Accent_Szaj Opublikowano 30 Września 2019 Opublikowano 30 Września 2019 Jaki masz budżet? Piszesz w temacie 5000+ o bajku za 4000-
Caymort Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 4 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Jaki masz budżet? Piszesz w temacie 5000+ o bajku za 4000- Myślę że 7,5 to max
polmaj Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 W dniu 23.09.2019 o 16:59, Wojtek85 napisał: Cześć wszystkim. Mam 184cm wzrostu, ale wagi 146kg . Che kupić nowy rower i padło na dwie firmy ze względy na dożywotnią gwarancje na ramę czyli Trek i Specialized. Chyba że znacie coś fajnego co można polecić. Trek to X-Caliber 9 na 2020r, niestety 2019 już nigdzie nie ma mojego rozmiaru. https://axel.waw.pl/rowery-trek/mtb-hardtrail/mtb-hardtrail-29/procaliber-8-nowosc/ Specialized to Rockhopper Pro na 2019 bo na 2020 jeszcze nie ma w sklepie. https://swiatrowerow.com.pl/specialized-rockhopper-pro-2019.html Trek ma jeden blat z przodu, Spec dwa. Ale Trek ma lepszą przerzutkę z tyłu i jak by nie patrzeć jest z 2020 roku i 100zł tańszy. Czy do tego Treka można zamontować blat przedni 32 lub 34? Na obu się przejechałem i na obu czuję się dobrze. Moim terenem do jazdy to będzie głównie Warszawa i lekkie tereny typu jazda nad wisłą badz okoliczne lasy. Chodzi o to co lepiej wybrać patrząc na ich osprzęt i z Waszego punktu parząc na jakość rowerów. Ceny może i duże jak patrząć na mnie, i rowery dość zaawansowane, ale moja waga robi swoje i to że mają dożywotnią gwarancje przykuło moją uwagę. I sklep który ma je oba w ofercie daje raty nawet do 60 na 0% proszę o wyrażenie swojej opinii, bo chciałem nabyć rower w tym tygodniu. z góry dziękuję i pozdrawiam. Część nie wiem czy już kupiłeś , ale na twoim miejscu stawialbym na wytrzymałość roweru , przede wszystkim sztywne osie kół ,solidna ramę ,mocne koła i hamulce https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8518393.html Tu masz przyzwoitą wagę , mocne koła na szerokich obręczach sztywne osie obu kół , dożywotnią gwarancję na ramę , dobry amortyzator , ale ideały nie istnieją więc hamulce od SRAM są tu słabym punktem, czyli kilka stow trzeba jeszcze zainwestować w jakiś wyższy model Shimano minimum m6000 https://www.domenasportowa.pl/product-pol-222715-Rower-gorski-KELLYS-GATE-90-27-5-2019.html Rama ciężka może dzięki temu solidna , hamulce lepsze niż w xc 500 , koła systemowe mavic , amortyzator cięższy , sztywne osie obu kół , rower w okolicach 13 kg i pewnie niemały wpływ na wagę mają opony (790 gram sztuka) na szczęście można to tanio zmienić , jeżeli wolisz napęd 2x to masz do wyboru Gate 70 w okolicach 4 tys ale tam musiałbyś zainwestować na dzień dobry w przeplot kół na szerszych i mocniejszych obręczach i hamulce , pozdrawiam
Accent_Szaj Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 W dobrym okresie promocji kupujesz.Dziwi mnie tylko,że inni dają Ci stronki z cenami katalogowymi Ja bym brał w tym budżecie: Jeżeli Trail to Dartmoor Primal Pro: Czarny 29" https://www.goride.pl/trail/dartmoor-primal-pro-29?gclid=Cj0KCQjw8svsBRDqARIsAHKVyqFPAKNWn2hDomvjAieM4gyOb0ncnlmIIs9BnMl01EncZMpPBhxpDgIaAn9eEALw_wcB Czerwony 27,5" https://www.domenasportowa.pl/product-pol-223151-Rower-gorski-Dartmoor-Primal-Pro-27-5-2019.html?selected_size=8454&gclid=Cj0KCQjw8svsBRDqARIsAHKVyqEvSFjAQNEKJKbw5o0herHwQXnLHjmRkoMljACfix6RCcFkQf5UzZ8aAuOZEALw_wcB Jeżeli XC: To faktycznie propozycja Decatlonu jest super https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8518393.html
Ak1987 Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 Czesc mam pytanie co do roweru NS Bikes https://7anna.pl/product-pol-11431-Rower-NS-Bikes-2019-Eccentric-Cromo-29.html SzajBajk chodzi mi ogolnie o opinie na temat sprzetu. Jezeli nie znasz tej firmy lub modelu to pisze o rade co kupic od 5000zl do 7000zl z innej firmy niz NS. Jedyny moj wymog to kola 29 cali i najlepiej z eaglem nx czy ( w co watpie do tej ceny) z gx. Wzrost 176 waga 73 (podaje w razie co ;P)
Caymort Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 20 minut temu, Accent_Szaj napisał: W dobrym okresie promocji kupujesz.Dziwi mnie tylko,że inni dają Ci stronki z cenami katalogowymi Ja bym brał w tym budżecie: Jeżeli Trail to Dartmoor Primal Pro: Czarny 29" https://www.goride.pl/trail/dartmoor-primal-pro-29?gclid=Cj0KCQjw8svsBRDqARIsAHKVyqFPAKNWn2hDomvjAieM4gyOb0ncnlmIIs9BnMl01EncZMpPBhxpDgIaAn9eEALw_wcB Czerwony 27,5" https://www.domenasportowa.pl/product-pol-223151-Rower-gorski-Dartmoor-Primal-Pro-27-5-2019.html?selected_size=8454&gclid=Cj0KCQjw8svsBRDqARIsAHKVyqEvSFjAQNEKJKbw5o0herHwQXnLHjmRkoMljACfix6RCcFkQf5UzZ8aAuOZEALw_wcB Jeżeli XC: To faktycznie propozycja Decatlonu jest super https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8518393.html Ten primal to ciekawy
Accent_Szaj Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 13 minut temu, Caymort napisał: Ten primal to ciekawy To masz jeszcze coś na zachętę
SlautarX Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 16 godzin temu, EN1209 napisał: jeśli chcesz mieć spokojne życie, to zdecydowanie odradzam Mogę zapytać czym poparta jest ta opinia. W weekend znowu ujeżdżałem Sparka Carbonowego z 2016 roku - no i wiem że już nie chce HT. Nie ukrywam, że intensywnie się zastanawiałem nad Krossem Earth 3.0 - cena około 9500 - ale przestraszyłem się Twojej opinii i nie chciałbym kupić jakiegoś tandetnego chińskiego carbonu - bo rower jednak chciałbym kupić na minimum 5 lat. Gdzie też wyczytałem, ze fulle KROSSA są słabe, z drugiej strony nie mogę znależć konkretnych przykładów na necie że ludzie mają problemy z tymi modelami. Druga sprawa w kwestii poszukiwań: Dostałem też ofertę na nówkę (ze sklepu który się powoli zamyka) Cannondale Scalpel Carbon 4.0 za 11.000 - model 2018 (ówczesny katalog 18.700 PLN). W stosunku do modelu 2019 inny napęd (XT vs GX Eagle) inne hamulce (MT-8000 vs Sram Level TL) i największa różnica starsza wersja Leftiego ( Lefty 2.0 Alloy ver. ALL-NEW Lefty Ocho - podobno lżejszy ale mniej sztywny). Trzecia opcja ten sam Scalpel ale Si 6 w cenie 8000-8500 PLN - rama ALLU i wiadomo gorszy osprzęt: napęd, hamulce mt 400 no i Reba zamiast Leftiego - więć nie ma efektu wow i tego "czegoś" co daje Lefty. Znalazłem też potestowego Anthema 1 za 9500 (model 2017) ale nie mogę się przymierzyć. Niestety nie mogę znaleźć żadnego Sparka 940 i wyższe w dobrej cenie w Trójmieście czyli do 10-11k, a nic droższego nie biorą już pod uwagę bo i tak podwoiłem budżet w stosunku do pierwotnych założeń.
Ares Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 58 minut temu, SlautarX napisał: Nie ukrywam, że intensywnie się zastanawiałem nad Krossem Earth 3.0 - cena około 9500 - ale przestraszyłem się Twojej opinii i nie chciałbym kupić jakiegoś tandetnego chińskiego carbonu - bo rower jednak chciałbym kupić na minimum 5 lat. Gdzie też wyczytałem, ze fulle KROSSA są słabe, z drugiej strony nie mogę znależć konkretnych przykładów na necie że ludzie mają problemy z tymi modelami. To nie jest kwestia karbonu czy alu i jego jakości tylko spraw konstrukcyjnych oraz co najistotniejsze obsługi klienta. Na forum rowerowym org jeszcze kilka lat temu były non stop puszczane fotki z popękanymi sztywniakami. Na forum endurotrophy masz blisko 100 stron epopei jak Kross dymał ludzi i zastawiał ich z ich kłopotami. Więc jakim cudem nie masz przykładów? Moje zdanie na temat dotychczasowych fulli tej marki jest takie, że im ciężej ma rower tym więcej mankamentów wychodzi. Na temat Eartha się nie wypowiem i mało kto się wypowie. Ogólnie jak kupisz będziesz testerem tego produktu. Dla mnie to słaby argument na tak przy założeniu, że są inne sprawdzone konstrukcje na rynku.
EN1209 Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 (edytowane) 2 godziny temu, SlautarX napisał: Mogę zapytać czym poparta jest ta opinia. Własnymi doświadczeniami (4-krotny serwis Moona) i opiniami ludzi przypadkowo spotkanymi na szlaku lub w sklepie (nie znam nikogo z tych bikerów, którzy powiedzieli by o swoim Moonie, Soilu, Griście, że "spoko rower - żadnych problemów po zakupie nowego" Edytowane 1 Października 2019 przez EN1209
SlautarX Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 11 minut temu, EN1209 napisał: Własnymi doświadczeniami (4-krotny serwis Moona) i opiniami ludzi przypadkowo spotkanymi na szlaku lub w sklepie (nie znam nikogo z tych bikerów, którzy powiedzieli by o swoim Moonie, Soilu, Griście, że "spoko rower - żadnych problemów po zakupie nowego" No to jeżeli praktyka to już nic dodać nic ująć - dziękuje za cenną wiedzę. Z okien co prawda widzę duży sklep dealera KROSSA, ale latanie na serwis mi się nie uśmiecha. Obecnie wybór zawęziłem tylko do trzech modeli - i mam tu na uwadze to co mogę kupić w pobliżu 1. Cannondale Scalpel 4 Carbon 2018 - cena 11.000 - chyba najlepsza opcja w kategorii cena/jakość/osprzęt - chyba że jestem w błędzie 2. Merida Ninety Six 4000 - cena 10.000 3. Cannondale Scalpel Si 6 - cena 8000 Myślę że obie firmy to uznane marki i tu się nie zawiodę. Myślę....
EN1209 Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 14 minut temu, SlautarX napisał: No to jeżeli praktyka to już nic dodać nic ująć - dziękuje za cenną wiedzę. Z okien co prawda widzę duży sklep dealera KROSSA, ale latanie na serwis mi się nie uśmiecha. Duży, czy mały sklep Krossa nie ma tu żadnego znaczenia, produkt finalnie jest taki sam, a sprawy ew. reklamacji i tak lepiej załatwiać samemu
komandosek Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 29 minut temu, SlautarX napisał: No to jeżeli praktyka to już nic dodać nic ująć - dziękuje za cenną wiedzę. Z okien co prawda widzę duży sklep dealera KROSSA, ale latanie na serwis mi się nie uśmiecha. Obecnie wybór zawęziłem tylko do trzech modeli - i mam tu na uwadze to co mogę kupić w pobliżu 1. Cannondale Scalpel 4 Carbon 2018 - cena 11.000 - chyba najlepsza opcja w kategorii cena/jakość/osprzęt - chyba że jestem w błędzie 2. Merida Ninety Six 4000 - cena 10.000 3. Cannondale Scalpel Si 6 - cena 8000 Myślę że obie firmy to uznane marki i tu się nie zawiodę. Myślę.... Masz jeszcze xc900s. Jest problem z dostępnością bo nie nadążają z produkcją. Byłbyś testerem, bo sam miałem tylko okazję pomacać w sklepie
SlautarX Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 21 minut temu, komandosek napisał: Masz jeszcze xc900s. Jest problem z dostępnością bo nie nadążają z produkcją. Byłbyś testerem, bo sam miałem tylko okazję pomacać w sklepie To prawda dzwoniłem wg zeznań centrali Decathlonu i miejscowych sklepów szanse na zakup w tym roku minimalne czyt. żadne. Gdyby był, chyba bym się nie zastanawiał bo "plastik", no w sumie "semi-plastik" za tę cenę - zacna oferta. W ogóle nie wiem dlaczego, ale jak dla mnie temat fulli do 10k wygląda dość ubogo i trzeba budżet podnosić, aby nie robić dużych kompromisów. Poza tym na północy dostępność większych rozmiarów L/XL też słaba -- czasami mam wrażenie, że sklepy na południu 3 razy lepiej zaopatrzone.
komandosek Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 Olej sklepy stacjonarne i spróbuj przez internetowy. Tam mozna ustawić notyfikację jak produkt będzie dostępny
Wojtek85 Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 15 godzin temu, Accent_Szaj napisał: W dobrym okresie promocji kupujesz.Dziwi mnie tylko,że inni dają Ci stronki z cenami katalogowymi Ja bym brał w tym budżecie: Jeżeli Trail to Dartmoor Primal Pro: Czarny 29" https://www.goride.pl/trail/dartmoor-primal-pro-29?gclid=Cj0KCQjw8svsBRDqARIsAHKVyqFPAKNWn2hDomvjAieM4gyOb0ncnlmIIs9BnMl01EncZMpPBhxpDgIaAn9eEALw_wcB Czerwony 27,5" https://www.domenasportowa.pl/product-pol-223151-Rower-gorski-Dartmoor-Primal-Pro-27-5-2019.html?selected_size=8454&gclid=Cj0KCQjw8svsBRDqARIsAHKVyqEvSFjAQNEKJKbw5o0herHwQXnLHjmRkoMljACfix6RCcFkQf5UzZ8aAuOZEALw_wcB Jeżeli XC: To faktycznie propozycja Decatlonu jest super https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8518393.html OK. Dzięki. Tylko np w tym XC martwi mnie jeden blat z przodu. Nie mogę się doczytać jaka jest jego wielkość. Czy na płaskim to nie jest mało? A co powiesz o tym rowerku? Też jest sztywny i mogę go mieć w dobrej cenie (używany przez ok 2m, i przejechane ok 400km, dotarty już) sprzedaje go chłopak że sklepu i daje normalnie na niego raty ale z ceny zejdzie pewnie gdzieś do 4700 - 5000 zł. Możesz mi na przykładzie tego Speca napisac czy jest ok patrząc na hamulce, amor itd? Czy lepiej wypada ten z Decathlon? To też jest dożywotnia gwarancja na ramę, co przy mojej wadze nie jest obojętne https://bikepark24.pl/Rower-gorski-mtb-Specialized-Chisel-Comp-2X-29-Gloss-Tarmac-Black-Storm-Grey-model-2019.html
polmaj Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 (edytowane) 7 godzin temu, Wojtek85 napisał: OK. Dzięki. Tylko np w tym XC martwi mnie jeden blat z przodu. Nie mogę się doczytać jaka jest jego wielkość. Czy na płaskim to nie jest mało? A co powiesz o tym rowerku? Też jest sztywny i mogę go mieć w dobrej cenie (używany przez ok 2m, i przejechane ok 400km, dotarty już) sprzedaje go chłopak że sklepu i daje normalnie na niego raty ale z ceny zejdzie pewnie gdzieś do 4700 - 5000 zł. Możesz mi na przykładzie tego Speca napisac czy jest ok patrząc na hamulce, amor itd? Czy lepiej wypada ten z Decathlon? To też jest dożywotnia gwarancja na ramę, co przy mojej wadze nie jest obojętne https://bikepark24.pl/Rower-gorski-mtb-Specialized-Chisel-Comp-2X-29-Gloss-Tarmac-Black-Storm-Grey-model-2019.html Ten specialized charakteryzuje się dobrą ramą o niskiej wadze i dobrej sztywności i ma standard boost . Jeżeli chodzi o porównanie osprzętu z XC 500 to wygrywa tylko hamulcami, napęd trochę przestarzały jaj na obecne czasy ale to kwestia gustu , jeżeli wolisz dwublat to akurat plus dla ciebie ale najważniejsze różnica to amortyzator ,w specu Rs Judy - ciężka i golenie o grubości tylko 30 mm co napewno ma wpływ na sztywność ,w rockrider Reba lżejszy o goleniach 32 mm ,jeden z najlepszych amortyzatorów na rynku jeżeli chodzi o stosunek jakości cena. Tu masz specialized który jest wyposażony tak samo dobrze jak xc500 https://immotion.pl/rowery-gorskie/202-rower-gorski-specialized-chisel-expert-2x-8.html Z tym że w rozmiarze L Edytowane 2 Października 2019 przez polmaj
trollu Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 17 godzin temu, Ares napisał: Na forum rowerowym org jeszcze kilka lat temu były non stop puszczane fotki z popękanymi sztywniakami. sry ale po Tobie spodziewałbym się bardziej rzeczowego podejścia do tematu komuś kto dzisiaj będzie chciał kupić mercedesa powiesz "nie kupuj bo 20 lat tamu rdzewiały"? Parę lat temu pękały ale to było parę lat temu na innych ramach. Pytanie jest o fulla - o ile mi wiadomo to we wczesnych modelach Moona były problemy z pękającym linkiem zawiasu - poprawili to po 2 latach? Czyli tak czy inaczej - dawno temu. Później ludzie zwracali uwagę, że zdarzało się rozkręcanie zawiasu - klej do gwintów załatwia sprawę. Nie wiem gdzie te niesamowite problemy. Kumpel kupił krossa z dostawą do domu, przyjechał z krzywym wózkiem przerzutki - prawdopodobnie transport. Wymienili mu przerzutkę i hula. Są lepsze i gorsze rowery, podejście do klienta ale nie rozumiem tego demonizowania krossa
Wojtek85 Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 2 godziny temu, polmaj napisał: Ten specialized charakteryzuje się dobrą ramą o niskiej wadze i dobrej sztywności i ma standard boost . Jeżeli chodzi o porównanie osprzętu z XC 500 to wygrywa tylko hamulcami, napęd trochę przestarzały jaj na obecne czasy ale to kwestia gustu , jeżeli wolisz dwublat to akurat plus dla ciebie ale najważniejsze różnica to amortyzator ,w specu Rs Judy - ciężka i golenie o grubości tylko 30 mm co napewno ma wpływ na sztywność ,w rockrider Reba lżejszy o goleniach 32 mm ,jeden z najlepszych amortyzatorów na rynku jeżeli chodzi o stosunek jakości cena. Tu masz specialized który jest wyposażony tak samo dobrze jak xc500 https://immotion.pl/rowery-gorskie/202-rower-gorski-specialized-chisel-expert-2x-8.html Z tym że w rozmiarze L OK. A Ty jak byś wybrał? Tego XC 500 czy Speca chisel expert?
komandosek Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 Pytanie nie do mnie, ale ten spec ma napęd x11. Nie polecam, za mała rozpiętość. Z kaseta 11-46 rozpiętość już bardziej ok ale indeksacja kiepska. Skończy się na tym że będziesz wymieniał
polmaj Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 1 minutę temu, Wojtek85 napisał: OK. A Ty jak byś wybrał? Tego XC 500 czy Speca chisel expert? Hm zależy, ekonomia jest po stronie XC 500 i dodatkowo jestem zwolennikiem napędów 1x , ale zakup roweru to nie tylko ekonomia , musi wizualnie też odpowiadać no i wypadałoby się przymierzyć, ja ostatnio przeglądając olx trafiłem jeszcze ten rower ,bez boosta z reconem ale strasznie mi się podoba https://www.olx.pl/oferta/rower-superior-xp-939-1x12-gx-eagle-nowy-2019-rama-19-CID767-IDzh1sj.html Ma kilka wad w tej cenie , hamulce , cięższy amortyzator , ale rama to serce roweru a tu jest dobrze ,o ile sprzedawca nie pisze bzdur i naprawdę waży 11,5 kg z ciężka kasetą srama i amortyzatorem ponad 2 kilo to wyobraź sobie jaki ma potencjał 13 minut temu, komandosek napisał: Pytanie nie do mnie, ale ten spec ma napęd x11. Nie polecam, za mała rozpiętość. Z kaseta 11-46 rozpiętość już bardziej ok ale indeksacja kiepska. Skończy się na tym że będziesz wymieniał Spec expert ma 2x11 to za mała rozpiętość ?
dfq Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 (edytowane) Bzdury. Mam od 2 lat tego Chisela Expert 2X - 2 sztuki w domu. Genialny sprzęt . O rozpiętości nie bedę nawet dyskutował. Pomieszanie z poplątaniem. Edytowane 2 Października 2019 przez dfq
Ares Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 8 godzin temu, trollu napisał: sry ale po Tobie spodziewałbym się bardziej rzeczowego podejścia do tematu komuś kto dzisiaj będzie chciał kupić mercedesa powiesz "nie kupuj bo 20 lat tamu rdzewiały"? Parę lat temu pękały ale to było parę lat temu na innych ramach. Pytanie jest o fulla - o ile mi wiadomo to we wczesnych modelach Moona były problemy z pękającym linkiem zawiasu - poprawili to po 2 latach? Czyli tak czy inaczej - dawno temu. Później ludzie zwracali uwagę, że zdarzało się rozkręcanie zawiasu - klej do gwintów załatwia sprawę. Nie wiem gdzie te niesamowite problemy. Kumpel kupił krossa z dostawą do domu, przyjechał z krzywym wózkiem przerzutki - prawdopodobnie transport. Wymienili mu przerzutkę i hula. Są lepsze i gorsze rowery, podejście do klienta ale nie rozumiem tego demonizowania krossa Jak idzie o HT to masz rację ale to co napisałem o fullu jest odpowiedzą, że nie można znależć opinii czy merytorycznej dyskusji w tym temacie. Problem z zawieszeniem to nie tylko pękanie czy odkręcające się śruby. Tam jest też kłopot z gniazdami i samymi łożyskami, które pomimo wymiany na lepsze nadal powodują, że czasem trzeba z 2 razy w sezonie robić przegląd zawieszenia. Nikt też nie ma pretensji o osprzęt bo to nie ich wina. Ich wina to choćby kłopot z dostaniem haka do konkretnego modelu ramy w fullu. Demonizowanie czy nie to nie ma znaczenia poza faktem, że dramatycznie spadła im sprzedaż. I jak pisałem nie chodzi czy coś jest lepsze czy gorsze ale jak ktoś ma czekać i jeszcze się prosić o hak do ramy w terminach parotygodniowych to drugi raz u nich pieniędzy nie zostawi. Opinia się zrobiła i smród będzie się długo za nimi jeszcze wlókł. Koło mnie w sklepie nadal się kurzy Soil EX, którego równo dwa lata temu chciałem zakupić. Nikt go nie chce a to nie małe miasto. Na koniec chodzi już taka przepowiednia, że odpuszczają rozwój w enduro a skupią się na xco. I ja się zgadzam bo nie widzę progresu w tej marce w tej kwestii.
trollu Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 (edytowane) O YT niby same plusy a znajomy na Caprę czeka chyba od lipca, mamy październik. 4 czy 5 razy przekładali termin dostawy, w zeszłym tyg dostał maila, że jego rower jest skompletowany. W tym tyg dostał kolejnego maila, że mają coroczną inwertaryzację i do końca przyszłego tygodnia nie wyjdzie od nich żadna paczka. Tak więc nie tylko Kross tnie w .... A co do odpuszczenia enduro - ciekawe ale możliwe, w xc mają sukcesy i tam cisną Edytowane 2 Października 2019 przez trollu
EN1209 Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Ares napisał: 1) Problem z zawieszeniem to nie tylko pękanie czy odkręcające się śruby. Tam jest też kłopot z gniazdami i samymi łożyskami, które pomimo wymiany na lepsze nadal powodują, że czasem trzeba z 2 razy w sezonie robić przegląd zawieszenia. 2)Nikt też nie ma pretensji o osprzęt bo to nie ich wina. 3)Opinia się zrobiła i smród będzie się długo za nimi jeszcze wlókł. Koło mnie w sklepie nadal się kurzy Soil EX, którego równo dwa lata temu chciałem zakupić. Nikt go nie chce a to nie małe miasto. 4)Na koniec chodzi już taka przepowiednia, że odpuszczają rozwój w enduro a skupią się na xco. I ja się zgadzam bo nie widzę progresu w tej marce w tej kwestii. ad.1) 100% racji. Wprawdzie mój egzemplarz Moona nie cierpiał na odkręcające się śruby (bo zapobiegliwie je podkleiłem), ani nie pękł mi link (bo jeżdżę mało agresywnie i nie "latam"), ale za to cierpiał na zardzewiałe łożyska po kilku (sic!) miesiącach eksploatacji w normalnych warunkach i delikatnym obchodzeniu się podczas mycia ! Ten sprzęt od momentu zakupu wymagał kompleksowej rozbiórki i nasmarowaniu wszystkich miejsc tego wymagających. Nie wiem, czy w montowni Krossa monterzy mieli przykaz na oszczędzaniu smaru, czy co, w każdym bądź razie złożony był na sucho. Kolega kupił w podobnym czasie tegoż samego Moona i miał te same problemy. Tutaj jeszcze trzeba wspomnieć, że problem z penetracją wody do łożysk zawiechy, można było rozwiązać projektując kapki(dekielki) z oringami, tak jak np. w YT lub podobnych rowerach. Przypomniało mi się jeszcze, że pękały śruby zawiechy, które Kross wymieniał na (podobno) tytanowe. ad.2) tu się nie zgodzę. Ja miałem problemy praktycznie z samym osprzętem w Moonie (amor, damper, przednia przerzutka, hamulce, Reverb - wszystko od RockShoxa), do tego dochodzą opinie przypadkowych posiadaczy Moonów, Soilów, etc. którzy mieli podobne problemy już od nowości. U mnie na dzień dobry, był walnięty damper, przerzutka i sztyca. Po czasie Pike poszedł na naprawę (wada fabryczna potwierdzona) i hamulce z puchnącymi tłoczkami. Ostatnio przypadkiem byłem świadkiem : wchodzę do sklepu (nota bene, tego samego, co kupiłem swojego Moona) i razem ze mną wchodzi gościu z Krossem Grist i już od samego progu wykrzykuje : "już trzeci raz idę do Was z tym amorem" Podpytałem potem gościa, okazało się, że tłumik mu przeciekał, amor oczywiście od RS. Czyli dalej bez zmian, pomyślałem. Dlaczego nie sądzę, że to nie wina Krossa ?, przecież nie on jest producentem tych wszystkich części.Otóż dlatego, że po prostu nie wierzę w taką ilosć przypadkowych awarii nowego osprzętu, bo : "każdemu może się trafić coś felernego" Sądzę, że Kross dobrze wie, co montuje w swoich rowerach, upewniwszy się wcześniej, że te części podlegają pełnej gwarancji producenta. Może po prostu kupuje je dużo taniej niż cena nominalna ?, Tutaj wspomnę, że w moim przypadku wszystkie te części zostały naprawione, bądź wymienione przez Harfę H. na nowe bez żadnego problemu i "szemrania", że " może to klient zepsuł poprzez nieodpowiednią eksploatację" ? ad.3) też tak sądzę ad.4) też mam takie odczucia. Kiedyś było pełno materiałów o Moonie w necie, testów zaprzyjaźnionych bardziej lub mniej testerów, a teraz posucha. Dla mnie też mogą ten segment (enduro, trail -full) odpuścić, bo po prostu są na to za ciency Godzinę temu, trollu napisał: O YT niby same plusy a znajomy na Caprę czeka chyba od lipca, mamy październik. 4 czy 5 razy przekładali termin dostawy, w zeszłym tyg dostał maila, że jego rower jest skompletowany. W tym tyg dostał kolejnego maila, że mają coroczną inwertaryzację i do końca przyszłego tygodnia nie wyjdzie od nich żadna paczka. Tak więc nie tylko Kross tnie w .... ale że czeka na nowy, zamówiony przez neta ? , czy po reklamacji, jakiejś usterce i naprawie, bo nie wyjaśniłeś Jeśli na nowego, to chyba dobrze o nich świadczy, dużo zamówień, trudno nadążyć Tak się składa, że po Moonie mam właśnie YT :), też nie jest (był) bez skazy, ale to w ogóle nie ma co porównywać do Moona . To tak jakbyś porównał przypadkowy feler w rowerze kolegi, który może trafić się każdemu, do różnych felerów, o których czytałeś w necie i dotyczyły różnych osób, a nagle zmaterializowały się one w jednym egzemplarzu drugiego kolegi xd Edytowane 2 Października 2019 przez EN1209
Rekomendowane odpowiedzi