avertos Opublikowano 2 Czerwca 2019 Opublikowano 2 Czerwca 2019 (edytowane) Na tym trance 29'2 zjade taka trase kiedys? moje marzenie I przy okazji o takich hopach myslalem :3 Edytowane 2 Czerwca 2019 przez avertos
EN1209 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Opublikowano 2 Czerwca 2019 (edytowane) Czy Trancem to nie wiem, ale na YT na pewno (jak w filmie) 😄 @avertos nie sądzisz że ten filmik odbiega znacznie od początkowych Twoich założeń ? Tam gosciu naparza na zjazdowce Edytowane 2 Czerwca 2019 przez EN1209
avertos Opublikowano 2 Czerwca 2019 Opublikowano 2 Czerwca 2019 (edytowane) 6 minut temu, EN1209 napisał: Czy Trancem to nie wiem, ale na YT na pewno (jak w filmie) 😄 czyli ta różnica 10mm w skoku przód + tył robi tak duże znaczenie? bo trance ma 130/130 a ten YT 140/140 Edytowane 2 Czerwca 2019 przez avertos
EN1209 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Żarcik, na filmie gość ma zjazdowke YT
avertos Opublikowano 2 Czerwca 2019 Opublikowano 2 Czerwca 2019 (edytowane) 2 minuty temu, EN1209 napisał: Żarcik, na filmie gość ma zjazdowke YT Hah no tak, DH pewnie, ja szukam czegoś uniwersalnego, więc może nie będę już przesadzał i pozostane przy trailu jak mi zalezy tez na szybkosci i full suspension Jutro dam znac jak po przymiarce tego Trance 2 29, czyli mowicie ze top fuela nawet nie przymierzać? (to inny sklep) Ten sklep gianta ma tez inne rowery, moze ich zapytam i powiem o moich wymaganiach, moze mi cos zaproponuja innego niz trance Edytowane 2 Czerwca 2019 przez avertos
avertos Opublikowano 2 Czerwca 2019 Opublikowano 2 Czerwca 2019 (edytowane) 18 minut temu, EN1209 napisał: Taaa zaproponują co na stanie mają oby, bo nie lubie wciśkania, bo co z tego jak może znajdzie sie rower i zaproponuja opcje ze stack bedzie wysoki a reach maly, ale amor jak i osprzęt bedzie duzo slabszy od mojego unibike, w dodatku rower bedzie wazyl jak czołg, choc nie wiem czy są takie slabe fulle. Szkoda też że na tego YT Jeffsy AL base trzeba czekac miesiac, jest juz czerwiec a teraz bym chcial pojezdzic, ciepla pogoda, sezon rozpoczety a oni mi mowia ze trzeba czekac do 7 lipca, faktycznie jest troche lepszy niz Trance, choc za duzy skok jak na mój styl jazdy i do rozpędzania sie, a roznica w tym stack i reach to zaledwie 1,5cm, gdyby to bylo 10cm to bym sie nie zastanawiał, szczegolnie ze jutro moge juz od razu kupic tego trance Edytowane 2 Czerwca 2019 przez avertos
EN1209 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Opublikowano 2 Czerwca 2019 A nie mają przypadkiem w sklepie tego Tranca na jazdę próbną, albo moga go skądś wypożyczyć, zagadaj bo moze mają inne sklepy zeby Cie tam skierowac
avertos Opublikowano 2 Czerwca 2019 Opublikowano 2 Czerwca 2019 (edytowane) 9 minut temu, EN1209 napisał: A nie mają przypadkiem w sklepie tego Tranca na jazdę próbną, albo moga go skądś wypożyczyć, zagadaj bo moze mają inne sklepy zeby Cie tam skierowac Nie no, dzwonilem do sklepu i sie umowilem juz, maja tego Tranca 2 29, a nawet Trance 3, wszystkie z tego roku. Mają sporo rowerów, to hurtownia. Mają rozmiary ramy M i L Jutro jade przymierzac i mysle ze nie bedzie problemu na jazde probna, kwestia czy bede mogl sie przejechac nim po lesie, choc to by zajelo 30min Edytowane 2 Czerwca 2019 przez avertos
p1rst Opublikowano 3 Czerwca 2019 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Witam przeszukałem chyba cały Internet i nadała nie wiem, szukam roweru trailowego do ok 7k, jestem w miarę początkującym w mtb, nie planuje robić w najbliższym czasie robić update roweru więc celowalbym w jak najlepszym możliwy osprzęt. Mam na oko dwa rowery że stajni darrmoora jeden to Prima pro 27.5 A drugi to Bluebird Evo 27.5 Wiem że te rowery dosyć mocna się różnią, tylko moje pytania brzmią czy lepiej za te pieniądze kupić dobrego ht czy fulla a jak to jakiego ? Dodam że modyfikacji nie będę robił na samym początku, potrzebuje rower który będzie gotowy do akcji bez konieczności zmiany kosztownych elementów. Z Góry dzięki za pomoc
mgr Opublikowano 3 Czerwca 2019 Opublikowano 3 Czerwca 2019 26 minut temu, p1rst napisał: czy lepiej za te pieniądze kupić dobrego ht czy fulla a jak to jakiego jestem na forum od niecałego roku i widziałem to pytanie z setki razy wszystko było już wielokrotnie opisane i wierz mi, że jak poszukasz to znajdziesz odpowiedzi na 95% pytań też się kiedyś nad tym zastanawiałem, wybrałem fulla i przy mojej jeździe (maraton/XC) bardzo sobie chwalę komfort i trakcję, ale trzeba przyznać, że pewnie na sztywnym i lekkim HT mógłbym urwać kilka dodatkowych minut w kolejnym wyścigu polecam:
avertos Opublikowano 3 Czerwca 2019 Opublikowano 3 Czerwca 2019 bylem obejrzec dzisiaj trance 2 29, przeżegnałem się:https://forum.szajbajk.pl/topic/14455-najgorsza-wizyta-w-sklepie-rowerowym/
Sayo Opublikowano 13 Czerwca 2019 Opublikowano 13 Czerwca 2019 (edytowane) Siemka! Bardzo interesuje sie tym rowerkiem. Co sądzicie? Osprzęt wygląda bardzo fajnie. Jeśli macie cos lepszego do zaoferowania do 5500tyś (trail) to chętnie sprawdzę! https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/trail-bikes/grand-canyon/grand-canyon-al-sl-7.0/2034.html?dwvar_2034_pv_rahmenfarbe=BK%2FGY&dwvar_2034_pv_rahmengroesse=M Edytowane 13 Czerwca 2019 przez Sayo
Ares Opublikowano 13 Czerwca 2019 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Model wyżej tak. Na ten podlinkowany szkoda wydawać pieniądze.
iBiker Opublikowano 13 Czerwca 2019 Opublikowano 13 Czerwca 2019 (edytowane) Cześć. Stoję przed zakupem roweru MTB/XC Hard Tail aby w końcu zastąpić mojego wysłużonego Trek-a 4300. Początkowo brałem pod uwagę Trek-a X-caliber 9, w tej klasie wydaje się najkorzystniejszy. Doszedłem jednak do wniosku że czas na carbon. Zrobiłem wstępny reseach, wytypowałem 3 potencjalne modele o bardzo wyrównanej specyfikacji jeśli chodzi o osprzęt (tak mi się przynajmniej wydaje). Skłaniam się najbardziej ku Ghost-owi, nie ukrywam że częściowo ze względu na koszty ale i całkiem niezłe zestawienie oraz dostępność (niestety mało jest opinii na temat tej marki). Przygotowałem poniżej listę +/-, skupiłem się raczej na aspektach które różnicują te rowery, ponieważ z grubsza osprzętowo są one zbliżone: GHOST Lector 2.9 LC U (Link do producenta) Za:- Rama Carbonowa - Relatywnie niska cena - Tylna oraz przednia oś sztywne - Geometria ramy - Hamulce/Zaciski Shimano MT-400 Przeciw:- Tylna piasta 142 mm, przednia 100 mm - Brak wsparcia Boost-a w ramie - Budżetowe koła Rodi Blackrock/Formula (obręcze i piasty)??? CUBE Reaction C:62 (Link do producenta) Za:- Rama Carbonowa - Tylna oś sztywna - Korba Shimano XT - Przednia przerzutka Shimano XT - Piasty Shimano Deore - Rama wspiera Boost-a (148 mm, 110 mm) Przeciw:- Relatywnie wysoka cena - Przednia oś quick release (nie sztywna) - Hamulce/Zaciski Shimano BR-MT200 - Poza grupowa korba Shimano MT600 36/26? CANYON Exceed CF SL 6.0 (Link do producenta) Za:- Rama carbonowa - Koła DT Swiss - Obie osie sztywne Boost (147 mm, 110 mm) - Hamulce/Zaciski Shimano BR-MT500 Przeciw:- Relatywnie wysoka cena - Konieczność samodzielnego złożenia / zlecenie - Brak możliwości przymiarki - 3 miesięczny czas oczekiwania Będę wdzięczny za wszelkie uwagi / komentarze. Generalnie jeśli chodzi o "topowe" marki to nie mogłem nic dobrać w carbonie w tym przedziale cenowym (do ok. 7 kzł). Edytowane 15 Czerwca 2019 przez iBiker
Ares Opublikowano 17 Czerwca 2019 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Ale Wam ludzie młócą w tych głowach tymi standardami... Każdy nowo kupowany rower zaraz po wyjściu ze sklepu jest do tyłu w tej kwestii.
k.zielinski59@gmail.com Opublikowano 17 Czerwca 2019 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Witam wszystkich. Rozglądam się za jakimś hard tailem do ok. 5000 zł. Zależy mi żeby za powyższa cenę uzyskać możliwie najlepszą konfigurację. Napęd 2x11 lub 1x... Zastanawiam się nad https://www.orbea.com/pl-pl/rowery/mtb/alma/cat/alma-29-h50-19 ale ciekawie wygląda też https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8518393.html Jazda czysto amatorska, trochę płaskiego,trochę leśnych ścieżek i czasami wypady w góry. Będę wdzięczny za wszelką pomoc w podjęciu decyzji i być może inne propozycje godne uwagi w w/w cenie.
Ares Opublikowano 17 Czerwca 2019 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Ta Orbea to padlina w stosunku do tego xc 500.
k.zielinski59@gmail.com Opublikowano 17 Czerwca 2019 Opublikowano 17 Czerwca 2019 A ta https://www.orbea.com/pl-pl/rowery/mtb/alma/cat/alma-29-h30-eagle-19 w porównaniu do Rockridera? Albo jakaś inna propozycja w podobnej cenie? Ten Rockrider wygląda naprawdę obiecująco tylko w podświadomości siedzi że to rower z Decathlonu i ciężko się do niego przekonać (ale może warto spróbować)
iBiker Opublikowano 17 Czerwca 2019 Opublikowano 17 Czerwca 2019 2 godziny temu, Ares napisał: Ale Wam ludzie młócą w tych głowach tymi standardami... Każdy nowo kupowany rower zaraz po wyjściu ze sklepu jest do tyłu w tej kwestii. Może i masz rację, trochę taka nieustanna pogoń za króliczkiem... :). Co sądzisz o tych 3 modelach które przytoczyłem? Po dłuższym namyśle skłaniam się ku Canyon-owi.
Radio_gaga Opublikowano 17 Czerwca 2019 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Witam planuje zakup nowego scotta scale 930. Chciałem się zapytać czy to dobry wybór i czy moze znalazłoby się coś lepszego za podobne pieniądze. Pozdrawiam http://www.markowerowery.pl/rower-scott-scale-930-2019-4748.html
Mike_sti Opublikowano 20 Czerwca 2019 Opublikowano 20 Czerwca 2019 też tak myślę nad scale 940 lub 900 Elite w tej cenie to chyba warto ?
iBiker Opublikowano 21 Czerwca 2019 Opublikowano 21 Czerwca 2019 W dniu 17.06.2019 o 22:40, Radio_gaga napisał: Witam planuje zakup nowego scotta scale 930. Chciałem się zapytać czy to dobry wybór i czy moze znalazłoby się coś lepszego za podobne pieniądze. Pozdrawiam http://www.markowerowery.pl/rower-scott-scale-930-2019-4748.html Dołączam się do pytanie kolegi. Szczególnie w kontekście Canyon-a Exceed CF SL 6.0 na XT + SLX (Link do producenta). Scott proponuje rower na NX Eagle. Wg. informacji jakie znalazłem NX Eagle jest "klasowo" niżej niż XT. Czy w tym przypadku różnica będzie taka kluczowa? Załączam tabelkę z mapowaniem grup.
Michal2008 Opublikowano 21 Czerwca 2019 Opublikowano 21 Czerwca 2019 Godzinę temu, iBiker napisał: NX Eagle jest "klasowo" niżej niż XT. Oczywiście że będzie, przecież sam zamieściłeś tabelę :O nx to takie deore, slx na pewno lepsze od nx-a nie wspominając o xt... W dniu 13.06.2019 o 23:17, iBiker napisał: Przygotowałem poniżej listę +/-, skupiłem się raczej na aspektach które różnicują te rowery, ponieważ z grubsza osprzętowo są one zbliżone: Moje typy: 1 . Canyon 2. Ghost 3. Cube W dniu 17.06.2019 o 22:40, Radio_gaga napisał: Witam planuje zakup nowego scotta scale 930. Chciałem się zapytać czy to dobry wybór i czy moze znalazłoby się coś lepszego za podobne pieniądze. Pozdrawiam Osobiście nie kupiłbym teraz nowego roweru z napędem NX-a tylko poczekał na SLX-a... a jak już kupować to 2x11 lub 1x11. NX to "nowość" i rowery z tym napędem zalały rynek i są niestety droższe od odpowiedników zeszłorocznych... (np. Giant Anthem 2018 na slx 1x11 katalogowo 10999, a na NX 2019 1000 zł drożej trochę słabo jak dla mnie)... pewnie podobnie będzie jak wejdzie w rowerach na 2020 slx/xt 1x12, ale to zawsze można poczekać na 2021 1
Rekomendowane odpowiedzi