Ares Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Nie koniecznie chodzi mi o pękanie tylko rysy, otarcia bo te bardziej bolą na karbonie i nie pomaga żadne oklejanie. Przy odsprzedaży takiej utyranej ramy też jest kłopot bo mało kto chce ryzykować. Tym bardziej w rowerze AM, który do skakania specjalnie nie został zaprojektowany. Określenie "pospolite" jest jak najbardziej właściwe. Giantów, Treków, ... jest cała masa a Santy jednak duużo mniej. To jest chyba jedyny argument za. Ramy Gianta alu są robione w ich fabryce w Holandii. Trek zresztą też ma część ram z tej fabryki. Karbon posądzam robiony jest u nich na Tajwanie. Zresztą jeden z najlepszych karbonów na rynku. Nie zgodzę się natomiast z takimi tezami, że stoi taka Santa za 20k a obok ten Trance i jest to przy tym jakiś bida rower. Nie dawano spotkałem na parkingu gościa z nowiutkim karbonowym Canyonie Torque za ponad 20K i robi to takie same wrażenie jak by obok ktoś wypakowywał na trasę Nomada za tyle samo kapusty lub więcej.
trollu Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 nie chodziło mi o "biedę" porównując Trance do Megatowera ale w tym konkretnym przypadku - wolałbym Santę. Giant ma super ceny ale porównując w/w konkretne przypadki różnice są b.niewielkie albo inaczej - Santa jako marka półkę wyżej jest niezwykle blisko Gianta Z odsprzedażą rowerów zawsze jest kłopot, handlarzem nie jestem, sprzedałem 2 swoje poprzednie rowery i na razie nie zanosi się na więcej zmian ale mam wrażenie, że wszystko jest pięknie cacy do momentu kiedy trzeba wykładać pieniądze na stół. Ogólnie - nie da się kupić roweru i odsprzedać go, nie tracąc na tym. Będziesz sprzedawał alu - każdy będzie kręcił nosem, że za tą cenę można już kupić węgiel. Będziesz sprzedawał węgiel - będą kręcić nosem, że strach bo może pęknięty. Mało to fot poskładanych alu ram? A Santa się chwali, że ma mega wytrzymały carbon, filmiki jak Macaskill zjeżdża po schodach na samej węglowej obręczy - totalnie z d... ale z drugiej strony - mam wrażenie, że ludzie demonizują węgiel. Każdy do Santy wzdycha, sporo carbonowych Sant jeździ (może nie u nas ale jednak) i jakoś nie ma krucjaty "Santa jest be bo pęka"
Tomasz MTB Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Panowie i Panie mam pytanko, dzisiaj trafiłem na ogłoszenia roweru cannondale trail 2, 29er w kwocie ~ 4000pln, cena tego ,,bajka,, w sklepie oscyluje w okolicach 6500 PLN . Rower jest na osprzęcie XT i ale, amor RS Judy . Rowery nowe w kartonach, teraz pytanie czy to dobry deal aby nabyć taki rowerek? Zastanawiałem się nad Merida big nine 500 lite ale cenowo 4700 PLN i dużo gorszy osprzęt . Na stronie cannondale piszą że rama jest boost co też nie jest bez znaczenia. Ktoś coś w temacie ?
Daroot Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Panowie Ares i Trollu - bardzo dziękuję za wypowiedzi. Dużo konkretnych informacji. Tak szczerze to kręci mnie ten trance advanced w karbonie na 27,5 kołach albo santa megatower - tyle że to już rasowe enduro. Podejmę decyzję na dniach Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez Daroot
Ares Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) @Daroot nikt też nie wspomniał, że średnie koło nadal jest i pozostanie bardziej zabawowe i do technicznej jazdy. Wszystkie hopy, dropy i ciasne odcinki nadal lepiej pojedzie mniejsze koło. To jest Twój wybór w sumie z każdego jako bardzo dobrego roweru. Pamiętaj też by się nie spłukać z kasy na kilka lat bo taki sprzęt trzeba utrzymać a to kosztuje i to nie mało. Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez Ares
Tomasz MTB Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) czy ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć czy ten Cannondale Trail 2 z 2019r ma lub nie sztywną ośkę ramy? bo na filmie YT widziałem że tylko widelec miał sztywną., hmm... Co do Meridy, tutaj temat jest niejasny. model 2018 ma amor Manitou Markhor z blokadą na goleni i bez sztywnej osi, z tyłu jest sztywna oś i system boost, natomiast model z 2019r ma już amor SR Suntour XCR32 air LOR z blokadą na kierownicy i sztywną ośką 15, ale na stronie nie pisze czy rama ma nadal system boost. chyba trzeba udać się do salonu i sprawdzić organoleptycznie co jest a czego nie ma. Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez Tomasz MTB
Daroot Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Dzięki Ares - mam odłożoną kasę, nie muszę wchodzić w kredyt - gdyby ten advanced był na 29 brałbym od razu - a tak to się waham, ze względu na mój wzrost - 186cm. Zdaję sobie sprawę z drogie serwisowania, już B10 dał mi popalić w granicach 800zł po sezonie - chociaż dużo jeżdżę. Pomijając kwestię kół - czy możesz się wypowiedzieć na temat tego advanced trance? Dziękuję. Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez Daroot
Splawik Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam Odnośnie ram cube reaction węgiel co parę wątków wcześniej Ktoś napisał że są krótkie to chcialbym zauważyć że one nie są krótkie 23cale jest naprawdę dluga śmiem twierdzić że dłuższa niż treksuperfly albo przynajmniej taka sama Pozdrawiam Edytowane 6 Sierpnia 2019 przez Splawik
trollu Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) W dniu 5.08.2019 o 14:32, Daroot napisał: advanced trance chodzi Ci o trance advanced 2? Giant ma mocne chwalone ramy, zawieszenie Maestro które ma bardzo dobre opinie. Gwarancja w przypadku gianta też chyba "działa" - nie wypinają się na klienta. Wg mnie na plus dolne rury wahacza z alu - napędy 1x nie powinny zaciągać łańcucha (i chyba nigdy się to nie zdarzyło?) ale alu jednak lepiej zniesie ewentualne spadnięcie łańcucha. Tutaj wszystko jest super. A reszta to osprzęt - z jednej strony można go wymienić. Z drugiej - rower ma fajny damper, fajny widelec - podstawowy ale już Fox 36. Najniższy napęd 12s (wg mnie GX jest taką granicą przyzwoitości ale wszystkiego mieć nie można) Co do Cube - tak, podobno Cube zmieniło geo ram jakieś 2 lata temu ale chyba w fullach. Reszta - wystarczy spojrzeć w tabelki, żeby zobaczyć, że cube dalej są krótkie i wysokie. Oczywiście to też plus - ludzie mają wybór Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez trollu
Splawik Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam Cube zmieniło wszystkie ramy Ja mam 200cm wzrostu przekrok metr długość rąk70 do dłoni i tylko cube jest wystarczająco długi dla mnie Miałem meride big nine 23 miałem treka superfly 23,5 i żadna z tych ram nie była taka długa jakn reaction I żeby nie było mostki i sztycewszędzie takie same Najbliżej do cuba to super fly Meride to jakieś nieporozumienie jeśli chodzi o długość dla wysokich ludzi Cube ma tak naprawdę trzy rodzaje ram Zwykły reaction ,C62, C 68 Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez Splawik
Pietras Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) Cześć, Szukam nowego roweru dla siebie i wymyśliłem, że będzie to rower z pełnym zawieszeniem ale mam pewne wątpliwości czy będzie pasował do rodzaju mojej jazdy. Najczęściej jeżdżę po szutrach, i okolicznych lasach/ bezdrożach (trasy ok. 60 km z średnią prędkością 18km/h), w miasto i na asfalt zapuszczam się tylko z konieczności, czasami jakiś wypad w góry na singletrack-i np. do Świeradowa, chciałbym zacząć startować w zawodach MTB ale nie dla zdobywania nie wiadomo jakich czasów ale dla zabawy i rywalizacji. Jeszcze nie tak dawno myślałem o Gravelu ale w sklepie rowerowym odradzili mi ze względu na moją masę (110 kg 190cm). Dlaczego taka zmiana z Grawela na full-a, ponieważ szukając roweru grawelowego myślałem że jadąc w góry będę wypożyczał, w końcu i tak większość czasu spędzam w okolicy miasta. Jeżeli chodzi o budżet to dobrze byłoby się zmieścić do 6000zł. Aktualnie jeżdżę na samoróbce z ramą Trek 3700 (crossowa 21") z amortyzatorem Rock Shox Jett (elastomerowy) praktycznie sztywny, przełożenie 3x8 ilości zębów nie pamiętam, koła 26. Tak wygląda sytuacja proszę o radę, może wystarczy rower tylko z przednim zawszeniem może full się nada a możne polecicie jeszcze inne rozwiązanie. Na razie zastanawiam się nad rowerami Marin-a. Rowery nad którymi się zastanawiam w kolejności: 1. https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2019-mountain-full-suspension-trail-29-rift-zone-1 2. https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2019-mountain-full-suspension-trail-27.5-hawk-hill-1 A tu wspomniany wcześniej gravel: https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2019-pavement-drop-bar-beyond-road-gestalt-x10 Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez Pietras
trollu Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Nie chcę żeby znów wyszło, że się czepiam ale - patrzę na stronę Cube, są Reaction alu i C:62. Rama C:68 jest w modelu Elite. Mówisz rozmiar 23cale - ok. Reaction C:62 - Reach 456, Stack 651, TT 648. Dla porównania w/w Trek Superfly 23cale - odpowiednio R 471, S 619, TT 673. No nie wiem w którym miejscu Cube jest dłuższy od Treka. Wyższy na pewno co przekłada się na większe "rozciągnięcie" ridera ale w pionie - czyli turystyka. Co do Marinów - trzeba sobie zadać pytanie czy full jest Ci potrzebny. Full fajna sprawa, w terenie daje fun, z drugiej strony te Mariny osprzętem szału nie robią (brak sztycy regulowanej upośledza ten rower w górach - wypadałoby przygotować się od razu na dokupienie mykmyka) - ht w tych pieniądzach powinien oferować np nieco lepszy widelec i mniejszą masę. Przesiadka z kół 26 - tak czy inaczej odczujesz różnicę, ja przy Twoim wzroście poszedłbym w 29 cali 1
Accent_Szaj Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 49 minut temu, trollu napisał: ale - patrzę na stronę Cube Podeślij linka
Accent_Szaj Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) 25 minut temu, trollu napisał: https://cube.pl/ Dobre Doprecyzuję https://cube.pl/2019/rowery/mountainbike/hardtail/elite/cube-elite-c68-slt-zeroblack-2019/ Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez Accent_Szaj znalazłem :)
Ares Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 3 godziny temu, Pietras napisał: Szukam nowego roweru dla siebie i wymyśliłem, że będzie to rower z pełnym zawieszeniem ale mam pewne wątpliwości czy będzie pasował do rodzaju mojej jazdy. Moim zdaniem nie będzie. Kup sobie jakiegoś lekko podrasowanego sztywniaka typu Giant Fanthom 1
Splawik Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) 3 godziny temu, trollu napisał: Nie chcę żeby znów wyszło, że się czepiam ale - patrzę na stronę Cube, są Reaction alu i C:62. Rama C:68 jest w modelu Elite. Mówisz rozmiar 23cale - ok. Reaction C:62 - Reach 456, Stack 651, TT 648. Dla porównania w/w Trek Superfly 23cale - odpowiednio R 471, S 619, TT 673. No nie wiem w którym miejscu Cube jest dłuższy od Treka. Wyższy na pewno co przekłada się na większe "rozciągnięcie" ridera ale w pionie - czyli turystyka. No okej Rzeczywiście po suchych danych wychodzi że jest dłuższy ale nie wiem z czego to winika ale najlepiej jeździ mi się na cubie Jestem odpowiednio wyciągnięty do przodu 😁 Może to inna geometria może że dłuższa ma rurę podsiodlowa Fakt że trek był z 2013 roku i może tamten był jednak krótszy A tak wracając do tych fuli To nie wiem co ludźmi kieruje że tak bardzo napalaja się na fula i jeżdżą po prawie płaskim Moda chęć pokazania innym Ale że po co Za cenę bardzo średniego fula można mieć bardzo dobrego harda Pozdrawiam Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez Splawik
mgr Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 13 godzin temu, Splawik napisał: A tak wracając do tych fuli To nie wiem co ludźmi kieruje że tak bardzo napalaja się na fula i jeżdżą po prawie płaskim Moda chęć pokazania innym Ale że po co kwestia jakim fullem(?) 15 kg enduro, czy 10-13 kg XC? ja dużo śmigam fullem XC także po mieście (niekoniecznie po ścieżkach rowerowych...) i nie chciałbym wracać do sztywniaka - wiele tu było dyskusji, argumentów za i przeciw dlatego nie ma co wracać do tematu, zainteresowani mogą zerknąć do wcześniejszych postów ewentualnie użyć wyszukiwarki
M_B Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) https://olimpiasport.pl/sklep/produkt/rower_cube_reaction_sl_29_darkblue_mint_2018/24501.704.1.1.pl.0.htm Panowie w tej cenie to chyba w porządku rower? To, że jest trochę cięższy od konkurencji nie przeszkadza mi specjalnie bo i tak zmienię te ciężkie opony i przeskoczę na mleko. Ciężko mi znaleźć coś konkurencyjnego dla tej kostki na 2x co jest dla mnie warunkiem koniecznym. 17" na 175cm/79przekrok Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez M_B
komandosek Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 5 godzin temu, M_B napisał: https://olimpiasport.pl/sklep/produkt/rower_cube_reaction_sl_29_darkblue_mint_2018/24501.704.1.1.pl.0.htm Panowie w tej cenie to chyba w porządku rower? To, że jest trochę cięższy od konkurencji nie przeszkadza mi specjalnie bo i tak zmienię te ciężkie opony i przeskoczę na mleko. Ciężko mi znaleźć coś konkurencyjnego dla tej kostki na 2x co jest dla mnie warunkiem koniecznym. 17" na 175cm/79przekrok Myślę, że skoro chcesz 2x to to jest bardzo sensowny wybór.
michall Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Zastanawiam sie nad kupnem pierwszego fulla(przesiadka z XC 26 cali hardtail), zalozenia: Chcialbym wydac do 6k Glownie las, singletrack i czesc asfalt zeby dojechac do lasu + czasem cwiczenia jakichs podjazdow. Jezeli gory to raczej "gorki/pagorki" Zalezy mi na lock out W tym przedziale cenowym znalazlem: Cube Stereo Pro 120 https://olimpiasport.pl/produkt/797.31329.2.htm <-- kilka stow powyzej budzetu ale moze do zrobienia Rockrider MTB XC https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-100-s-29-id_8518388.html <-- jest tez AM ale nie wiem czy jest sens do takiej jazdy? kross earth 2.0 https://olimpiasport.pl/sklep/produkt/rower_kross_earth_20_szary_pomaranczowy_polysk_2019/31469.797.1.1.pl.0.htm Ktos widzi cos innego sensownego w tym przedziale? Sa fajne mariny ale lipa z dystrybucja + nie ma lock out Na korzysc rockridera waga, cena bo mozna za 1k costam zmienic i gwarancja w decathlonie. Na minus czytalem dziwne opinie o geometrii... Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez michall
EN1209 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Z tego typu rowerem bym nie ryzykował z Deca, w razie "wpadki" trudno będzie Ci go odsprzedać, szczególnie, że ta geo wydaje się rzeczywiście trochę dziwna. Krossa to bym w ogóle nie brał pod uwagę, zostaje Ci Cube, albo np. Canyon Neuron w corocznej wyprzedaży. Obecna cena to 7,5koła z wysyłką, ale ta cena spokojnie moze spaść grubo poniżej 7 Teraz jeszcze dopatrzyłem, że ten Cube nie ma sztycy opuszczanej, to już odpada Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez EN1209
michall Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, EN1209 napisał: Teraz jeszcze dopatrzyłem, że ten Cube nie ma sztycy opuszczanej, to już odpada a to w ogole ma znaczenie przy tym do czego ten rower ma byc? pytam bo teraz tego nie mialem Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez michall
Ares Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) 3 godziny temu, michall napisał: Ktos widzi cos innego sensownego w tym przedziale? Sa fajne mariny ale lipa z dystrybucja + nie ma lock out Napisał tutaj ktoś, że w takiej kwocie kupowanie fulla mocno mija się z celem i ja to popieram. W okolicach 6K kupisz jakiegoś trailowego HT, który do takiego zastosowania będzie jak znalazł. No ale jak koniecznie ma być pełne zawieszenie to szkoda pieniędzy na jakieś XCR-y jak w tym Stereo czy w ogóle kupować coś od Crosa. Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez Ares
Rekomendowane odpowiedzi