Franz Mauer Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Szczerze mówiąc nie mam nic przeciwko zakupom od Chińczyków. Jednak tutaj lepiej bazować na sprawdzonych źródłach
KingaM Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 2 godziny temu, Stryjek napisał: A wracając do rowerów to tego treka łatwo odchudzić niewielkimi kosztami, koleżanka waży niewiele więc zainwestowałbym w komponenty od majfrenda Kwestia jest jeszcze ewentualnej gwarancji. Czy czasami nie jest tak, że wymieniając komponenty na lżejsze tracę dożywotnią gwarancję na ramę Treka?
Stryjek Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 29 minut temu, KingaM napisał: Kwestia jest jeszcze ewentualnej gwarancji. Czy czasami nie jest tak, że wymieniając komponenty na lżejsze tracę dożywotnią gwarancję na ramę Treka? Tego nie wiem, ale zawsze możesz zostawić sobie oryginalne komponenty i wrócić do nich jak coś się stanie
Franz Mauer Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 59 minut temu, KingaM napisał: Kwestia jest jeszcze ewentualnej gwarancji. Czy czasami nie jest tak, że wymieniając komponenty na lżejsze tracę dożywotnią gwarancję na ramę Treka? 29 minut temu, Stryjek napisał: ego nie wiem, ale zawsze możesz zostawić sobie oryginalne komponenty i wrócić do nich jak coś się stanie Już dawno powinno dotrzeć do użytkowników, że wymiana ramy w ramach gwarancji moze być niesamowicie trudna. I podobnie jest u wielu innych znanych producentów rowerów.to wyciąg z regulaminu gwarancji Trek: " KWESTIE NIEOBJĘTE NINIEJSZĄ GWARANCJĄ: Normalne zużycie eksploatacyjne Nieprawidłowy montaż Niewłaściwa konserwacja Montaż komponentów, części lub akcesoriów nie przeznaczonych oryginalnie lub nie pasujących do zakupionego roweru Uszkodzenie lub awaria na skutek wypadku, nieprawidłowego użytkowania bądź zaniedbania Stawki za robociznę przy wymianie czy zamianie części Rowery używane w działalności komercyjnej, włączając wypożyczanie, demonstracje i floty zabezpieczenia Gwarancja dotyczy modeli rowerów z 2011 roku lub nowszych i obejmuje wyłącznie produkty marki Trek i Bontrager. Pozostałe oryginalne części i elementy objęte są odpowiednią gwarancją oryginalnego producenta. Wszelkie produkty nie wymienione powyżej nie są objęte gwarancją. W celu ustalenia, jaka gwarancja obowiązuje w przypadku rowerów z roku 2010 lub starszych, prosimy zajrzeć do instrukcji obsługi lub skontaktować się z nami bądź z autoryzowanym sprzedawcą. Niniejsza gwarancja całkowicie traci ważność w przypadku jakichkolwiek modyfikacji ramy, widelca lub komponentów. Niniejsza gwarancja ograniczona jest wyłącznie do naprawy lub wymiany wadliwego elementu, przy czym stanowią one jedyną rekompensatę wynikającą z gwarancji. Niniejsza gwarancja obowiązuje od dnia zakupu, obejmuje wyłącznie pierwszego klienta detalicznego i nie może zostać przeniesiona na inne osoby. Niniejsza gwarancja dotyczy wyłącznie rowerów Trek zakupionych od autoryzowanych sprzedawców lub dystrybutorów. Firma Trek Bicycle Corporation nie bierze odpowiedzialności za szkody wtórne i pośrednie. Niektóre państwa nie dopuszczają wyłączenia szkód wtórnych ani pośrednich, dlatego powyższe wyłączenie może Państwa nie dotyczyć. Wszelkie roszczenia z tytułu niniejszej gwarancji muszą zostać zgłoszone za pośrednictwem autoryzowanego sprzedawcy lub dystrybutora. Wymagany jest dowód zakupu. Aby zgłoszenie gwarancyjne mogło zostać rozpatrzone, rower musi być zarejestrowany w Trek Bicycle Corporation. Roszczenia zgłaszane poza krajem zakupu mogą podlegać dodatkowym opłatom lub ograniczeniom. Okres obowiązywania gwarancji oraz jej szczegóły mogą zależeć od typu ramy oraz od kraju. Niniejsza gwarancja nadaje Państwu określone prawa, które mogą być różne w różnych krajach. Gwarancja nie ogranicza Państwa praw ustawowych. Moc rozstrzygającą ma angielska wersja gwarancji. TREK CARBON CARE Wypadki się zdarzają. Wiemy, jak bardzo uwielbiacie swoje rowery Trek, i rozumiemy, jak kosztowna może być wymiana ramy lub elementu uszkodzonego w sposób nieobjęty gwarancją. Właśnie dlatego stworzyliśmy program Trek Carbon Care. W ramach programu możesz otrzymać zniżkę na wymianę ramy lub danego komponentu, który nie jest objęty gwarancją. Szczegółowe informacje można uzyskać u lokalnego autoryzowanego sprzedawcy. Aby zgłosić roszczenie Skontaktuj się z autoryzowanym sklepem lub dystrybutorem firmy Trek, aby zgłosić reklamację. Wymagany jest dowód zakupu." Dodam,że czytałem o przypadku, gdy producent powiedział że uzna wymianę gwarancyjną, gdy użytkownik zakupi oryginalnie przeznaczone do danej ramy Treka komponenty...cokolwiek to znaczy....
ahaja Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Świetne. Trzeba się cieszyć z jedynie słusznych klamotów danych przez producenta ... 🤣 . Kolejny solidny powód by składać sprzęt samemu.
trollu Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 z tego co wiem, trek nie robi problemów - na innym forum była sytuacja, gdzie w poprzednim modelu fuela ex pękła alu rama na podsiodłówce - wymienili na nową z węgla (bo taką mieli na magazynie), właściciel nic nie pisał, żeby robili problemy odnośnie wymienionego widelca (zmienione stery i przejście z tapera na 1-1.8 o ile pamiętam). Kwestia jest tylko taka, że trzeba być pierwszym właścicielem a rower musi być zarejestrowany w treku. No i jak się poleci w kamiory a rama pęknie to nie z winy wadliwej konstrukcji tylko wypadku przy eksploatacji - to odnośnie jednego filmu jak gość kupił sessiona, nie doleciał hopy, rama poszła w jakiś głaz - dziura w dolnej rurze. Trek ramy nie wymienił za free a łebek płacze, że go trek wydymał...
Franz Mauer Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 3 godziny temu, ahaja napisał: Kolejny solidny powód by składać sprzęt samemu. słusznie...lub nie nastawiać się na jakiekolwiek wymiany ze strony producenta
arni120189 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Witam wszystkich Szajbajków, Po tym jak zauważyłem, że mam potencjał do ścigania się w maratonach typu "Sudety MTB" i "Bike Maraton" chce zmienić swojego niezbyt profesjonalnego aluminiaka na coś carbonowego. Założenia są nastepujące: -sztywne obie osie, -waga gołej ramy w granicach 1300g w rozmiarze 19-20.5, -amor reba albo lepszy, koniecznie z manetką, -napęd 2x10/11 albo 1x12, -wewnętrzne prowadzenie linek, -niezłe kola ważące max 1800g z piastami maszynowymi, -osprzęt może być nawet deore o ile rama ma potencjał rozwoju. Jeżeli o mnie chodzi to mam 187cm wzrostu i 75kg wagi. Rower ktorego szukam może byc używany ale skłaniam sie ku osiom boost (110 i 148mm), bo to raczej przyszłość. Rower który mi zaproponujecie musi być możliwy do kupienia na raty. Z tego względu Rose albo Canyon odpadają oczywiście nowe. Mocno sie interesuje Trekami procaliber 9.6-9.8 zwracałem też uwage na cube-a i meride. Czy wg was bajer w postaci iso-speed w treckach to cos istotnego na plus czy bardziej marketing? Jestem otwarty na prawie każdą marke roweru o ile ktoś przedstawi odpowiednie argumenty. To na razie tyle z mojej strony, czekam na wasze opinie ;).
KingaM Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Dzięki za wszystkie odpowiedzi! Poszwendałam się po sklepach, po przymierzałam i nie mogłam się wygodnie ułożyć na Treku. Ostatecznie stanęło na Superiorach - tu testowałam rower przez miesiąc i jestem pewna geometrii. Jednak cały czas dylemat: aluminiak na wypasie czy carbon na gorszym osprzęcie. Dla porównania zrobiłam sobie tabelkę żeby mi było łatwiej podjąć decyzję. Rozsądek podpowiada xp949, serce 929.... W końcu mi wykupią któregoś i nie będę miała dylematu 1
klu Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 @KingaM Brałbym xp949 - Reba jednak robi robotę, hamulce Deore też są zauważalnie lepsze niż m425. A główna zaleta karbonu w tym przypadku odpada, bo rowery ważą tyle samo. Jeśli zastanawiasz się nad karbonem, to pomyśl ile razy w ciągu ostatnich kilku lat Twój rower w coś przywalił i ile stresu by Cię kosztowało szukanie pęknięć ramy po każdej glebie, czy nawet przewróceniu stojącego roweru.
KingaM Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Fakt, że lekko nie będzie miał, musi przetrwać maratony, choć poważnego dzwonka całe szczęście udało mi się do tej pory uniknąć i oby tak dalej... Zawsze miałam problem z płynnym zmienianiem przerzutek, nie wiem czy to była kwestia doregulowania (serwis twierdzi, że nie) czy po prostu nie dawały rady w trudnym terenie. Kupowałam więc rower z myślą o osprzęcie. Teraz zaczęłam myśleć w drugą stronę, żeby zainwestować w ramę a osprzęt wymieniać jak już minie gwarancja w miarę sukcesywnie, aczkolwiek wszyscy odradzają mi tą ramę karbonową na którą była na początku zdecydowana. Może coś w tym jest...
Stryjek Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, KingaM napisał: Fakt, że lekko nie będzie miał, musi przetrwać maratony, choć poważnego dzwonka całe szczęście udało mi się do tej pory uniknąć i oby tak dalej... Zawsze miałam problem z płynnym zmienianiem przerzutek, nie wiem czy to była kwestia doregulowania (serwis twierdzi, że nie) czy po prostu nie dawały rady w trudnym terenie. Kupowałam więc rower z myślą o osprzęcie. Teraz zaczęłam myśleć w drugą stronę, żeby zainwestować w ramę a osprzęt wymieniać jak już minie gwarancja w miarę sukcesywnie, aczkolwiek wszyscy odradzają mi tą ramę karbonową na którą była na początku zdecydowana. Może coś w tym jest... Ja nie odradzam karbonu, uważam że to jest dużo lepszy materiał na ramy, lżejszy, sztywniejszy i lepiej pracujący. I jestem prawie pewien tego że tam gdzie karbon podda się i pęknie to z aluminium też nie będzie co zbierać Karbon będzie też dużo łatwiejszy w naprawie, jest coraz więcej firm które się w tym specjalizują i nie kosztuje to majątku.
szakal17.18 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam Wszystkich jetem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość .Zastanawiam się nad dwoma rowerami w podobnej cenie 6500zl tylko troszkę o innym przebaczeniu a ogólnie szukam dość uniwersalnego roweru na Maratony i do zabawy o to dwa w tej cenie które mi przypadły do gustu proszę o komentarze czy warto czy dać se spokój i szukać może jakiegoś HT. Dartmor Bluebird 29 Univega Renegade Team ewentualnie tańszy ale dodał bym mykmyka Univega Renegade Expert Z góry dziękuje wszystkim za odpowieć Edytowane 26 Sierpnia 2018 przez szakal17.18
KingaM Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Chciałam się tylko pochwalić, że zdecydowałam się na aluminiowego Sup'a. Wczoraj odbył się jego chrzest bojowy na maratonie i jestem nim zachwycona!!! Przede wszystkim napęd! to jak pracują przerzutki, jak szybko można zmieniać przełożenia - ja na prawdę czuję różnicę! Gdy teraz za zakrętem o 180 st. pojawi się nagle podjazd - zero problemu! A amortyzator.... na korzenistych zjazdach się płynęło, zero dyskomfortu, bolących, rąk czy nadgarstków.... miód malina Tak szybko idzie go rozpędzić, bez włożenia jakieś większej siły. Jestem zakochana po uszy 😍
MikeBike Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam wszystkich. Zamierzam kupić nowy rower MTB full (obecnie jeżdżę na 29erze hardtailu). Trasy jakie jeżdżę to głównie długie podjazdy, następnie szlaki/ścieżki oraz powrót szlakami mniej lub bardziej trudnymi w dół. Obecnie jeżdżę głównie w Alpach szwajcarskich. Od nowego roweru (29er o geometrii XC/trail ze skokiem 120-130) oczekuje równie efektywnych podjazdów, bardziej wygodniej jazdy po szlakach, oraz trochę bardziej wygodnych zjazdów. Swoje poszukiwania zawęziłem do poniższych 3 modeli, z preferencją na Canyon i Votec. Bardzo proszę o waszą opinię, wraz z krótkim uzasadnieniem. 1. Votec VXs PRO - cena: 2999CHF https://www.votec.de/produkt/votec-vxs-pro-black-grey-2018/ 2. Canyon Neuron AL 9.0 - Cena 2799 CHF: https://www.purecycling.ch/mtb/neuron/2018/neuron-al-9-0.html# 3. Oraz ewentualnie Orbea w cenie ok 3700 CHF, ale mam wątpliwości czy zamontowany napęd 1:11 nie będzie zbyt ciężki na długie podjazdy: https://m.bikester.ch/orbea-occam-tr-m30-red-black-697398.html Jeżeli macie jakieś swoje propozycje, również chętnie się z nimi zapoznam. Dzięki za pomoc! Edytowane 27 Sierpnia 2018 przez MikeBike
Ares Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Canyona bym wykluczył bo to właściwie xc. Osobiście wybrał bym Votec'a. Orbea ma bardziej trailowe geo ale karbon winduje ceną co pociąga też nieco słabszy osprzęt. Z innych propozycji zawsze coś się znajdzie tylko czy komuś pasuje. Giant wprowadza obecnie nowego Trance 29er i model z "jedynką" jest idealny na Twoje zastosowanie i osprzęt pierwsza klasa. 1
misiek832 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 10 godzin temu, KingaM napisał: Chciałam się tylko pochwalić, że zdecydowałam się na aluminiowego Sup'a. Wczoraj odbył się jego chrzest bojowy na maratonie i jestem nim zachwycona!!! Przede wszystkim napęd! to jak pracują przerzutki, jak szybko można zmieniać przełożenia - ja na prawdę czuję różnicę! Gdy teraz za zakrętem o 180 st. pojawi się nagle podjazd - zero problemu! A amortyzator.... na korzenistych zjazdach się płynęło, zero dyskomfortu, bolących, rąk czy nadgarstków.... miód malina Tak szybko idzie go rozpędzić, bez włożenia jakieś większej siły. Jestem zakochana po uszy 😍 KingaM jaki masz model?
KingaM Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 13 godzin temu, misiek832 napisał: KingaM jaki masz model? Ostatecznie padło jednak na aluminiowego xp949
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Że tak powiem... A nie mówiłem 😉 Gratuluje dokonania wyboru i samych pudeł na zawodach życzę 😊
KingaM Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 16 minut temu, PrzeLuka napisał: Że tak powiem... A nie mówiłem 😉 Gratuluje dokonania wyboru i samych pudeł na zawodach życzę 😊 Dzięki! W niedzielę właśnie odbył się chrzest bojowy i udało się wskoczyć na pudło
MikeBike Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 18 godzin temu, Ares napisał: Canyona bym wykluczył bo to właściwie xc. Osobiście wybrał bym Votec'a. Orbea ma bardziej trailowe geo ale karbon winduje ceną co pociąga też nieco słabszy osprzęt. Z innych propozycji zawsze coś się znajdzie tylko czy komuś pasuje. Giant wprowadza obecnie nowego Trance 29er i model z "jedynką" jest idealny na Twoje zastosowanie i osprzęt pierwsza klasa. Ares, dzięki za opinię. Również skłaniam się ku Votec. Trance wygląda ciekawie, ale nie widzę go jeszcze nigdzie w sprzedaży.
Ares Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Będziesz zadowolony z Votec'a. A w temacie Trance to Giant dopiero zaprezentował kolekcję. Czasem rzucą jakąś pulę na sprzedaż jesienią ale to jest u nas. Nie wiem jak u Cibie ale z zakupem tak na szybko może być kłopot.
adszat Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Witajcie, sprzedałem właśnie rower Kross Level b4 , który dał mi sporo frajdy i zacząłem na nim jeździć w maratonach ( w każdym dojechałem do mety a ostatni już wspólnie z córką) . od jakiegoś czasu bardzo mocno zacząłem myśleć o full 29.. jeżdżę dużo po lesie, chcialbym więcej po górach i czasami na maratony ) po przeczytaniu wielu postów tutaj i przeczytaniu całego internetu mam dwa typy Cube : https://2017.cube.pl/rowery_2017/fullsuspension/stereo/cube-stereo-120-hpa-sl-blackngreen-2017/ oglądałem, siedziałem, jeździłem kolejny typ to : Canyon : https://www.canyon.com/pl/mtb/neuron/2018/neuron-al-7-0.html nie widziałem na żywo , nie jeździłem, ale bardzo mi się podoba.. kola 29 , rama M, ( 19cali) .. mam prawie 40 , 176 wzrostu , 83kg . Chciałbym kupić coś co sprawi mi dużo przyjemności z jazdy i nie będę musiał myśleć o wymianie po 1 - 2 sezonach .. budzet - 8k (+- 1k) dzwoniłem do canyona - brak możliwości zobaczenia i przetestowania sprzętu.. moje pytanie : czy macie doświadczenie w jeździe na tyc rowerach ? co polecacie? ( różnica 1000pln - Cube droższy) nie che kupować używki pozdrawiam, Adam ps: czy czekać do września/października na niższe ceny czy raczej te ceny już się nie zmienią?
mgr Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 (edytowane) Podłączam się pod pytanie @adszat'a z tą różnicą, że ja pewnie rzadko trafię w prawdziwe góry - nie mam ich w okolicy, mam za to dużo rozległych lasów, niemałych pagórków i wąwozów, po których sobie śmigam (lubię szybką i agresywną jazdę). Dojazdy po asfalcie zajmują zazwyczaj z 20-30% całej trasy. Myślę o fullu, żeby było po prostu wygodnie. Mam dosyć wybijania zębów przy wszędobylskich dziurach (obecnie mam >15. letniego sztywniaka Giant na 26" kołach i osprzęcie Alivio). Wypatrzyłem właśnie model Cube'a Stereo 120 Pro 29 z 2018: https://cube.pl/2018/rowery/mountainbike/fullsuspension/stereo/cube-stereo-120-pro-greynflashyellow-2018/ Siedziałem dzisiaj na wersji bez "PRO" w nazwie i przyznam, że jak dla mnie bardzo wygodna pozycja i na pierwszy rzut oka rower sprawia dobre wrażenie. Niestety tylko przymiarka w sklepie, bez możliwości jazdy. Inną propozycją full'a, która mocno mnie interesuje jest Scott Spark 960 2018 : https://www.scott.pl/produkt/611/3855/Rower-Spark-960/. Właściwie to od niego wszystko się zaczęło. Do tego cena obniżona aktualnie z 8700 zł na 7300 zł. Pozycja bardziej wyścigowa, ale w obecnym rowerze mam podobną i myślę, że niezależnie jaka by ta pozycja nie była to wymaga przyzwyczajenia się. Zresztą ja lubię się ścigać Wizualnie Spark bardzo mi się podoba, ma opuszczaną sztycę i co istotneTwinLoc'a... Gorąca prośba o ocenę powyższego osprzętu, czy Wasze doświadczenia związane z powyższymi modelami, czy firmami. Rowerów sprzedawanych wysyłkowo nie biorę na razie pod uwagę (chociaż widziałem przecenionego z 9200 zł na 7800zl Canyon'a NEURON AL 7.0 - kurcze, wygląda na ciekawą propozycje tylko te wysylki, montaże/demontaże itd...). Budżet w okolicy powyższych sprzętów. Jeżeli "każecie" jednak celować w dobrego HT to rozważałem Merida Big.Nine 500 Lite, który ma być dopiero z katalogu 2019, czy model 700 (lepszy osprzęt, rama ta sama), Kellys Gate 90, którego nie mogę znaleźć do przymiarki, Scott Scale 740, którego chyba w ogóle w magazynach nie ma i trzeba by było szukać w innej miejscowości. I tu w zasadzie zgłupiałem. Wszędzie ta Merida chwalona... Może to znak Z pozostałych: Treki drogie, Specialized tylko w sklepie z jakimś narwanym właścicielem, Cannondale - piszą, że za dużo egzotycznych rozwiązań, Giant chyba też osprzętem nie błyszczy przy tym pułapie cenowym, do Kellysa czy Rometa nie przekonam się na razie. Nie bardzo mogę znaleźć alternatywę. Szukam ile mogę, ale od miesiąca nic mi się ciekawego nie trafiło Wiem, że można czekać na pełną ofertę 2019 i nowe/odświeżone modele, ale teraz prawie wszystko z napędem 1x i promocji pewnie szybko też nie będzie, a chciałem znaleźć coś atrakcyjnego cenowo. Z grubsza: interesuje mnie rama aluminiowa, napęd 2x, sztywne osie, skuteczny amor, dobra gwarancja, jeżeli HT to niższa waga, no i uczciwe komponenty - bez wciskania szajsu na zasadzie, że i tak ktoś niezorientowany weźmie, bez konieczności wymiany hamulców, czy kół zaraz po zakupie... No i jak hardtail to może jednak szkoda tych 7 tys. i lepiej zostać na pułapie maks. 5 tys. Jakby nie patrzeć nie mam nadmiaru gotówki Wszelkie sugestie mile widziane! Dziękuję! Edytowane 31 Sierpnia 2018 przez mgr
Rekomendowane odpowiedzi