Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kupię jakiś HT do 7500zł o poniższej specyfikacji?

Karbon rozmiar L.

Widelec : Reba

Napęd 2x11

Osprzęt SLX/XT

W miarę lekkie koła

Edytowane przez ludecki12
Opublikowano

Mam pytanie do użytkowników Meridy czy przy wzroście 184cm rama L czy XL ?  I kiedy Merida wprowadza modele na 2020 do sklepów, bo na głównej nadal 2019r.

Opublikowano
W dniu 14.10.2019 o 18:37, Marcin 1979 napisał:

Trek X-Caliber 9 model na 2020r czy Specialized Chisel Comp na 2019r

Pytanie ile ważysz?  Spec ma bardzo odchudzona ramę i jeśli ważysz powyżej 90 kg to sobie go odpuść,.... ale jeśli ważysz mniej i zależy Ci na niskiej masie roweru to bierz Speca ...będzie wspaniałą bazą do przyszłych zmian

Opublikowano

Poszukuje jakiegoś aluminiaka ht z napędem 2x11 i rebą (najlepiej z manetką). Napaliłem się na speca chisela exp 2x, ale próżno go szukać, a jak sie nawet znajdzie to na drugim końcu Polski z odbiorem osobistym... Cała reszta jest na 1x12... Już nawet pressfita przeboleję jakoś. No chyba że bym cały napęd wymienił, ale to raczej nie o to chodzi...?

Wysłane z Tapatalka

Opublikowano

Witam wszystkich, może Wy będziecie w stanie mi pomóc. Już od dłuższego czasu szukam znacznie lepszego hardtaila niż mój wysłużony Kross Level B4 z 2015 przebieg ~ 20 k km. W tym sezonie zacząłem maratony MTB i padła decyzja na zmianę roweru. Wysyłałem kilka zapytań do różnych sklepów z wielkim asortymentem, ale nawet nikt nie odpisał. 

194 cm wzrostu waga ~90 kg

Dużo jeżdżę też po mieście - ulice, ścieżki, utwardzone drogi. 

Z tego co widzę, to już ostatnia szansa na modele z 2x11. A nie chciałbym mieć jednego blatu z przodu. 

Wstępnie zdecydowałem się wydać ~ 6 tys. złotych, celowałem w aluminium z jak najlepszym osprzętem - koła 29"

Tak więc wybrałem kilka modeli z 2019 roku - nazwa modelu przenosi do specyfikacji. Kilka moich uwag, aczkolwiek nie znam się na tym, tak więc śmiało proszę mnie nakierować na właściwą drogę :) 

1. Kross Level 9 5 999zł - łatwo dostępny, mogę go mieć za 4 k zł. Amortyzator mógłby być lepszy. Nie najlepsza kolorystyka.

2. Grand Canyon AL SL 8.0 5 969,09 ZŁ - Zaciekawiła mnie sztyca teleskopowa, chociaż podejrzewam, że nie jest mi tak naprawdę potrzebna :D  Również łatwa dostępność - dostawa z Niemiec (aczkolwiek koniec sezonu, to liczyłbym na jakieś rabaty). Fajna kolorystyka

3. TREK X-Caliber 9  - można już znaleźć taniej niż cena katalogowa, jednak nie ma możliwości wysyłki... 

4a. Merida BIG.NICE 700 - Najdroższy rower. Na ten model się wstępnie zdecydowałem, jednak dostępność jest tragiczna... Na duży plus niska waga, Shimano XT (z Shadow+), wygląd. Z moich spostrzeżeń to amortyzator mógłby być np. Reba RL znacznie lżejsza :D 

Ewentualnie tańszy model 

4b. Merida BIG NINE XT-EDITION 

5. Rockrider MTB XC 500 - Jako ciekawostka raczej, ponieważ ma 1 blat z przodu :( Na duży plus, dostępność, raty 10%, Reba RL, niska waga, cena. 

Się rozpisałem, komu się będzie chciało to czytać. Ale też nie chciałem, żeby ktoś za mnie odwalał całą robotę. Jednak jestem w kropce... Z zakupem mogę się wstrzymać jeszcze, przez zimę raczej i tak będę jeździć na starym rowerze. 

Zależy mi też na tym, żeby był dobry stosunek ceny do jakości. Jeżeli coś jest nieznacznie lepsze, a trzeba dopłacić kilkaset złotych to ja wolę taniej. 

Oczywiście chętnie usłyszę o innych modelach, ale może być to zabójczę dla mnie :D Mam problemy z podejmowaniem decyzji :P 

Ostatnio zacząłem się zastanawiać, czy nie zaszalałem za bardzo z tą ceną. Może kupić coś gorszego tańszego? Naprawdę chciałbym mieć produkt z wysokiej półki, jednak jak pomyślę ile potem będzie kosztować eksploatacja, to słabo mi się robi :D 

Na karbon na razie się nie zdecydowałem. Chociaż może jest coś genialnego w rozsądnej cenie ;) A i jak konkretna propozycja (aluminium i karbon) będzie dostępna w ratach 0% to można zaszaleć z ceną :D 

Dziękuje wszystkim za poświęcony czas

Na pewno o czymś zapomniałem :P 

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Hej. Przymierzam się do pierwszego fulla. Szukam czegoś do jazdy po Krakowie i okolicy (LW, Sikornik) plus czasami wyskoczyć w góry (rzadko), czyli raczej trail. Chce rower, na którym w końcu nauczę się skakać małe hopki. Bardzo lubię podjeżdżać. 

Wolałbym rower ze sklepu, niż z netu.

Rozważam w sumie 2 modele: Giant Trance 29 lub Trek Fuel.

Ostatnio w Bielsku pożyczałem Trance 29 i 27,5 i w sumie na obu było ok (pewnie za krótko jeździłem). Na Treku nie siedziałem. Zastanawiam się tylko, czy skok 115 w Trance 29 nie będzie mało...

Czy ktoś coś może doradzić lub co innego szukać i czy na pewno 29 ? ?

Edytowane przez molik.pawel
Opublikowano

Zacnie wyposażony ale za podobne pieniądze masz wybór większy 

http://skleprower.pl/rower-mondraker-chrono-carbon-29er-2019-sram-nx-eagle-1x12-p-248.html 

Boost , lepsze hamulce Mt 500  , możliwe że uda ci się co nieco utargować.

https://allegro.pl/oferta/rower-gorski-orbea-alma-29-m30-czarny-2019-l-8290913812

Tak jak wyżej z Rs Reba

https://www.olx.pl/oferta/rower-felt-doctrine-3-promocja-45-CID767-IDzMzcr.html

Na pełnym gx z Rs Reba

Opublikowano
W dniu 16.10.2019 o 14:44, BrianGilcrest napisał:

Pytanie ile ważysz?  Spec ma bardzo odchudzona ramę i jeśli ważysz powyżej 90 kg to sobie go odpuść,.... ale jeśli ważysz mniej i zależy Ci na niskiej masie roweru to bierz Speca ...będzie wspaniałą bazą do przyszłych zmian

Powyżej 90 kg, więc biorę Treka. Dzięki za pomoc. 

Opublikowano

Hej,

Przymierzam się do zakupu kolejnego sprzętu, hardtaila z modeli na 2020 rok, w cenie do 7000 zł. Oprócz terenu, będą też kulkudniowe wycieczki z bikepakingiem (żadnych bagażników pod sakwy itp.), gdzie nie raz trzeba będzie posisnąć po asfalcie. To ma być sprzęt ride-for-fun. Obecnie śmigam gravelem Giant Anyroad 1 (2018) i odpowiada mi bardziej pochylona sylwetka na rowerze, średnia prędkość przelotowa 25-30 km/h (podaję te infomację, bo może będą istotne...).

Po wstępnej analizie wybrałem:

1. GIant Fathom 1 https://www.giant-bicycles.com/pl/fathom-29-1-2020

2.Trek Procaliber 6 https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/procaliber/procaliber-6/p/28098/?colorCode=purple

3. Trek X-Caliber 9https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-9/p/29760/?colorCode=reddark

4. Specialized Chisel https://www.specialized.com/pl/pl/chisel/p/171237?color=264078-171237

5. Grand Canyon Al Sl 7.0 https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/trail-bikes/grand-canyon/grand-canyon-al-sl-7.0/2034.html?dwvar_2034_pv_rahmenfarbe=BU%2FBK&dwvar_2034_pv_rahmengroesse=M

Ewentualnie coś z napędem 2x11

6. Grand Canyon AL SL 8.0 https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/trail-bikes/grand-canyon/grand-canyon-al-sl-8.0/2035.html?dwvar_2035_pv_rahmenfarbe=RD&quantity=1

7. Cannondale Trail 2 https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2020-gorskie/sport/trail/trail-2

Nieco poza konkursem, przekracza budżet:

8. Cannondale Trail 1 https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2020-gorskie/sport/trail/trail-2

Jest jeszcze coś takiego:

9. Giant Terrago 1 https://www.giant-bicycles.com/pl/terrago-29-1-2020

Od porównywania parametrów i przeglądania wątków w temacie mam już przysłowiowy mętlik w głowie...

Prosiłbym o Wasze sugestie, spostrzeżenia...

Opublikowano

To ma być rower XC czy sciezkowiec i czemu nie zwracasz uwagi na poprzednie roczniki  które teraz wypadają korzystniej cenowo  a wyposażone są często o wiele lepiej w zakładanym przez ciebie budżecie na szybko 

https://immotion.pl/rowery-gorskie/202-rower-gorski-specialized-chisel-expert-2x-8.html 

Z tym że tylko L

https://allegro.pl/oferta/rower-gorski-orbea-alma-29-m50-eagle-2019-m-8202404382

Karbon z Rs Reba  dostępne rozmiary si l

https://allegro.pl/oferta/rower-mtb-cannondale-f-si-carbon-5-rozmiar-m-reba-8456060683

https://allegro.pl/oferta/rower-gorski-superior-xp-929-wyprzedaz-8482594496

Tak na szybko a szukajac dalej pewnie uda się znaleźć dużo więcej , no i na koniec nieśmiertelny rockrider XC 500

Opublikowano

W takim budżecie bym odpuścił xc500 na rzecz xc900. Karbon, mavic crossmax, pełna grupa GX

Tzn jeśli chodzi o pozycję w zestawieniu

Opublikowano

O XC 900 zapomniałem pewnie dlatego że nawet XC 500 miażdży osprzetowo te nowości , wydaje mi się że czasem nawet lepszy jest rocznik 2019 bo tam najniżej z eagla  wkładali nx a teraz sx

Opublikowano

Myślę że do potrzeb jakie opisałeś ten Cannondale Grand Canyon 8.0 AL nadawał by się niezle. Nie jest to na pewno rower zbudowany do XC, -wydaje się takim trochę bardziej klasycznym mtb do wszystkiego. Zaznaczam, że nie jezdziłem, jedynie oglądam specyfikację w necie.

Opublikowano
W dniu 14.10.2019 o 20:20, ludecki12 napisał:

Kupię jakiś HT do 7500zł o poniższej specyfikacji?

Karbon rozmiar L.

Widelec : Reba

Napęd 2x11

Osprzęt SLX/XT

W miarę lekkie koła

Daj sobie tą informację do tematu Kupię:

https://forum.szajbajk.pl/forum/156-kupię/

Opublikowano
15 godzin temu, polmaj napisał:

To ma być rower XC czy sciezkowiec i czemu nie zwracasz uwagi na poprzednie roczniki  które teraz wypadają korzystniej cenowo  a wyposażone są często o wiele lepiej w zakładanym przez ciebie budżecie na szybko 

Obecnie jeszcze nie dysponuję pełnym budżetem ;)... poza tym z modeli z 2019 jak już coś mi wpadne w oko, to nie ma mojego rozmiaru  (wzrost 187 cm, przekrok 90 cm).

9 godzin temu, komandosek napisał:

Myślę że do potrzeb jakie opisałeś ten Cannondale Grand Canyon 8.0 AL nadawał by się niezle. Nie jest to na pewno rower zbudowany do XC, -wydaje się takim trochę bardziej klasycznym mtb do wszystkiego. Zaznaczam, że nie jezdziłem, jedynie oglądam specyfikację w necie.

Na ten moment właśnie ten Cannondale najbardziej przypadł mi do gustu :)...

Opublikowano

Cześć, w najbliższym czasie przymierzam się do zakupu nowego sprzętu, ale potrzebuję porady osób bardziej doświadczonych ode mnie. Rozważam zakup Trek Top Fuel 9.7 / Trek Top Fuel 5 (wersja karbonowa lub aluminiowa) oraz "moje marzenie z dzieciństwa" 😊 Trek Fuel EX 9.7. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Trek Fuel EX czy Trek Top Fuel? Jazda po płaskim, ale w okresie wakacyjnym wypady w Polskie góry (single tracki, może jakiś bike park z family line-em). Nie nastawiam się na udział w zawodach, ani jakąkolwiek jazdę ekstremalną.

2. Jeżeli Fuel EX czy Top Fuel to jaka wersja - karbonowa czy aluminiowa? Oczywiście opinii jest bardzo dużo, nawet takie, że karbon starzeje się i za 10 lat to już po rowerze...

3. Wybrałem Treka, ponieważ słyszałem wiele dobrych opinii na temat obsługi klienta i całego systemu gwarancyjnego. Jeden z moich kolegów sugeruje, abym wybrał Procalibra, ponieważ też pojeżdżę :).

Mam 186cm wzrostu przy wadze 95kg, która na razie spada. Borykałem się z rozmiarem pomiędzy L/XL, ale chyba wybiorę L. W najbliższą sobotę podjadę do sklepu raz jeszcze po przymierzać kilka rozmiarów.

Dziękuję za wszelkie rady i wskazówki.

Opublikowano

Trek odjechał całkowicie z cenami. Nie szkoda Ci nie małej kasy na tak słaby sprzęt? 

Opublikowano
5 minut temu, Ares napisał:

Trek odjechał całkowicie z cenami. Nie szkoda Ci nie małej kasy na tak słaby sprzęt? 

Ares, a co polecasz w zamian (firma, model)?

Opublikowano

Sporo jest szpeja na rynku. To nie do końca moje klimaty wiec musiał bym zrobić to co Ty czyli przejrzeć dokładnie oferty. Kolega będzie na dniach brał rower od Canyona. Patrzyłeś? Wprawdzie za 1K drożej masz Neurona 9.0 no ale jest plastik i osprzęt na bardzo wysokim poziomie. Drobny przykład. Gwarancja owszem ale nie licz na cuda z przypadku kwestii poza ramowych. To wszystko załatwiają autoryzowane punkty serwisowe RS'a czy Fox'a. Te Treki by mi nawet uszły ale wybacz wsadzanie do fulli tego typu Reby uważam za lekkie przegięcie przy tym czym dysponuje RS. I tu kolega ma sporo racji bo jak się zna to być może faktycznie taki Procaliber będzie wystarczający. Nie zrozum mnie żle ale jak masz teren pod fulla i taki chcesz to szedłbym w coś bardziej trailowego bo te rowery obecnie jadą tak samo a nawet lepiej jak każdy typowy czy lekko podrasowany full xc. Kolejny przykład YT Jeffsy 29. W cenie Traka masz również plastik, Fox'y w wersjach Elite, Shimano 12-kę, ... Sporo sporo wyższy poziom. 

Opublikowano
2 godziny temu, niuniekkiller napisał:

Mam 186cm wzrostu przy wadze 95kg, która na razie spada. Borykałem się z rozmiarem pomiędzy L/XL, ale chyba wybiorę L

Tak informacyjnie - mam 189cm i dla mnie XL była idealna jak się przymierzałem do fuel ex. Mi nie pasuje knock block więc skreśliłem treka z listy, ale to kwestia bardzo indywidualna.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
2 godziny temu, niuniekkiller napisał:

Cześć, w najbliższym czasie przymierzam się do zakupu nowego sprzętu, ale potrzebuję porady osób bardziej doświadczonych ode mnie. Rozważam zakup Trek Top Fuel 9.7 / Trek Top Fuel 5 (wersja karbonowa lub aluminiowa) oraz "moje marzenie z dzieciństwa" 😊 Trek Fuel EX 9.7. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Trek Fuel EX czy Trek Top Fuel? Jazda po płaskim, ale w okresie wakacyjnym wypady w Polskie góry (single tracki, może jakiś bike park z family line-em). Nie nastawiam się na udział w zawodach, ani jakąkolwiek jazdę ekstremalną.

2. Jeżeli Fuel EX czy Top Fuel to jaka wersja - karbonowa czy aluminiowa? Oczywiście opinii jest bardzo dużo, nawet takie, że karbon starzeje się i za 10 lat to już po rowerze...

3. Wybrałem Treka, ponieważ słyszałem wiele dobrych opinii na temat obsługi klienta i całego systemu gwarancyjnego. Jeden z moich kolegów sugeruje, abym wybrał Procalibra, ponieważ też pojeżdżę :).

Mam 186cm wzrostu przy wadze 95kg, która na razie spada. Borykałem się z rozmiarem pomiędzy L/XL, ale chyba wybiorę L. W najbliższą sobotę podjadę do sklepu raz jeszcze po przymierzać kilka rozmiarów.

Ares słusznie napisał, że cena z czapy nowych kolekcji Treka, nie rozumiem tylko o co chodzi z rebą

Gwarancja Treka owszem jest sumiennie realizowana, ale ma to swoją cenę. Patrząc po procalibrach na 2020, to fakt że Procaliber 9.6 za 9tys zł ma korbę klasy Acera (najniższa grupa Shimano) wydaje się kiepskim interesem. Ile może być warty napis na ramie?

Po prostu przejrzyj temat kilka postów do góry, tam masz dużo fajnych propozycji.

Opublikowano
13 godzin temu, niuniekkiller napisał:

Jeżeli czas cię nie goni  to spojrzałbym tu 

Opublikowano
15 godzin temu, niuniekkiller napisał:

Też mam 186 cm (noga 89, waga 82) i jeżdżę na L. Nie jest to niestety Trek ale Giant Anthem 1 Gi 2018. Kupiłem go dość niedawno po długiej analizie setek wpisów tego forum. Narazie próbuje znaleźć optymalne położenie kokpitu i siodełka bo coś mi kierownica 780mm nadal nie leży (może kwestia przyzwyczajenia wcześniej miałem 590, albo dupiaste Gripy).

A co do samego zakupu.

Jak patrze na cenę Treka to mnie mrozi. Chyba że dostaniesz duuuuży rabat. Ja tego Anthema kupiłem (pełne XT - w tym hamulce, Fox32 z FIT4) za trochę ponad 7,5k (bez spd, za to dostałem kask Uvexa i koszyk na bidon w gratisie). Co prawda rower potestowy, ale przed zakupem oglądałem go z zaprzyjaźnionym serwis-menem. Poza tym pełna gwarancja 24 m-ce - sprawdzony sklep (paragon z Vatem). Rower śmiga obłędnie. Waga bez pedałów 11,5kg.

Poza tym Treki jak dla mnie wydają się ciężkie (13,65kg M ?!). 

Jak z ciekawości przejrzałem co na sieci można kupić, pobieżny rekonesans pokazał np ciekawego Gianta Advanced w Karbonie za 8k też gwarancją (12 m-cy), niestety rozmiar M.

Już bym chyba wolał Canyona albo Sparka RC.