Ares Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 @komandosek mam Cię za rozsądną osobę więc nie do końca rozumiem sens tego o czym piszesz. Ja proponuję wersję 9.0 napędem 2x11. Masz tam dobrą sztycę, sporo lepsze opony i świetne koła z serii 1.7 z ratchetem, masz Sid'a, grupę XT z manetkami tej grupy. Wystarczy policzyć ile to kosztuje osobno lub znależć tej samej klasy ofertę tylko nie wysyłkowo. Zupełnie nie wchodzę w tematykę czy kogoś stać, jaką ma technikę czy gdzie jeżdzi. To jest jego decyzja choć zgodzę się, że jak to by miała być jazda po szutrach to faktycznie szkoda pieniędzy. W każdym innym przypadku ten Canyon jest wart swojej ceny i wyrażnie to się czuje w górach.
komandosek Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 @Ares no właśnie, niech autorka doprecyzuje do czego autorka roweru potrzebuje bo Karkonosze (i okolice) to nie tylko Olbrzymy, to także dużo fajnych szutrów. Np zastanawiam się czy samemunie wystartować w tym : http://bieg-piastow.pl/rowerowy-bieg-piastow Na takie trasy trailowy rower z oponami 2,6 cala mi nie pasuje.
jermak Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Witam a co myslicie o tym rowerku. Jest wart ceny.https://www.chainreactioncycles.com/felt-doctrine-2-xc-carbon-hardtail-bike-2018/rp-prod187649
Michal2008 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Godzinę temu, jermak napisał: Witam a co myslicie o tym rowerku. Jest wart ceny.https://www.chainreactioncycles.com/felt-doctrine-2-xc-carbon-hardtail-bike-2018/rp-prod187649 Nie głupi
jpablo Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Witam. Po przerwie (budowa i urządzanie domu) wracam do regularnej jazdy rowerem. Chciałbym zakupić pierwszego w życiu fulla (proszę bez pytań w tej kwestii, ma być full i koniec). Uwielbiam jazdę po leśnych ścieżkach im bardziej zrożnicowane tym lepiej. Nie mam natomiast aż takich zapędów żeby startować do wyczynów downhillowców i freeridowców. Regularny dziki zapieprz, jednak bez 3 metrowych wyskoków w góre, w zupełności mi wystarcza. Być może będę chciał też wziąść amatorsko udział w jakimś maratonie MTB, bądź zawodach Trailowych jeśli takowe gdzieś będą. Poczytałem trochę, poprzeglądałem internety i wynika mi z tego wszystkiego, że powinnem skupić się na skokach amortyzatorów maksymalnie do 120mm (?), najlepiej ze sztycą regulowaną, regulacjami i blokadami przedniego i tylnego amortyzatora oraz o progresywnej geometrii ramy. Widzę również, że większość społeczności przesiadła się na koła 29 calowe, więc pewnie i ja taki powinnem zakupić do powyższych celów (a co z 27.5, szczególnie w plusie?). Obecnie: * Scott Scale 970 r.2013 29er (rama XL i chyba trochę za duża, kolejny rower musi mieć mniejszą) * Jeżdżę 2-4 razy w tygodniu * 186cm wzrostu * wiek 30 plus Najfajniej gdyby nowy nabytek charakteryzował się następującymi cechami: * blokada amortyzatorów (przód i tył) * regulowana sztyca * koła najlepiej 29 cali * nowy lub używany * łączący w sobie cechy XC i Trail, czyli umożliwiający udział w ewentualnych zawodach * im lższejszy tym lepiej * Napęd 1x10 to jednak chyba za mało, w razie potrzeby chciałbym móc się porządnie rozpędzić * najlepiej byłoby zmieścić się pomiędzy 5 a 6tyś zł ale mogę nagiąc budżet do 6xxx zł Z tego co mi wyszło z wertowania internetu, póki co mam następujące typy: - Marin Rift Zone 1 lub 2 - RockRider XC 100s z Decathlonu (producent Btwin) - najlżejszy ze wszystkich co znalazłem w tej cenie - Kross Earth 2.0 - NS Bikes Nerd Lite 2 (wiem, że tutaj skoku jest 130mm ale posiada regulację kompresji/tłumienia itd. więc? ja tam się nie znam ale najbardziej mi się ten żbik podoba :D) I szczerze mówiąc już się w tym wszystkim gubie ps. Kiedy zwykle zaczynają się promocje/wyprzedaże? Zdaje sobie sprawę, że najlepsze sa zimą, ale nie wiem czy tyle wytrzymam.
komandosek Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 (edytowane) 27,5+ obwodem to praktycznie 29. Drogie opony i mały wybór tychże. Myślę że to byłby dobry wybór na rower tylko dla zabawy, ale wolał bym mieć jednak możliwość zakładać inne opony jak najdzie potrzeba. Po drugie, do chyba każdego roweru z listy powyżej możesz bezpiecznie założyć opony 2.5 czy nawet 2.6 cala a to już będzie ok. Co do napędu to musi być coś w standardzie eagle. Na 1x11 trzeba mieć bardzo mocną nog. Do 1x12 dobrze się sprawdzi przedni blat 34, wtedy będziesz mieć i dobre przełożenie na podjazdach i na zjazdach nie zabraknie. Kup sobie coś fajnego, za zbudowanie chaty się należy NS Bikes Nerd Lite 2 bardzo mi się podoba. Edytowane 18 Sierpnia 2019 przez komandosek 1
jpablo Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 @komandosek Coś fajnego czyli co konkretnie? Co do tego NS Bikes Nerd to się trochę boje czy to nie jest przesada jak na moje wymagania (ludzie takimi jeżdżą w maratonach w ogóle?)
komandosek Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 16 minut temu, jpablo napisał: @komandosek Coś fajnego czyli co konkretnie? Co do tego NS Bikes Nerd to się trochę boje czy to nie jest przesada jak na moje wymagania (ludzie takimi jeżdżą w maratonach w ogóle?) Niestety nie. Ten Nerd to taki rower do zabawy na trasach zjazdowych. Tu masz fajne zdjęcia tego co używa się maratonach : https://www.facebook.com/strefamtbsudety/photos/ms.c.eJxFVtmtZTEI62gUdui~;sdExD99fix3jRM21Ksqinzx9~;3SBjAX6gF4LoUXJWugCreLqWc~;zz2KqP0D7z6KyP5c3csC0jZiN2wGzgP0B~;T5zs9FkjBwxV3~_0mC9otB8gCRehhQYssgmsS9LFBpWqHODr4ueiil6eXbcv3lqw0ugvbf~_yZCxwQdX6c7GIP8B1PgufOgtH6dlXurmpZ46chUt9MaT~_5tHR~;rmYX2ExAsAui71AjEtbOaijhxaCOvKxjhB0~_~_Z6qa~_Oki66KILegKpefhYRfgAs6jdC89peOLEqDMgvi~_7287ZfGV~;ple9KL1WUXpxpCoLO0MLBj0fSRYJ0Vj9ggzrTJmIkSzd0G3rdvsaAmjEKact~;aeOzcElaTAFQWkwAMGGMXJe7qMKJveaJNTZXzs21YvuVdw0tihjiBNaiaAEGlR~_DqgOFvbzCOm2Bm3o3qF1CwDHCcs4DEyvhAWnOruH2IgIXL6bNRpY4OsgDT1vZ3ODELJV1IIsVm9sBFS9bFBwTY1CtBY5jORk10zwxGzBInxDAmYYR0L25W3aLbS~;B86jlaVwWcV0Ltu9Yg58WtgSyFIkrAQ1yuxFKots3BApiUMFu2~_HyuLkB6d7xtGa3n1QHMyiucqbzINIWyV5WcphFG5Wms9Ilf5H8ow9p38Xwh4k1BySzLiwsVz~_ifzHQS5KFY0hLBtX4PgXNt8EhsFPU5Idurfng5AblzU3JvkCnMJaQPlVK375APxm3nUdwHqEozEmYMMiWMWgUBDabum6NefBpdIFIh1Cke0Xaz6Xju8spqrY7RKnvsj~;qIwbfF1~_eUpS6HYW9usJSNosEAfuyDN~_X3Kkr7zZXpJMi7bXtk9qeaK5G6eIIShmPB02uOMAHj7gbCRPI0o9Z8OBkv58LZlrJebQiht88QhbggHIrVVbau6j3W5RuYXZA74PzKBfz4usl~_4Y89k1dh0DnYFF6aafwEurPxSE5SbWcwIDy0s5TrCHq1jCNwpSbK0VzyjcqHNR~_vyE7TsyKWXCm~_pOtT5TFTN5l6QZh6DIPEqzDa4jYoPeKdSRO7N33q2t~;KEIGVYGnzu9XJZhMXe~;aX45QgivAoLgnukcA~;P4wtQcUd0DzZNfwbsi5kpOUnK~;4L~_3PIh9o~_XsKankq3P4DUORHLR1~_r0dBLTOolvvLSf5yuqV2yAwqWKVzUSVLS5H~;MXRS3g~-~-.bps.a.2342775515801042/2342775735801020/?type=3&theater
jpablo Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 (edytowane) @komandosek No tak, z tym, że ja chcę rower bardziej uniwersalny XC/Trail, maraton amatorsko. Więc wiadomo, że nie będzie to maszyna stritce do startowania w zawodach i treningów, ale taka koza przełajowa, którą wszędzie wjade i poszaleje, a i na zjazdach mi od drgań nie popękają orzechy. Miałbyś jakąś propozycję takiego roweru biorąc pod uwagę moje wszystkie wytyczne? Btw. ten Nerd ma w nazwie widelca "Travel" - czy nie oznacza to możliwości przestawienia skoku? Skoro móżnaby go ustawić np na 100mm nie załatwiłoby to sprawy? Edytowane 18 Sierpnia 2019 przez jpablo
komandosek Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 (edytowane) Godzinę temu, jpablo napisał: @komandosek No tak, z tym, że ja chcę rower bardziej uniwersalny XC/Trail, maraton amatorsko. Więc wiadomo, że nie będzie to maszyna stritce do startowania w zawodach i treningów, ale taka koza przełajowa, którą wszędzie wjade i poszaleje, a i na zjazdach mi od drgań nie popękają orzechy. Miałbyś jakąś propozycję takiego roweru biorąc pod uwagę moje wszystkie wytyczne? Btw. ten Nerd ma w nazwie widelca "Travel" - czy nie oznacza to możliwości przestawienia skoku? Skoro móżnaby go ustawić np na 100mm nie załatwiłoby to sprawy? To akurat zdjęcia z amatorskich zawodów, organizowanych w kompleksie tras zjazdowych wiec wydały mi sie akurat. Zgodnie ze staropolskim przysłowiem... jak sie nie obrócisz, d dalej z tyłu Nie ma roweru do wszystkiego. Skoro chcesz bardziej fulla XC to raczej ten xc100s z podanych - ale rozpiętość kasety może być za mała. Edit : moze się okazać za mała i będziesz musiał zrobić kondycję by sprawnie podjeżdżać Niestety nie wiem jak ze specyfikacją tego amora w Nerdzie, ale na 99% chodzi tu o 130mm zakresu pracy. Przejechać maraton na rowerze z amorem 130mm na pewno przejedziesz i raczej nie jako ostatni. No i....... zgrubsza na rowerze chodzi o to by jezdzić. Nie dowiesz się czego chcesz i jak chcesz dopóki nie sprawdzisz na własnej skórze. Rower jaki nie kupisz z podanych będziesz miał frajdę z jazdy. Testy i czytanie w necie możesz śmiało olać - na rzecz jeżdżenia Pozdr Edytowane 18 Sierpnia 2019 przez komandosek 1
jpablo Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 @komandosek Takie jeszcze pytanko. Czy w razie jakbym kupił coś w stylu NS Bikes Nerd Lite 2, to czy w przypadku gdyby regulacjami jego amortyzatorów nie dało się go 'przesunąć w stronę XC', można te sprzedać i kupić inne z mniejszym skokiem, tak, że wszystko będzie pasowało?
trollu Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 ale jak chcesz przesuwać w stronę XC? Do XC amory mają mniejszy skok i tyle. Golenie 32mm - czyli jak np w Foxie 32. Skracając skok - o ile dobrze pamiętam każde 20mm zmiany skoku na widelcu przekłada się na 1 stopnień kąta główki ramy. Nerd ma 67st, jeśli skrócisz widelec o 20mm to zrobi się 68st. W praktyce - wszytko powinno być ok. Gorzej z tyłem, raczej nikt nie idzie w większy skok tyłu niż przodu Ale szukanie mniejszego skoku jest moim zdaniem bez sensu - co to ma na celu?
jpablo Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 @trollu Ja tam się nie znam, ale tak wyczytałem i tak mnie tez poinformowano, również w kategorii rowery 'full do xc' większość ma skok 100mm, rzadko kiedy 120, o 130 nie wspominając.
komandosek Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 bez sensu sprzedawać nowy amortyzator, sprzedasz go jako używany bo rura sterowa musiała być podcięta przy składaniu. No i co w zamian, inny, rzeczywiście używany do nowego roweru? To nie jest rower do XC i nie będzie, chociaż możesz w nim śmiało w wystartować w jakimś maratonie. Jak nie jestes pewien czego chcesz i co bardziej Ci podejdzie to szukał bym jednak roweru uzywanego. Jak sie nie spodoba to odsprzedasz na wiosnę bez straty. Np czegoś takiego :https://www.olx.pl/oferta/rower-gorski-mtb-canyon-nerve-al-7-9-rozmiar-l-CID767-IDAk5II.html#f24d3d3918 Ten mi się szczególnie podoba, wygląda jakby największymi górami jakie widział były wały wzdłuż Odry. Rowery którymi rzeczywiscie jezdzi się po górach wyglądają słabo. 1
jpablo Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 @komanczu Bardzo ciekawa oferta, dzięki. Apropo biegów, tutaj widzę jest 3x10 - o co natomiast chodzi z popularnym ostatnio 1x10-12 czy 2x10? Dlaczego odchodzi się od 3x10/9?
komandosek Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Bo jest wygodniej i lżej. Przy 3x10 masz duzo faktycznie zdublowanych biegów i masz ryzyko zrobienia przekosu lańcucha. W napedach 1blatowych problem nie istnieje, nie zastanawiasz sie czy może blat z przodu przerzucić, czy dobrze zaplanowałeś i dobrałeś pod najbliższą trasę Także mniejsze ryzyko, że przywalisz blatem korby o kamienie etc
EN1209 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Miałem takiego Canyona (rocznik 2015) i gdyby nie to, że dobrałem za mały rozmiar (M), to może miałbym go do dziś ? Generalnie fajna maszynka trailowa, z tym, że już z nie współczesnym napędem 3x10. Jeśli chętny do zakupu ma zdolności negocjacyjne, to zachęcałbym i zaoszczędzone piniondze zainwestował w 1x11, 1x12 lub jeśli komu mało zasięgu to 2x11. Podpowiem tyle, że swojego sprzedałem taniej...
trollu Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 nowy Neuron to trailówka ale stary/Nerve - xc. Jak ja stałem przed wyborem fulla to też chodził mi po głowie Neuron i w sumie dobrze że poszedłem w nieco bardziej płaską główkę ramy
EN1209 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 (edytowane) no, od tamtego czasu się trochę pozmieniało, te główki we wszystkich chyba rowerzach , nazwijmy to "terenowych", poszły na płasko. Teraz taki np. Spectral to już praktycznie enduro wg. sterej nomenklatury Ale tak gwoli ścisłości, to w roku 2015-2016 były chyba jeszcze przez Canyona produkowane typowe fulle do XC, ze skokiem 100mm i jeszcze stromszą główką Edytowane 18 Sierpnia 2019 przez EN1209
jpablo Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 @EN1209 Tak apropo tej ewentualnej zmiany napędu. Ile to by mniej wiecej wyszło cenowo, przy zmianie na 1x12 i co by tu pasowało? Wtedy przynajmniej nie trzeba dokupować lewej manetki skoro tylko jedna tarcza z przodu. I jak z odsprzedażą systemu 3x10 skoro wszyscy idą w 1 lub 2?
EN1209 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 (edytowane) Dokładnie to Ci Wujek Google powie, nie siedzę w temacie cenowym. Na 3x10 też się chętni znajdą, są osoby, którym to zupełnie pasuje taki napęd. Z takich ogólnikowych info które posiadam to, : jeśli napęd 1x to chyba Sram z serii NX, gdyż kaseta wchodzi na bębenek Schimano, czyli odpada kolejna ew. zmiana. Też trzeba popatrzeć na suport czy podpasuje, bo tu Sram wyszedł z nowością DUB i chyba to niekompatybilne jest z dotychczasowymi średnicami. Ale dokładniejszych info musisz poszukać, bo nie orientuję się szczegółowo. Edytowane 18 Sierpnia 2019 przez EN1209 1
komandosek Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zawsze możesz jedynie wymienić korbę na dwublatową, będzie wyglądało bardziej "pro" Np : https://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe-1/mtb/korby/2x10-speed-572/korba-shimano-deore-fc-m6000-175mm-czarna-38x28t-49263.html Cały naped 1x12 jest drogi a tu jest w sumie nowy więc nic bym nie ruszał, ewentualnie wymienił korbę na dwublatową.
EN1209 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Ew. na korbe 22/36 jeśli będzie za ciężko z powyższą w górach. W kobinacji z kasetą 11/36 daje miękkie przełozenia i mz wystarczająco szybkie na prostych. Do kompletu dołożył bym przerzutkę tylną ze sprzęgłem (bo ta w komplecie z rowerem jest chyba bez) i mamy tanio unowocześniony napęd 1
jpablo Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) Coś takiego wynalazłem Sisku D7 2019 - https://www.polygonbikes.com/eur/shop/bikes-eur/mountain-eur/trail-eur/siskiu-d7-4/ - osprzęt SLX i XT, skok 120mm z przodu Rockshox Recon, 29 calowe koła od rozmiaru L. Cena zajebista tylko out of stock ;( Ktoś wie, kto w PL lub gdziekolwiek w Europie sprowadza te rowery? Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez jpablo
EN1209 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Tu masz Canyona z gotowym napędem 2x10 https://www.olx.pl/oferta/canyon-spectral-al-7-0-2015-CID767-IDASrng.html#6137aacc78
Rekomendowane odpowiedzi