ostry2407 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 17 godzin temu, jpablo napisał: @trollu Ja tam się nie znam, ale tak wyczytałem i tak mnie tez poinformowano, również w kategorii rowery 'full do xc' większość ma skok 100mm, rzadko kiedy 120, o 130 nie wspominając. Chyba odwrotnie. Właśnie większość full/XC ma właśnie skok 120mm
trollu Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 kiedyś to było 100mm ale nawet w Xc idzie się w coraz większy skok i dzisiaj 120 jest takim przyzwoitym wynikiem
jpablo Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 @trollu dobrze wiedzieć bo trafiła mi się okazja i czekam na przesyłkę Jak dojdzie dam znać co to takiego.
EN1209 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 (edytowane) 10 godzin temu, trollu napisał: kiedyś to było 100mm ale nawet w Xc idzie się w coraz większy skok i dzisiaj 120 jest takim przyzwoitym wynikiem Trasy coraz trudniesze, to i rowerze coraz dzielniejsze 20 minut temu, jpablo napisał: @trollu dobrze wiedzieć bo trafiła mi się okazja i czekam na przesyłkę Jak dojdzie dam znać co to takiego. no to czekamy, w co wszedłeś w posiadanie drogą kupna ... ? Edytowane 20 Sierpnia 2019 przez EN1209
jpablo Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 @EN1209 Jeszcze nie posiadam, jak dojedzie to posiąde. Stajnia Bixs.
jpablo Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 @EN1209 Używka ale jak nówka bo to rocznik 2019.
EN1209 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 no to fajnie Ci się udało, bo ominąłes "podatek od nowego roweru"
jpablo Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 @EN1209 I pewnie jeszcze pare innych Dam znać jak przyjedzie i wszystko będzie ok, wrzuce foty i relacje z pierwszej jazdy.
squirrelkuss Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Witam wszystkich. Przewertowałem trochę i chyba zdecydowałem się na Specialized Epic Pro HT. Czy powinienem coś wiedzieć albo wiecie coś co powinno mnie od tego zakupu odciągnąć? Przy okazji mogę spytać tutaj o dobór rozmiaru? Mam 180 cm wzrostu i 85 cm nogę do krocza czyli M lub L. W mojej okolicy jest płasko a w góry to tylko na bikemaratony. Teraz mam Scotta Scale 30 (26") i musiałem gonić mostkiem 120mm bo wole bardziej agresywną pozycję.
Michal2008 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 (edytowane) 42 minuty temu, squirrelkuss napisał: i chyba zdecydowałem się na Specialized Epic Pro HT Możesz podesłać link do tego modelu? Mam takie same parametry (wzrost/przekrok) i chcę zobaczyć geometrię. Edytowane 20 Sierpnia 2019 przez Michal2008
squirrelkuss Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 (edytowane) 45 minut temu, Michal2008 napisał: Możesz podesłać link do tego modelu? Mam takie same parametry (wzrost/przekrok) i chcę zobaczyć geometrię. https://www.specialized.com/pl/pl/epic-hardtail-pro/p/154338?color=237766-154338 Na samym dole jest geometria. Edytowane 20 Sierpnia 2019 przez squirrelkuss
komandosek Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 (edytowane) Odwieść od zakupu może to, że to już stary model. Spec właśnie opublikował model na 2020. Edytowane 20 Sierpnia 2019 przez komandosek
squirrelkuss Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Rozchodzi się o to że mam na niego 30% rabat jako stary model. Wiem że na 2020 szykują nową geometrię ale normalnej ceny za niego nie dam. No nic - czekam co powie Micha2008 co do rozmiaru i chyba będę brał.
komandosek Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Sugerował bym jeszcze przemyśleć czy potrzebujesz tak drogiego roweru - nawet z rabatem 30%
squirrelkuss Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Oczywiście że nie potrzebuję. Na maratonach nie będę zajmował miejsc nawet w pierwszej 50. Poprostu wolę wydać na rower niż na auto/komputer/wycieczki/smartfony itp. 1
komandosek Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Oj widzę że się nudzi bez szkoły.
Michal2008 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 10 godzin temu, squirrelkuss napisał: No nic - czekam co powie Micha2008 co do rozmiaru i chyba będę brał. Nie ma opcji przymiarki? Najprawdopodobniej L, bo M będzie za krótki moim zdaniem (M 595 vs L 623 mm), ale nie wiem jak będziesz się czuł nad rama bo w L przekrok to 814 mm...
squirrelkuss Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 @Michal2008 Oczywiście najpierw przymierzam. Na szczęście jest dostępny i M i L tyle że w różnych sklepach 200 km od siebie No nic - doszedłem do wniosku że najpierw przymierzę L i jak nie będzie dramatu to do M chyba nawet nie podejdę (chyba że będą mieli na sklepie inny model w M). Wole pozycję bardziej pochyloną. I tak będę wymieniał mostek i kiere więc będę mogł coś poprawić kosztem 0,5 kg wagi na rozmiarze Napiszę swoje przemyślenia.
jpablo Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Wracają do mojego wpisu z Niedzieli -> Czyli rower full Trail/XC, taki co to poszaleje po lesie i będę mógł w razie czego amatorsko wystartować w maratonie MTB, do 5-6tyś - lekko naginając budżet, drogą znajomości zakupiłem ledwie używany Bixs Sign 220, rocznik 2019 -> https://products.bixs.com/ger/bixs-sign-220.html Przyjechał do mnie dziś, złożyłem, na szybkiego sprawdziłem regulacje, bo wszystko i tak wychodzi na drodze (i wyszło ale nic strasznego) po czym zabrałem się do pierwszej jazdy (wyszło 30 pare km głównie lasem, z paroma konkretnymi podjazdami i jak i zjazdami). Mój pierwszy full w życiu - wrażenia bardzo pozytywne, dużo zwrotniejszy od poprzedniego roweru, fajne opony, dzięki którym przez rzadko używane leśne ścieżki, luźny piach, mech, chaszcze idzie jak taran. Nigdy wcześniej nie czułem tak ogromnej przyjemności ze zjazdów, teraz się dosłownie płynie z górki, nierówności są jak fale na morzu - na uprzednim hardtailu w podobnej sytuacji rower i ja dostawaliśmy takich drgawek jak przy elektrowstrząsach. Pierwsza jazda bardzo udana Parę zdjęć: (z racji tego, że nie mam innych, zamontowałem moje 15 letnie mocarne platformy marki nołnejm :D) 2
EN1209 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 no to gratulejszyn :), jaki rozmiar wziąłeś na jaki Twój wzrost ?
jpablo Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 @EN1209 186cm wziąłem L i całe szczęście :D
BrianGilcrest Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 W dniu 20.08.2019 o 22:36, squirrelkuss napisał: Rozchodzi się o to że mam na niego 30% rabat jako stary model. Wiem że na 2020 szykują nową geometrię ale normalnej ceny za niego nie dam. No nic - czekam co powie Micha2008 co do rozmiaru i chyba będę brał. Trochę Ci się dziwię, że bierzesz hardtaila Pro. Alternatywnie zastanów się nad fullem Expert ...też dostaniesz niezły upust np. na rocznik 2018, a jazda na fullu szczególnie w górach to sama przyjemność. Masa 9,6 kg - Epic Hardtail Pro vs 11,4 kg Epic Expert na korzyść ht pryśnie po pierwszych zjazdach i technicznych podjazdach .......na zawody zabieram zawsze fulla BTW różnica w masie między Epic HT Expert MY 2019 a 2020 jest żadna - 0.1 kg ..... i jeśli nie zależy Ci na modnej geometrii to bierz starszy model. Spec nowego Epica w fullu dopiero w przyszłym roku ma wprowadzić - MY2021. Epica polecam z rocznika 2018 i pomimo, że ma węższe obręcze i węższą kierownicę niż MY2019 lepiej się prowadzi i rzadziej ulegają uszkodzeniu opony
squirrelkuss Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 @BrianGilcrest Wziąłem tego Epica HT pro. Na wagę patrzyłem tylko trochę ale miło że z alu kierą,mostkiem i sztycą waży 9,75 w rozmiarze L. Nie twierdzę że full jest gorszy albo nie robi przewagi - po prostu na moją jazdę jest mi niepotrzebny. 80% czasu to treningi po płaskim (z większych gór to po wiaduktach), z dziur to szyny na przejeździe kolejowym więc nie będę brał fulla tylko po to żeby komfortowo przejechać się na kilku zawodach. Myślę że full będzie moim następnym ale to za dobrych kilka lat. Chyba kwestia gustu. Co do geometrii - chciałem mieć bardziej agresywną ale cóż - jak przez tą starą geometrię zajmę o 10 miejsc dalsze miejsce to mi to zupełnie wisi
BrianGilcrest Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 55 minut temu, squirrelkuss napisał: @BrianGilcrest Wziąłem tego Epica HT pro. Na wagę patrzyłem tylko trochę ale miło że z alu kierą,mostkiem i sztycą waży 9,75 w rozmiarze L. Nie twierdzę że full jest gorszy albo nie robi przewagi - po prostu na moją jazdę jest mi niepotrzebny. 80% czasu to treningi po płaskim (z większych gór to po wiaduktach), z dziur to szyny na przejeździe kolejowym więc nie będę brał fulla tylko po to żeby komfortowo przejechać się na kilku zawodach. Myślę że full będzie moim następnym ale to za dobrych kilka lat. Chyba kwestia gustu. Co do geometrii - chciałem mieć bardziej agresywną ale cóż - jak przez tą starą geometrię zajmę o 10 miejsc dalsze miejsce to mi to zupełnie wisi Gratulacje zakupu Koniecznie zamlecz koła, raz a dobrze ustaw sida i zainwestuj w klucz dynamometryczny.......na początku uważaj na ograniczenie skrętu , szczególnie przy stójce i ciasnych nawrotach Właśnie bardziej agresywną geometrię ma starszy - widelec bardziej odchylony od pionu jak w nowym daje większą stabilność w czasie jazdy na wprost i na zjazdach, natomiast bardziej pionowy — ułatwia kierowanie jak mamy w Epicach do MY2020.
Rekomendowane odpowiedzi