Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, squirrelkuss napisał:

Wziąłem tego Epica HT pro. Na wagę patrzyłem tylko trochę ale miło że z alu kierą,mostkiem i sztycą waży 9,75 w rozmiarze L.

I jak pozycja na bajku? Jak przekrok ile masz miejsca nad ramą do krocza?

Opublikowano

@BrianGilcrest Dzięki. Mleczko wiadomo :) Klucz dynamometryczny też :D Trzeba dbać :) Rzeczywiście zwróciłem uwagę na to ograniczenie skrętu ale sprawdzę to dopiero za jakiś czas. 

@Michal2008 Pozycję przesyłam z innego przykładowego rozmiaru L. Trochę się dziwie że przy 180 cm i nodze około 85 można wybrać M. Dla mnie na pewno byłby za mały. Jeździć będę dopiero za jakiś czas bo raz że jestem po złamaniu kości śródręcza a dwa że zamawiam pomiar mocy do XX1 które założę więc będę miał nową zębatkę do oddania (34z).

Przekrok według specyfikacji jest 814mm. Dla mnie jest minimum luzu jaki bym oczekiwał czyli jakieś 3 cm. Mogłoby być więcej ale przy M rama byłaby za krótka. 

IMG_20190822_132311.jpg
Opublikowano

Witam wszystkich 

Troche juz poczytalem i poogladalem , czas podjąć  jakas decyzje :) szukam roweru mtb xc dla mnie czyli amatora ktory lubi poszalec moj wybor padl na merida  big nine 500 lite 2019 . Moj budzet to maksymalnie 5000 moze ktos zaproponuje cos ciekawego :) cos doradzi :)? Pytanie tez jaki rozmiar ramy pod 178 cm i dlugosc nogi wewnatrz kolo 85 87 cm zalezy jak zmieze . Wiem , ze bylo tego duzo ale naprawde jiz zdurnialem i sam nie wiem co wybrac 

Opublikowano
6 godzin temu, Kostek311 napisał:

Witam wszystkich 

Troche juz poczytalem i poogladalem , czas podjąć  jakas decyzje :) szukam roweru mtb xc dla mnie czyli amatora ktory lubi poszalec moj wybor padl na merida  big nine 500 lite 2019 . Moj budzet to maksymalnie 5000 moze ktos zaproponuje cos ciekawego :) cos doradzi :)? Pytanie tez jaki rozmiar ramy pod 178 cm i dlugosc nogi wewnatrz kolo 85 87 cm zalezy jak zmieze . Wiem , ze bylo tego duzo ale naprawde jiz zdurnialem i sam nie wiem co wybrac 

Nie wiem czy mnie Szajbajk z forum wyrzuci bo sam mocno promował meridy, ale nie ma sensu brać big nine. Ma niskiej klasy koła z wąskimi obreczami, słabe hamulce, przeciętny amortyzator. Napędu 2x10 z big nine nie traktuje jako wadę, ale znacznie bardziej odpowiadają mi napedy 1x12.

• Pomógł 1
Opublikowano
W dniu 24.08.2019 o 17:00, squirrelkuss napisał:

Pozycję przesyłam z innego przykładowego rozmiaru L. Trochę się dziwie że przy 180 cm i nodze około 85 można wybrać M. Dla mnie na pewno byłby za mały. Jeździć będę dopiero za jakiś czas bo raz że jestem po złamaniu kości śródręcza a dwa że zamawiam pomiar mocy do XX1 które założę więc będę miał nową zębatkę do oddania (34z).

Przekrok według specyfikacji jest 814mm. Dla mnie jest minimum luzu jaki bym oczekiwał czyli jakieś 3 cm. Mogłoby być więcej ale przy M rama byłaby za krótka. 

Wszystko zależy do preferencji ....ja przy 175 cm wybieram eMkę ....ale znam też osobę, która ma 180 cm i też jeździ na eMce. Przy nowym Epicu Ht zastanawiałbym się mocno nad rozmiarem mniejszym ramy.

Widzę na fotce wejście do mojego ulubionego sklepu w Kielcach :)

Daj znać ile chcesz za zębatkę?

Opublikowano

moze cos polecisz w tej cenie komandosek. zastanawiam sie tez nad trek x caliber 9 na 2020 juz znalazłem w ofercie na stronie treka i cenowo jeszcze się łapie bo 5199 . Ogólnie za bardzo się nie znam wiec nie mam preferencji co do napędu czy ma byx 1 x czy 2 x z przodu .Kupic rower nie taka prosta sprawa

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kostek311 napisał:

moze cos polecisz w tej cenie komandosek. zastanawiam sie tez nad trek x caliber 9 na 2020 juz znalazłem w ofercie na stronie treka i cenowo jeszcze się łapie bo 5199 . Ogólnie za bardzo się nie znam wiec nie mam preferencji co do napędu czy ma byx 1 x czy 2 x z przodu .Kupic rower nie taka prosta sprawa

Teraz to najlepiej pojezdzić po sklepach i poszukać sensownych przecen. Może wyrwiesz i kilka tysięcy rabatu

Ja jestem zachwycony napędem 1x - ale jak piszesz kupić rower to nie jest prosta sprawa. Znajdą się tacy którym pewnie pasuje bardziej 2x, to tylko moje subiektywne odczucia.

Edytowane przez komandosek
Opublikowano (edytowane)

Witajcie,

od kilku dni nic nie robię tylko klikam po różnych forach szukając odpowiedzi i w chwili gdy już wydaje mi się, że ją znalazłem znów pojawiają się wątpliwości.

Szukam triala na fulu do 8000PLN

na wzrost 187, przekrok 85, waga 100kg

głównie na pomorzu śmigam trójmiejski park krajobrazowy  i okolice, singletracki w górach, generalnie wybieram cięższe szlaki do zjeżdżania

wypatrzyłem:

https://bikepark24.pl/Rower-NS-Bikes-Nerd-Lite-2-29-model-2019.html# / - NS Bikes Nerd Lite 2 29" model 2019 -

https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/trail-bikes/neuron/neuron-al-6.0/2065.html / - Canyon Neuron AL 6.0 -

https://www.giant-bicycles.com/pl/trance-3--ge- / - TRANVE 3 GE -

Co wybrać ? Może jeszcze inna sensowna propozycja ?

Dziękuję za pomoc.

Edytowane przez Neilipryde
rozwinięcie
Opublikowano (edytowane)

z w/w - NS . Giant fajny ale 27.5 - a pozostałe 2 na 29 więc uważam, że cel jest w 29. Canyon fajny ale NS jest delikatnie bardziej "ęduro". Nieco bardziej płaska główka ramy, bardziej stroma podsiodłówka

Edytowane przez trollu
Opublikowano
2 godziny temu, trollu napisał:

z w/w - NS . Giant fajny ale 27.5 - a pozostałe 2 na 29 więc uważam, że cel jest w 29. Canyon fajny ale NS jest delikatnie bardziej "ęduro". Nieco bardziej płaska główka ramy, bardziej stroma podsiodłówka

Właśnie ten mi chodzi po głowie ale obawiam się dampera i amora w NS - choć może to " jeden pies" ( porównując do Canyon )... 😓

Opublikowano
W dniu 26.08.2019 o 00:45, Kostek311 napisał:

Witam wszystkich 

85cm a 87cm to przepaść jak kanion kolorado przy byciu na granicy rozmiarów. Pomiar jeden od drugiego w zależności od metody może się różnić góra o 0,5 cm. Chyba najpopularniejszym jest stanąć przy ścianie, wsadzić książkę miedzy nogi, złapać kąt prosty do ściany i przy czyjejś pomocy zmierzyć długość nogi. Jeśli chcesz żebyśmy pomogli z rozmiarem musisz podać bardziej szczegółowy pomiar.

Ja mając 180cm wzrostu i 85cm nogę wyglądam na rozmiarze L jak na zdjęciu kilka postów wyżej. Porównaj geometrię do tego speca - wtedy będziesz miał jakieś porównanie. A najlepiej przymierzyć :D

Opublikowano
ja bym się tutaj rozglądnął. Kolega ostatnio u nich kupował. Wszystko w porządku. Na rower czekał 4 dni.
https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/fullsuspension/skeen-trail/skeen-trail-90-2019/
Widziałem go ale jest za drogi jak dla mnie, i tak mój budżet z 5k ewoluował do 8k i jak bym tak "paczał i paczał" to bym skończył pewnie na 12k...

Musiałem na czymś się zatrzymać, NS od początku był moim faworytem biorąc pod uwagę napęd w porównaniu do innych modeli... Chciałem się tylko upewnić...

Zamówiony, w piątek będę testował .

Dziękuję za pomoc

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano
Godzinę temu, Neilipryde napisał:

Widziałem go ale jest za drogi jak dla mnie, i tak mój budżet z 5k ewoluował do 8k i jak bym tak "paczał i paczał" to bym skończył pewnie na 12k...

Musiałem na czymś się zatrzymać, NS od początku był moim faworytem biorąc pod uwagę napęd w porównaniu do innych modeli... Chciałem się tylko upewnić...

Zamówiony, w piątek będę testował emoji87.png.

Dziękuję za pomoc emoji120.png

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Daj znac jak wrazenia po testach :)

Opublikowano

Witam szukam roweru hardtail na osprzecie slx/xt hamulce najlepiej xt z geometria nie na maxa wyścigowa budżet 7k-8k rocznik 2019 modele do kupienia stacjonarnie. Pozdrawiam

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 godziny temu, Neilipryde napisał:

Nigdy nie uważałem by rozpatrywać kwestię kolorów czy wizualną ale oglądając ten model RS'a przynajmniej mi chciało się puścić pawia z brzydoty. Zbliżona prosta konstrukcja 1-zawiasu jak u Dartmoora ale ten ma wygląd. To też tak w kontekście co w zamian. Jest też nowy Trance 29 2012 na Fox'e i nowym Marcoku. 

Opublikowano
W dniu 29.08.2019 o 13:48, Kostek311 napisał:

Witam 

Panowie krotka pilka mam do wziecia romet monsun 2 z 7999 na 6400 mozliwosc ratalna warto pchac sie rometa bo sprzetowo za ta cene ciezko znalesc cos lepszego .https://m.romet.pl/Rower,MONSUN_29_2,10,727,730,14787,2018.html

Za 6400 wydaje sie byc to bardzo dobra opcja. Sa zapewne rownie dobre na rynku ale zeby znalezc cos wyraznie lepszego to raczej nie do zrobienia. Ja bym jeszcze porownal z rockriderem tez masz raty 0% i bez rabatu jest super stosunek jakosci do ceny. Mam na mysli model xc 900 carbon na sramie. Oba rowery sa piekne i zachecaja do krecenia.

• Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Szybkie pytanie. Spark 920 vs. Orbea OiZ M20TR? Jazda po TPK bez mega sportowego zacięcia. Wiem, że to przerost formy nad treścią bo TPK można w większości na gravelu zrobić... ale taki kaprys. Na Scotta rabat większy o prawie 10% niż w przypadku Orbei (tu narazie tylko 5%) no i malowanie troszkę "smutne" (a jestem wzrokowcem).

Opublikowano

Scott ma nieco bardziej trailowy charakter i jeśli rower ma być do turlania się dla przyjemności to wolałbym Sparka

Opublikowano (edytowane)

Orbea faktycznie jest chyba bardziej "ścigancka"... no i przymierzyć się do niej jest dość ciężko. Wygląda za to 10x fajniej od Scott'a (mimo, że normalnie nie znoszę zielonego) ;)

Edytowane przez Pepka
Opublikowano

Cześć wszystkim. 

Mam 184cm wzrostu, ale wagi 146kg .

Che kupić nowy rower i padło na dwie firmy ze względy na dożywotnią gwarancje na ramę czyli Trek i Specialized. Chyba że znacie coś fajnego co można polecić. 

Trek to X-Caliber 9 na 2020r, niestety 2019 już nigdzie nie ma mojego rozmiaru. 

https://axel.waw.pl/rowery-trek/mtb-hardtrail/mtb-hardtrail-29/procaliber-8-nowosc/

Specialized to Rockhopper Pro na 2019 bo na 2020 jeszcze nie ma w sklepie.

https://swiatrowerow.com.pl/specialized-rockhopper-pro-2019.html

Trek ma jeden blat z przodu, Spec dwa. Ale Trek ma lepszą przerzutkę z tyłu i jak by nie patrzeć jest z 2020 roku i 100zł tańszy. 

Czy do tego Treka można zamontować blat przedni 32 lub 34?

Na obu się przejechałem i na obu czuję się dobrze.

Moim terenem do jazdy to będzie głównie Warszawa i lekkie tereny typu jazda nad wisłą badz okoliczne lasy. 

Chodzi o to co lepiej wybrać patrząc na ich osprzęt i z Waszego punktu parząc na jakość rowerów.

Ceny może i duże jak patrząć na mnie, i rowery dość zaawansowane, ale moja waga robi swoje i to że mają dożywotnią gwarancje przykuło moją uwagę. I sklep który ma je oba w ofercie daje raty nawet do 60 na 0%

proszę o wyrażenie swojej opinii, bo chciałem nabyć rower w tym tygodniu.

z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano
2 godziny temu, Wojtek85 napisał:

Cześć wszystkim. 

Mam 184cm wzrostu, ale wagi 146kg .

Che kupić nowy rower i padło na dwie firmy ze względy na dożywotnią gwarancje na ramę czyli Trek i Specialized. Chyba że znacie coś fajnego co można polecić. 

Trek to X-Caliber 9 na 2020r, niestety 2019 już nigdzie nie ma mojego rozmiaru. 

https://axel.waw.pl/rowery-trek/mtb-hardtrail/mtb-hardtrail-29/procaliber-8-nowosc/

Specialized to Rockhopper Pro na 2019 bo na 2020 jeszcze nie ma w sklepie.

https://swiatrowerow.com.pl/specialized-rockhopper-pro-2019.html

Trek ma jeden blat z przodu, Spec dwa. Ale Trek ma lepszą przerzutkę z tyłu i jak by nie patrzeć jest z 2020 roku i 100zł tańszy. 

Czy do tego Treka można zamontować blat przedni 32 lub 34?

Na obu się przejechałem i na obu czuję się dobrze.

Moim terenem do jazdy to będzie głównie Warszawa i lekkie tereny typu jazda nad wisłą badz okoliczne lasy. 

Chodzi o to co lepiej wybrać patrząc na ich osprzęt i z Waszego punktu parząc na jakość rowerów.

Ceny może i duże jak patrząć na mnie, i rowery dość zaawansowane, ale moja waga robi swoje i to że mają dożywotnią gwarancje przykuło moją uwagę. I sklep który ma je oba w ofercie daje raty nawet do 60 na 0%

proszę o wyrażenie swojej opinii, bo chciałem nabyć rower w tym tygodniu.

z góry dziękuję i pozdrawiam.

Przy tej wadze i tak ,jeżdżąc dużo  napęd nie wytrzymuje za długo, więc czekają  Cię częste zmiany . Oczywiście przy dużej ilości kilometrów. Wiem to z doświadczenia.  Łańcuch 1200 km to maks. Pamiętaj o tym.

Opublikowano
7 minut temu, elmapeto napisał:

Przy tej wadze i tak ,jeżdżąc dużo  napęd nie wytrzymuje za długo, więc czekają  Cię częste zmiany . Oczywiście przy dużej ilości kilometrów. Wiem to z doświadczenia.  Łańcuch 1200 km to maks. Pamiętaj o tym.

a wracając do tematu, co byś doradził? 

Opublikowano
55 minut temu, Wojtek85 napisał:

a wracając do tematu, co byś doradził? 

Bralbym speca ze względu na napęd.