Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pojeździłem dzisiaj i przymierzyłem kilka rowerów . dokładnie pooglądałem sparka niestety nie było tego polecanego przez @mgr  Trafiłem na troche lepszy model : https://www.scott.pl/produkt/611/3846/Rower-Spark-RC-900-Comp/  - rower testowy za 10k.. 

do tego trek : https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-g%C3%B3rskie/rowery-szlakowe/fuel-ex/fuel-ex-7-29/p/21522/ 

z możliwością zakupu treka : https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-trek-fuel-ex-8-27-5-plus-2017  w cenie 8,5k..

co myślicie o tych rowerach?

Opublikowano

nie wiem gdzie możesz dorwać fuel ex'a 8 za 8.5k ale ja bym się nie zastanawiał. Mam właśnie 8 tyle, że na kole 29 i XT i mogę polecić, o ile 13k z metki to nieco za dużo ale poniżej 10k to już b.dobra oferta

Opublikowano

Ubiegłoroczny Trek Fuel ex 8 + jest lepszą propozycją niż tegoroczna 7-ka. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.09.2018 o 14:51, adszat napisał:

sparka niestety nie było tego polecanego przez @mgr

Małe sprostowanie - Scott Spark 960 mi się podoba, ale wizualnie i jest w zasięgu mojego portfela :) Nie znam na tyle (o)sprzętu, żeby go polecać i liczyłem, że ktoś ze znawców tematu się wypowie :)

Jeżeli chodzi o mnie to w ogóle im więcej czytam tym mniej wiem. Poziom informacji ze strony sprzedawców w sklepie fatalny -  brak informacji technicznych, ani też czysto marketingowych - po prostu stoją i pokazują rower, który wskażesz im palcem... Co do Sparka to teraz np. zastanawiam się czy taki dumper X-Fusion NUDE Trunnion będzie skuteczny i bezawaryjny, czy piasty bezproblemowe z ewentualną wymianą, czy hamulce hamują (np. ja miałem taki przypadek, że nie mogłem do swojego starego Gianta znaleźć jakiegoś tam bębenka piasty i najbardziej opłacało się wymieniać całe koło...; co do hamulców M3xx ktoś gdzieś pisał, że cała seria to dno itd.).  Trafiłem szczęśliwie na post właściciela takiego Sparka (https://forum.szajbajk.pl/topic/7008-scott-spark-960-2018) i kolega pisze, że jest zadowolony.

Niestety nie jest mi łatwo wybrać bo większości sprzętów nie mam w okolicy. Wolę nie kupować kota w worku bo taki Trek Fuel Ex 7 i 8 wydawał mi się na zdjęciach idealnym sprzętem, a jak zobaczyłem go na żywo to wyglądały ze swoimi nowymi kołami (modele 2019) jak traktory... Wiem, że koła można spokojnie zmienić (o czym zresztą wspomniał sam sprzedawca zanim pokazał rower), ale przy takiej cenie to ja dziękuję... ;)

Edytowane przez mgr
Opublikowano (edytowane)

w sensie, że jak "jak traktory"? domyślam się, że wersje na plusach. Ja w sklepie widziałem fuela na plusowych oponach, model chyba Chupakabra - dla mnie wizualnie przypominał XR2, które miałem w x-calibrze, tyle że 2x szersze. Obecnie mam 29x2.4 XR4, mniej klocków ale są większe. Do Remedy ładują XR4 chyba 2.6 cala niby jeszcze nie plusy ale jednak już kawał opony. Jeśli kupujesz w sklepie to czasami warto zapytać, czy nie da rady od razu podmienić opon. Ja zawsze spotykałem się z odpowiedzią, że nie ma problemu. A opona w takim rowerze musi być szeroka. Dla mnie 29x2.4 jest idealne ale gdybym miał rower do turlania się po asfaltach a fuel miał trafić tylko w teren to na 2.6 też bym się nie obraził 

Edytowane przez trollu
Opublikowano
47 minut temu, trollu napisał:

w sensie, że jak "jak traktory"?

Pewnie były to właśnie plusy i oczywiście nie mówię, że złe tylko zwyczajnie zbyt poważne na moje potrzeby... Mam nadzieję, że kiedyś przeprowadzę się bliżej gór :)

Opublikowano

kupiłem neurona 7 .. co prawda odbiór dopiero w marcu :) ale do tego czasu może trafię na jakąś ciekawszą ofertę.. 

Opublikowano

W marcu? Ja rozumiem czekać miesiąc ale pól roku? To nie Ferrari. Chyba że dostarczą go w złotej skrzyni. Poza tym skoro kupiłes to co rozumiesz przez "może sie coś trafi"?

Opublikowano

okres oczekiwania nie jest dla mnie istotny. moze być na przyszły sezon.,. moze się coś trafi - np jakas fajna posezonowa obnizka i kupie cos w podobnej cenie - 8-9k. dzisiaj oglądałem jeszcze nowego traka ex8 z 2019r . Cena zaporowa -szczególnie ze sklep dostaje te rowery za 6300 a sprzedają za 13400 ..

Opublikowano
4 godziny temu, adszat napisał:

okres oczekiwania nie jest dla mnie istotny. moze być na przyszły sezon.,. moze się coś trafi - np jakas fajna posezonowa obnizka i kupie cos w podobnej cenie - 8-9k. dzisiaj oglądałem jeszcze nowego traka ex8 z 2019r . Cena zaporowa -szczególnie ze sklep dostaje te rowery za 6300 a sprzedają za 13400 ..

Ponad 100% narzutu to raczej niemożliwe

Opublikowano

To cena z katalogu a kto kupuje w takowych bo ja takich nie znam? Po odliczeniu rabatu mniej więcej się zgadza z realiami rynku. 

Opublikowano

Nie spotkałem jeszcze rabatu ponad 50%, ale może i takie się zdarzają.

Opublikowano

Kto pisał o rabacie 50%? Od ceny 13400 odejmujemy rabat powiedzmy z 15% i już sklep ma "tylko" z 4K a nie 6K. 

Opublikowano

Kolega wyżej pisal, że sklep kupuje za 6300 a sprzedaje za 13400 co wydawało mi się bardzo dziwne.

Opublikowano (edytowane)
Opublikowano

...wczoraj zakupiłem big nine xt edition 2018 tylko czerwono czrnego( Red silk) w rozmiarze M. Mam 169 wzrostu i powiem Ci że musiałem wyjąc podkładki spod mostka ,żeby go zrobić na bardziej sportowo,gdyż ma głowkę ramy 115 co daje Ci zarąbisty standard w jeździe rekreacjnej,ale mniej sportowej. Jesli masz z około 175-178 cm wzrostu bedzie idealna maszyna. Do rekreacji bez wyjmowania podkładek,a jesli coś wyjmiesz i podniesiesz siodło bedzie wyścigówka:)

http://www.mojekolo.cz/merida-big-nine-xt-edition-silk-red-signal-red-black-m-17/

aaa bym zapomniał... sprawdż jesli sie zdecydujesz na przednią tarcze hamulcową ,bo u mnie dwie wymienial, gdyż cały czas coś ocierało...i jeszcze zauważyłem ,że manetka blokady amora jest cholernie daleko od kciuka,co jest lipą bo jak bedziesz zapitalał po górkach i dołkach musisz popuscić rękę żeby zablokowac amortyzator.tak na żywo z obserwacji.

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek w zakresie wyboru roweru.

Obecnie od kilku miesięcy jeżdzę na Treku Roscoe 7, bakcyla załapałem i chciałbym nabyć coś lepszego :) Dodam, że jeżdżę rekreacyjnie po lokalnych górach (beskid żywiecki), próbuje rownież swoich sił w maratonach XC i tutaj jednak czuję opony 27,5plus "zaciągają hamulec ręczny", choć mają fajną przyczepność i przy niższym ciśnieniu z tyłu rowerem jeździ się komfortowo. 

Dysponuje budżetem ok 7-8k zł. 

Mój dylemat sprowadza się do tego czy lepiej kupić lżejszego HT czy iść w Full'a.

Obecnie rozważam Scott'a Scale 925 2018 (carbon, pełny sram gx 1x12) https://www.scott.pl/produkt/610/3830/Rower-Scale-925/

vs

mało używany trek top fuel 8 2017 (alu, shimano xt 2x10) https://archive.trekbikes.com/us/en/2017/Trek/top_fuel_8#/us/en/2017/Trek/top_fuel_8/details

Prośba o jakieś sugestie osób, które miały podobne dylematy i na bazie swojego doświadczenia mogą coś podpowiedzieć. (delikatnie skłaniam się do full'a którego mogę z czasem upgradować np. przeskoczyć na srama gx, z drugiej strony carbon i 11kg też kuszą...)

z góry dziękuję, Szymek

Edytowane przez sajmon77
Opublikowano

dla funu - szedłbym w fulla. Jakieś zawody - z jednej strony lżejszy lepszy, z drugiej - full też pomaga bo jednak nie wybija z rytmu i zamiast tracić siły na ogarnianie roweru na ciężkich fragmentach trasy po prostu lecisz dalej.

Ja miałem wcześniej x-calibra, jeździłem głównie z kumplem (on na remedy). Teraz mam fuel ex'a i chociaż uważam xc ht za świetne i mega uniwersalne rowery to nie chciałbym wracać do ht. W zawodach nie startuje, turlam się po asfaltach, po lasach, czasami wypad na Jurę czy w góry na single 

• Administrator
Opublikowano
W dniu 20.09.2018 o 10:01, sajmon77 napisał:

Dysponuje budżetem ok 7-8k zł.

Jeśli zamienisz hardtaila, wartego około 4000 zł, na fulla za 8000 zł, to poczujesz jeszcze większy "hamulec ręczny". Gdybyś nie wspomniał i tym hamulcu, dla zabawy również poleciłbym Ci fulla, skoro masz już fajnego Roscoe. Taką maszynę mogę Ci dostarczyć teraz już poniżej 8000 zł: https://thirtythree.pl/pl/p/Rower-Cannondale-F-Si-Carbon-5-acid-redjet-black-2018/1118 Główna różnica, w porównaniu do Twojego Roscoe to lekka rama, bardzo wytrzymała główka i asymetryczny tył z symetrycznym kołem - duża sztywność.

Opublikowano

Danielu dzięki za info, precyzując - pisząc "hamulec ręczny" miałem głównie na myśli koła 27,5plus, które szczególnie na miękkim podłożu stwarzają większy opór a co za tym idzie muszę cisnąć dużo mocniej żeby "jechało". Ten trek nowy kosztuje ok 11k (po off'ie) ma koła 29" 2,2. waży poniżej 13kg + lepszy zakres na napędzie niż mój roscoe, no i full wiec komfort pozostanie a i przyczepność będzie lepsza na trudniejszych podjazdach. Raczej w tą stronę pójdę tym bardziej, że mogę go nabyć circa 7k jako używkę z niewielkim przebiegiem <500km.
Tak sobie teraz myślę że gdybym śmigał tylko maratony xc to pewnie poszedłem bym w twardego carbona... ale tutaj jeszcze jest jazda codzienna, chyba full będzie bardziej trafioną opcją.

jeszcze raz dzięki za info i pozdrawiam 

Szymek

Opublikowano

temat migracji zakończony, stanęło finalnie na trek'u fuel ex 8 z 2016r - geo leży mi idealnie 😉 

Opublikowano

czyli jeszcze stare geo, bardziej zbliżone do top fuela, niech służy ;)

Opublikowano
10 godzin temu, trollu napisał:

czyli jeszcze stare geo, bardziej zbliżone do top fuela,

Dokładnie tak, przy czym skoku ma 120 wiec taka hybryda :) 
Generalnie strasznie mi "podpasował" jak się przejechałem, a właściciel miał również EX8 z 2018 wiec miałem od razu porównanie. 

10 godzin temu, trollu napisał:

niech służy 

dziękuję :)

pzdr
S. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Trek Procaliber 6 2018 czy Specialized Chisel COMP 2x 2018 ? Cena w okolicach 5300 zł.

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/procaliber/procaliber-6/p/21816/

https://www.specialized.com/pl/pl/chisel-comp/p/128949

Zalety Treka względem Speca:

1. Blokada amortyzatora z manetki (w Specu Judy podobno da się zmodyfikować koszt około 200 zł).

2. Napęd 2x11 i manetki SLX.

3. Niski przekrok przy podobnej wielkości ramy - większe bezpieczeństwo przy zeskoku i brak mozliwości uderzenia kierownicą.

4. ISO Speed.

5. Dwa mocowania na bidon (być może jest jakiś patent w Chisel aby wykorzystać otwory zajęte przez przerzutkę).

Zalety Speca względem TREKA:

1. Suport wkręcany BSA - bardzo ważny plus dla mnie.

2. Kształt ramy i malowanie (w Treku nie podoba mi się niesymetryczne spłaszczenie rury podsiodłowej).