Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cały osprzęt ok. Najbardziej jestem chyba z kół zadowolony, bo udało mi się ranty powyginać na kamieniach, ale scentrować już nie. A trochę ważę. Mniej więcej w połowie roku coś zaczęło delikatnie strzelać w rowerze. Okazało się że to zapadki bębenka, ale serwis w ramach gwarancji zdążył wymienić suport i całe tylne koło (bo nie prowadzą serwisu piast)

@Caymort

Opublikowano (edytowane)

Bump

Edytowane przez Animals
Nie ten post
Opublikowano (edytowane)

Panowie przyszedł czas na wymianę mojego Rometa Mustanga 1 2017 na coś porządniejszego. Szukam maszyny do maratonów i xc do 12tyś. Większość rowerów jest na Sramie do którego jakoś nie mam zaufania. Wolałbym coś na nowym XT. Jeżeli miałby to byc Sram to co najmniej GX. Amor to minimum Reba lub Fox. Mam kilka typów proszę podpowiedzcie co o nich sądzicie.

Faworyt  Scott Scale 910 - tu jest wszystko co potrzebuje tylko nie wiem co to za kola

Focus Raven 8.8 - tu nie ma informacji jakie to konkretnie Mavici. Na + sztyca carbon. Na - jej rozmiar. Przyszłościowo sztyce opuszczane łatwiej znaleźć na 31.6mm

Canyon Exceed CF SL 7.0 - tu na duży plus carbonowe kółka od Reynolds'a. Na - napęd i hamulce Sram. Podobno hamulce Srama to lipa

Jak macie jeszcze coś godnego do polecenia to piszcie. 

Edytowane przez cichy300
Opublikowano

Znalazłem niedaleko swojego miasta takie coś : Rower górski Cannondale F-Si Carbon 5 2018 za 6.900zł pewnie pare stówek bym wytargował.

Warto się nim zainteresować ? Do ilu starać się zbić cenę? Akurat mój rozmiar i napęd mi odpowiada.

Opublikowano
4 godziny temu, cichy300 napisał:

Panowie przyszedł czas na wymianę mojego Rometa Mustanga 1 2017 na coś porządniejszego. Szukam maszyny do maratonów i xc do 12tyś. Większość rowerów jest na Sramie do którego jakoś nie mam zaufania. Wolałbym coś na nowym XT. Jeżeli miałby to byc Sram to co najmniej GX. Amor to minimum Reba lub Fox. Mam kilka typów proszę podpowiedzcie co o nich sądzicie.

Faworyt  Scott Scale 910 - tu jest wszystko co potrzebuje tylko nie wiem co to za kola

Focus Raven 8.8 - tu nie ma informacji jakie to konkretnie Mavici. Na + sztyca carbon. Na - jej rozmiar. Przyszłościowo sztyce opuszczane łatwiej znaleźć na 31.6mm

Canyon Exceed CF SL 7.0 - tu na duży plus carbonowe kółka od Reynolds'a. Na - napęd i hamulce Sram. Podobno hamulce Srama to lipa

Jak macie jeszcze coś godnego do polecenia to piszcie. 

Hamulce sram to nie jest lipa. Parę lat temu inne modele mialy wady z puchnacymi magnezowymi tłokami. Level T jest spoko i nie odstaje od tego co dostaniesz w innych rowerach do xc w porównywalnej samej cenie.

Opublikowano
9 minut temu, komandosek napisał:

Hamulce sram to nie jest lipa. Parę lat temu inne modele mialy wady z puchnacymi magnezowymi tłokami. Level T jest spoko i nie odstaje od tego co dostaniesz w innych rowerach do xc w porównywalnej samej cenie.

A te koła Syncros w Scott to brandowane DT? 

Opublikowano

@komandosek ponieważ nadal z uporem lepszej sprawy zachwalasz Sramowskie paści to polecam Ci zaglądnąć na ostatni materiał Janka z Dirt it More. Tam ogólnie jest jak przeżyły sezon Dartmoory na Żarze ale jest też o Sramowskiej padlinie. Być może to Cię przekona a jak nie to się poddaje.  

Opublikowano
Teraz, cichy300 napisał:

A te koła Syncros w Scott to brandowane DT? 

Nie wiem, nie mam tych kół

Opublikowano
6 minut temu, Ares napisał:

@komandosek ponieważ nadal z uporem lepszej sprawy zachwalasz Sramowskie paści to polecam Ci zaglądnąć na ostatni materiał Janka z Dirt it More. Tam ogólnie jest jak przeżyły sezon Dartmoory na Żarze ale jest też o Sramowskiej padlinie. Być może to Cię przekona a jak nie to się poddaje.  

Ares, staram się nie wypowiadać na temat rzeczy jakich nie miałem czy dyscypliny jakiej nie uprawiam i Tobie też to sugeruje. 

Opublikowano

Ok. Czyli wszyscy wokół kłamią a tylko Ty masz rację. Jest też inna opcja czyli jakoś słabo Ci ta dyscyplina wychodzi...bez urazy oczywiście. 

Opublikowano

No nie wychodzi mi jakoś wybitnie bo trochę jednak ważę i to przeszkadza, ale od kilku sezonów regularnie startuje w xcm. Nie uciekał bym się też to stwierdzeń "wszyscy", "tylko Ty" bo to łatwo podważyć

Opublikowano

Podałem konkretny materiał więc jak już coś podważasz to na pewno nie tylko mnie. No ale jak dla Ciebie ratowanie klamek śrubami by nie odpadły czy sama klamka zrobiona z blachy jest w porządku to naprawdę się ciesze i życzę coraz większych sukcesów w xc. 

Opublikowano

chwilke mi zajęło znalezienie testu z youtube jaki przyszedł mi na myśl. Tak czy inaczej nie polecał bym komukolwiek czegokolwiek bazując na youtube. I - nie mam też nic przeciwko temu byś miał swoje zdanie. Pozwól jednak że ja swojego nie zmienię. Startowałem w prawie całej rundzie strefy mtb sudety, jezdziłem po singlach w bliższych i dalszych górach. Testowałem na tyle że ze spokojem moge powiedzieć że nie ma sie do czego przyczepić

Może gdybym bawił się w DH czy jakies mocniejsze enduro, dirt itp to by się zbytnio nie nadawały. Tak samo jak reszta roweru przeznaczonego do xc

Opublikowano

@Ares fajny jest ten kanał dirt it more, o którym wspominałeś. Jakos nie mogę zasnać i obejrzałem jego pare filmików. Czy możesz też przesłać filmik gdzie tak narzeka na hamulce? Bo rozumiem że ty narzekasz bo on narzeka? Tu mówi o najniższym modelu, nie o modelach 1-2 grupy wyżej.

Opublikowano

Ale się kłucicie xD może się wtrące obczaj sobie mój ost film na yt wpisz Piwko159 jeździłem tam na whyte 170 który ma hamulce guide według mnie z połączeniem tarczy 200mm hamują wystarczająco aby zatrzymać mnie na stromych zjazdach. I są według mnie spoko. Lecz hamulce shimano są lepsze to fakt. 

Na marginesie mam na sell krossa nowego level 10.0 na karbonie za 4500 😁

Opublikowano
10 godzin temu, komandosek napisał:

@Ares  Czy możesz też przesłać filmik gdzie tak narzeka na hamulce? Bo rozumiem że ty narzekasz bo on narzeka. 

To jest dla Cibie zadanie tym bardziej, że pisałem wrażnie o "ostatnim materiale". Więcej nic nie piszę bo starasz się zrobić ze mnie wiejskiego głupka co pisze o czymś co gdzieś przeczyta a już tutaj nie tak dawano wspominałem, że znajomemu rozpadła się klamka. Bardzo też zachwalałem Sramy Code...  

Opublikowano

W ostatnim materiale było tylko że w nowych jest wyższy model hamulców i że to dobrze (wcale się nie dziwię). Z nikogo nie chce robić żadnego głupka ani tym bardziej się kłócić nie bierz proszę osobiście. Ja nie mam żadnego interesu czy motywacji w tym

Opublikowano

Ja tutaj popre Aresa co do hampli sram
Miałem sram Level to była padaka po roku zwyczajnie zdechł trzeba było regenerować
Drugie to sram guide r nie były rewelacyjne mimo iż są 2 tłoczkowe miałem nowe w kellys ale linie hamowały
Znajomy ma sram guide tak samo w rowerze i je zdwmontował bo się nie nadawały
Inny znajomy też jeździ na sram i ciągle coś przy nich robi a jak przychodzi do odpowietrzenia to jest męka
Generalnie mam 615 shimano i są ok do roweru XC
Mam zee i Magury mt5 są mega dobre w enduro
Ps wiem że to nie tamat i hamulcach ale chciałem się wypowiedzieć

Opublikowano

wszystkie levele są dwutłoczkowe

To fakt trudno się odpowietrza. Myślę że to przyczyna legend o tym jakie kiepskie są to hamulce. Pamiętam ze jak pare lat temu jeszcze miałem avidy to kompletnie nikt nie chciał się wziąć za ich serwis. Ale to kompletnie, woziłem je od serwisu do serwisu we Wrocławiu. Do tego stopnia że wciskali mi kit typu że śmietnik i że mi sprzedadzą nowe bo tego sie nie serwisuje. Dopiero Wichu nie miał żadnych problemów. Tak się rodzą ploty i legendy, np tu na forum co chwile ktoś powtarzał że koła w nowym tribanie są większe dlatego ciężko się oponę zakłada.

Z reguły nie wierzę w takie opowieści, bo raz że inaczej się odpowietrza układy z płynem dot - jak się zagrzeje to okazuje się że jednak nie jest odpowietrzony a układ jest tak mały że nawet niewielkie drobinki powietrza mają znaczenie. Sam płyn jest silnie higroskopijny i powienien być prawidłowo przechowywany - a po drugie niewiadomo jakie klocki ktoś stosuje. Klocki za 30zł nie działają po prostu, nie znalazłem jeszcze lepszych niż fabryczne sramowskie. 

Opublikowano

Ale generalnie takie podstawowe to nadają się na XC lub zwykła jazdę po lesie
Natomiast gdy dostają ostry wycisk w enduro lub dh to są zbyt słabe
Nie miałem nowych modeli hampli sram ja tylko wypowiadam się na temat starych
Tak samo jak Avid Db3 do zwykłej jazdy były ok ale gdy dostawał wycisk na zjazdach to szwankoowały

Opublikowano

No zgadza się. Na XC nie ma jednak za wiele zjeźdżania. Na pucharze strefy sudety na najtrudniejszej trasie trzeba maksymalnie zjechać 2 razy z trasy A i D na Srebrnej Górze a na finale Bike Maratonów który odbędzie się za tydzien na Ślęży trasa ledwo zahaczy o kawałek Świerkowej - dzis byłem na objezdzie. Temat budzi na tyle widzę emocji ze az napisałem do mojego kolegi który ogarnia i regularnie ląduje na okładce miesięcznika Bike - jego zdaniem do ostrej jazdy wszystko poniżej guide rsc od srama ssie. 

Czy też ostrego zjeżdżania, bo ostra jazda na xc to zdecydowanie jest

Opublikowano

Panowie,

Który rower bardziej polecacie ? 

Trek X-Caliber 9 model na 2020r czy Specialized Chisel Comp na 2019r ? 

Bardzo dziękuję za pomoc.