Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak raz spróbujesz, nie spojrzysz na normalną sztyce 👍. Nawet zwykla niewielka górka w pobliskim lesie zrobi różnicę na myk-myku

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Ares napisał:

Napisał tutaj ktoś, że w takiej kwocie kupowanie fulla mocno mija się z celem i ja to popieram. W okolicach 6K kupisz jakiegoś trailowego HT, który do takiego zastosowania będzie jak znalazł. No ale jak koniecznie ma być pełne zawieszenie to szkoda pieniędzy na jakieś XCR-y jak w tym Stereo czy w ogóle kupować coś od Crosa. 

to odpowiedz na pytanie "chce kupic samochod do 20k pln"  w stylu "dymaj tramwajem" :)

Edytowane przez michall
Opublikowano

Problem w tym, że za 20K da się dostać całkiem porządny samochód a do 6K kupisz fulla w stylu 30 letniego tramwaju z Norymbergi gdzie wspomniany HT to będzie tramwaj typu Bombardier. Full to nie tylko kawał pospawanych rurek i zawiasu bo to musi też na czymś pracować i prezentować jakaś tam jakość. Z tej trójki i w ogóle cenowo w tych kwotach produkty Deca są dość sensowne wiec masz odpowiedz co wybrać. Praktycznie w każdym innym przypadku dostaje się produkt byle jaki względnie taki sobie. 

Opublikowano (edytowane)

Siemanes zastanawiam się nad nowym rowerkiem, jest kilka modeli które mi się podobają i nie mogę się zdecydować i wybrać jednego mianowicie

Cannodale trial 2

https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2019-gorskie/sport/trail/trail-2

Trek x-caliber 9

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-9/p/23165/

I doszedł jeszcze teraz 

GIANT Fhantom 1 

Niby Trek wychodzi lepsza rylnia przerzutka aczkolwiek mogę się mylić 

Powiem tak jestem totalnym amatorem jeżdżę bo to lubię w zawodach startować nie będę może ktoś pomoże podjąć trudna decyzję bo to kasy nie mało a chce być zadowolony chyba że celowac w coś innego jeszcze tylko w co? 

Edytowane przez Hcaos
Opublikowano
Godzinę temu, Hcaos napisał:

Siemanes zastanawiam się nad nowym rowerkiem, jest kilka modeli które mi się podobają i nie mogę się zdecydować i wybrać jednego mianowicie

Cannodale trial 2 

Trek x-caliber 9

I doszedł jeszcze teraz 

GIANT Fhantom 1 

Powiem tak jestem totalnym amatorem jeżdżę bo to lubię w zawodach startować nie będę może ktoś pomoże podjąć trudna decyzję bo to kasy nie mało a chce być zadowolony chyba że celowa w coś innego jeszcze tylko w co? 

Największą wadą wszystkich wymienionych powyżej są pozagrupowe hamulce Shimano, które pasowało by wymienić. Mój kolega ma tego treka, oprócz hamulców jest zadowolony. Na plus treka to, że rzeczywiście realizują gwarancję.

Opublikowano
19 minut temu, komandosek napisał:

Największą wadą wszystkich wymienionych powyżej są pozagrupowe hamulce Shimano, które pasowało by wymienić. Mój kolega ma tego treka, oprócz hamulców jest zadowolony. Na plus treka to, że rzeczywiście realizują gwarancję.

Właśnie czytałem i widziałem że to kibel a powiedz może wiesz orientujesz się ile wymiana takiego zestawu. Z drugiej strony będą i tak lepsze niż moje tarcze na linkach teraz 😉 

Opublikowano
9 minut temu, Hcaos napisał:

Właśnie czytałem i widziałem że to kibel a powiedz może wiesz orientujesz się ile wymiana takiego zestawu. Z drugiej strony będą i tak lepsze niż moje tarcze na linkach teraz 😉 

Niestety nie. Wiem tylko, że kolega który ma tego treka powyżej trochę na nie narzeka.Z roweru jako całokształt jest zadowolony. Drugi minus jaki mi się nasuwa to tylne koło w standardzie wspieranym tylko przez treka. Zawsze to ogranicza przy okazji wymiany koł

Ciężko jednoznacznie stwierdzić że to wada. 

Opublikowano
3 minuty temu, komandosek napisał:

Niestety nie. Wiem tylko, że kolega który ma tego treka powyżej trochę na nie narzeka.Z roweru jako całokształt jest zadowolony. Drugi minus jaki mi się nasuwa to tylne koło w standardzie wspieranym tylko przez treka. Zawsze to ogranicza przy okazji wymiany koł

Ciężko jednoznacznie stwierdzić że to wada. 

Jadę zaraz do sklepu protestować przejechać się muszę sprawdzić jak tam się jedzie na tym jeszcze wtedy będę miał porównanie 😉

Opublikowano
5 minut temu, Iru napisał:

Do amatorskiej jazdy spokojnie wystarczą.

Hamulce? A ile waży ten amator? ;)

Opublikowano
6 minut temu, komandosek napisał:

Hamulce? A ile waży ten amator? ;)

Ja muszę mieć dobre niestety bo waga 140kg hehe jeszcze mam nadzieję zejść dużo z tego ale to czas pokaże czy da radę 😢

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry Wszystkim,

Jest taka sytuacja spodobały mi się 2 rowery typu Full Suspension.

Canyon Neuron AL 7

https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/trail-bikes/neuron/neuron-al-7.0/2067.html?dwvar_2067_pv_rahmenfarbe=RD%2FOG&dwvar_2067_pv_rahmengroesse=M#all-components-section-tab

Bergamont Contrail 7

http://www.markowerowery.pl/rower-bergamont-contrail-7-2019-4992.html#/rozmiar_ramy-xl

Szukam roweru do trailu, niezbyt ambitnego. Rozmiar ramy XL, koła 29", mam 195 cm wzrostu.

Proszę o wypowiedź znawców tematu nt. osprzętu np. różnice między NX a GX Eagle oraz ws. amortyzatorów (FOX Rhytm vs Rockshox Sektor RL). 

Liczę na Wasze wsparcie.

Pozdrawiam

Edytowane przez Stratis
Opublikowano

bez zbytniego wchodzenia w szczegóły, wideł, GX, bardziej znan marka, kierują na Canyona

Opublikowano (edytowane)

rzeczywiście marka Bergamont nic mi nie mówi, ale chyba jest popularna w Niemczech... rzeczywiście należy tak się kierować marką, przecież to tylko rama będzie ;)

Edytowane przez Stratis
Opublikowano (edytowane)

Liczy się doświadczenie danej marki, a Canyon ma takowe dosyć spore. 

Zauważyłem jeszcze (NA SZYBKOŚCI)jedną różnicę na korzyść Canyona - szersze obręcze. Poza tym, geo w C masz nowoczesną, nie wiem jak w tym drugim, bo nie podają. W ogóle ten drugi rowerz to taki bardziej marketowy produkt, w ogóle bym sobie nim nie zawracał głowy, szczególnie, że cenowo to żadnego atutu nie prezentuje.

edyta

ale hample ma lepsze ten B (4-tłoczki już)

Edytowane przez EN1209
Opublikowano
Godzinę temu, EN1209 napisał:

Liczy się doświadczenie danej marki, a Canyon ma takowe dosyć spore. 

Zauważyłem jeszcze (NA SZYBKOŚCI)jedną różnicę na korzyść Canyona - szersze obręcze. Poza tym, geo w C masz nowoczesną, nie wiem jak w tym drugim, bo nie podają. W ogóle ten drugi rowerz to taki bardziej marketowy produkt, w ogóle bym sobie nim nie zawracał głowy, szczególnie, że cenowo to żadnego atutu nie prezentuje.

edyta

ale hample ma lepsze ten B (4-tłoczki już)

W tych przedziałach cenowych określenie "marketowy" to komplement ;)

Opublikowano (edytowane)

Nie no dobra, przesadziłem z określeniem "marketowy" :D

Nie spełnia jednego podstawowego warunku, by nosić zaszczytne miano "marketowy", otóż nie przebija konkurencji ceną :/ , no i komponenty ma firmowe... (hm , to już dwa warunki)

Edytowane przez EN1209
Opublikowano

marketowy za 9 kafli? widzę że rozmawiam z prawdziwą arystokracją haha

Dziękuję za wskazówki, rzeczywiście Canyon lepszy.

Opublikowano

Hej. Poszukuję roweru mtb w kwocie do 8.500 zł. Koła 27,5", napęd 2x11, bardziej hardtail, rozmiar ramy 15/16"- na 162/164 cm wzrostu, może być model damski. Rower do jazdy głównie po Karkonoszach- cross country/ trial. Jestem po kolejnej operacji kolana, więc zależy mi na mniejszej i lekkiej ramie oraz bardziej 2x11 niż 2x10 lub mniej, bo po prostu  wiem, że inaczej nie dam rady. Mogą być rocznikowo ciut starsze modele. Będę mega wdzięczna za wszystkie podpowiedzi i polecenia. Dzięki.

Opublikowano
2 godziny temu, justbart napisał:

Hej. Poszukuję roweru mtb w kwocie do 8.500 zł. Koła 27,5", napęd 2x11, bardziej hardtail, rozmiar ramy 15/16"- na 162/164 cm wzrostu, może być model damski. Rower do jazdy głównie po Karkonoszach- cross country/ trial. 

Coraz trudniej spełnić takie wymagania a wyżej zaprezentowany Canyon dość znacznie na plus się wyróżnia na tle konkurencji. 

Opublikowano

Tak z ciekawości, pod jakim względem? I co najważniejsze, w jaki sposób lepiej odpowie na oczekiwania? Do jazdy po Karkonoszach, gdzie wszędzie jest zakaz i poruszać się można po szutrach (i nie za wysoko, chyba że po czeskiej stronie) nie trzeba wiele. Tak na prawdę to odpowiednio dobrana, krótka korba to najważniejsze czego trzeba by kolan nie obciążać. Wydanie kilka tysięcy więcej na rower którym przecież nie będziesz się ścigać pomoże w?

Opublikowano

Pod każdym względem. Nie mnie oceniać gdzie ktoś będzie jeżdził. Koło Jeleniej Góry dopiero powstały single. Niektóre dość wymagające. Nie będę komuś polecał roweru bez myk myka, z napędem, którego nie chce czy z oponami, które nie są przeznaczone pod TR. Tym bardziej, że ma na taki rower fundusze. Na rower, który w dłuższym przedziale czasu zwyczajnie jest lepszy, wytrzymalszy czy w razie gdyby z kolanem było ciężko łatwo będzie odsprzedać. 

Opublikowano

No wlasnie ja mam wątpliwości czy myk myk i opony są warte tak dużej roznicy w cenie. Mysle też żeim droższy rower tym większa ekspozycja potencjalnej straty przy odsprzedaży. Dlatego pytanie o sens wydania całego budżetu chyba jednak jest na miejscu.