzgledem klasycznego o jakim pisales

Tu masz duży wątek o kątach główki ramy

Nie pytaj o wszystko w tym temacie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich serdecznie od zeszłego roku wkręciłem się w mtb.

W tym roku mam przejechane ok 2000 km,trasy leśne dużo ostrych podjazdów i zjazdów.Przygodę zacząłem na cross mover 3 bulss(za nie dużą kasę używany)

Planuję coś kupić za 5.5 tysiąc zł

Pomożecie coś wybrać

1 MERIDA BIG.NINE LIMITED 2020         https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/1570/bignine-limited

2 Giant TERRAGO 29 1.                            https://www.giant-bicycles.com/pl/terrago-29-1

A może coś zaproponujecie

Edytowane przez Piter7707
Opublikowano (edytowane)

Witam, historia podobna do wielokrotnie opisywanych. Chcę się przesiąść na coś odpowiedniejszego do mojej wagi i tras. W ostatnim sezonie zrobiłem prawie 5tys km na rr st540. Rzeczone ST540 po modyfikacjach to całkiem przyjemna zabawka, ale...  Muszę wymienić koła i za 2-3 tys km napęd, wypada też wymienić hamulce. Sumując wychodzi dobrze ponad dwa tys zł a już w rok dołożyłem 1800...   Wyszło mi na to, że lepiej kupić coś odpowiedniejszego do sposobu eksploatacji a ST dać żonie. Ona waży o 40 kg mniej i rocznie robi około 1 tys km. 
Ważę 96 kg i jeżdżę po górkach z krótkimi ale dosyć ostrymi podjazdami. Jest dosyć dużo szybkich ale kamienistych zjazdów, jest dużo asfaltu bo mam 20 km aby dostać się do górek i lasu (typowa trasa).Celowałem w napęd 2x10 ale teraz robi się kłopot z czymś sensownym. Dosyć dużo osób poleca rr xc500, ale ten napęd i mam lekki uraz do wychwalanego serwisu deca. Trafiłem na dosyć pochlebne opinie o BIG.NINE 500 LITE, ale jakoś nie trafia do mnie. Wyszukałem Kellys GATE 50 (70) ale tu nie bardzo mogę w koła uwierzyć.  Proszę o pomoc, co dla grubasa, który jeździ po mocno pagórkowatych lasach z dużą ilością szybkich szutrowych zjazdów. Oczywiście w budżecie około 5 tys złotych.  

Edytowane przez wova75
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Winkiel napisał:

Limited z 2020 nie ma już sensu (po cenie katalogowej). Za miesiąc/półtora wychodzi kolekcja na 2021. 

Klasyczną propozycją w tym przedziale cenowym jest: https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8558253.html (na ten moment dostępne tylko M i L). 

Tylko jak go kupić jest cały czas niedostepny rozmiar xl

Edytowane przez Piter7707
Opublikowano
2 minuty temu, Piter7707 napisał:

Tylko jak go kupić jest cały czas niedostepny

Co ciekawe od kilku dni rano pojawia się po kilka sztuk. Albo kapią po te kilka sztuk dziennie, albo ludzie rezygnują z zakupu i rowery wracają do sprzedaży...  

Opublikowano

Poczekam parę miesięcy w grudniu  coś kupię nie będzie szału,

Opublikowano
2 godziny temu, wova75 napisał:

Kellys GATE 50 (70)

To naprawdę świetna maszyna,bierz,a nie pożałujesz. Nowe gate są na boost i koła spokojnie wytrzymają.

Opublikowano
19 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

To naprawdę świetna maszyna,bierz,a nie pożałujesz. Nowe gate są na boost i koła spokojnie wytrzymają.

Czy warto dołożyć parę stów i wybrać Gate 90 chcę kupić rower na parę lat

Nazwa produktu

Rower KELLYS Gate 70 2020

Rower KELLYS Gate 90 2020

Opublikowano

Nie opłaca się za różnicę w cenie kup dobre koła bardziej to odczujesz

Opublikowano
40 minut temu, Piter7707 napisał:

Czy warto dołożyć parę stów i

Nie warto,prawie identyczne rowery. Nawet geometrię mają tą samą.

• Lubię to! 1
Opublikowano
1 minutę temu, Piter7707 napisał:

będę teraz myślał

Nie myśl tyle,bo zostaniesz myśliwym xD

Działaj,bo tak to sobie jeszcze pośmigasz w tym sezonie na nowej maszynie ;)

• Lubię to! 1