Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo dobrze,że dyskutujemy o różnych markach rowerów,bo właśnie dzięki forum można dowiedzieć się o tym jak producenci lecą w kulki z użytkownikami.

2 godziny temu, Ares napisał:

Opinia się zrobiła i smród będzie się długo za nimi jeszcze wlókł.

Co do Decatlonu,oni poszli za bardzo w drugą stronę.Mają świetny serwis,gwarancyjny i bardzo niskie ceny,wręcz zastanawiające jakim cudem jeszcze na nim zarabiają :)

Stąd nie mogą nadążyć z popytem.Inne marki powinny brać z nich przykład,bo 1 zadowolony klient przyprowadzi dwóch,a nie zadowolony zabierze 10-ciu.

Aż serce krwawi,że to piszę,bo popieram kupowanie od rodzimych producentów,ale Decatlon świeci przykładem dbałości o klienta.

Na obronę rodzimych firm to Dartmoor również jest chwalony za obsługę i jakość,ale ceny już nie są tak dobre jak w w/w sklepie

Opublikowano

Nowa Capra. Czy dobrze - znajomy już dawno zapomniał o etapie "wk...", później przyszła rezygnacja i akceptacja zaistniałej sytuacji. Wg mnie - nie, nie jest dobrze. To że się nie wyrabiają z jakichś tam względów to nie jest powód do zadowolenia " łał, super rower bo sprzedają całe kontenery". A sama Capra też miała przykre historie - np górne widełki tylnego trójkąta były z węgla we wszystkich wersjach. Rozlatywały się na łożysjowaniu w okolicach piasty. Nowy model - jeśli jest z alu to w całości. Znajomy sprzedał starszą caprę bo chciał przesiąść sie na 29er no i nie chciał zabawy pt wymiana tylnego trójkąta

Opublikowano

jeszcze taka historia z ostatnich dni..

Spotykam ridera na szlaku i rozmawiamy, ja mu o tym, że Kross Moon strasznie wymagał dbałości o zawiechę, bo inaczej rdzewieją łożyska, że zakupiłem specjalny smar do nich (trudno wypłukiwalny) , a on na to ;" aa to podobnie jak w NS-ie, .. ta sama polska kultura projektowa?, ..pomyślałem 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, dfq napisał:

Bzdury. Mam od 2 lat tego Chisela Expert  2X - 2 sztuki w domu. Genialny sprzęt . O rozpiętości nie bedę nawet dyskutował. Pomieszanie z  poplątaniem.

I mówisz że masz 1x11 i jesteś zadowolony? Ja nie bylem. Jak rower ma być używany do ścigania się to jest totalnie bez sensu. Nie wiem jaką trzeba mieć wydolność by utrzymać sensowne tętno na ostrych podjazdach.

mówię o tym modelu https://immotion.pl/rowery-gorskie/202-rower-gorski-specialized-chisel-expert-2x-8.html

Ok, nie doczytałem na komórce że nie jest to 1x11

Edytowane przez komandosek
Opublikowano
11 minut temu, trollu napisał:

Nowa Capra. Czy dobrze - znajomy już dawno zapomniał o etapie "wk...", później przyszła rezygnacja i akceptacja zaistniałej sytuacji. Wg mnie - nie, nie jest dobrze. To że się nie wyrabiają z jakichś tam względów to nie jest powód do zadowolenia " łał, super rower bo sprzedają całe kontenery". 

Ale kolega może zawsze zrezygnować z zamówienia, jeśli ten czas oczekiwania jest dla niego nieakceptowalny, z jakiś tam względów tego nie uczynił, dlaczego ? 

----

Dlatego zapewne w tym roku YT się nie kwapi z przecenami rowerów, bo mają taki popyt. W zeszłym roku prawie 2 miesiące było już po przecenach

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, EN1209 napisał:

Dlaczego sądzę, że to nie wina Krossa ?, przecież nie on jest producentem tych wszystkich części.Otóż dlatego, że po prostu nie wierzę w taką ilosć przypadkowych awarii nowego osprzętu, bo : "każdemu może się trafić coś felernego" Sądzę, że Kross dobrze wie, co montuje w swoich rowerach, upewniwszy się wcześniej, że te części podlegają pełnej gwarancji producenta. Może po prostu kupuje je dużo taniej niż cena nominalna ?, Tutaj wspomnę, że w moim przypadku wszystkie te części zostały naprawione, bądź wymienione przez Harfę H. na nowe bez żadnego problemu i "szemrania", że " może to klient zepsuł poprzez nieodpowiednią eksploatację" ?

To nie jest do końca tak. Ja akurat mam Gianta i również walnięte dwa dampery przy czym z Fox'em X2 nie poradziły sobie nasze serwisy gwarancyjne a dopiero znajomy. Co najlepsze pierwszy serwis miał przymusowy bo sam Fox zlecił kampanię serwisową. Coś skopali. Z Reverbem też kłopoty i nawet szkoda było na gwarancje słać bo odrzucali hurtowo po roku czasu. Piasty tylne to koszmar. Taka robią padaczkę. Kilka dni temu o znajomego widzę nowiutkiego Scotta Geniusa za blisko 20K. Damper Fox nie trzyma powietrza i gość ma kłopot z gwarancją... Ja akurat na zawiechę Gianta nie narzekam bo serwisowałem obie po 2 latach i nawet nie trzeba było łożysk wymieniać. Kto kojarzy gościa z kanału Endurofina? Kupił Speca Turbo Levo Expert za katalogowo chyba ponad 30 tys kilo kapusty i musi chłopina wszystko wywalić poza ramą bo nie da się na tym jeżdzić. Damper szmelc, sztyca jeszcze gorzej, koła dramat tak samo jak kokpit. Taniej by mu wyszło kupić samą ramę i poskładać samemu. No ale kto przypuszczał, że "Wielki" Szpec wypuści taką padaczkę. 

@Accent_Szaj  Deca jako ogólnosportowa korporacja nie musi się silić na zarobek z roweru. Mają na to wywalone. Klient ma być zadowolony bo przyjdzie i kupi gacie, skarpetki, czapkę i co tam jeszcze trzeba z dzwonkiem na czele. Na tym się tak naprawdę zarabia. Po drugie koszty rowerów wcale nie są duże. Jakiś czas temu ktoś mi się wygadał przypadkiem za ile kupił realnie poza marzą sklepową po znajomości solidnego fulla enduro bardzo dobrej marki. Katalogowo 21K a dał ledwie 13K. Same graty co tam były poupychane kosztowały by w sklepach ponad te 13K. A gdzie rama, koszt wytwórczy, montaż, transport, ...? 

Edytowane przez Ares
Opublikowano

Bo to nie było tak, że od razu powiedzieli "sry ale pół roku nam zejdzie na opóźnienia". Miesiąc ekstra poczekasz, jak wyszedł kolejny to sue już gotował i miał zamiar odmówić bo znalazł inne oferty ale w końcu wyszło tak, że czeka

Opublikowano

Szukam roweru HT 29' na 183cm do około 7000zł - Maksymalnie 7500. Napęd najlepiej 2x11, w ostateczności 1x12. Przeznaczenie 60% las (szybko ale bez szaleństw) , 40% kręcenie kilometrów (40-150km).

Który z tych rowerów jest najbardziej wart swojej ceny?

Może macie jakieś linki do aktualnych promocji na te modele?

Mam na oku

Rower Cube Reaction C:62 Pro 29 carbon´n´blue 2019

Rower Cube 214100 Reaction SL

Rower Merida Big.Nine 700 2019

Rower Cube 216200 Reaction C:62 Pro

Rower MTB XC 29 Cannondale F-Si Carbon 5

Grand Canyon AL SLX 9.0 SL

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ludecki12 napisał:

Szukam roweru HT 29' na 183cm do około 7000zł - Maksymalnie 7500. Napęd najlepiej 2x11, w ostateczności 1x12. Przeznaczenie 60% las (szybko ale bez szaleństw) , 40% kręcenie kilometrów (40-150km).

Który z tych rowerów jest najbardziej wart swojej ceny?

Może macie jakieś linki do aktualnych promocji na te modele?

Mam na oku

Rower Cube Reaction C:62 Pro 29 carbon´n´blue 2019

Rower Cube 214100 Reaction SL

Rower Merida Big.Nine 700 2019

Rower Cube 216200 Reaction C:62 Pro

Rower MTB XC 29 Cannondale F-Si Carbon 5

Grand Canyon AL SLX 9.0 SL

Część dorzucę jeszcze jednego kandydata w dość dobrej cenie

https://allegro.pl/oferta/rower-mtb-orbea-29-alma-m50-reba-l-2019-22-7930123983

Najsłabszym punktem są hamulce ,  ale to co uda się zaoszczędzić starczy na dobre heble;)

Bądź aluminiowy ale bardzo lekki 

https://immotion.pl/rowery-gorskie/202-rower-gorski-specialized-chisel-expert-2x-8.html 

Tu na początek nic nie trzeba zmieniać i mają L

Edytowane przez polmaj
Opublikowano
W dniu 2.10.2019 o 21:29, trollu napisał:

Bo to nie było tak, że od razu powiedzieli "sry ale pół roku nam zejdzie na opóźnienia". Miesiąc ekstra poczekasz, jak wyszedł kolejny to sue już gotował i miał zamiar odmówić bo znalazł inne oferty ale w końcu wyszło tak, że czeka

Burns? On zawzięty... poczeka ;)

Opublikowano

Marka Wheeler jest obecna u nas w Polsce od samego początku MT. To chyba wystarczy za rekomendację. Sam rower na pełnej grupie XT czyli w sumie maximum co można uzyskać. Szkoda tylko, że tam wsadzili amor DT. 

Opublikowano

Tylko wielu w tej samej cenie ma również alu za to reszta to padaczka z mieszaniną choćby NX'a z SX'em, że o RS Judy lub Reconie nie wspominając. 

Opublikowano

Spójrz na  linki powyżej można lepiej  aktualnie kupić , nawet karbon o 1000 taniej z  Rs Reba  , na osprzęcie dość przyzwoitym 2x11 , mieszanka slx i deore XT ,hamulce słabe ale nawet wliczając ich wymianę na minimalnie deore bądź slx , będzie taniej ,  bądź przecena specialized chisel expert , też lekki aluminiowy rower z Reba ,przyzwoitymi hamulcami 

Opublikowano
5 godzin temu, ludecki12 napisał:

https://allegro.pl/oferta/rower-wheeler-eagle-300-xt-dt-swiss-19-hit-6701096363

Taki rower jeszcze znalazłem. Zależy mi na napędzie 2x11. Osprzęt wydaje się dobry a jak z ramą? Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym producentem?

Nie kupil bym ze względu na dość nietypowe piasty. Z przodu masz oś w standardzie boost, ale z tyłu 146mm?? chyba chodzi i standardową piastę z szybkozamykaczem. Jakbyś chciał dokupić kolejne koła to musisz takie same. Są niby jakieś przejściówki ale nie skazywał bym siebie na zabawę z tym.

Opublikowano
13 godzin temu, komandosek napisał:

Nie kupil bym ze względu na dość nietypowe piasty. Z przodu masz oś w standardzie boost, ale z tyłu 146mm?? chyba chodzi i standardową piastę z szybkozamykaczem. Jakbyś chciał dokupić kolejne koła to musisz takie same. Są niby jakieś przejściówki ale nie skazywał bym siebie na zabawę z tym.

Wydaje mi się że tam jest błąd w opisie , tam jest sztywna oś  w standardzie boost , 

Opublikowano
3 godziny temu, polmaj napisał:

Wydaje mi się że tam jest błąd w opisie , tam jest sztywna oś  w standardzie boost , 

Sprawdzałem na stronie wheelera i potem szukałem konkretnego modelu piasty. To na 99% QR9

Godzinę temu, Caymort napisał:

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8518393.html

A ten rowerek z deca? Koła 29 i do xc jakieś maratony. Warty tej ceny? Może po nowym roku tańszy będzie?

Jeszcze tańszy? Nie liczył bym, Decathlon przecenia tylko jak wprowadza nowy model a ten jest nadal świeży. Ja użytkuje ten model od roku i po roku dalej myślę że nie mogłem kupić niczego lepszego. Startowałem w prawie wszystkich maratonach strefy mtb Sudety, kilku ciekawszych maratonach z innych cykli no i zaliczyłem większość singli/miejscówek dolnego Śląska. 

Opublikowano
34 minuty temu, komandosek napisał:

Sprawdzałem na stronie wheelera i potem szukałem konkretnego modelu piasty. To na 99% QR9

Jeszcze tańszy? Nie liczył bym, Decathlon przecenia tylko jak wprowadza nowy model a ten jest nadal świeży. Ja użytkuje ten model od roku i po roku dalej myślę że nie mogłem kupić niczego lepszego. Startowałem w prawie wszystkich maratonach strefy mtb Sudety, kilku ciekawszych maratonach z innych cykli no i zaliczyłem większość singli/miejscówek dolnego Śląska. 

Czyli dobry wybór? A jak napęd? Daje radę?