Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Za tak poważna sumę szukaj blisko domu , ten robi wrażenie ale też są szczegóły   które mogą niepokoić korba jest 11 rzędowa , zębatka to  chyba chińczyk , biorąc pod uwagę że to rower z pełnym zawieszeniem nalegalbym na przegląd kosztem ceny , ten jest na ciebie za mały

Jeżeli rozpatrujesz też hardtail to za tą cenę kupisz nówkę  i to dobrą 

https://www.olx.pl/oferta/rower-felt-doctrine-3-promocja-45-CID767-IDzMzcr.html

Edytowane przez polmaj
Opublikowano

@Bart90WLP nie no kocur :) na najnowszym XTR 9100,więc nie wyjechany. Dodatkowo SID. Myślę,że jeszcze coś stargujesz,wiadomo jesień. Ja bym brał 

Opublikowano

Mam trochę obawy co do używanych karbonowych ram ale w tym rowerze osprzęt jest na prawdę kozak. A wie ktoś coś więcej na temat producenta ramy ? 

Opublikowano
19 minut temu, Bart90WLP napisał:

Mam trochę obawy co do używanych karbonowych ram ale w tym rowerze osprzęt jest na prawdę kozak. A wie ktoś coś więcej na temat producenta ramy ? 

Słusznie się boisz, wygląda jakby ktoś uzbroił stary startowy rower w osprzęt z nowo kupionego. W takiej sytuacji najlepiej umówić się na oględziny w serwisie rowerowym by ktoś kompetentny sprawdził ramę

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Bart90WLP napisał:

Naprawdę prze kozak,a cena mega niska,albo ktoś strasznie potrzebuje kasy :o ,albo faktycznie jakaś pęknięta rama.

2 godziny temu, komandosek napisał:

wygląda jakby ktoś uzbroił stary startowy rower w osprzęt z nowo kupionego

Nie no troszkę Cię poniosło :D .Po co miałby tak robić?

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano
11 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Naprawdę prze kozak,a cena mega niska,albo ktoś strasznie potrzebuje kasy :o ,albo faktycznie jakaś pęknięta rama.

Nie no troszkę Cię poniosło :D .Po co miałby tak robić?

Jak to po co, by wymienć osprzet zużyty na niezużyty i sprzedać rower. A na nowym założyć lepsze graty niż seria.

O piwo bym się założył że to rower jakiegoś zawodnika który wymienił to co było zużyte z gratów które akurat miał wolne

Opublikowano
10 minut temu, komandosek napisał:

O piwo bym się założył że to rower jakiegoś zawodnika który wymienił to co było zużyte z gratów które akurat miał wolne

Też tak coś czuje.

25 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Naprawdę prze kozak,a cena mega niska,albo ktoś strasznie potrzebuje kasy

Nikt raczej nie robi komuś prezentów :D

Opublikowano

Ogladnij zdjęcia po osprzęcie też widać ślady użytkowania , korba to 11  z chińską zębatką , to co pisze nie do końca zgadza się ze stanem na zdjęciach ,  dodatkowo jest to full , rama pewnie cała ale sprawdzenie stanu zawieszenia wymaga już odkręcenia paru śrubek no i wiedzy 

Opublikowano
35 minut temu, komandosek napisał:

Jak to po co, by wymienć osprzet zużyty na niezużyty i sprzedać rower.

My o tym samym rowerze mówimy?

https://www.olx.pl/oferta/rower-stockli-morion-s-carbon-29-xtr-1x12-sid-18-5-CID767-IDC9x4a.html#b51ce82741

Przecież na sprzedawanym rowerze jest M9100,która premierę miała przed wakacjami.Kolejna rzecz popatrz na ramiona korby,nawet 1 ryski nie mają. @komandosek ścigasz się trochę,więc wiesz jak wyglądają korby po zawodach ;) 

31 minut temu, Michal2008 napisał:

Nikt raczej nie robi komuś prezentów :D

Oj czasem jak cię przyciśnie i musisz szybko coś sprzedać,to robi się taki ruchy

30 minut temu, polmaj napisał:

to co pisze nie do końca zgadza się ze stanem na zdjęciach

Co masz na myśli?

Odnośnie zębatki,to wielu z Szajbajków kupiło zębatki na Ali i jest zadowolona.

Wiecie chłopaki,nie chcę bronić sprzedawcy,bo nie mam w tym interesu,ale chciałbym zrozumieć wasze obawy 

Opublikowano
11 minut temu, Accent_Szaj napisał:

My o tym samym rowerze mówimy?

https://www.olx.pl/oferta/rower-stockli-morion-s-carbon-29-xtr-1x12-sid-18-5-CID767-IDC9x4a.html#b51ce82741

Przecież na sprzedawanym rowerze jest M9100,która premierę miała przed wakacjami.Kolejna rzecz popatrz na ramiona korby,nawet 1 ryski nie mają. @komandosek ścigasz się trochę,więc wiesz jak wyglądają korby po zawodach ;) 

Oj czasem jak cię przyciśnie i musisz szybko coś sprzedać,to robi się taki ruchy

Co masz na myśli?

Odnośnie zębatki,to wielu z Szajbajków kupiło zębatki na Ali i jest zadowolona.

Wiecie chłopaki,nie chcę bronić sprzedawcy,bo nie mam w tym interesu,ale chciałbym zrozumieć wasze obawy 

Osprzętowo wygląda super ,po kasecie widać zużycie ,  nie wspomina też że zębatka to Efkan , może to być prawdziwa okazja ale też i wtopa , suma poważna no i to full  , dlatego pisałem wyżej że bez przeglądu zawieszenia i ogólnego stanu roweru w serwisie  , nawet kosztem ceny  , kupno tego roweru to ryzyko i tyle 

Opublikowano

@Accent_Szaj no ale to chyba nowa korba, przynajmniej fabrycznie. Polmaj ma rację, to starsza grupa, nie m9100 w przypadku korby. No i xtr miało premierę z rok temu, XT oraz slx w te wakacje

Opublikowano
2 minuty temu, polmaj napisał:

,po kasecie widać zużycie

Co do zużycia,to za nowy sprzęt(Premiera przed wakacjami) i w dodatku XTR,mi to bardziej wygląda na zeskrobanie lakieru,który widać po przejechaniu 500-1000Km :/ 

6 minut temu, polmaj napisał:

może to być prawdziwa okazja ale też i wtopa , suma poważna no i to full  , dlatego pisałem wyżej że bez przeglądu zawieszenia i ogólnego stanu roweru w serwisie  , nawet kosztem ceny  , kupno tego roweru to ryzyko i tyle 

Tu się zgadzam w 100% ;) , z tym że ja bym bardziej ramę podejrzewał,bo on nawet na tarczach ma naklejki :D 

Ps. @polmaj jak napisałeś,że się opis nie zgadza ze zdjęciami,to zacząłem bawić się znajdź różnicę

i... znalazłem,że nie ma tarcz XTR,a XT z poprzedniej serii czyli RT76/86,lub RT-81

2 minuty temu, komandosek napisał:

nie m9100 w przypadku korby

O korbie nie mówiłem,że to M9100,a tylko o jej wyglądzie i dlatego mówiłem,że jest jak nówka

3 minuty temu, komandosek napisał:

No i xtr miało premierę z rok temu, XT oraz slx w te wakacje

Tego nie wiedziałem,ja w XT siedzę stąd mój błąd ;) 

Opublikowano

@Accent_Szaj ja nie siedzę ale jak zastanawiałem się się nad przejściem na m8100 to zrobiłem habilitację z YouTube na ten temat ;)

Opublikowano

Sprawdź ramę przy obejmie sztycy, często pęka jak jest za mocno wysunięta. Ktoś na forum kleił tam Scotta a na OLX kiedyś widziałem Speca, którego właściciel twierdzi, że to niegroźne i można śmigać...chciał za niego 10 tysięcy a teraz chyba stoi za 6:))) Ogłoszenie pojawia się już od roku czy więcej:)) Wejdź na stronę firm, które kleją carbon...śladu prawie nie ma. Ja bym używanego z tworzywa za tyle kasy i bez gwarancji nie kupił. 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, komandosek napisał:

m8100 to zrobiłem habilitację

Hehe ja tak samo,ale tylko z 8100 :D ,ale za to zrehabilitowałem się przyznając się do błędu.To jestem teraz Dr zrehabilitowany xD 

25 minut temu, TOMALA72 napisał:

Ja bym używanego z tworzywa za tyle kasy i bez gwarancji nie kupił.

Właśnie dlatego napisałem,że najbardziej obawiałbym się jednak ramy :/ 

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano
11 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Właśnie dlatego napisałem,że najbardziej obawiałbym się jednak ramy :/ 

Fakt i dlatego może się okazać, że Kolega kupi pełną grupę XTR...używaną za 8 koła bo podejrzewam, że SID już też swoje przeszedł:) Zobaczcie też jakie gość założył badziewne chwyty, sam by na takich nie jeździł:)))

Opublikowano

Dzięki Panowie za odpowiedzi, strasznie kusząca oferta ale z racji, że chce kupić sprzęt, na którym pojeżdżę przez dłuższy okres czasu raczej odpuszczę właśnie z uwagi niewiadomych dotyczących ramy. Gościu odpisał mi, że kupił ją z Szwajcarii a resztę części włożył sam. Nie wiadomo co z nią się tam działo i kto na niej jeździł więc szkoda było by wtopić tyle kasy.

Może ktoś z was jest w stanie polecić jakiś inny rowerek? (koła 29 cali/ wzrost 181cm/napęd 1x12)
Tak w ogóle to warto kupować rower po sezonie czy przed rozpoczęciem kolejnego? 

Opublikowano

Nie ma jednej odpowiedzi na to kiedy kupować. Na pewno teraz masz wiecej czasu na poszukiwania bo sezon Ci nie ucieka

Opublikowano
3 godziny temu, Bart90WLP napisał:

Dzięki Panowie za odpowiedzi, strasznie kusząca oferta ale z racji, że chce kupić sprzęt, na którym pojeżdżę przez dłuższy okres czasu raczej odpuszczę właśnie z uwagi niewiadomych dotyczących ramy. Gościu odpisał mi, że kupił ją z Szwajcarii a resztę części włożył sam. Nie wiadomo co z nią się tam działo i kto na niej jeździł więc szkoda było by wtopić tyle kasy.

Może ktoś z was jest w stanie polecić jakiś inny rowerek? (koła 29 cali/ wzrost 181cm/napęd 1x12)

Łatwiej by było gdybyś określił czy ma to być full czy hardtail , jeżeli o te drugie to podeslalem link do felta 

Opublikowano
5 godzin temu, Bart90WLP napisał:

Masz 8,5K a do każdej używki zawsze w krótkim czasie coś trzeba dołożyć. Nie wiesz co jest z amorem czy piastami. Jaki sens się w takie coś pakować jak za 10K czy ciut więcej można mieć nówkę z plastiku całkiem porządnie wyposażaną. Od cen katalogowych są upusty wiec nawet na Scotta na pełnym XT 1x12 by starczyło. Pomijam marki wysyłkowe gdzie też jest wybór. 

Opublikowano
W dniu 5.11.2019 o 19:53, Ares napisał:

Masz 8,5K a do każdej używki zawsze w krótkim czasie coś trzeba dołożyć. Nie wiesz co jest z amorem czy piastami. Jaki sens się w takie coś pakować jak za 10K czy ciut więcej można mieć nówkę z plastiku całkiem porządnie wyposażaną. Od cen katalogowych są upusty wiec nawet na Scotta na pełnym XT 1x12 by starczyło. Pomijam marki wysyłkowe gdzie też jest wybór. 

Za 10K chyba ciezko bedzie dostać sensownie wyposazony plastik.

Na pewno zakup uzywanego  fulla w karbonie  jest najbardziej ryzykowny. Do serwisu moze być damper, amortyzator, czasem po rozebraniu okazuje sie że golenie wewnatrz, tłok  sa wytarte i co wtedy. Zawieszenie z tyłu moze miec luzy, do wymiany sa wtedy wszystkie łożyska. Na pozór dwa takie same rowery moga miec zupełnie inna wartość. Klocki, tarcze, zapowietrzone hamulce, łożyska w piastach, troche tego jest jak w każdym rowerze. Równie dobrze wszystko moze być ok. Na pewno tez karbonowy rower wiecej traci na wartości w stosunku do alu właśnie przez ta niepewnosc ramy. Wszelkie zadrapania odpryski zawsze stawiaja pod znakiem zapytania stan ramy, w alu nikt sie tym nie przejmuje.

Opublikowano
20 godzin temu, Luu napisał:

Za 10K chyba ciezko bedzie dostać sensownie wyposazony plastik.

Przecież podałem przykład wysyłkowego Canyona i Scotta co katalogowo chodzi po 11,5K. W tym drugim przypadku raczej na pewno cenę da się zbić.